Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-11-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETAΡTH 24 NOΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΛΙΤΗΣ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ/ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [03] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ/ΟΜΑΔΑ
  • [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΜΠΑΝΤΛΕΡ
  • [05] ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΥΝΕΓΓΥΣ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΕ
  • [08] ΤΟΥΡΚΟΠΛΟΙΑ
  • [09] ΛΕΜΕΣΙΑΝΕΣ ΟΚΤΑΗΜΕΡΗ
  • [10] ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
  • [11] ΜΟΥΣΙΟΥΤΑΣ ΝΕΜΙ
  • [12] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΛΙΤΗΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες υπάρχει στο Κυπριακό μια συγκυρία που δεν υπήρξε προηγουμένως τα τελευταία είκοσι-πέντε χρόνια, την οποία Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να την αξιοποιήσουν.

    Πάντως, ο κύριος Παπανδρέου επεσήμανε ότι στο παρόν στάδιο δεν εγγυάται κάποια τελική λύση.

    Ταυτόχρονα τόνισε ότι εάν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι δεν υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, τότε η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην παραχώρηση ενταξιακού καθεστώτος στην Τουρκία.

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Πολίτης" ο κύριος Παπανδρέου ανέφερε ότι τη νέα συγκυρία συνιστά η έναρξη συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, παρόλον ότι δεν είναι καινούργιο στοιχείο, η σημαντική πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, το νέο κλίμα που διαμορφώθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μετά τους σεισμούς, καθώς και το γεγονός ότι το Κυπριακό έχει ανεβεί ψηλά στις προτεραιότητες των Αμερικανών.

    Διαχωρίζοντας τις εξελίξεις στο Κυπριακό στη Νέα Υόρκη από τη σύνοδο του Ελσίνκι, ο κύριος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα έχει στο Ελσίνκι μια μεγάλη ευκαιρία γιατί μπορεί να αξιοποιηθεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας, ώστε να γίνουν άλματα στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

    Το βέτο, επεσήμανε ο κύριος Παπανδρέου δεν είναι αυτοσκοπός, η προσέγγισή μας, πρόσθεσε, γίνεται με βάση ένα όραμα το οποίο αφορά όλους και εάν έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα δεν θα το εγείρουμε.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ/ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Ενόψει της συνόδου κορυφής στο Ελσίνκι και των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κύριος Παπανδρέου είχε το πρωί στην Αθήνα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αύριο θα βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές με την κυβέρνηση και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία.

    Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ο κύριος Αναστασιάδης εξέθεσε αναλυτικά στον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών τις απόψεις και θέσεις του Κόμματος, όπως διατυπώθηκαν από το Πολιτικό Γραφείο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κύριος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του Κυπριακού Ελληνισμού για την αμέριστη υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα προς την Κύπρο, ενώ από την πλευρά του ο κύριος Παπανδρέου έδωσε διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει σκληρή μάχη στο Ελσίνκι και να διεκδικήσει το μέγιστο των ανταλλαγμάτων για την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κύριος Παπανδρέου ανέφερε ότι διαπιστώθηκε σύμπνοια σκέψεων και απόψεων με σκοπό να αναδειχθεί η κοινή στάση Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της συνόδου.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Κύπρο, ο κύριος Παπανδρέου επεσήμανε ότι πέραν των πιθανών και διαφορετικών προσεγγίσεων που μπορεί να έχουν τα ελληνικά και κυπριακά κόμματα, πάνω στα μεγάλα εθνικά θέματα υπάρχει σύμπνοια και κοινή στάση.

    Αυτή η σύμπνοια, πρόσθεσε, θα φανεί στο ταξίδι του στην Κύπρο.

    Ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η σύμπτωση των θέσεων και των προβληματισμών δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα ότι τελικά η σύνοδος του Ελσίνκι θα είναι προς όφελος του εθνικού καλού για την Ελλάδα και την Κύπρο.

    [03] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ/ΟΜΑΔΑ

    Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι συνεχές θα είναι το πολιτικό παζάρι μέχρι τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα τοποθετηθεί στη σύνοδο του Ελσίνκι για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στο αυριανό ταξίδι στην Κύπρο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και σε ερώτηση εάν θα ξεκαθαρισθούν κάποια ζητήματα, ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες έχουν συζητηθεί στη συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη.

    Πρόσθεσε ότι από δω και πέρα επαφίεται στην κυπριακή κυβέρνηση να προβεί στους κατάλληλους χειρισμούς στη Νέα Υόρκη.

    Ο κύριος Παπαπέτρου ανακοίνωσε ότι τον πρόεδρο Κληρίδη θα συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας, η συνταγματολόγος Κλαιρ Πάλε και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα "Χουριέτ" ότι μπορεί να υπάρξουν κάποια ανταλλάγματα εκ μέρους της τουρκικής πλευράς και συγκεκριμένα επιστροφή της Αμμοχώστου, ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι δεν έχει καμμιά πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.

    [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΜΠΑΝΤΛΕΡ

    Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Μπάντλερ είχε το πρωϊ συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα τα που αφορούν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Μετά τη συνάντηση ο κύριος Μπάντλερ δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να αναχωρήσει από την Κύπρο για τη Νέα Υόρκη, όπου στις τρεις Δεκεμβρίου αρχίζουν οι συνομιλίες, παρουσιάζεται ικανοποιημένος από τις επαφές του προέδρου Κλίντον σε Ελλάδα και Τουρκία.

    [05] ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ φέρεται να δήλωσε ότι μια λύση που θα επεβάλλετο στο Κυπριακό θα έφερνε αντιμέτωπες την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Υποστήριξε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μόνιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό, αφού κατά τον Τούρκο Πρόεδρο γίνει πρώτα κατανοητό γιατί για είκοσι-πέντε χρόνια δεν στάθηκε δυνατή η εξεύρεση λύσης.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σχολιάζοντας τις επαφές του προέδρου Κλίντον στην Τουρκία, είπε ότι δεν του ζητήθηκε οποιαδήποτε χειρονομία για το Κυπριακό.

    Οταν μάλιστα του τέθηκαν υπόψη όσα είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην Αθήνα, υπέδειξε ότι πρέπει να γίνεται αντιληπτό το νόημα των δηλώσεων.

    Δεν είναι δυνατό, υποστήριξε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, οι μεγάλες χώρες να λένα άλλα σε εμάς και άλλα σε άλλους.

    [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΥΝΕΓΓΥΣ

    Αμετακίνητος από τις θέσεις του παραμένει ο Ραούφ Ντεντκάς και επιμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους του, για δημιουργία, όπως υποστηρίζει, κατάλληλου εδάφους προς επίλυση του Κυπριακού.

    Ενημερώνοντας χθες τα τουρκοκυπριακά κόμματα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με καλή θέληση, προκειμένου να αναζητήσει τρόπους διεξόδου από το αδιέξοδο.

    Πρόσθεσε όμως ότι δεν μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για επίλυση του Κυπριακού, γιατί για να συμβεί αυτό χρειάζεται η πραγματοποιήση απευθείας συνομιλιών.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΕ

    Η πλειοψηφία της επιτροπής εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα την έκθεση του Γάλλου Ευρωβουλευτή Μοριγιόν για την Τουρκία, στην οποία υποστηρίζεται ότι η χώρα αυτή έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό και γίνεται εισήγηση να επεκταθεί η τελωνειακή της ένωση με τους Δεκαπέντε.

    Στο πλαίσιο αυτό γίνεται εισήγηση για χρηματοδότηση της με εκατόν τριάντα πέντε εκατομμύρια Ευρώ.

    Η έκθεση Μοριγιόν θα σταλεί στην ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για έγκριση.

    [08] ΤΟΥΡΚΟΠΛΟΙΑ

    Πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αναμένεται να καταπλεύσουν παράνομα στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας, στο πλαίσιο της άσκησης "Ταύρος 99", που αρχίζει σήμερα.

    Ορισμένες φάσεις της άσκησης θα διεξαχθούν στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, τα πλοία θα παραμείνουν στην κατεχόμενη Κύπρο μέχρι το ερχόμενο Σάββατο.

    Η άσκηση Ταύρος διεξάγεται σε συνδυασμό με την άσκηση Μπαρμπαρός 99, που άρχισε προχθές και θα λήξει την Κυριακή.

    [09] ΛΕΜΕΣΙΑΝΕΣ ΟΚΤΑΗΜΕΡΗ

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διέταξε την οκταήμερη κράτηση της Βαρβάρας Σωφρονίου Γρηγορίου από τη Λεμεσό, εναντίον της οποίας διερευνώνται υποθέσεις απόσπασης ποσού ύψους σαρανταεπτά χιλιάδων λιρών δια ψευδών παραστάσεων και κλεπταποδοχής.

    Τα αδικήματα διεπράχθησαν κατά την περίοδο 1998 - 99 εις βάρος της Σοφίας Κατσαμπά, εβδομηνταπέντε ετών από το Παλαιχώρι, με την πρόφαση ότι τα χρήματα θα πήγαιναν στην ανέγερση ορφανοτροφείου στη Λεμεσό.

    Στην ίδια υπόθεση ενέχονται ακόμη μία γυναίκα και ένας άνδρας.

    Η γυναίκα είναι γνωστή και εναντίον της εκδόθηκε διάταγμα σύλληψης.

    Οπως αναφέρθηκε, η καταζητούμενη παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος του Γραφείου Ευημερίας και προσποιήθηκε στη Σοφία Κατσαμπά ότι με τα χρήματα που θα της έδιδε θα έκτιζε το ορφανοτροφείο.

    Οπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο ανώτερος υπαστυνόμος Ανδρέας Ιερόθεος, εναντίον της Γρηγορίου προέκυψε μαρτυρία ότι την πρώτη περασμένου Φεβρουαρίου χρησιμοποιήθηκε το αυτοκίνητο της για απόσπαση δεκαεννιά χιλιάδων λιρών, που κατατέθηκαν επ' ονοματί της σε τράπεζα στη Λεμεσό.

    Για τη χρήση του αυτοκινήτου της η Γρηγορίου καρπώθηκε ποσό εκατόν λιρών.

    [10] ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

    Νεαρός συνελήφθη τα ξημερώματα μόλις έφθασε από το Αμστερταμ, όταν στην κατοχή του βρέθηκαν δέκα κιλά ναρκωτικών.

    Πρόκειται για τον Ανδρόνικο Ανδρονίκου, είκοσι-έξι ετών, εκτοπισμένο από την Κυθραία και τώρα κάτοικο του συνοικισμού Λατσιών.

    Ανδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών και τελωνειακοί λειτουργοί, ύστερα από πληροφορία, παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Ανδρονίκου, από τη στιγμή που έφθασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας γύρω στις τέσσερις.

    Σε κάποια στιγμή τον αντελήφθησαν να πετά τσάντα που κρατούσε στον κάλαθο των αχρήστων και να παραλαμβάνει άλλη από τον ιμάντα των αποσκευών.

    Στην τσάντα υπήρχαν πέραν των δέκα κιλών κάνναβης.

    Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκαν άλλα τέσσερα εισητήρια για ταξίδια που είχε κάμει πρόσφατα στο Αμστερνταμ.

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο στη Λάρνακα, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε ο Ανδρονίκου, για υπόθεση εισαγωγής, κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών, διέταξε την κράτησή του για οκτώ ημέρες.

    [11] ΜΟΥΣΙΟΥΤΑΣ ΝΕΜΙ

    Ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούτας επιβεβαίωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι μετρήσεις στο χυτήριο Νέμιτσας στη Λεμεσό και κατέδειξαν ότι ο μέσος όρος εκπομπής ρύπων είναι τριακόσια ογδόντα τέσσερα χιλιοστογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρος, δηλαδή υπερβαίνει τα κανονικά όρια κατά ογδόντα τέσσερα χιλιοστογραμμάρια.

    Ο κύριος Μουσιούτας πρόσθεσε ότι δόθηκαν οδηγίες ώστε να ισχύσουν τα ίδια μέτρα που ελήφθησαν και στο χυτήριο των Εργατών, δηλαδή άσκηση ποινικής δίωξης και ενδεχόμενη εκδοση προσωρινού διατάγματος για αναστολή των εργασιών του εργοστασίου.

    Ο Υπουργός Εργασίας απέρριψε παρατήρηση ότι με τα μέτρα αυτά βιομηχανίες οδηγούνται σε κλείσιμο, τονίζοντας ότι δεν είναι ανέφικτο ο περιορισμός στην εκπομπή ρύπων και η λειτουργία των βιομηχανιών εντός των πλαισίων της νομοθεσίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Μουσιούτας είπε ότι προηγουμένως δεν γίνονταν αυτές οι μετρήσεις διότι δεν υπήρχε η σχετική νομοθεσία και οι κανονισμοί ούτε τα τεχνικά μέσα.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία από την περίοδο αυτή εως τον ιανουάριο του 2001 οι εκπομπές από χυτήρια εργοστασίων πρέπει να περιορίζονται στα 300 χιλιοστογραμμάρια, ενώ από το 2001 θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο, στα 50 χιλιοστογραμμάρια που ισχύει και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [12] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Ο γενικός δείκτης τιμών έφθασε σήμερα στις επτακόσιες ενενήντα έξη κόμμα τριάντα μονάδες, σημειώνοντας μείωση δύο μονάδων σε σύγκριση με χθες.

    Ο όγκος συναλλαγών κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με χθές και ήταν εικοσιένα εκατομμύρια πεντακοσιες σαρανταέξη χιλιάδες λίρες.

    Μικρή πτώση σημείωσαν οι βιομηχανικές εταιρείες, οι επενδυτικοί οργανισμοί και οι τουριστικές επιχειρήσεις.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικά συννεφιασμένος και δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές στις ορεινές κυρίως περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ώς νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και κατά διαστήματα ισχυροί πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι κυματώδης.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις που δυνατό θα δώσουν βροχές στις παράλιες περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 στα παράλια και στους επτά στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 24 November 1999 - 16:48:29 UTC