Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-03-28

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
  • [01] ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΛΙ
  • [02] ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΙΓΜΑΤΑ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • [04] ΜΙΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΜΙΧΟΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΙΣΡΑΗΛ
  • [07] ΧΑΚ ΝΕΟ
  • [08] ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΚ
  • [09] ΣΑΤΥΡΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [10] ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ [R1] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΙΣΤΟΛΙ

    Περίστροφο βρέθηκε σε πτέρυγα των Κεντρικών Φυλακών.

    Οι αρχές ασφαλείας διεξάγουν ανακρίσεις για διαλεύκανση της υπόθεσης και από χθες βράδυ που βρέθηκε το περίστροφο απαγορεύθηκε η είσοδος και έξοδος ατόμων από τις φυλακές.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, επιβεβαίωσε το γεγονός, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι η υπόθεση διερευνάται και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ανακρίσεις.

    Ο κύριος Κόσης, είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ανησυχεί πάρα πολύ από την ανεύρεση του περιστρόφου στις φυλακές.

    [02] ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΙΓΜΑΤΑ

    Στην Τουρκία επεκτείνονται τώρα οι προσπάθειες για ανεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για το μικρό Ανδρέα Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Αδάμος Αδάμου, είπε ότι αυτό κατέστη δυνατό ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

    Ο κύριος Αδάμου είπε ότι χθες βράδυ η Τράπεζα Μυελού των οστών στην Αγκυρα με επιστολή της στο Καραϊσκάκειο, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζήτησε τον τύπο αίματος του Ανδρέα, ο οποίος και εστάλη.

    Είπε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν τυποποιηθεί τέσσερις σχεδόν χιλιάδες δείγματα, αριθμός ο οποίος θα αυξάνεται κατά χίλια καθημερινά, με τη βοήθεια των νέων μηχανημάτων, με τα οποία ενισχύθηκε το Ιδρυμα.

    Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν τυποποιηθεί σαράντα σχεδόν χιλιάδες δείγματα.

    Στο μεταξύ συνεχίστηκε και σήμερα σε πολλά κέντρα και νοσοκομεία της ελεύθερης Κύπρου η εθελοντική αιμοληψία, ενώ την προσπάθεια συνδράμουν για δεύτερη συνεχή ημέρα εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι οι οποίοι βρίσκονται αυτήν την ώρα στο Λήδρα- Πάλας.

    Στο μεταξύ οι γιατροί του παιδογκολογικού τμήματος του Μακάριου Νοσοκομείου, βρίσκονται σε επικοινωνία με δύο ιατρικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε το ταχύτερο να μεταβεί σε ένα από αυτά, ο Ανδρέας, για να υποβληθεί σε εντατική χημειοθεραπεία.

    Εξαιτίας του μεγάλου κόστους που απαιτείται για τη θεραπεία και νοσηλεία του Ανδρέα άρχισε εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων.

    Η Ελληνική Τράπεζα έχει ανοίξει λογαριασμό στο όνομα του εξάχρονου, με τον κωδικό Τζι Πέντε.

    ΝΕΡΟ

    Με δυναμικά μέτρα προειδοποιούν οι Δήμαρχοι της μείζονος Λευκωσίας, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες περικοπές των ποσοτήτων νερού που παίρνουν οι Δήμοι της περιοχής.

    Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο σημερινής σύσκεψης των δημάρχων

    με τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους.

    Σε δηλώσεις ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας Λέλλος Δημητριάδης είπε ότι οι κάτοικοι της μείζονος Λευκωσίας, οι οποίοι αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κύπρου, αισθάνονται αδικημένοι με την τωρινή κατανομή νερού.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν αντιλαμβάνεται την τραγική κατάσταση στη Λευκωσία.

    Από την πλευρά του ο κύριος Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι θα γίνεται πλέον δίκαιη κατανομή του νερού, αλλά και δίκαη χρέωσή του, και κάθε επαρχία θα παίρνει νερό με βάση το πληθυσμό και τις ανάγκες της.

    Για την περιοχή της μείζονος Λευκωσίας αποκάλυψε ότι θα παίρνει το ένα τρίτο των διαθεσίμων ποσοτήτων νερού.

    Σύμφωνα με τον κύριο Θεμιστοκλέους το νέο σχέδιο ανακατονομής του νερού θα μελετηθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Αναφερόμενος στο θέμα μεταφοράς νερού από την Ελλάδα, ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι θα ζητηθούν εκ νέου προσφορές για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει διαφοροποίηση από τις περσινές υψηλές τιμές.

    Πρόσθεσε ότι εάν η τιμή κυμαίνεται γύρω στα πενήντα με εξήντα σέντ ανά κυβικό μέτρο νερού, δεν αποκλείεται να γίνει εισαγωγή του από φέτος.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν έχει την πολυτέλεια να ζητεί την ευκταία λύση, αλλά πρέπει να επιδιώκει την εφικτή.

    Χαρακτήρισε επίσης φοβερό σφάλμα τις φωνές για εγκατάλειψη της λύσης ομοσπονδίας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αν γίνει κάτι τέτοιο η Ελληνική Κυπριακή πλευρά θα βρεθεί υπό κατηγορία, όπως βρίσκεται και η τουρκοκυπριακή, πρόσθεσε, λόγω της επιδίωξής της για λύση συνομοσπονδίας.

    Επίσης είπε ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό, με τον εποικισμό των κατεχομένων, ένα κομμάτι της Κύπρου θα μετατραπεί σε προγεφύρωμα της Τουρκίας κι εδώ, ανέφερε, βρίσκεται ο τεράστιος κίνδυνος.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης έκαμε τις δηλώσεις αυτές το πρωί μιλώντας ενώπιον του πρύτανη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητών και φοιτητών, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν.

    [04] ΜΙΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει οποιοδήποτε συγκεκριμένο μέτρο προταθεί για βελτίωση του κλίματος, νοουμένου ότι αυτό δεν θα υποκαθιστά τις συνομιλίες και δεν θα οδηγεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο προς την πλευρά μας.

    Όσον αφορά την ουσία του κυπριακού, είπε, ότι είναι ξεκάθαρο ποια πλευρά δυσκολεύει τον δρόμο.

    [05] ΜΙΧΟΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς όσον αφορά την παρουσία της Ουνφικύπ στην Κύπρο, παραμένει αναλλοίωτη.

    Ο κύριος Παπαπέτρου σχολίαζε τις πληροφορίες ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δυνατό να δημιουργήσει κρίση στη διάρκεια του τρίτου γύρου των συνομιλιών σχετικά με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ουνφικύπ.

    Εάν πρόσθεσε, η τουρκική πλευρά επιμένει να αλλάξουν οι διευθετήσεις βάσει των οποίων η Ουνφικύπ βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και τριάντα- έξη χρόνια, τότε δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από κανένα η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυπριακής πλευράς.

    [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΙΣΡΑΗΛ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί αυτήν την ώρα για το Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Εζερ Βάϊζμαν, τον Πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ και τον Πρόεδρο της Βουλής του Ισραήλ.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί επίσης στη Ραμάλλα της Δυτικής Οχθης, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφατ.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα απονείμει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το παράσημο του Άστρου της Βηθλεέμ.

    [07] ΧΑΚ ΝΕΟ

    Με νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη Τιμών της τάξης του δύο τοις εκατόν και μείωση του όγκου συναλλαγών κατά τρία εκατομμύρια λίρες έκλεισε η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση.

    Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις τετρακόσιες- εξήντα μονάδες και ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε ελαφρώς τα δεκαεπτά εκατομμύρια λίρες.

    Σήμερα εντάχθηκε στο ΧΑΚ η νέα επενδυτική εταιρεία '' Αίαντας '', η οποία άνοιξε στα σαράντα τρία σεντ, δηλαδή πιο κάτω από την ονομαστική της αξία των πενήντα σεντ, γεγονός που προκάλεσε απογοήτευση στο επενδυτικό κοινό.

    Ο χρηματιστής Γιάννος Ανδρονίκου σε δηλώσεις στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής του ΡΙΚ "Χρηματιστήριο" έκαμε λόγο για χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας "Αίαντας" από ορισμένους χρηματιστές στη διάρκεια της προσυνεδρίας.

    Ο κύριος Ανδρονίκου είπε ότι θα προβεί σε καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    [08] ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΚ

    Από την ερχόμενη Παρασκευή εντάσσεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου η ασφαλιστική εταιρεία Κόσμος Λίμιτεδ.

    Θα εισαχθούν δεκαέξι εκατομμύρια μετοχές προς σαράντα σέντ η κάθε μία.

    Την εισαγωγή της ΚΟΣΜΟΣ ενέκρινε το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου, με την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν το μεσημέρι σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία.

    [09] ΣΑΤΥΡΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού διέταξε σήμερα την οκταήμερη κράτηση του τριαντάχρονου αλλοδαπού ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία ως ύποπτος για υπόθεση διαφθοράς ανήλικης δεκατριών χρόνων και κακοποίησης της εντεκάχρονης αδελφής της.

    Ο ύποπτος, είναι πατριός των δύο ανήλικων κοριτσιών.

    Τις δύο ανήλικες αδελφές εξέτασε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη αδελφή είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, ενώ η μικρότερη έφερε μώλωπες, που πιστεύεται ότι προήλθαν από ξυλοδαρμό.

    [10] ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους επτά κόμμα τριών βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ συγκλόνισε νωρίς το απόγευμα την Ιαπωνία.

    Η δόνηση έπληξε το νησί Χισιηζίμα, εννιακόσια χιλιόμετρα νοτίως του Τόκιο.

    Από τον σεισμό δεν προκλήθηκαν ζημιές, γιατί το επίκεντρό του, ήταν σε βάθος εκατόν- πένηντα χιλιομέτρων κάτω από τη θάλασσα.

    [R1] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος με παροδικές ψηλές νεφώσεις, προβλέπεται ο καιρός και για το επόμενο τριήμερο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιές ψηλές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειανατολικοί ασθενείς δύο μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους επτά στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Αύριο θα σχηματίζονται παροδικές ψηλές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα νότια παράλια , στους 20 στα δυτικά και στους 18 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Η θερμοκρασία σήμερα.

    Λευκωσία 24 με 7 Λεμεσός 21 με 10 Λάρνακα 21 με 8 Πάφος 20 με 7 Πρόδρομος 17 με 7

    Χιόνια υπάρχουν μόνο στην κορυφή του Ολύμπου και είναι 10 εκατοστά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 28 March 2000 - 14:25:23 UTC