Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-03-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
  • [01] ΧΑΚ
  • [02] ΑΡΓΥΡΙΔΗΣ
  • [03] ΡΟΤΣΑΣ
  • [04] ΕΥΑΓΟΡΟΥ
  • [05] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΣΠΥΡΟΣ
  • [06] ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ
  • [07] ΑΝΔΡΕΑΣ ΟΛΟΙ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΧΑΚ

    Σημαντική άνοδο σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, μετά τη χθεσινή ελευθέρα πτώση του γενικού δείκτη κατά οκτώμισυ τοις εκατόν.

    Ο δείκτης έκλεισε στις 470 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο 6, 23 %.

    Ο όγκος συναλλαγών έκλεισε στα 26, 8 εκατομμύρια λίρες.

    Πριν από την σημερινή συνάντηση, πολλοί επενδυτές, πραγματοποίησαν ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του χρηματιστηρίου.

    Οι επενδυτές τόνισαν την ανάγκη τερματισμού της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την κατρακύλα των τιμών.

    Η αστυνομία έλαβε μέτρα ασφάλειας έξω από το κτίριο του ΧΑΚ για αποφυγή επεισοδίων.

    [02] ΑΡΓΥΡΙΔΗΣ

    Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επενδυτών Αλκης Αργυρίδης δήλωσε οτι η πτώση που παρατηρήθηκε στο ΧΑΚ τον τελευταίο καιρό δεν ήταν φυσιολογική και μίλησε για σκοπιμότητες.

    Τόνισε επίσης ότι η εγκληματική πτώση, όπως τη χαρακτήρισε, έγινε βάσει σχεδίου και άφησε αιχμές εναντίον επενδυτικών εταιρειών και χρηματιστών.

    Απέρριψε επίσης την άποψη ότι η πτώση των τιμών οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους αφού τα θετικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εταιρείες, όπως είπε, θα έπρεπε να οδηγούν σε άνοδο των τιμών.

    Ο κύριος Αργυρίδης κάλεσε τους επενδυτές οι οποίοι έχουν δώσει χρήματα για αγορά μετοχών από εταιρείες οι οποίες δεν έχουν εισαχθεί ακόμα στο ΧΑΚ, να αξιώσουν διάλυση των εταιρειών αυτών και επιστροφή των χρημάτων τους.

    [03] ΡΟΤΣΑΣ

    Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, τα οποία θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού προς τον χρηματιστηριακό θεσμό τόνισε ο βουλευτής του Δησύ Χρίστος Ρότσας.

    Ο κύριος Ρότσας εισηγήθηκε την πραγματοποίηση σύσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών ή ακόμα και του Προέδρου της Δημοκρατίας με όλους τους εμπλεκόμενους, παρουσία ορισμένων χρηματιστηριακών γραφείων πίσω από τα οποία βρίσκονται επενδυτικές εταιρείες και να τονισθεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην επιτρέψει συνέχιση της κατάστασης. Εισηγήθηκε επίσης παρέμβαση της Αστυνομίας ή απειλή ότι θα παρέμβει.

    [04] ΕΥΑΓΟΡΟΥ

    Υπέρ της παρέμβασης της Αστυνομίας τάχθηκε και ο Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, ο οποίος κατήγγειλε ότι ορισμένοι μεγαλοσπεκιουλαδόροι ποδηγετούν το Χρηματιστήριο.

    Ο κύριος Ευαγόρου μίλησε επίσης για τεράστιες ζημιές που πλησιάζουν τα όρια της οικονομικής καταστροφής.

    Ανέφερε εξάλλου ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν μαγικά, κατά την έκφρασή του, μέτρα ύστερα από μια τέτοια καταστροφή.

    Σε ερώτηση αν θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση ή αν ο δείκτης έχει φθάσει στο χαμηλότερό του σημείο, ο κύριος Ευαγόρου απάντησε χαρακτηριστικά, ότι υψώνει τα χέρια.

    [05] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΣΠΥΡΟΣ

    Είναι ξεκάθαρο ότι το πολιτικό περιβάλλον έχει αλλάξει μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και όλοι στην Κύπρο αποδέχονται ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε μετά την σύνοδο.

    Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος γιά την Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόϊγκεν, ύστερα από πρωινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Ο κύριος Κυπριανού είπε πώς προσπάθησε να δώσει στον ευρωπαίο επίτροπο μια γενική εικόνα του Κυπριακού, με έμφαση, όπως ανέφερε, στο γεγονός οτι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις δεν μπορούν να στηρίζονται, κατά την έκφραση του, στα δεδομένα αυτής της στιγμής, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η ιστορική εξέλιξη.

    Ο κύριος Φερχόϊγκεν είχε ακολούθως συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση ο Κοινοτικός Επίτροπος δεν έκαμε δηλώσεις.

    Είχε επίσης συνάντηση με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργο Βασιλείου

    Μετά την συνάντηση, ο κύριος Φερχόιγκεν δήλωσε οτι συζητήθηκε η πορεία αίτησης για ένταξη, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.

    Από την πλευρά του ο κύριος Βασιλείου εξέφρασε ικανοποίηση γιά την εποικοδομητική, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση, επισημαίνοντας όμως οτι αυτό που είναι σημαντικό είναι να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην ενταξιακή πορεία.

    [06] ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

    Με ενδοσχολικούς εορτασμούς στην Κύπρο και την Ελλάδα άρχισαν το πρωί οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εικοστής- Πέμπτης Μαρτίου 1821.

    Σε μήνυμα ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης τόνισε ότι η γενιά του Είκοσι -Ένα αναμετρήθηκε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία με πλήρη επίγνωση των συνεπειών και απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών της.

    Σήμερα, πρόσθεσε, στην προφυλακή του έθνους, βρίσκεται ο Ελληνισμός της Κύπρου, που είχε και έχει ιστορικό μέλλον, γιατί ποτέ δεν άφησε την τύχη να ρυθμίσει την πορεία του.

    Στο πλαίσιο των εορτασμών, θα μεταδοθεί απόψε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΡΙΚ μήνυμα του πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία Κυριάκου Ροδουσάκη.

    Το μήνυμα θα μεταδοθεί από το ραδιόφωνο μετά το δελτίο ειδήσεων των επτά και από το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι μετά τις ειδήσεις των οκτώ.

    [07] ΑΝΔΡΕΑΣ ΟΛΟΙ

    Πανελλήνιες διαστάσεις έχει προσλάβει η εκστρατεία για τον εξάχρονο Ανδρέα Βασιλείου, ο οποίος πάσχει από Λευχαιμία και πρέπει να υποβληθεί επειγόντως σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

    Σύμφωνα με τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, η περιπέτεια του Ανδρέα έχει συγκινήσει το Πανελλήνιο και παράλληλα έχει φέρει στην επιφάνεια τις περιπτώσεις σαράντα ατόμων, μεταξύ τους και παιδιά, που αναμένουν μεταμόσχευση μυελού των οστών.

    Στην Κύπρο, προθυμία για να δώσουν αίμα, εξέφρασαν και Τουρκοκύπριοι μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Τα χιόνια στην κορυφή του Ολύμπου είναι 25 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους 15.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 24 March 2000 - 14:19:23 UTC