Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-06-15

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TΡΙΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999
  • [01] ΑΜΥΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [03] ΗΠΑ ΠΡΟΟΔΟΣ
  • [04] ΓΕΛΤΣΙΝ ΝΑΤΟΙΚΟΙ
  • [05] ΣΕΡΒΟΙ ΕΞΟΔΟΣ
  • [06] ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΣΥ
  • [07] ΚΟΣΣΥ ΩΜΟΤΗΤΕΣ
  • [08] ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΕΝΤΑΛΜΑ
  • [09] ΑΚΑΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
  • [10] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΑΜΥΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ αντιτίθενται στη συνέχιση της έκτακτης εισφοράς Αμυνα στο σημερινό ύψος του τρία τοις εκατόν.

    Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων δήλωσαν ότι θα εισηγηθούν μείωση του ύψους της εισφοράς κατά τη συζήτηση του θέματος, που αναμένεται να γίνει μεθαύριο Πέμπτη.

    Το ΔΗΚΟ φέρεται να έχει αποφασίσει την καταψήφιση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του ενός τοις εκατόν στην εισφορά έγινε ειδικά γιά την κάλυψη του κονδυλίου για τους Ες τριακόσια.

    Εξ άλλου, το ΑΚΕΛ θα υποστηρίξει κλιμακωτή εισφορά, με βάση τα εισοδήματα.

    Αντίθετα, ο ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ υποστηρίζουν συνέχιση της εισφοράς στο σημερινό ύψος.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Τάκης Χατζηδημητρίου όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρος Αντώνης Καράς προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να δοθούν μηνύματα είτε προς το λαό είτε προς τα έξω που να υποσκάπτουν την άμυνα και την προσπάθεια για δίκαιη λύση του κυπριακού.

    Το θέμα θα απασχολήσει ξανά τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων προτού ληφθεί απόφαση.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ζητήσει πλήρεις διευκρινίσεις απο την αμερικανική πρεσβεία για τη στάση της έναντι του Ακέλ και του Δήκο και στελεχών των δύο Κομμάτων κατά τη διάρκεια της απουσίας του στην Κίνα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δήκο Σπύρος Κυπριανού δήλωσε, ύστερα από πρωϊνή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει στον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών να διερευνήσει κατά πόσον υπήρξε απόφαση γι' αυτή τη στάση από την Ουάσιγκτων, ή αν πρόκειται για απόφαση των εδώ επισήμων της Αμερικανικής πρεσβείας.

    Ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δοθούν απαντήσεις σύντομα, ώστε οι αρχηγοί των κομμάτων να συζητήσουν το θέμα κατά τη μεθαυριανή συνάντησή τους πρίν από την ολομέλεια της Βουλής.

    [03] ΗΠΑ ΠΡΟΟΔΟΣ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου με τη Ρωσία, αναφορικά με το ρωσικό ρόλο στην ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο.

    Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι οι Υπουργοί Αμυνας Γουίλλιαμ Κόεν και Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπραϊτ μεταβαίνουν στο Ελσίνκι αυτή την εβδομαδα για συνομιλίες με τους Ρώσους ομολόγους τους, με στόχο την επίλυση της διένεξης.

    Πιστεύεται ότι ο Πρόεδρος Κλίντον καταβάλλει προσπάθειες για επίλυση των διαφορών με τη Μόσχα πριν απο τη σύνοδο των επτά κυριωτέρων βιομηχανικών χωρών της Δύσης και της Ρωσίας στη Γερμασνία αυτό το Σαββατοκυρίακο.

    [04] ΓΕΛΤΣΙΝ ΝΑΤΟΙΚΟΙ

    Στη Μόσχα, ο Πρωθυπουργός Σεργκέϊ Στεπάσιην συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο Γέλτσιν, στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα συνεδρίας του συμβουλίου εθνικής Ασφαλείας, στην οποία επανελήφθη η αξίωση της Μόσχας να έχει ουσιαστικό ρόλο στη δύναμη του Κοσσυφοπεδίου.

    Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία, επικαλούμενο σερβικές πηγές, μετέδωσε ότι με βάση τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Νάτο, τις προσεχείς ημέρες θα φθάσουν στην Πρίστινα επτά χιλιάδες Ρώσσοι στρατιώτες.

    Το πρακτορείο ανέφερε ότι πέντε με επτά χιλιάδες αλεξιπτωτιστές είναι έτοιμοι για αναχώρηση στην κεντρική Ρωσία στις επόμενες τέσσερις ημέρες.

    [05] ΣΕΡΒΟΙ ΕΞΟΔΟΣ

    Λήγει απόψε τα μεσάνυκτα η προθεσμία για την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από ευρεία περιοχή στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Πρίστινα.

    Εκπρόσωπος του Νάτο δήλωσε ότι παρατηρείται μετακίνηση στρατευμάτων σε μεγάλη έκταση και πρόσθεσε ότι αν και δυνατό να υπάρξει κάποια απρόβλεπτη καθυστέρηση, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι οι Σέρβοι δεν θα τηρήσουν την προθεσμία.

    [06] ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΣΥ

    Το πρώτο ελληνικό στρατιωτικό αποσπασμα, που θα συμμετάσχει στην ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, αναχωρεί σήμερα το πρωί για την περιοχή Ουρόσεβατς.

    Πρόκειται για μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού που αποτελείται από τετρακόσιους ογδόντα άνδρες και εκατόν εβδομηντα οχήματα.

    [07] ΚΟΣΣΥ ΩΜΟΤΗΤΕΣ

    Ενω οι Σερβικές δυνάμεις αποχωρούν από το Κοσσυφοπέδιο, τα νατοϊκά στρατεύματα που αναλαμβάνουν τόν έλεγχο της περιοχής αδυνατούν να παρεμποδίσουν τις ωμότητες και από τις δυο πλευρές.

    Σε μια περίπτωση, ένοπλοι με τα διακριτικά του λεγόμενου Απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου σταμάτησαν αυτοκινητοπομπή των Σέρβων και εκτέλεσαν τρεις απο αυτούς εν ψυχρώ.

    Εξ άλλου, Σέρβοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα μουσουλμάνο ιερωμένο και πυρπόλησαν ένα τέμενος του δωδέκατου αιώνα.

    [08] ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΕΝΤΑΛΜΑ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα κατά πόσο θα ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του Μητροπολίτη Χρύσανθου, τέως Λεμεσού, για την υπόθεση των τριών κόμμα επτά εκατομμυρίων δολαρίων.

    Για την ίδια υπόθεση η βρετανική αστυνομία εξέδωσε, πρίν από δεκαπέντε ημέρες, ένταλμα σύλληψης του τέως Λεμεσού.

    Την έκδοση του εντάλματος επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Γενικός Εισαγγελέας.

    Ο Μητροπολίτης Χρύσανθος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ο,τιδήποτε για το ένταλμα.

    [09] ΑΚΑΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

    Πορεία στη Λευκωσία και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο και τη Βουλή θα οργανώσουν την πρώτη Ιουλίου οι κάτοικοι των κοινοτήτων της χερσονήσου του Ακάμα.

    Η απόφαση ελήφθη σε χθεσινοβραδινή συγκέντρωση στην Ινια, που συνεκλήθη με αφορμή την παράταση των λευκών ζωνών στον Ακάμα για άλλους δεκαοκτώ μήνες.

    Ο κοινοτάρχης Ινιας Σοφοκλής Πιττοκοπίτης υποστήριξε ότι το διαχειριστικό σχέδιο για τον Ακάμα και η παράταση του καθεστώτος των λευκών ζωνών έχει καταστροφικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής.

    [10] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ

    Συνεχίζει σήμερα τις εργασίες της η τεχνική επιτροπή της Συντονιστικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, η οποία μελετά τρόπους εναρμόνισης με την Ευρώπη στο θέμα του ελέγχου των μολυσμένων με διοξίνες προϊόντων.

    Ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Παύλος Οικονομίδης, δήλωσε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας έχουν στην κατοχή τους πλήρη κατάλογο με τις εταιρίες και τις ακριβείς ποσότητες των προϊόντων τους που έχουν κατακρατηθεί.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Σήμερα ο καιρός θα είναι το πρωί γενικά αίθριος.

    Γύρω στο μεσημέρι θα σχηματισθούν νεφώσεις και το απόγευμα δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό.

    Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, τριών Μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων Μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη και το απόγευμα στα νότια παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 29 στα παράλια.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος, σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 15 June 1999 - 7:31:36 UTC