Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-11-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Τραγικό θάνατο βρήκε το μεσημέρι τριαντα-οκτάχρονος βιοπαλαιστής, πατέρας δύο παιδιών, όταν έπεσε από σκαλωσιά την ώρα που ασχολείτο με τη συντήρηση του γενικού νοσοκομείου Λεμεσού.

Πρόκειται για τον Μάκη Αντωνίου, από το Ζακάκι, ο οποίος ενώ εργαζόταν στη σκαλωσιά, ύψους δέκα μέτρων, βρέθηκε στο κενό και κτύπησε στο έδαφος με το κεφάλι.

Από την πτώση τραυματίσθηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε αμέσως στις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου, αλλά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, εξέπνευσε.


Δεύτερο σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη στην Πάφο.

Πυρκαγιά που προκλήθηκε στον χώρο εκτυπώσεως του εργοστασίου Κόσμο-Πλαστ, στη Γεροσκήπου, είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του σαραντα- οκτάχρονου εργάτη Ανδρέα Προδρόμου, από τα Κάτω Πολεμίδια.

Ο Προδρόμου εργαζόταν στον χώρο εκτυπώσεως, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες, ένα από τα μηχανήματα ανεφλέγη με αποτέλεσμα να τυλιχθεί ο ίδιος στις φλόγες και να υποστεί εγκαύματα, πρώτου και δεύτερου βαθμού, στο εβδομήντα τοις εκατό του σώματος του.

Ο άτυχος εργάτης, νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του γενικού νοσοκομείου Πάφου και η κατάσταση του θεωρείται κρίσιμη.


Στόχος βομβιστικής επίθεσης υπήρξε για τέταρτη φορά, ο Σάββας Γεωργίου, γνωστός ως Μπλάκκης, από τη Λεμεσό.

Γύρω στις πέντε το πρωί εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, με μεταλλικό περίβλημα, στην είσοδο της κουζίνας του σπιτιού του.

Η έκρηξη έγινε λίγα λεπτά μετά που ο Γεωργίου μπήκε στο σπίτι του, στην περιοχή των φώτων τροχαίας Αγίου Ιωάννη.

Ο Μπλάκκης δεν τραυματίστηκε, αλλά κρατήθηκε στο νοσοκομείο για παρακολούθηση επειδή από την έκρηξη έχει χάσει την ακοή του.

Στο σπίτι προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

Η αστυνομία διερευνά κατά πόσον το ελατήριο της εγκληματικής ενέργειας έχει σχέση με διαφορές που φέρεται να έχει ο Γεωργίου με αλλοδαπούς.

Οι διαφορές, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στους ανακριτές, αφορούν υποθέσεις ναρκωτικών.

Τον Μάρτιο του 1996 άγνωστοι έκαψαν το αυτοκίνητο του Μπλάκκη και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, έγινε απόπειρα εμπρησμού του σπιτιού του.

Στις 2 Μαίου του 1999, είχε τοποθετηθεί βόμβα έξω από το παράθυρο του σπιτιού του.


Τα χρονικά περιθώρια δεν προσφέρονται για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφορικά με τις προσδοκίες της Κυβέρνησης για την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τη Νότιο Αφρική και τη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε, παράλληλα, ότι δεν βλέπει ευκαιρία λόγω και της διάστασης στις τοποθετήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος εμμένει στην αδιαλλαξία του.

Κατά τον Πρόεδρο Κληρίδη, οι τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν είναι παρά ελιγμός με μοναδικό στόχο να εξασφαλίσει η Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα, στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι.

Από τη Νότιο Αφρική, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ταξιδεύσει στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και εκτίμηση των δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε, με στόχο την οριστικοποίηση της στάσης που θα τηρήσει η Ελλάδα στο Ελσίνκι.


Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ληφθεί καμία ουσιαστική απόφαση για το Κυπριακό την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι, πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Μιλώντας ύστερα από πρωϊνή συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Κυπριανού επεσήμανε ότι η αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη, και η αποδοχή της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, χωρίς να γίνει ο, τιδήποτε στο Κυπριακό, θα σημαίνει ότι αρχίζει μία περίοδος η οποία θα καταλήξει ίσως σε συνθήκες που θα είναι δύσκολο για το Κυπριακό πρόβλημα να λυθεί πλέον σωστά.

Κληθείς να αναφέρει εάν άρχισε να φαίνεται φως στην άκρη της σήραγγας αναφορικά με τις τουρκικές προθέσεις στο Κυπριακό, ο κύριος Κυπριανού είπε: "Οχι, δεν υπάρχει ακόμα αυτή την στιγμή κανένα φώς".


Μετά την σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη θα ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα πραγματοποιηθούν ή όχι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, αφού τότε αναμένεται να διαφανεί εάν ο Ραούφ Ντενκτάς θα έχει μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις του, όπως εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Πάφου πριν την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για έναρξη συνομιλιών.

Ομως, είπε πως μέχρι αυτή την στιγμή δεν στοιχειοθετείται οποιοσδήποτε λόγος αισιοδοξίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τυχόν μεταβολή της τουρκικής στάσης και το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως αυτή την στιγμή οι μεν Αμερικανοί προσπαθούν, ο δέ Ντενκτάς είναι ανένδοτος στις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του.


Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε το πρωί συνάντηση και με τον πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκο Ροδουσάκη.

Μετά τη συνάντηση ο κύριος Ροδουσάκης δήλωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Στρασβούργο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Χρήστο Ροκόφυλλο, άφησε ορισμένες προσδοκίες ότι κάτι μπορεί να γίνει στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με το Γάλλο ομόλογο του Ιμπέρ Βετρίν, σημείωσε πως οι γαλλικές θέσεις είναι πολύ καλές στο θέμα της αποσύνδεσης του Κυπριακού από την ενταξιακή πορεία.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο, ο Ελληνας Πρέσβης, είπε πως θα πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη που θα ακολουθήσει.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, είπε ο κύριος Ροδουσάκης, θέλει να έλθει στην Κύπρο, θέλει να ακούσει όλες τις πλευρές και όλες τις γνώμες και προ πάντων θέλει να απευθυνθεί στον κυπριακό Ελληνισμό.


Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορέσει να ενταχθεί πλήρως στην Ευρώπη εάν υπάρξει προόδος στο Κυπριακό, ξεπερασθούν οι διαφορές με την Ελλάδα και γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο "Τζόρτζταουν", ο Μπίλ Κλίντον αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στην Τουρκία, και είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα αυτή θα καθορίσει το μέλλον της και το ρόλο της σήμερα και αύριο, θα είναι καθοριστικός για την διαμόρφωση του νέου αιώνα.


Το θέμα των αγνοουμένων βρέθηκε και σήμερα στο επίκεντρο δημόσιων δηλώσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρώντας το απόγευμα, εξέφρασε τη θλίψη του για την συζήτηση που γίνεται γύρω από το θέμα.

Η συζήτηση αυτή, όπως τόνισε, δίνει τροφή στους Τούρκους, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση να εγκαταλειφθεί η συζήτηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γύρω από το θέμα.

Στο θέμα της εκταφής λειψάνων αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι όλος αυτός ο θόρυβος εξυπηρετεί άλλους, και όχι τον κυπριακό λαό και τις οικογένειες των αγνοουμένων.

Εξαλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι ο κατάλογος των αγνοουμένων που έχει κατατεθεί στη Διερευνητική Επιτροπή, δεν μπορεί να αλλάξει, αφού βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, αποκάλυψε ότι ο αείμνηστος Λέανδρος Ζαχαριάδης, όταν βρισκόταν στη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, είχε φθάσει πάρα πολύ κοντά στην αλήθεια, όπως είπε, για το ποιοι είναι αγνοούμενοι και ποιοι είναι αναγνωρισθέντες νεκροί.

Παρέμβαση έκανε και ο Πρέσβης της Ελλάδος Κυριάκος Ροδουσάκης, ο οποίος, όμως, απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες κατά πόσο το επόμενο βήμα θα είναι η αναγνώριση λειψάνων Ελδυκάριων.


Νέα τροπή παίρνει η δίκη για το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου, καθώς το κακουργιοδικείο έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων αστυνομικών, Χρίστου Συμιανού και Σάββα Ιωάννου Κινέζου.

Ωστόσο, και οι δύο, αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στο στυγερό έγκλημα του περασμένου Δεκεμβρίου, αφήνοντας να νοηθεί ότι κάποιοι προσπάθησαν να τους ενοχοποιήσουν, στήνοντας καταθέσεις αλλά και τεκμήρια στην σκηνή του εγκλήματος.

Ο Συμιανός χαρακτήρισε ψευδή την κατάθεση του αστυφύλακα Φραγκέσκου, που ανέφερε ότι λίγο μετά το φόνο είδε κοντά στο σπίτι του, τον Συμιανό και δεύτερο άτομο που δέν αναγνώρισε, ενώ ο Κινέζος παρέπεμψε στην κατάθεση του και το άλλοθι που προέβαλε για το που βρισκόταν την ημέρα του φόνου.


Στην δημιουργία συντονιστικού οργάνου πολιτισμού που θα προβάλλει τον πολιτισμό της Κύπρου στο εξωτερικό προχωρεί η κυβέρνηση, ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οπως ανέφερε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης, στο όργανο αυτό θα συμμετέχουν το υπουργείο παιδείας και το υπουργείο Εξωτερικών. Εδρα του θα είναι το Υπουργείο Εξωτερικών.

Θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν η Βουλή, η γενική εισαγγελία, καθως και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού.

Στην συνεδρία της ίδιας επιτροπής συζητήθηκε επίσης,στην παρουσία του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου και εκπροσώπου του μητροπολίτη Λέμεσού,η ανάγκη συντήρησης, διαφύλαξης και αξαιοποίησης των βυζαντινών αρχαιολογικών θησαυρών της οροσειράς Τροόδους.


Οριακή άνοδο είχαμε στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να καταλήξει με νέο ρεκόρ και να φθάσει στις επτακόσιες-είκοσι-εννέα κόμμα πενήντα έξι μονάδες.

Νέα αυξηση είχαμε και στον όγκο συναλλαγών ο οποίος πλησίασε τα πενήντα-έξι εκατομμύρια λίρες.

Στην σημερινή συνάντηση παρέμεινε εκτός πατώματος το χρηματιστηριακό γραφείο Sharelink, ενώ ο αριθμός των πράξεων ξεπέρασε τις οκτώ χιλιάδες.


Η ανάγκη σχεδιασμού μακροπρόθεσμης συγκοινωνιακής πολιτικής, επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά στην επιτροπή συγκοινωνιών της Βουλής.

Τόσο οι βουλευτές ,όσο και εκπρόσωποι αυτοκινητιστικών οργανώσεων, επέκριναν το κράτος λέγοντας ότι 40 χρόνια μετά την ανεξαρτηρία υπάρχουν κακές δημόσιες συγκοινωνίες, η κατάσταση των δρόμων

δεν είναι ικανοποιητική και ο έλεγχος των οχημάτων είναι ελλειπής.

Η επιτροπή ζήτησε εντός ενός μηνός την ετοιμασία έκθεσης από το αρμόδιο υπουργείο, στην οποία να γίνεται αναφορά στους τρόπους απάμβλυνσης του προβλήματος.


Η βιομηχανική κατάρτιση στον τόπο μας συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας.

Σε διάσκεψη τύπου που δόθηκε το πρωί, με την ευκαιρία αυτή, έγινε εκτενής αναφορά στην προσφορά της Αρχής Βιομηχανικής Κατάρτισης στην κυπριακή οικονομία, καθώς και στην πρόσφατη νομοθεσία βάσει της οποίας ο οργανισμός μετονομάζεται σε Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Σε ομιλίες τους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, ανέφεραν ότι η ανάγκη για την αλλαγή της ονομασίας της Αρχής προήλθε, από τις ριζικές διαφοροποιήσεις των δεδομένων του τόπου, τις εξελίξεις της οικονομίας και των αναγκών κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και από τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από την 20χρονη εφαρμογή της προηγούμενης νομοθεσίας.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής παρουσίασε με λεπτομερή στοιχεία τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της Αρχής, για την τελευταία εικοσαετία.


Και τώρα η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε τοπικές νεφώσεις δυνατό να φέρουν λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 στα παράλια και στους 8 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Εδώ ολοκληρώθηκε το απογευματινό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΑ.

Αναλυτικά οι ειδήσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις οκτώ και μισή.

Καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 9 November 1999 - 17:27:22 UTC