Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-01-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡ ΣΥΝΟΜΟΣΠ
  • [02] ΠΑΠ ΦΘΑΝΕΙ ΝΕΟ
  • [03] ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
  • [04] ΧΑΚ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
  • [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΑΚ
  • [06] ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΔΙΚΗ
  • [07] ΓΡΙΠΠΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • [08] ΕΙ ΤΖΙ ΜΠΙ-ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [09] ΡΙΚ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [10] ΚΟΥΜΑΣ ΤΕΛΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡ ΣΥΝΟΜΟΣΠ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πριν από την άφιξη του στην Κύπρο, αναιρεί όλες τις φήμες περί υποστήριξης λύσης συνομοσπονδίας.

    Σε δηλώσεις στο Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι βασικός στόχος είναι και θα παραμείνει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, για τη δημιουργία μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Μιας ομοσπονδίας, πρόσθεσε, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία υπηκοότητα, η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια, την ειρηνική συμβίωση και την ευημερία όλων των πολιτών της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το Ελσίνκι δημιούργησε την αναγκαία δυναμική για την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου και την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κύριος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι την αξιοποίηση αυτής της δυναμικής θα συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

    [02] ΠΑΠ ΦΘΑΝΕΙ ΝΕΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας φθάνει στην Κύπρο στις δύο μετά το μεσημέρι .

    Στις τέσσερις και τριάντα το απόγευμα, ο κύριος Παπανδρέου θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη και στη συνέχεια οι δυο Υπουργοί θα δώσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο ο κύριος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον Γενικό Εισαγγελέα.

    Η τηλεόραση και το Ραδιόφωνο του ΡΙΚ θα συνδεθούν γύρω στις δύο μετά το μεσημέρι με το αεροδρόμιο Λάρνακας για να μεταδώσουν απ ευθείας τις δηλώσεις του κυρίου Παπανδρέου, ενώ γύρω στις πεντέμισι θα μεταδώσουν και πάλι σε απευθείας σύνδεση την δημοσιογραφική διάσκεψη που θα δώσουν οι κύριοι Παπανδρέου και Κασουλίδης στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    [03] ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Η Αθηναϊκή εφημερίδα "Εξουσία" υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα οτι προωθείται σχέδιο επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων και του λιμανιού της Αμμοχώστου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο αποτελεί πρόταση του βρετανού ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνει, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη.

    Η πρόταση, γράφει η "Εξουσία", εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Κύπρο, τα οποία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επανέρχονται στο προσκήνιο ως αναγκαία προϋπόθεση για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Η πρόταση, σύμφωνα με την εφημερίδα, αντιμετωπίζεται θετικά και προσεκτικά από την Αθήνα και τη Λευκωσία, στο πλαίσιο του στόχου για προσέλκυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην ενταξιακή πορεία .

    [04] ΧΑΚ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

    Αισθητή ανάκαμψη σημείωσαν σήμερα τόσο ο γενικός δείκτης τιμών, οσο και ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αναστρέφοντας την κάθετη πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών.

    Χρηματιστές και επενδυτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το θετικό κλίμα πού επεκράτησε σήμερα.

    Ο γενικός δείκτης εκλεισε στις εξακόσιες εικοσι-τέσσερις κόμμα τριαντα πέντε μονάδες, σε σύγκριση με εξακόσιες μία κόμμα πενηντα οκτώ που ηταν κατά την χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση.

    Ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε ελαφρώς τα τριάντα εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με είκοσι εκατομμύρια χθές.

    Αύξηση σημείωσαν όλοι οι επί μέρους τομεις, πλην των επενδυτικών και των τουριστικών επιχειρήσεων.

    [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΑΚ

    Κίνητρα για ενίσχυση του θεσμού του χρηματιστηρίου μελετά η κυβέρνηση.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, προσθέτοντας ότι μεταξύ τών κινήτρων αυτών περιλαμβάνεται η περαιτέρω στελέχωση του χρηματιστηρίου ώστε να γίνεται πιό γρήγορα η εισαγωγή νέων εταιρειών.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Κληρίδης είπε επίσης ότι θα δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις καί εξαγορές εταιρειών.

    Σχολιάζοντας την πτώση του γενικού δείκτη στο χρηματιστήριο Αξιών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πολιτικο-οικονομικοί λόγοι που να τη δικαιολογούν, καί κάλεσε τους επενδυτές να παραμείνουν ψύχραιμοι, να μήν πανικοβάλλονται και να μήν επηρεάζονται από φήμες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει. Ανέφερε επίσης ότι εκείνο που μπορεί να κάμει η κυβέρνηση, είναι, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, να προχωρήσει σε ελευθεροποίηση κάποιων κανονισμών που αφορούν τα δάνεια.

    Τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών χαιρέτησε ο πρόεδρος των χρηματιστών Χριστόδουλος Ελληνας, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Χρηματιστήριο".

    [06] ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΔΙΚΗ

    Καταχωρήθηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το κατηγορητήριο εναντίον του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου για την υπόθεση Τσέημπερς, των τριών κόμμα επτά εκατομμυρίων δολαρίων.

    Με βάση το κατηγορητήριο, ο τέως Λεμεσού αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες: συνωμοσία προς καταδολίευση και απόπειρα απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

    Θα κληθεί να απαντήσει στις κατηγορίες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στις δεκαπέντε Φεβρουαρίου.

    [07] ΓΡΙΠΠΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Ύφεση παρουσιάζεται στην εξάπλωση της γρίπης στην Κύπρο, εκτός από τη Λεμεσό, όπου αυτή την περίοδο τα κρούσματα γρίπης είναι αυξημένα και το νέο νοσοκομείο είναι υπερπλήρες με ασθενείς.

    Ταυτόχρονα, εκατοντάδες άλλοι ταλαιπωρούνται μέχρι να εξετασθούν από γιατρούς των Πρώτων Βοηθειών.

    Άμεση ήταν η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη, ο οποίος χθες προήδρευσε υπηρεσιακής σύσκεψης στο νοσοκομείο Λεμεσού.

    Ο κύριος Σαββίδης ανέφερε ότι λήφθηκαν μέτρα για την προσωρινή επίλυση του προβλήματος, ενώ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί μελέτη για αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το νοσοκομείο.

    Η Πρώτη Ιατρική Λειτουργός του υπουργείου Υγείας Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου δήλωσε το πρωί στο Ρικ, ότι τώρα παρατηρείται ύφεση στην επιδημία ιογενών λοιμώξεων.

    [08] ΕΙ ΤΖΙ ΜΠΙ-ΕΡΕΥΝΕΣ

    Το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου δεν φοβάται τις ερευνες και είναι ετοιμο να συμμετάσχει στις μετρήσεις της εταιρείας Ει Τζί Μπί, αν γίνει νέο δείγμα μέτρησης το οποίο να είναι επιστημονικά πιστοποιημένο από εμπειρογνώμονες.

    Αυτό δήλωσε στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος Αντώνης Δράκος, ο οποίος είπε οτι για να συμμετάσχει το ΡΙΚ στην Επιτροπή Ελέγχου της Ει Τζί Μπί πρέπει να καταβάλει το ποσό των πενήντα χιλιάδων λιρών, κάτι που δεν μπορεί να κάνει εύκολα, αφού διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής της εταιρείας Ει Τζί Μπί, Σοφοκλής Μαρκίδης, εξηγώντας την διαδικασία δειγματοληψίας, είπε οτι υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές γιά την μέτρηση.

    Ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε οτι η διασπορά των ατόμων κρατείται μυστική, γίνονται συνεχείς αλλαγές και υπάρχει εσωτερικός έλεγχος, ωστε να μην επηρεάζονται τα αποτελέσματα.

    Μιλώντας εκ μέρους των διαφημιστών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιστικών Εταιρειών Κύπρου Χρήστος Σαββίδης, είπε οτι οι μετρήσεις της Ει Τζί Μπί αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για το αγοραστικό κοινό της Κύπρου.

    Ωστόσο, κατανοώντας τις ανησυχίες του ΡΙΚ, ο κύριος Σαββίδης επεσήμανε οτι δεν υπάρχει καμμία αγορά στον κόσμο με πεντακόσιες χιλιάδες κατοίκους και εξι τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως στην Κύπρο.

    [09] ΡΙΚ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Τα τηλεοπτικά προγράμματα του ΡΙΚ, που προσφέρονται μέσω του Ιντερνετ, παρακολουθούν πέραν των εκατόν δέκα χιλιάδων ατόμων τον μήνα ή γύρω στις τέσσερις χιλιάδες την ημέρα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που εδωσε η εταιρεία Σπάιτερνετ, μέσω της οποίας το ΡΙΚ εκπέμπει στο διαδίκτυο.

    Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από την Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία, αλλά και την Τουρκία.

    Εξάλλου, πάνω από πενήντα χιλιάδες άτομα στο εξωτερικό παρακολούθησαν τα τρία ραδιοφωνικά κανάλια του ΡΙΚ μέσω του Ιντερνετ, κατά τον Νοέμβριο του 1999.

    Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, το πρώτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου παρακολούθησαν γύρω στα είκοσι χιλιάδες άτομα, τα περισσότερα από τα οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [10] ΚΟΥΜΑΣ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε σε ηλικία εβδομηντά επτά ετών, ο γνωστός εκπαιδευτικός Ιωάννης Κούμας, από την Αμμόχωστο.

    Ο Ιωάννης Κούμας διετέλεσε για δεκαετίες καθηγητής στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας.

    Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις δύο και τριάντα το απόγευμα,από τον ιερό ναό Χρυσελεούσας στο Στρόβολο.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος, με παροδικές, κυρίως ψηλές νεφώσεις. Ελαφρές μεμονωμένες βροχές και ελαφρές χιονοπτώσεις πιθανό να σημειωθούν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι, ασθενείς, τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Μεμονωμένες ελαφρές χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν ξανά στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα παραμείνουν κυρίως βόρειοι ασθενείς τρία μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στον ένα βαθμό στο εσωτερικό, όπου και θα σχηματισθεί παγετός, στους τρεις στα παράλια και στους τρεις βαθμούς υπό το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι δεκαπέντε εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους δέκα.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 11 January 2000 - 11:25:27 UTC