Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-05-18

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TΡΙΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ 1999
  • [01] ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΑΡΑΚ ΝΕΟ
  • [02] ΜΠΑΡΑΚ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [04] ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [05] ΝΑΤΟ ΕΝΤΑΣΗ ΝΕΟ
  • [06] ΓΙΟΥΓΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ
  • [07] ΜΠΛΕΡ ΣΟΦΙΑ
  • [08] ΣΡΕΝΤΕΡ ΝΤΑΛΕΜΑ
  • [09] ΙΒΑΝΩΦ ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [10] ΤΣΟΧΑΣ ΙΜΙΑ
  • [11] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΣ
  • [12] ΕΤΖΙΕΒΙΤ ΟΧΙ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ
  • [13] ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΑΡΑΚ ΝΕΟ

    Σαρωτική νίκη πέτυχε ο ηγέτης του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος Εχούτ Μπαράκ επί του αντιπάλου του και απερχόμενου πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, στις χθεσινές εκλογές για ανάδειξη νέου πρωθυπουργού και νέας Βουλής. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, και με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, ο Εχούντ Μπαράκ εξασφαλίζει ποσοστό πενήντα έξι κόμμα ένα τοις εκατόν,έναντι σαράντα τριών, κόμμα επτά τοις εκατόν του Νετανιάχου. Το Εργατικό Κόμμα καταλαμβάνει στη νέα Βουλή είκοσι-επτά έδρες, έναντι δεκαεννέα του Κόμματος Λικούντ.

    [02] ΜΠΑΡΑΚ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Τη νίκη του επί του Βενιαμίν Νετανιάχου διακήρυξε τα ξημερώματα ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπαράκ, υποσχόμενος την ενωτική πορεία του Ισραήλ. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα θέσει τέλος στον πόλεμο στο Λίβανο. Ο πενηντα-επτάχρονος Μπαράκ, ο οποίος υπήρξε διοικητής του γενικού επιτελείου στρατού, δεν παρέλειψε να αποτίσει φόρο τιμής στο δολοφονημένο πρωθυπουργό Γιτζάκ Ραμπίν, και ορκίστηκε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την αποστολή που κληροδότησε ο εκλιπών, για την ειρήνη στην περιοχή.

    [03] ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε ήττα και συνεχάρη τον Εχούντ Μπαράκ. Παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος "Λικούντ".

    [04] ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφατ εξέφρασε ικανοποίηση για τη εκλογική νίκη του Εχούντ Μπαράκ, αλλά και ελπίδα ότι η αλλαγή φρουράς στο Ισραήλ θα συμβάλει στην αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Εξάλλου ξένοι ηγέτες σε συγχαρητήρια τηλεγραφήματά τους τόνισαν ότι η νίκη του Εχούντ Μπαράκ αντιπροσωπεύει μιαν ελπίδα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος Κλίντον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται δραστήρια για μια δίκαη, διαρκή και ολοκληρωμένη ειρήνη, η οποία να ενισχύει την ασφάλεια του Ισραήλ.

    [05] ΝΑΤΟ ΕΝΤΑΣΗ ΝΕΟ

    Το ΝΑΤΟ κλιμάκωσε στη διάρκεια της νύκτας τις επιθέσεις του εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ύστερα από δύο ημέρες σχετικής ύφεσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οπως μεταδίδεται, πύραυλοι έπληξαν πολλές αποθήκες καυσίμων σε διάφορα σημεία της Σερβίας, στρατιωτικά και πολιτικά αεροδρόμια, στρατώνες και την οικονομική υποδομή της χώρας. Από τους πυραύλους που έπληξαν αποθήκη καυσίμων στην πόλη Μπορ κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, σκοτώθηκε ένας πολίτης και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ένα εννιάχρονο αγόρι. Τα νατοϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης υπέργεια διάβαση πάνω στην κύρια οδική αρτηρία της Σερβίας, στα βόρεια της πόλης Νις,μέσω της οποίας διεξάγονται οι εμπορικές μεταφορές με την κεντρική και νοτιανατολική Ευρώπη.

    [06] ΓΙΟΥΓΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ

    Στο μεταξύ η Ελλάδα και η Ιταλία πρωτοστατούν στην προώθηση ειρηνευτικής πρωτοβουλίας "συμπληρωματικής" της αντίστοιχης της Ομάδας των Οκτώ. Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταρτίσει Σχέδιο ψηφίσματος για το Συμβούλιο Ασφαλείας που προνοεί σαρανταοκτάωρη κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κύριος Παπανδρέου συζήτησε το σχέδιο ψηφίσματος στις Βρυξέλλες με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Υμπέρ Βετρίν.

    [07] ΜΠΛΕΡ ΣΟΦΙΑ

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, έσπευσε να απορρίψει την ελληνική πρόταση για σαράντα-οκτάωρη κατάπαυση του πυρός στη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση συμβιβασμού. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με το Βούλγαρο ομόλογό του Ιβάν Κοστώφ στη Σόφια, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Τόνι Μπλερ τόνισε εμφαντικά ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Μιλόσεβις να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κοσσυφοπέδιο και να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στην περιοχή, προκειμένου να γίνει δυνατή η ασφαλής επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

    [08] ΣΡΕΝΤΕΡ ΝΤΑΛΕΜΑ

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσσιμο Ντ' Αλέμα και ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρτ Σρέτερ,επεξεργάζονταν ως αργά τη νύκτα,σε συνάντησή τους στην ιταλική πόλη Μπαρι, νέες προτάσεις για διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες εργάζονται βήμα με βήμα,για την εξεύρεση μιας λειτουργήσιμης διευθέτησης.

    [09] ΙΒΑΝΩΦ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Στο πλαίσιο των εντατικών διπλωματικών επαφών για το γιουγκοσλαβικό, πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες χωριστές συναντήσεις των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανώφ, τον μετριοπαθή ηγέτη των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζιουκάνοβιτς. Ο κύριος Ιβανώφ δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και των επτά κυριοτέρων βιομηχανικών χωρών της Δύσης,όσον αφορά τις προϋποθέσεις για τερματισμό των νατοϊκών βομβαρδισμών. Υποσχέθηκε,ωστόσο,ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την υλοποίηση του σχεδίου ειρήνευσης,που έχει συμφωνηθεί από τους επτά και τη Ρωσία.

    [10] ΤΣΟΧΑΣ ΙΜΙΑ

    Στο Αιγαίο δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση και ματαιοπονούν όσοι ανεύθυνοι επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, σχολιάζοντας την χθεσινή αποπειρα πρόκλησης θερμού επεισοδίου στη βραχονησίδα Ιμια,από τους Τούρκους.

    [11] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΣ

    Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκρινε χθες χωρίς συζήτηση τα κεφάλαια της τελωνειακής ένωσης και εξωτερικών σχέσεων στις διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την έγκριση των κεφαλαίων έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και οι χώρες που είχαν αντιρρήσεις, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε "σημαντική" τη συμφωνία. Εξ άλλου, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης είπε ότι η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τα επόμενα κεφάλαια που θα διαπραγματευθεί η Κύπρος.

    [12] ΕΤΖΙΕΒΙΤ ΟΧΙ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ

    Στην Τουρκία, έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζιεβίτ με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσιελί,για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Μπαχτσιελί αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ετζιεβίτ,όταν αυτός απέρριψε αξίωσή του να απολογηθεί για σχόλια που έκανε η σύζυγός του,και αντιπρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ραχσάν Ετζιεβίτ, σχετικά με το παρελθόν του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.

    [13] ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠ

    Ο Παναθηναικός νίκησε ψες τον Ολυμπιακό με 66 - 56, και ο τίτλος του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας θα κριθεί στον πέμπτο μεταξύ τους αγώνα, για την τελική φάση των πλέι-οφ,μεθαύριο. Οι δύο ομάδες έχουν τώρα από δύο νίκες.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού: Σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος, με παροδικές ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά βορειοανατολικοί και αργότερα νοτιοανατολικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 26 στα παράλια. Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές παράλιες περιοχές, θα εμφανισθούν χαμηλές νεφώσεις και καταχνιά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, 2 έως 3 Μπορό. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς.

    Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι στις περιοχές Κόρνου, Λακατάμιας, Δευτεράς και Ορεινής, επικρατεί ομίχλη και οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 18 May 1999 - 7:51:20 UTC