Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-05-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΜΑΙΟΥ 1999
  • [01] ΓΙΟΥΓΚΟ ΠΟΛΕΜΟΣ
  • [02] ΚΟΕΝ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [03] ΓΙΟΥΓΚΟ-ΟΗΕ
  • [04] ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΡΟΥΚΕΤΑ
  • [05] ΚΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ
  • [06] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ-ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΥ-ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
  • [08] ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] ΤΖΟΚΕΡ

  • [01] ΓΙΟΥΓΚΟ ΠΟΛΕΜΟΣ

    Με σφοδρούς βομβαρδισμούς αρκετών πόλεων της κεντρικής Σερβίας, αλλά και του Κοσσυφοπεδίου, το ΝΑΤΟ συνέχισε χθες βράδυ τις επιθέσεις του εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Στόχοι του ΝΑΤΟ ήταν βιομηχανικές μονάδες, έργα υποδομής, στρατόπεδα και βαρύς οπλισμός. Οπως μετέδωσαν τα σερβικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης νατοικά μαχητικά κτύπησαν τις πόλεις Τσάτσακ, Κράλιεβο, Ούζιτσε και την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.

    Στο Βελιγράδι αν και οι σειρήνες ήχησαν μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα, το μόνο που ακούστηκε ήταν πυκνά αντιαεροπορικά πυρά, που έβαλλαν εναντίον ενός μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους. Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν επίσης το κέντρο της Πρίστινα, ενώ όπως μετέδωσε η σερβική τηλεόραση σε διάστημα μισής ώρας περισσότεροι από δέκα πύραυλοι έπληξαν μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια του Οράχοβατς, στο νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο. Αλλοι εννέα πύραυλοι έπληξαν το νότιο τμήμα του Πρίζρεν στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    [02] ΚΟΕΝ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλλιαμ Κόεν δήλωσε ότι θα ενταθούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας μέχρις ότου ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς αποδεχθεί τους όρους που έχει θέσει το Νάτο. Θα επιτεθούμε, πρόσθεσε, εναντίον του από όλες τις πλευρές και έτσι κάθε μέρα που περνά, θα πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα. Ο κύριος Κόεν υποστήριξε ότι οι σερβικές δυνάμεις έχουν εκτοπίσει μέχρι στιγμής ενάμισυ εκατομμύριο Κοσοβάρους και ότι έχουν εξαφανιστεί εκατό χιλιάδες άνδρες, οι οποίοι, όπως είπε, δυνατό να έχουν δολοφονηθεί.

    [03] ΓΙΟΥΓΚΟ-ΟΗΕ

    Η Γιουγκοσλαβία ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν τη σφαγή ογδόντα και πλέον αμάχων από το ΝΑΤΟ στο χωριό Κόρισα, που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Τανγιούγκ ο πρεσβευτής της Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη Βλαντιμίρ Γιοβάνοβιτς επέδωσε σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [04] ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΡΟΥΚΕΤΑ

    Με ρουκέτα πλήγηκε χθες βράδυ το σπίτι του νέου πρεσβευτή της Γερμανίας στην Αθήνα Καρλ-Χάινς Αλμπερτ Κούνα, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στη στέγη του κτιρίου. Το βλήμα ρίφθηκε με αυτοσχέδιο εκτοξευτήρα από απόσταση εκατόν πενήντα μέτρων, χωρίς να υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα και χωρίς να αναλάβει οποιαδήποτε οργάνωση την ευθύνη. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου καταδικάζοντας την επίθεση είπε ότι σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, τέτοιες ενέργειες δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για τους πραγματικούς στόχους που εξυπηρετούν. Ο Γερμανός πρεσβευτής δήλωσε ότι πιθανότατα η επίθεση να συνδέεται με τη γιουγκοσλαβική κρίση.

    [05] ΚΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η Ελλάδα ασφαλώς έχει λόγο σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αφού είναι εκείνη που καταβάλλει τόσες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αναφύονται, έτσι που να πετύχει η ενταξιακή πορεία της νήσου. Ο κύριος Κασουλίδης έκαμε τη δήλωση το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για τη Σουηδία, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις επικρίσεις που διετύπωσαν ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ Δημήτρης Χριστόφιας κατά του Κρανιδιώτη, για την υποστήριξη που εξέφρασε προς την κυπριακή κυβέρνηση για τη στάση της, στο θέμα του εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι η Ελλάδα ασφαλώς έχει λόγο, όταν βλέπει ότι η Κύπρος κινδυνεύει να πάρει αποφάσεις που θα βλάψουν την ενταξιακή της πορεία. Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ανάμιξη στό εσωτερικό μέτωπο, αλλά σταθερή και μητρική συμβουλή.

    [06] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ-ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Η υποστήριξη που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης για τη στάση της Λευκωσίας στο εμπάργκο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας δεν αποτελεί παρέμβαση τα εσωτερικά της Κύπρου. Αυτό δήλωσε στο ΡΙΚ ο πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης. Αν ο κύριος Κρανιδιώτης, σημείωσε ο πρόεδρος του Δησύ, επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης,αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ανάμιξη. Ομως πρόσθεσε, εκείνο που είπε ο κύριος Κρανιδιώτης ήταν ότι ορθά πράττουν Ελλάδα και Κύπρος στο θέμα του εμπάργκο και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΥ-ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ακέλ Ανδρέας Χρίστου δήλωσε εξάλλου ότι δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξυ του Ακέλ και του κυρίου Κρανιδιώτη, αλλά για μια διαφωνία η οποία δεν είναι δυνατόν να επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου. Και το Ακέλ, είπε, διαφωνεί με το ΠΑΣΟΚ σε πολλά θέματα, αλλά, πρόσθεσε, δεν έχει τοποθετηθεί κατά τρόπο που να δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα. Ο κύριος Χρίστου υποστήριξε πως αξιωματούχοι της ελληνικής Κυβέρνησης δεν πρέπει να τοποθετούνται δημοσίως σε θέματα που αφορούν την Κύπρο και για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο κύριος Χρίστου υποστήριξε επίσης ότι το να επικροτεί ο κύριος Κρανιδιώτης τις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι ως να επικρίνει τις θέσεις της αντιπολίτευσης.

    [08] ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Στο Ισραήλ άρχισε το πρωί ψηφοφορία για εκλογή νέου πρωθυπουργού και εκατόν είκοσι βουλευτών. Στις εκλογές, που σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών κύκλων,ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμες για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, τα τέσσερα εκατομμύρια των ψηφοφόρων της χώρας θα επιλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό μεταξύ του ηγέτη του Κόμματος των Εργατικών, Εχούντ Μπαράκ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και του απερχόμενου πρωθυπουργού, ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ, Βενιαμιν Νετανιάχου.

    [09] ΤΖΟΚΕΡ

    Ενα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες λίρες θα πληρώσει ο Τζόκερ στην επόμενη κλήρωση, καθώς στη ψεσινή δεν βρέθηκε τυχερός στην πρώτη κατηγορία. Κληρώθηκαν οι αριθμοί:

    14, 16, 26, 29 και 45.

    Τζόκερ ο αριθμός 9.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 17 May 1999 - 12:59:29 UTC