Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-06-16

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETAΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999
  • [01] ΚΟΚΑ ΕΥΡΩΠΗ
  • [02] ΑΚΚΕΛΙΔΟΥ ΚΟΚΑ
  • [03] ΣΙΟΥΚΡΟΥ ΟΚΤΩ
  • [04] ΚΡΑΝΙ ΟΚΤΩ
  • [05] ΓΑΛΛΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ
  • [07] ΜΕΞΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟΣ ΝΕΟ
  • [08] ΡΩΣΙΑ ΝΑΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [09] ΓΙΟΥΓΚΟ ΑΠΟΣΥΡΣΗ
  • [10] ΣΕΡΒΟΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
  • [11] ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΟΚΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Η Κόκα- Κόλα ανακοίνωσε ότι αποσύρει εκατομμύρια μπουκάλια και τενεκεδάκια αναψυκτικών από τις αγορές του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

    Αιτία είναι η χρήση κακής ποιότητας ανθρακικού αερίου και η παρουσία μυκητοκτόνου στα αναψυκτικά.

    Πάντως ανεξήγητη παραμένει η παρουσία του μηκυτοκτόνου, που χρησιμοποιείται για την προστασία εμπορευμάτων στα αμπάρια των πλοίων.

    Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε συναγερμό όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκές Ενωσης, αλλά ανακοίνωσε ότι φαίνεται να επηρεάζονται μόνο η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

    Ωστόσο, η Κόκα- Κόλα ανακοίνωσε στην Ατλάντα, όπου η έδρα της, ότι από αναλύσεις της εταιρείας δεν βρέθηκαν ανησυχητικά στοιχεία για την υγεία των καταναλωτών, παρά την κακή γεύση και οσμή που οδήγησαν στην απόσυρση των αναψυκτικών από τις αγορές τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών.

    [02] ΑΚΚΕΛΙΔΟΥ ΚΟΚΑ

    Στην Κύπρο δεν υπήρξαν οποιαδήποτε προβλήματα ούτε εκφράστηκαν παράπονα απο καταναλωτές δήλωσε η διευθύντρια του Κρατικού Χημείου Ντίνα Ακκελίδου μετά το πρόβλημα που προέκυψε στην Κόκα Κόλα στο Βέλγιο και άλλες ευρωπαικές χώρες.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ η κυρία Ακκελίδου είπε ότι στην Κύπρο γίνονται έλεγχοι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει τοπικά πρόβλημα.

    Εξακολουθούμε, πρόσθεσε, να παρακολουθούμε την κατάσταση και αν χρειασθεί μπορούμε αμέσως να προχωρήσουμε σε έλεγχο προιόντων που είναι δυνατόν να παρουσιάζουν προβλήματα.

    [03] ΣΙΟΥΚΡΟΥ ΟΚΤΩ

    Η Τουρκία απέρριψε την πρόσκληση της ομάδας των Οκτώ για την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου για το κυπριακό.

    Απορρίπτοντας την πρόταση ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Κυπριακό Σιουκρού Γκιουρέλ υποστήριξε ότι προϋπόθεση για την έναρξη του διαλόγου είναι η αναγνώριση του κατεχόμενου βορείου τμήματος ως ανεξάρτητου κράτους.

    [04] ΚΡΑΝΙ ΟΚΤΩ

    Η δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των Οκτω για το κυπριακό προσφέρει μια νέα ευκαιρία, εφόσον και η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί θετικά, για επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Αυτό τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης σχολιάζοντας τη δήλωση των Οκτώ.

    Ο κύριος Κρανιδιώτης τονίζει επίσης ότι το γεγονός πως η σύνοδος των Οκτώ ασχολήθηκε με το Κυπριακό, υπογραμμίζει ότι είναι κατεξοχήν διεθνές πολιτικό πρόβλημα, για το οποίο η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη.

    [05] ΓΑΛΛΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Αλέν Ρισάρ δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου που επιβλήθηκε από την τουρκική εισβολή ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας για τον πληθυσμό.

    Δήλωσε επίσης ότι στην Ευρώπη υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εξεύρεση τρόπων προώθησης ειρηνικής και δίκαιης λύσης του κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κύριος Ρισάρ μιλούσε στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή στο Παρίσι.

    [06] ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

    Πέντε περιοχές έχουν δεσμεύσει παράνομα οι Τούρκοι στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της άσκησης Θαλασσόλυκος μεθαύριο Παρασκευή και το Σάββατο.

    Εξάλλου, η Τουρκία απέφυγε να υποβάλει σχέδια πτήσεων για τη διεξαγωγή της άσκησης στην κυπριακή κυβέρνηση που έχει τον έλεγχο της περιοχής.

    Η Κυπριακή κυβέρνηση με επιστολή της στο Οργανισμό Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας, διαμαρτύρεται για την ενέργεια των Τούρκων, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει τους διεθνεις κανόνες εναέριας κυκλοφορίας.

    [07] ΜΕΞΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟΣ ΝΕΟ

    Δεκαπέντε τουλάχιστον νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο έως τώρα απολογισμός ισχυρού σεισμού, μεγέθους έξη κόμμα επτά βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, που επληξε το κεντρικό και το νότιο Μεξικό.

    Κτίρια και υποστατικά κατέρρευσαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές και ολόκληρες πόλεις παρέμειναν χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

    Πολλά άτομα εγκλωβίστηκαν στα ερείπια κτιρίων, ενώ ανθρακωρύχοι παγιδεύθηκαν σε στοά που κατέρρευσε.

    Χειρότερα πλήγηκε η πόλη Πουέπλα, ενενήντα χιλιόμετρα από την πόλη του Μεξικού. Μεγάλες ζημιές υπέστη και η ιδια η πόλη του Μεξικού.

    [08] ΡΩΣΙΑ ΝΑΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Αμερικανοί και Ρώσοι επίσημοι μεταβαίνουν σήμερα στο Ελσίνκι, όπου θα έχουν κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με το ρόλο και τη θέση των Ρωσικών στρατευμάτων στην ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Κόεν αναχώρησε ήδη για τη φινλανδική πρωτεύουσα, ενώ εντός της ημέρας μεταβαίνουν εκεί οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνωφ και Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.

    [09] ΓΙΟΥΓΚΟ ΑΠΟΣΥΡΣΗ

    Οι σερβικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο έχουν τηρήσει την προθεσμία αποχώρησης από το νότιο τμήμα της επαρχίας και την πρωτεύουσα Πρίστινα.

    Ο εκπρόσωπος του Νάτο στρατηγός Ρόπιν Κλίφφορτ δήλωσε ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση προς τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας εκ μέρους των Σέρβων.

    Είπε επίσης ότι η μισή σερβική δύναμη που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο η οποία αριθμεί περίπου είκοσι χιλιάδες στρατιώτες, έχει φθάσει ή βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Σερβία.

    [10] ΣΕΡΒΟΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

    Εκπρόσωπος του Νάτο δήλωσε ότι η Συμμαχία παραχώρησε στη Γιουγκοσλαβία εικοσιτετράωρη παράταση στο πρόγραμμα αποχώρησης των δυνάμεων της από τμήματα της νότιας περιοχής του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε στο Ρώϋτερ ότι το Νάτο είναι πεπεισμένο ότι οι γιουγκοσλάβοι καταβάλλλουν ειλικρινή προσπάθεια για να συμμορφωθούν με τη συμφωνία αποχώρησης, αλλά το κύμα τωνν προσφύγων και άλλοι παράγοντες παρεμποδίζουν την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με αυτόπτες μαρτυρες στο Κοσσυφοπέδιο, νέες ρωσικές δυνάμεις μπήκαν σήμερα στην περιοχή από τη Σερβία.

    [11] ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ

    Επικρίσεις για την οικονομική διαχείρηση πολλών ημικρατικών οργανισμών διατυπώνει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας στις ετήσιες εκθέσεις του.

    Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως υπερβάσεις στην εκτέλεση έργων, η αξιοποίηση εξοπλισμού, διαβλητές κατακυρώσεις προσφορών και μη δικαιολόγηση δαπανών.

    Στην έκθεση για την Αρχή Ηλεκτρισμού αναφέρεται ότι έχουν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις σε έργα στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού.

    Στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών διαπιστώνεται αγορά μηχανημάτων που μέχρι να εγκατασταθούν γίνονται ξεπερασμένα.

    Για το ΡΙΚ, επισημαίνεται η ύπαρξη καθυστερημένων οφειλών από διαφημιστές και άλλους πέραν των δύο εκατομμυρίων λιρών.

    Ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός οφείλει στο ΡΙΚ τετρακόσιες είκοσι χιλιάδες λίρες.

    Αναφέρει επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος υποκλοπής του αρχείου του ΡΙΚ, ενώ το καθεστώς απασχόλησης των συνεργατών εξακολουθεί να είναι αδιευκρίνιστο.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Σήμερα ο καιρός θα είναι το πρωί γενικά αίθριος.

    Γύρω στο μεσημέρι θα σχηματισθούν νεφώσεις και το απόγευμα δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό.

    Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, τριών Μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων Μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη και το απόγευμα στα νότια παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 29 στα παράλια.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος, σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 16 June 1999 - 9:14:28 UTC