Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-11-16

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TΡΙΤΗ 16 NOΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΙΕΣΕΙΣ
  • [02] ΕΛΛΑΔΑ ΕΕ
  • [03] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΝΑΣΤΑ
  • [04] ΤΑΣΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΧΑΚ ΠΤΩΣΗ
  • [06] ΕΠΙΤΟΚΙΑ
  • [07] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΙΚΗΣ
  • [08] ΜΑΡΚΟΣ
  • [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [10] ΑΥΤΟΜΟΛΟΙ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΙΕΣΕΙΣ

    Ο πρόεδρος Κλίντον ζήτησε από τον Σουλεημάν Ντεμιρέλ και τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ όπως η Τουρκία, μέχρι τη σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι , προβεί σε χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα, με στόχο να διατηρηθεί και συνεχισθεί η ώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που άρχισε πριν και μετά τους σεισμούς.

    Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΝΕΤ στην Αγκυρα την πληροφορία, έδωσαν σε χθεσινοβραδινή δημοσιογραφική διάσκεψη ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συνοδεύουν τον πρόεδρο Κλίντον στην επίσκεψή του στην Τουρκία.

    [02] ΕΛΛΑΔΑ ΕΕ

    Την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι θα λειτουργήσει θετικά, τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια τη χώρα, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ζητεί η Ελλάδα στο πλαίσιο διπλωματικής εκστρατείας που έχει αναλάβει.

    Το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ότι οι θέσεις αυτές της Ελλάδας βρίσκουν ανταπόκριση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΝΑΣΤΑ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις και ανησυχίες της αντιπολίτευσης αναφορικά με την αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη της πρόσκλησης για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και πρόσθεσε ότι πολλές από τις απόψεις και ανησυχίες αυτές συμμερίζεται και ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Τόνισε ωστόσο ότι υπό τις περιστάσεις η πλευρά μας δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αποδεχθεί την πρόσκληση.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύριος Αναστασιάδης παρατήρησε ότι τελεσιγραφικά μας είπαν να πάμε σε απ ευθείας συνομιλίες και πρόσθεσε ότι αν η δική μας πλευρά έλεγε όχι, θα της επέρριπταν την ευθύνη.

    Ο κύριος Αναστασιάδης απέδωσε την αδιαλλαξία Ντενκτάς στα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και πρόσθεσε πως το θέμα είναι τι θα κάμει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να αφήσει τον Ντενκτάς εκτεθειμένο.

    Ο Πρόεδρος του Δησύ απηύθυνε έκκληση για περισσότερη κατανόηση, αυτές τις ώρες.

    Να προβάλουμε, είπε, με αποφασιστικότητα τις θέσεις μας ώστε σε περίπτωση που οι συνομιλίες εξελιχθούν σε αποτυχία, να μείνει εκτεθειμένη η άλλη πλευρά.

    Αν παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας, είπε, δεν νομίζω ότι θα υποστούμε οποιαδήποτε ζημιά επί της ουσίας.

    [04] ΤΑΣΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δήκο Τάσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις για την αποδοχή της πρόσκλησης προσθέτοντας ότι πρόκειται για κίνηση, που αποσκοπεί στην αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη.

    Ο κύριος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι αν η Ελλάδα δεν άρει το βέτο θα μετριάσει την κατάσταση,παρατήρησε, όμως, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο γιατί θα απομόνωνε την Ελλάδα και θα εξόργιζε τους εταίρους της.

    Ο κύριος Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον πρόεδρο Κληρίδη ότι με την αποδοχή της πρόσκλησης για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, υπαναχώρησε από προηγούμενες δεσμεύσεις και δηλώσεις του και παραγνώρισε τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα σημειωθεί ο,τιδήποτε το θετικό για την πλευρά μας με τις συνομιλίες εκ του σύνεγγυς, όπου, όπως είπε, ο Ντενκτας θα θέσει τις αξιώσεις του για συνομοσπονδία.

    Ανέφερε τέλος ότι δεν αναμένει οποιαδήποτε κίνηση από την τουρκική πλευρά, η οποία, όπως σημείωσε, κατάφερε να πάρει όσα ήθελε χωρίς να δώσει ο,τιδήποτε.

    [05] ΧΑΚ ΠΤΩΣΗ

    Πτώση εικοσι έξη μονάδων σε σύγκριση με χθες, παρουσίασε σήμερα ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Ο γενικός δείκτης έφθασε σήμερα στις οκτακόσιες μία μονάδες κομμα 87, σε σύγκριση με οκτακόσιες εικοσι επτά μονάδες χθες.

    Το ύψος των συναλλαγών έφθασε σήμερα στα 46 εκατομμύρια εννιακόσιες δεκαεννέα χιλιάδες λίρες.

    Οι τιμές όλων των οργανισμών σημείωσαν πτώση, εξέλιξη την οποία οι χρηματιστές θεωρούν δικαιολογημένη λόγω της ρευστοποίησης μετά τη χθεσινή απότομη άνοδο των τιμών των μετοχών.

    Σήμερα έγιναν οκτώ χιλιάδες πεντακόσιες εικοσι επτά χρηματιστηριακές πράξεις.

    [06] ΕΠΙΤΟΚΙΑ

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου τόνισε την αναγκαιότητα για ελευθεροποίηση των επιτοκίων και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξησή τους. Μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Αυξεντίου επισήμανε ότι η Κύπρος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ρυθμίζει τα επιτόκιά της δια νόμου, τον οποίο και χαρακτηρισε απηρχαιωμενο.

    Ο κύριος Αυξεντίου απέρριψε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο διαρροής κεφαλαίων στο εξωτερικό και τόνισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί ένα τέτοιο δικαίωμα στο άμεσο μέλλον.

    [07] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΙΚΗΣ

    Την ανάγκη να δοθεί μεταβατική περίοδος πριν από την εφαρμογή της ελευθεροποίησης των επιτοκίων τόνισαν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Καζαμίας και ο βουλευτής του Δήκο Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Καζαμίας υποστήριξε ότι από τήν ελευθεροποίηση τών επιτοκίων θα επηρεαστεί αρνητικά η οικονομία, θα επηρεαστούν περισσότερο οι μικρές καί οι μεσαίες επιχειρήσεις καί θα γίνεται επιλεκτική δανειοδότηση.

    Διευκρίνισε ότι δέν υιοθετεί σταδιακή ελευθεροποίηση αλλά τήν χρησιμοποίηση του μεσοδιαστήματος ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα τό χρηματοπιστωτικό κοινό. Εισηγήθηκε επίσης σειρα μέτρων με πρώτο τη δημιουργία Συμβουλευτικών Επιτροπών οι οποίες να δίνουν οδηγίες στους πιστωτικούς οργανισμούς.

    [08] ΜΑΡΚΟΣ

    Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του Δήκο Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα για τους πολίτες εκείνους, οι οποίοι δεν θα έχουν την ευχέρεια να απευθύνονται στο εξωτερικό για στεγαστικά, φοιτητικά καί άλλα δάνεια.

    Είπε επίσης ότι μπορεί να έφθασε η ώρα για έγκριση του νομοσχεδίου για ελευθεροποίηση των επιτοκίων,δεν χρειάζεται όμως, πρόσθεσε, τόση βιασύνη.

    [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργος Βασιλείου διευκρίνισε ότι η υιοθέτηση και η έγκριση του νομοσχεδίου δεν προυποθέτουν και άμεση εφαρμογή του.

    Η Κύπρος, είπε, δεσμεύτηκε να ψηφίσει τό νομοσχέδιο για ελευθεροποίηση των επιτοκίων, εναπόκειται όμως στη Βουλή να καθορίσει το χρόνο εφαρμογής του.

    Ο κύριος Βασιλείου διαφώνησε με την εκτίμηση ότι λόγω της ελευθεροποίησης τών επιτοκίων η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά. Αντίθετα, είπε, θα επηρεαστεί θετικά.

    Ο κύριος Βασιλείου τόνισε επίσης ότι πρέπει η κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες να δώσουν εγγυήσεις ότι με την εφαρμογή του νομοσχεδίου δεν θα δίδουν δάνεια με επιτόκιο ψηλότερο από το σημερινό.

    [10] ΑΥΤΟΜΟΛΟΙ

    Η κυβέρνηση επιλήφθηκε άμεσα του θέματος των εικοσι ενός Τουρκοκυπρίων αυτόμολων που ήρθαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και προέβη σε διευθετήσεις επί προσωρινής βάσης, παρέχοντάς τους στέγη και τροφή.

    Παράλληλα γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί το καθεστώς τους.

    Οπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του Τμήματος Ευημερίας, οι αυτόμολοι βρίσκονται στην επαρχία Λεμεσού και το τμήμα μεριμνά για την άμεση στέγασή τους και την κάλυψη των δαπανών συντήρησής τους.

    Πρόκειται για τρεις οικογένειες με παιδιά και μερικά άλλα άτομα.

    Η εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι μόνιμες διευθετήσεις θα γίνουν μόλις διαπιστωθεί το καθεστώς τους.

    Εάν, σημείωσε, πρόκειται για Τούρκους εποίκους, τότε το θέμα θα αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις καθώς και παροδικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 15 στα παράλια και στους 8 στις ψηλότερες ορεινές πειροχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 16 November 1999 - 11:53:28 UTC