Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-06-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ
  • [02] ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΧΙΛΛΙΔΗ
  • [03] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΛΟΛΟΓΛΟΥ
  • [05] ΤΑΛΑΤ
  • [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΕΤΗ
  • [07] ΒΟΥΛΗ ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗΣ
  • [08] ΒΟΥΛΗ ΑΒΕΡΩΦ
  • [09] ΠΑΜΠΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναμένεται να μεταβεί σε λίγο στην κλινική Ευαγγελίστρια, όπου θα υποβληθεί σε συνήθεις ιατρικές εξετάσεις, ένα χρόνο μετά την υποβολή του σε εγχείρηση αφαίρεσης πολύποδα από το παχύ έντερο.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος Κληρίδης προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που άρχισε γύρω στις εννέα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εξέλθει της κλινικής μεθαύριο Πέμπτη.

    [02] ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΧΙΛΛΙΔΗ

    Πέθανε γύρω στη μία την αυγή ο λέκτορας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Ανδρέας Αχιλλίδης σε ηλικία εξήντα ενός ετών.

    Ο Ανδρέας Αχιλλίδης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ύστερα από έμφραγμα που υπέστη την περασμένη Τετάρτη.

    Ο Ανδρέας Αχιλλίδης γεννήθηκε στα Κούκλια της Πάφου το 1940.

    Ηταν πτυχιούχος Φυσικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος του Ηλεκτρονικού Φυσικού του ιδίου Πανεπιστημίου.

    Ηταν επίσης μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου.

    Ο Ανδρέας Αχιλλίδης υπήρξε τακτικός επιστημονικός συνεργάτης στο Ρικ, παραγωγός στο Ράδιο Αστρα και συνεργάτης της εφημερίδας Χαραυγή.

    Ηταν επίσης υποψήφιος βουλευτής του Ακέλ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

    Η κηδεία του θα τελεστεί στις τέσσερις αύριο το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λεμεσού.

    [03] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, συνέρχεται σήμερα και αύριο στην καθιερωμένη ετήσια συνεδρία της κατά την οποία θα εξετάσει κυρίως οικονομικής φύσεως ζητήματα.

    Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες του ΡΙΚ ενώπιον της Ιεράς Συνόδου βρίσκεται τόσο το αίτημα των αρχιμανδριτών Κωνσταντινίδη και Αργυρίδη για άρση της αργίας που τους είχε επιβληθεί για ηθικά παραπτώματα, όσο και το αίτημα του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού για αύξηση των απολαβών και ωφελημάτων του.

    Κατά την αυριανή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, αναμένεται εξάλλου να συζητηθεί το αίτημα των Καρπασιτών για τη δημιουργία Επισκοπής Καρπασίας.

    [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΛΟΛΟΓΛΟΥ

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να γίνει μόνο με βάση τα δύο κράτη και μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι κανένας όρος δεν είναι δυνατό να παρεμβάλει εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε επίσης ότι ουδέποτε θα αποδεχθεί να συρθούν οι Τουρκοκύπριοι στην Ευρώπη ως μειονότητα.

    Πρόσθεσε δε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν καμιά θέση ή μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την οποία απουσιάζει η Τουρκία.

    Εξάλλου ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Πρέσβης Φαρούκ Λόλογλου ισχυρίστηκε πως αν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    [05] ΤΑΛΑΤ

    Αλληλοκατηγορίες εκτοξεύουν μεταξύ τους ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με αφορμή δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για χρηματισμό πολιτικών από ξένους.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι αναμένει από τον Αλή Ταλάτ να του παραδώσει κατάλογο με τα ονόματα όλων όσοι χρηματίζονται από ξένους.

    Αντιδρώντας ο Αλή Ταλάτ, επέκρινε τον Ντενκτάς και τον προέτρεψε να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη.

    [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΕΤΗ

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αναμένεται να γνωστοποιήσει την προσεχή Πέμπτη την απόφασή του αναφορικά με την απαγόρευση, ή όχι, του Ισλαμικού Κόμματος της Αρετής, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

    Εάν απαγορευθεί η λειτουργία του Κόμματος, οι είκοσι βουλευτές του θα εκπέσουν του αξιώματός τους με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν συμπληρωματικές εκλογές οι οποίες εκτιμάται ότι θα υπονομεύσουν τη σταθερότητα της Τουρκικής κυβέρνησης.

    [07] ΒΟΥΛΗ ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗΣ

    Την Δευτέρα σε κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Συγκοινωνιών θα τεθεί το πολύκροτο νομοσχέδιο για την αυτοχρηματοδότηση των αεροδρομίων.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Συγκοινωνιών Νίκος Πιττοκοπίτης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αρχίσει διαπραγματεύσεις με ξένους οίκους που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν και να διαχειριστούν τα αεροδρόμια.

    Ο κύριος Πιττοκοπίτης, σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ συμφωνεί με το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι είναι καλύτερα να γίνεται συζήτηση πάνω στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης παρά να μην είναι γνωστό το ενδιαφέρον των ξένων.

    Είπε, επίσης, ότι πρέπει να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων και ωρομίσθιων.

    Τέλος ο κύριος Πιττοκοπίτης, σημείωσε ότι ήδη η Βουλή ενέκρινε ποσό 800 χιλιάδων λιρών για την διενέργεια μελέτης για την αυτοχρηματοδότηση των αεροδρομίων.

    [08] ΒΟΥΛΗ ΑΒΕΡΩΦ

    Στο μεταξύ ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι στο τέλος του χρόνου τα αεροδρόμια θα ανατεθούν στους στρατηγικούς επενδυτές.

    Σε συνάντησή του με την Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής ο κύριος Νεοφύτου πρόσθεσε ότι στο τέλος του 2003 θα έχουμε το αναδιαμορφωμένο αεροδρόμιο της Πάφου και το τέλος του 2004 το νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών εκτίμησε ότι εκσυγχρονισμός είναι απαίτηση της κοινωνίας και ο τόπος θα τραβήξει μπροστά, απορρίπτοντας τις φωνές διαμαρτυρίας.

    Διαβεβαίωσε ότι ποτέ για χάρη του εκσυγχρονισμού δεν θα θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι.

    Σημείωσε, επίσης, ότι συνεχίζεται ο κύκλος επαφών με τα κόμματα, ενώ πρόσθεσε ότι το σύστημα αυτοχρηματοδότησης συζητήθηκε ήδη εξαντλητικά στις επιτροπές συγκοινωνιών και οικονομικών της Βουλής.

    [09] ΠΑΜΠΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ

    Ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ μηνών επέβαλε σήμερα, κατά πλειοψηφία, το Κακουργιοδικείο Λεμεσού στον Πάμπο Αναστασιάδη για την υπόθεση με τις ροζ βίζες.

    Τον βρήκε ένοχο σε επτά κατηγορίες που αφορούν πλαστογραφία επισήμου εγγράφου με σκοπό την καταδολίευση.

    Ως ελαφρυντικά στην επιμέτρηση της ποινής λήφθηκαν υπόψην το λευκό ποινικό μητρώο του Πάμπου Αναστασιάδη, οι προσωπικές οικογενειακές περιστάσεις και οι επαγγελματικές του δυσχέρειες συνεπεία της πολύμηνης δικαστικής διαδικασίας.

    Ο δικαστής Ακης Βλαδιμήρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πάμπος Αναστασιάδης δεν είναι ένοχος και δεν μπορεί να συμμετέχει στον καθορισμό ποινής.

    Ο Πάμπος Αναστασιάδης μεταφέρθηκε στις Κεντρικές Φυλακές.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και παροδικά στα νότια παράλια έως ισχυροί πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα έως ταραγμένη.

    Κυρίως αίθριος θα είναι και απόψε ο καιρός.

    Σε μερικές περιοχές δυνατό να σχηματιστεί αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εικοσιένα βαθμούς στο εσωτερικό, στα νότια και ανατολικά παράλια, στους δεκαοκτώ στα δυτικά και στους δεκαέξι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 19 June 2001 - 22:38:02 UTC