Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-01

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΦΟΝΟΣ
  • [02] ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΡΠΑΣ
  • [03] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΔΙΑΒΗΜΑ
  • [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΑΡΠΑΣ
  • [05] ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ ΔΗΣΥ
  • [06] ΑΝΑΣΤΑ ΧΑΚ
  • [07] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΚΟΥΚ
  • [08] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΥΠΕ
  • [09] ΟΜΗΡΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [10] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΗΠΑ
  • [11] ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΠΤΩΣΗ
  • [12] ΚΑΡΕΤΑ ΝΕΟ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999

  • [01] ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΦΟΝΟΣ

    Τούρκοι δολοφόνησαν τον εγκλωβισμένο Στέλιο Χαμπή Χάρπα εξηντα-οκτώ ετών από το Ριζοκάρπασο.

    Τη δολοφονία, αποκαλύπτει στη σημερινή έκδοσή της, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα " Κίπρις ".

    Σύμφωνα με την " Κίπρις " στις δεκάμιση προχθές το βράδυ άγνωστος τηλεφώνησε στο σπίτι του Χάρπα και του ζήτησε συνάντηση.

    Ο Χάρπας πήγε στο ραντεβού και στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι του.

    Υστερα όμως από μισή ώρα έφυγε πάλι με το αυτοκίνητό του για να συναντήσει το ίδιο άτομο.

    Χθες γύρω στις πέντε το απόγευμα ο Χάρπας βρέθηκε νεκρός σε δασώδη περιοχή ένα χιλιόμετρο ανατολικά του Ριζοκαρπάσου.

    Η σύζυγός του Γιαννούλα δήλωσε στην " Κίπρις " ότι αυτή μίλησε πρώτη στο τηλέφωνο με τον άγνωστο ο οποίος, όπως είπε, μιλούσε σπασμένα ελληνικά και είπε ότι ονομαζόταν Μεχμέτ.

    Σύμφωνα με την " Κίπρις " το πτώμα του Χάρπα βρέθηκε καμένο μέσα στο αυτοκίνητό του το οποίο ο δράστης πυρπόλησε.

    Η σύζυγος του θύματος δήλωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα ότι τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγος της δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τους έποικους που μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή από το κατοχικό καθεστώς.

    [02] ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΡΠΑΣ

    Ο γιός του Χάρπα, Σωτήρης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ενώ η μητέρα του κατήγγειλε τη δολοφονία στην ψευδοαστυνομία οι Τούρκοι δεν ειδοποίησαν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Δήλωσε επίσης ότι οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στην μητέρα του να ειδοποιήσει τα παιδιά της, που ζούν στις ελεύθερες περιοχές.

    Το μόνο που τους είπε χθές, πρόσθεσε, όταν της τηλεφώνησαν, ήταν ότι ο πατέρας τους απουσίαζε από το σπίτι από τη Δευτέρα και ότι δεν μπορούσε να τους μιλήσει λόγω του ότι ψευδοαστυνομικοί βρίσκονταν στο σπίτι της.

    Τα Ηνωμένα Εθνη ειδοποιήθηκαν από τα παιδιά του Χάρπα και τον Νίκο Φαλά.

    Ο Σωτήρης Χάρπας είπε ακόμη ότι οι γονείς του διαμένουν σε περιοχή όπου κατοικούν έποικοι και πολύ συχνά ο πατέρας του είχε διαφωνίες μαζί τους λόγω του ότι τον παρεμπόδιζαν να χρησιμοποιεί την περιουσία του.

    [03] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΔΙΑΒΗΜΑ

    Ιδιαίτερα συγκλονιστική χαρακτήρισε την είδηση της δολοφονίας του εγκλωβισμένου Στέλιου Χάρπα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Η Κυπριακή Κυβένηση, είπε, έχει υποχρέωση να δηλώσει δημόσια σε όλα τα διεθνή όργανα ότι καθιστά υπεύθυνες τις κατοχικές αρχές για την ακεραιότητα και την ασφάλεια των εγκλωβισμένων.

    Κλήθηκε ήδη, είπε ο κύριος Κασουλίδης, εκπρόσωπος της Ουνφιπύκ στο υπουργείο Εξωτερικών στον οποίο τονίστηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απαιτεί πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απονομή δικαιοσύνης.

    Εχουν γίνει οιενέργειες, πρόσθεσε για μεταφορά της σορού του Χάρπα στις ελεύθερες περιοχές για διενέργεια νεκροψίας.

    Ανάλογα με τα αποτελέσματα των ερευνών της Ουνφικύπ θα ακολουθήσουν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

    Ο κύριος Κασουλίδης κληθείς να απαντήσει κατα πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία φοβάται κύμα φυγής εγκλωβισμένων από τα κατεχόμενα είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην αντοχή τους την οποία έχουν αποδείξει πολλές φορές.

    [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΑΡΠΑΣ

    Για τη δολοφονία του εγκλωβισμένου Στέλιου Χάρπα ενημέρωσαν το πρωί τον πρόεδρο Κληρίδη ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς και ο Σωτήρης Χάρπας, γιός του δολοφονηθέντος.

    Και οι δύο δήλωσαν ότι το έγκλημα διεπράχθη από εποίκους.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης τους διαβεβαίωσε ότι θα προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα σχετικά με τη δολοφονία του εγκλωβισμένου Στέλιου Χάρπα.

    [05] ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ ΔΗΣΥ

    Την διαφωνία του για την πραγματοποίηση της αυριανής συνάντησης του διευρυμένου πολιτικού γραφείου του Δησύ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράζει με επιστολή του προς το Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη ο Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης.

    Στην επιστολή του, που έδωσε μετά το μεσημέρι στη δημοσιότητα, ο κύριος Συλλούρης αναφέρει ότι στα θέματα που ο κύριος Αναστασιάδης έχει προαναγγείλει ότι θα συζητηθούν στη συνάντηση έχουν διαφανεί σοβαρές διαφορές και διαφωνίες.

    Ο κύριος Συλλούρης υποστηρίζει ότι θα ήταν απρόσφορο και αδόκιμο να συζητηθούν τέτοια θέματα με τον Πρόεδρο Κληρίδη πριν συζητηθούν από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

    Για το λόγο αυτό, αναφέρει, ζητεί τη σύγκλιση πρώτα των αρμοδίων οργάνων του κόμματος για να συζητηθούν όλες οι διαφορές που ήλθαν στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες και μετά αφου εξακολουθούν να υπάρχουν οι διαφωνίες και οι διαφορές τότε να μεταφερθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [06] ΑΝΑΣΤΑ ΧΑΚ

    Πρωτοβουλία για επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανέλαβε ο πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κύριος Αναστασιάδης είχε το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, παρουσία του προέδρου του Χρηματιστηρίου Ντίνου Παπαδόπουλου.

    Η εισήγηση του προέδρου του Δησύ συνίσταται στην παραχώρηση παράτασης, έτσι ώστε όλες οι εκκρεμότητες που υπήρχαν μέχρι την τριακοστή- πρώτη Αυγούστου να κλείσουν μέχρι τις τριάντα Σεπτεμβρίου.

    Επίσης το Χρηματιστήριο θα πρέπει να κλείει για τρεις ημέρες την εβδομάδα με μέγιστο αριθμό πράξεων ημερησίως τις τρεις χιλιάδες, ενώ θα πρέπει να λειτουργεί από τις εννέα και τριάντα έως τις δέκα και τριάντα το πρωί.

    Η εισήγηση αυτή γίνεται με προυπόθεση ότι από την ημέρα που θα ισχύσει όλα τα χρηματιστηριακά γραφεία θα ακολουθούν πιστά τους κανονισμούς λειτουργίας του χρηματιστηρίου.

    Την πρόταση Αναστασιάδη μελέτησαν μετά το μεσημέρι οι χρηματιστές.

    Στο μεταξύ σήμερα η συνάντηση στο Χρηματιστήριο διεξήχθη μέσω προβλημάτων.

    Το κλίμα ήταν δυσμενές λόγω της απόφασης του Χρηματιστηρίου να αποβάλει δύο χρηματιστηριακά γραφεία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των χρηματιστών.

    Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε πτώση έντεκα κόμμα δεκατρείς μονάδες και έκλεισε στις τετρακόσιες εξήντα τρεις κόμμα εβδομήντα μονάδες.

    Ο όγκος συναλλαγών έκλεισε στα πενήντα οκτώ εκατομμύρια εξακόσιες ογδόντα χιλιάδες λίρες.

    [07] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΚΟΥΚ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί ξεκάθαρα θετικές τις δηλώσεις του Βρεττανού υπουργού Εξωτερικών για το κυπριακό, γιατί, τόνισε, δεν περιέχουν κανένα ίχνος αμφισβήτησης ή μείωσης της διεθνούς προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον κύριο Κρανιδιώτη μετά τη συνάντησή του με τον Ρόμπιν Κούκ, αλλά, πρόσθεσε, υπάρχει τακτική επικοινωνία με τη Βρεττανική κυβέρνηση και η Λευκωσία έχει γνώση της βρεττανικής πολιτικής στο κυπριακό.

    Αναφερόμενος στο αν υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις στο Κυπριακό ο υπουργός εξωτερικών είπε ότι μπορεί να υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης, αλλά ο στόχος είναι κοινός.

    [08] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΥΠΕ

    Κρίσιμους για το κυπριακό χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα προσφέρεται μια ευκαιρία για άρση του αδιεξόδου, υπό την προϋπόθεση ότι οι μεγάλες δυνάμεις όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πιέσουν την Τουρκία για να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Σε συνέντευξη στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου, ο κύριος Κρανιδιώτης ανέφερε ότι με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών συμφώνησε χθες πως το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της νήσου.

    Σε ερώτηση εάν διαπίστωσε διάθεση εκ μέρους της Βρετανίας να διαδραματίσει έναν πιο αποφασιστικό ρόλο για άρση του αδιεξόδου στο κυπριακό, ο κύριος Κρανιδιώτης απάντησε πως αυτό είναι που επεδίωξε να εξασφαλίσει από τον κύριο Κουκ.

    Η θέση της Ελλάδας, είπε, είναι ότι η Βρετανία πρέπει να παίξει έναν πρωτοβουλιακό ρόλο, θα πρέπει να βοηθήσει να ξεκινήσει ο διακοινοτικός διάλογος χωρίς όρους και προϋποθέσεις και θα πρέπει να προωθήσει στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κύριος Κρανιδιώτης είπε πως με τον κύριο Κουκ συμφώνησαν στην ανάγκη να ξαναρχίσει ο διάλογος, στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα που θα οδηγήσει σε μιαν Κύπρο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [09] ΟΜΗΡΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου δεν είναι μια απλή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, όπως ελέχθη από τον νέο Υπουργό Αμυνας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, δήλωσε ο πρώτος Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κύριος Ομήρου τόνισε ότι το δόγμα είναι η κοινή απόφαση του Ελληνισμού για αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, ο οποίος απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα.

    Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, κοινή στρατηγική, η οποία στοχεύει στην μεγιστοποίηση του κόστους για την Τουρκία, σε περίπτωση που αποτολμήσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Κύπρου ή της Ελλάδας.

    Ο κύριος Ομήρου είπε επίσης ότι, μετά την ακύρωση της έλευσης των Ες Τρακόσια, χρειάζεται επανασχεδιασμός του δόγματος με αποφυγή της διγλωσσίας και των εύκολων και μεγάλων λόγων, όπως ανέφερε, που πολλές φορές αποδεικνύονται κενοί περιεχομένου.

    Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, έκαμε τις δηλώσεις αυτές το πρωί μετά την κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γεωργίου Τσικουρή, που έπεσε μαχόμενος κατά της Χούντας.

    [10] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΗΠΑ

    Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα έχει ο Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη, στις οκτώ Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας Κίπρις από την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, ο Ντενκτάς θα έχει επίσης συναντήσεις με αντιπροσώπους χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Κατά την εφημερίδα ο κατοχικός ηγέτης θα επιμείνει στην ικανοποίηση των αξιώσεών του για δύο χωριστά κράτη και συνομοσπονδιακή βάση, για να προσέλθει σε νέο γύρο συνομιλιών.

    Στις έξι Σεπτεμβρίου ο Ντενκτάς θα βρίσκεται για επαφές στην Ουάσιγκτων.

    [11] ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΠΤΩΣΗ

    Στην Αργεντινή, ογδόντα απο τους ενενηνταπέντε επιβάτες αεροσκάφους ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας της χώρας, βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν το αεροσκάφος συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Μπουένος Αϊρες.

    Διασώθηκαν δεκαπέντε επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    [12] ΚΑΡΕΤΑ ΝΕΟ

    Αλλοι τρεις αγώνες διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο του Διεθνούς Καλαθοσφαιρικού τουρνουά Καρέτα, που διεξάγεται στο γήπεδο Ελευθερία.

    Στις πέντε και τριάντα το απόγευμα η Μπενετόν Τρεβίζο αντιμετωπίζει την Μακάμπι Τελ Αβίβ, στις επτά και τριάντα το βράδυ η Ζαλγκίρις Λιθουανίας την Παρτιζάν Βελιγραδίου και στις εννέα και τριάντα ο Παναθηναικός την Κίντερ Μπολώνια.

    Ολοι οι αγώνες θα μεταδίδονται απευθείας από το Ρικ 2.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρος θα είναι κυριως αίθριος. Ωστόσο τοπικές νεφώσεις ενδέχεται να φέρουν λίγες βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι ως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 30 στα δυτικά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Τοπικά δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενεις, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 21 στα νότια και στους 15 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 1 September 1999 - 12:13:18 UTC