Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-11-15

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 NOΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΠΑΠ ΣΥΝΕΓΓΥΣ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΛΑΥΚΟΣ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΥΝΕΓΓΥΣ
  • [04] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [05] ΚΟΥΤΣΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ
  • [06] ΚΛΙΝΤΟΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ
  • [07] ΚΟΙΝΟΠ ΚΥΠΡΟΣ
  • [08] ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [09] ΚΟΣΗΣ ΑΥΤΟΜΟΛΟΙ
  • [10] ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΠΑΠ ΣΥΝΕΓΓΥΣ

    Στην τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκεται η ευθύνη για να προχωρήσει η επίλυση του κυπριακού δήλωσε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Η πρόσκληση Αναν προς τις δύο πλευρές, πρόσθεσε, δεν είναι παρά η αρχή της διαδικασίας που χρειάζεται στενή παρακολούθηση.

    Η διπλωματία, είπε, θέλει επιμονή και υπευθυνότητα.

    Σε δηλώσεις στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών, ο κύριος Παπανδρέου ανέφερε πως το γεγονός ότι ο πρόεδρος Κληρίδης αναταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση Αναν δείχνει τη βουλησή του για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

    Περιμένουμε, πρόσθεσε, ανταπόκριση και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ώστε επι τέλους ύστερα από είκοσι- πέντε χρόνια να προχωρήσει η επίλυση του κυπριακού.

    Ο κύριος Παπανδρέου είπε πως είναι γνωστόν ότι προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει βούληση και εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ενωση, αλλά και όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Αρα, κατέληξε, η ευθύνη βρίσκεται στην τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΛΑΥΚΟΣ

    Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα γίνουν όπως είχαν συγκληθεί αρχικά στις τρεις Δεκεμβρίου, αφού ο Ραούφ Ντενκτάς αναίρεσε τις αντιρρήσεις του.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς είχε αρχικά αποδεχθεί την πρόσκληση, αλλά αργότερα υπαναχώρησε, προβάλλοντας βασικά δύο αντιρρήσεις.

    Πρώτον, ότι ο Γενικός Γραμματέας , στην ανακοίνωσή του είχε αναφερθεί στον Γλαύκο Κληρίδη ως Πρόεδρο και δεύτερον ότι είχε αλλάξει η μορφή των συνομιλιών με την προαγγελία από τον Γενικό Γραμματέα ότι θα ήταν ουσιαστικές.

    Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι θα προσέλθει στις συνομιλίες αν τα Ηνωμένα Εθνη επιστρέψουν, κατά την έκφρασή του, στη μορφή στην οποία είχε συμφωνήσει ο ίδιος.

    Μετά τις αντιρρήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, τα Ηνωμένα Εθνη άλλαξαν την ορολογία της ανακοίνωσής του Κόφι Ανάν, με ημερομηνία τη δεκάτη -τρίτη Νοεμβρίου, και με νέα ανακοίνωση, με χθεσινή ημερομηνία, αναφέρονται στον πρόεδρο Κληρίδη και στο Ραούφ Ντενκτάς ως εξοχότατους.

    Ωστόσο ο Κόφι Ανάν διατήρησε το υπόλοιπο λεκτικό αναφέροντας ότι συγκαλεί τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με σκοπό την προετοιμασία του εδάφους για διαπραγματεύσεις με νόημα, που θα οδηγήσουν σε συνολική διευθέτηση και ότι οι συνομιλίες που θα αρχίσουν στις τρεις Δεκεμβρίου θα είναι ουσιαστικές.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σχολιάζοντας την τροποποίηση, δήλωσε ότι δεν τον ενοχλεί καθόλου η αλλαγή της διατύπωσης στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα και επεσήμανε αναφορά του Προέδρου Κλίντον στον τίτλο του ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα έπρεπε να απευθύνει προσκλήσεις προς τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων, γιατί σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΥΝΕΓΓΥΣ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι έχει πάρει διαβεβαιώσεις τόσο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα διεξαχθούν επί των βασικών πτυχών του κυπριακού και θα είναι ουσιαστικές.

    Σε δήλωση από το Ντέρμπαν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι οποιαδήποτε άρνηση εκ μέρους της πλευράς μας να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του γενικού γραμματέα, θα ήταν φοβερό σφάλμα, οι επιπτώσεις του οποίου δεν θα ήταν μόνο στο κυπριακό, αλλά και στην πορεία της Κύπρου προς την ενωμένη Ευρώπη.

    [04] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ο Πρόεδρος Κλίντον χαιρέτισε την εξαγγελία για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματισθεί η διχοτόμηση της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις στο αεροπλάνο κατά την πτήση προς την Αγκυρα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι επιθυμεί όπως οι δυο ηγέτες παραμείνουν μαζί αρκετό χρόνο, ώστε να φθάσουν σε απευθείας συνομιλίες.

    Ο πρόεδρος Κλίντον κάλεσε τα δύο μέρη να προσεγγίσουν αυτή την ευκαιρία με καλή πίστη και με αποφασιστικότητα να οικοδομήσουν για ολόκληρο το λαό της Κύπρου ένα μέλλον που θα είναι καλύτερο από το παρελθόν.

    Επίσημοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η συμφωνία για σύγκληση των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της δεκαήμερης περιοδείας του Μπιλ Κλίντον.

    [05] ΚΟΥΤΣΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ

    Δριμεία επίθεση κατά του προέδρου Κληρίδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, καλώντας τον μάλιστα να παραιτηθεί.

    Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο κύριος Κουτσού είπε ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, αποτελούν επιλογή του χειρότερου σεναρίου, υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις, στον πιο επικίνδυνο χρόνο.

    Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο Κληρίδη ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις και τον κάλεσε αντί να παραδίδει την εξουσία στο Γιώργο Βασιλείου, όπως είπε, να καταθέσει την εντολή του αφού δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Ο κύριος Κουτσού διερωτήθηκε τέλος σε ποιούς στηρίζεται ο πρόεδρος Κληρίδης, αφού και ο ΔΗΣΥ, που είναι το συγκυβερνών κόμμα, φαίνεται να προβληματίζεται για τις εξελίξεις.

    [06] ΚΛΙΝΤΟΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Ο πρόεδρος Κλίντον άρχισε το πρωί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

    Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή στο προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος Ντεμιρέλ, ο οποίος σε ομιλία ανέφερε ότι με την επίσκεψη Κλίντον οι στρατηγικές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας θα ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο.

    Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι δύο χώρες εργάζονται από κοινού για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία σε μια περιοχή από τα Βαλκάνια, έως τον Καύκασο, και από την Κεντρική Ασία έως τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

    Απαντώντας ο πρόεδρος Κλίντον τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία που έχει η Τουρκία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και είπε ότι πρόκειται για τον πιο στενό σύμμαχο και συνεταίρο στο ΝΑΤΟ.

    Εκφράζοντας το συγκλονισμό του για τους δύο πρόσφατους σεισμούς, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του προς τις άλλες χώρες που απέστειλαν βοήθεια στους σεισμοποπαθείς κάμνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος Κλίντον επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να εργασθεί για το μέλλον του τουρκικού λαού, που δεν είναι άλλο, όπως είπε, από την εισδοχή της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Ακολούθως οι δύο πρόεδροι παρακάθησαν σε συνομιλίες.

    Νωρίς το απόγευμα ο πρόεδρος Κλίντον θα δεχθεί στο ξενοδοχείο του τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, και ακολούθως θα προσφωνήσει την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    [07] ΚΟΙΝΟΠ ΚΥΠΡΟΣ

    Την υποστήριξή τους στη σύγκληση άνευ όρων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζουν οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας, που συνέρχονται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

    Η περί Κύπρου αναφορά θα περιληφθεί στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά τη λήξη αργότερα σήμερα των εργασιών της συνόδου της Κοινοπολιτείας.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στο προσχέδιο επαναβεβαιώνεται η υποστήριξη των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας στην ανεξαρτησία, κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Τονίζεται επίσης ότι το τουρκικό αίτημα για αναγνώριση χωριστού κράτους είναι απαράδεκτο.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο αναχωρεί απόψε για τη Ζυρίχη, από όπου θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ.

    ΧΑΚ

    Νέα έκρηξη σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο.

    Εκλεισε στις σχεδόν οκτακόσιες είκοσι -επτά μονάδες, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

    Ο όγκος συναλλαγών έφθασε στα σαράντα οκτώ και μισό εκατομμύρια λίρες.

    Κατά τη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, έγιναν περισσότερες από έξι χιλιάδες πραξεις.

    Ολοι οι τομείς σημείωσαν άνοδο, ενώ εντυπωσιακά κινήθηκαν οι τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες έσπασαν το φράγμα των χιλίων μονάδων κλείνοντας στις χίλιες ογδόντα πέντε μονάδες σε σύγκριση με ενιακόσιες σαράντα -τρεις την Παρασκευή.

    Εκτός Χρηματιστηρίου ήταν σήμερα τέσσερα χρηματιστηριακά γραφεία και επτά δημόσιες εταιρείες.

    [08] ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές καταδίκασαν σήμερα την παράνομη ανακήρυξη του Ψευδοκράτους και αξίωσαν την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα.

    Η φοιτητική και μαθητική νεολαία πραγματοποίησε το πρωί μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η οποία ήταν συνέχεια ψεσινής ολονύκτιας εκδήλωσης.

    Αντικατοχικές εκδηλώσεις οργάνωσαν επίσης δάσκαλοι και μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης της Επαρχίας Λευκωσίας στο Καιμακλί και της επαρχιακής επιτροπής Ποέδ Μόρφου στον Αστρομερίτη.

    Στην εκδήλωση στον Αστρομερίτη συμμετείχαν τετρακόσια παιδιά της περιοχής τα οποία πραγματοποίησαν πορεία προς τη νεκρή ζώνη.

    [09] ΚΟΣΗΣ ΑΥΤΟΜΟΛΟΙ

    Ο Νίκος Κόσης ανακοίνωσε ότι το θέμα των αυτόμολων που έρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές θα μελετήσει το Υπουργείο Δικαοσύνης και Δημόσιας Τάξης και θα υποβάλει έκθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν απο την αναχώρησή

    του για τη Μόσχα, όπου θα υπογράψει νέα συμφωνία συνεργασίας για θέματα ασφάλειας, ο κύριο Κόσης είπε ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν αρκετοί αυτόμολοι και οι πληροφορίες, πρόσθεσε, είναι ότι υπάρχει πείνα και μιζέρια στα κατεχόμενα.

    Ο κύριος Κόσης είπε ότι κάποιοι είναι ύποπτοι γεγονός το οποίο, πρόσθεσε, θα διερευνηθεί.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα να εκδοθούν πολιτικές ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Τουρκοκύπριους που φτάνουν στις ελεύθερες περιοχές, ο κύριος Κόσης είπε ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης.

    [10] ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων από τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε την Παρασκευή τη βορειοδυτική Τουρκία και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς.

    Εως τώρα οι νεκροί έφθασαν τους τετρακόσιους - πενήντα -δύο και οι τραυματίες σχεδόν τις τρείς χιλιάδες.

    Κατέρρευσαν, εξάλλου, επτακόσια κτίρια, από τα ερείπια των οποίων ανασύρθηκαν ζωντανοί σαράντα άνθρωποι.

    Οι άστεγοι, που ανέρχονται, σε χιλιάδες, πέρασαν ακόμη ένα δύσκολο βράδυ στο ύπαιθρο.

    Λόγω έλλειψης σκηνών και θέρμανσης πολλοί έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις πληγείσες περιοχές.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νότιοι ως νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ ,η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές έως ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κατά το πλείστον αίθριος. Ωστόσο παροδικές νεφώσεις πιθανόν να φέρουν λίγες ελαφρές βροχές στα ανατολικά.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δώδεκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκατέσσερις στα παράλια και στους επτά στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχες.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 15 November 1999 - 16:01:28 UTC