Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-09-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρεται κυρίες και κύριοι.

Φωτιά άναψαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το χρηματιστήριο, ενώ η πρόταση του προέδρου του ΧΑΚ για για διεξαγωγή αγορα-πωλησιών μετοχών εκτός χρηματιστηρίου, πυροδώτησε την οργή των χρηματιστών.

Το πρωί, συνήλθαν, σε έκτακτη συνεδρία και εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για την πρόταση, η οποία όπως υποστηρίζουν, θα οδηγήσει σε ξέπλημα βρώμικου χρήματος.

Ολα πάντως αναμένεται να κριθούν απόψε, στην κρίσιμη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου του χρηματιστηρίου, το οποίο θα αποφασίσει και για την επιβολή ποινών, στους απειθαρχούντες χρηματιστές.


Κάθετη πτώση 6% σημειώθηκε στο δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ σε κάποιες στιγμές έπεσε μέχρι και 38%.
Την διαβεβαίωση ότι οι ανακρίσεις αναφορικά με την αγορά μετοχών από δημοσίους υπαλλήλους με τον τρόπο της ιδιωτικής τοποθέτησης, θα είναι διεξοδικές, θα γίνουν σε, βάθος, και θα καλύψουν όλες τις πτυχές που έχει η υπόθεση, έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Ο Αλέκος Μαρκίδης τόνισε πως δεν θα γίνουν επιλεκτικές διακρίσεις, σε περίπτωση που εκτός των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Εμπορίου, προκύψει θέμα και για άλλη υπηρεσία.


Την εύκολη λύση φαίνεται να βρήκε ο Επαμεινώνδας Επαμεινώνδα, ταμείας στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Εγκωμης, για να εξασφαλίσει ποσό, πέραν των 500 χιλιάδων λιρών.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, του ποσού αυτού, από το ταμιευτήριο, στην κεντρική συνεργατική τράπεζα, τα λεφτά έκαναν φτερά.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, διέταξε την οκταήμερη κράτηση του υπόπτου για διευκόλυνση των ανακρίσεων, ενώ η υπεράσπιση δεν έφερε ένσταση.


Χρυσαφικά αξίας 55,000 λιρών κλάπηκαν από τον Μίλτο Γεωργίου, πλανώδιο πωλητή, κατά την διάρκεια της νύχτας.

Οι δράστες σύμφωνα με τον παραπονούμενο, έσπασαν το τζάμι του αυτοκινήτου του, και έκλεψαν τα χρυσαφικά.

Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο έξω από το νυχτερινό κέντρο, Ραντεβού, στην λεωφόρο Στροβόλου.

Τα χρυσαφικά δεν καλύπτονται από ασφάλεια.

Δεύτερη υπόθεση κλοπής χρυσαφικών εξετάζει η αστυνομία στο Παραλίμνι, όπου ζεύγος κατάγγειλε ότι εκλάπησαν από το σπίτι τους χρυσαφικά αξίας 15,000 λιρών.


Ενα εικοσιτετράωρο πριν από την κρίσιμης σημασίας συνάντηση Κλίντον - Ετσεβίτ στην Ουάσιγκτον, η τουρκική πλευρά, παρουσιάζεται παντελώς απρόθυμη να προχωρήσει σε συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, αναχωρώντας για την Ουάσιγκτον εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αμερικανοί δεν πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για το Κυπριακό.

Εξάλλου, ο Ραούφ Ντενκτάς συνεχίζοντας την αδιαλλαξία του, δήλωσε ότι με την ομιλία του Προέδρου Κληρίδη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξανεμίστηκαν περισσότερο, όπως είπε, οι ελπίδες του για επίλυση του Κυπριακού.

Θέλοντας να προκαταλάβει στις εξελίξεις από τις συνομιλίες Ετσεβίτ στο Λευκό Οίκο, ο Ντενκτάς είπε ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα η οποία θα υποκύψει σε πιέσεις.

Ανέφερε ακόμη, ότι το Κυπριακό δεν θα βρίσκεται στην κορυφή των υπό συζήτηση θεμάτων, προσθέτοντας ότι ο αμερικανός Προεδρος θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών του στη Νέα Υόρκη, σήμερα θα μιλήσει στην Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης και θα παραστεί στο γεύμα που παραθέτει ο Κόφι Αναν στους Αρχηγούς Κρατών.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται πολύ σκληρά για προετοιμασία της αυριανής συνάντησης κορυφής του Προέδρου Κλίντον, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και ελπίζουν ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από αυτή την συνάντηση.

Αυτό δήλωσε ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, Ντόναλντ Μπάντλερ, μετά από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

Από την πλευρά του ο κύριος Χριστόφιας, είπε ότι αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να ασκήσουν επιρροή και πίεση στον κατοχικό ηγέτη και την Αγκυρα, προσθέτωντας ότι, οι θέσεις που εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης ήταν θετικές έναντι της στάσης του ΑΚΕΛ.

Λίγο αργότερα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης συναντήθηκε με το πρόεδρο του Δημοκρατικού Συνάγερμού.

Αναστασιάδης και Χριστόφιας συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό ενώ αυτό που επισημάνθηκε είναι η ανάγκη για συλλογικότητα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου αυτή τη κρίσιμη φάση που βρίσκεται το κυπριακό.


Για Εθνικούς λόγους έγινε η αλλαγή της ημερομηνίας της άσκησης "Νικηφόρος- Τοξότης", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Ταξίαρχος Αλέξανδρος Πάλλας.

Ο Ταξίαρχος Πάλλας, αναφερόμενος στο σενάριο της άσκησης, ανέφερε πως σε αυτή θα λάβουν μέρος εκτός από την εφεδρία και δυνάμεις από την Ελλάδα, όπως το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία.

Σχετικά με το θέμα της έγκαιρης ειδοποίησης των εφέδρων, ο κύριος Πάλλας είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν επίσημα ειδοποιηθεί πέραν του 85 τοις εκατόν.


Την άμεση συγκρότηση ομάδων διάσωσης απο τις τάξεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ανακοίνωσαν οι υπουργοί εσωτερικών και δημόσιας τάξης.

Ο Νίκος Κόσιης προς το σκοπό αυτό θα έχει συνάντηση τις προσεχείς ημέρες με τον έλληνα ομόλογο του, απο τον οποίο και θα ζητήσει να αναλάβουν ανώτεροι λειτουργοι της ελληνικής ΕΜΑΚ, την εκπαίδευση της κυπριακής ΕΜΑΚ.

Παράλληλα το υπουργείο εσωτερικών θα προχωρήσει στην δημιουργία βοηθητικών ομάδων, αποτελούμενες απο πολιτικούς μηχανικούς, καθώς και ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.


Με το σύνθημα "Ενεργά γηρατειά", ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας διοργανώνει το προσεχές Σάββατο, 2 Οκτωβρίου παγκόσμια εκδήλωση, η οποία θα περιλαμβάνει διαδοχικές πορείες ανά την υφύλιο.

Η εκδήλωση σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, έχει σαν στόχο να αναδείξει την σημασία που έχει η υγειής και δραστήρια ζωή για κάθε ηλικία, ιδιαίτερα στα γηρατειά.

Στην Λευκωσία, η πορεία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, από το Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, ενώ στους πεζοπόρους, θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος Κληρίδης, έξω από το προεδρικό.


Το ύστατο χαίρε απήυθυναν στον αρχιτέκτονα της πολιτικής άμυνας Μόδεστο Πενταλιώτη, κυβέρνηση, εκπρόσωποι κομμάτων, φίλοι και συνεργάτες.

Η κηδεία του εκλειπόντος έγινε το απόγευμα, από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στον Αγιο Δομέτιο.

Ο πόνος και η θλίψη για την οικογένεια Πενταλιώτη ήταν αβάστακτη αφού μόλις πριν εννέα μήνες, έχασε ένα παιδί της, τον Μιχάλη σε άσκηση της εθνικής φρουράς.

Ο εκλιπών απεβίωσε σε νοσοκομείο του Ισραήλ όπου είχε επιβληθεί σε εγχείρηση .

Επικήδειο εκφώνησε ο υπουργός εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος εξήρε την προσφορά του στη πατρίδα απο τη θέση του διοικητή της πολιτικής άμυνας που κατείχε απο το 1982.


Αγριος καυγάς ξέσπασε χθες βράδυ στη Λεμεσό, μεταξύ πέντε Φιλιππινέζων, με αποτέλεσμα οι τρεις από τους πέντε ομοεθνείς, να καταλήξουν στη φυλακή και οι άλλοι δύο στο νοσοκομείο.

Αιτία, τα μάτια μιας νεαρής αλλοδαπής.

Οι δράστες οι οποίοι είναι ναυτικοί διέφυγαν και αφού επιβιβάστηκαν στο πλοίο ΠΡΙΝΣΕΣΑ ΜΑΡΙΣΑ αναχώρησαν από το Λιμάνι Λεμεσού.

Τελικά σε συνεργασία με το ΤΑΕ Λεμεσού οι δράστες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην ξηρά.

Το πρωί το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού διέταξε την προφυλάκιση τους για οκτώ ημέρες.


Πενήντα τουλάχιστον άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν απο εκρηξεις, που σημειώθηκαν σε πολυσύχναστη περιοχή, στην πόλη Σελάγια, στο Κεντρικό Μεξικό.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των Μεξικανικών Αρχών, η τραγωδία ξεκίνησε απο έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών.

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε και δεύτερη ισχυρή έκρηξη σε παρακείμενο εστιατόριο.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβανονται τουλάχιστον δέκα γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

Πιστευεται πως κατα την δεύτερη έκρηξη σκοτώθηκαν και πολλά μέλη σωστικών συνεργείων που είχαν μεταβεί στην περιοχή, μετα την πρώτη πυρκαγιά.

Εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς πολλοί άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω απο τα ερείπια.


Η επιθυμία του δεκάχρονου, Τζανή Πολυ-κανδριώτη, ο οποίος σώθηκε από τα χαλάσματα των σεισμών, της Αθηνάς, να συναντήσει τον Πύρο Δήμα έγινε πραγματικότητα.

Ο Ολυμπιονίκης επισκεφθηκε τον μικρό ο οποίος ακρωτηριάστηκε στο πόδι και του ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βορειοανατολικούς ως βορειοδυτικούς ανέμους, 2 ως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, αλλά μέχρι ταραγμένη στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και νότια παράλια, στους 18 στα δυτικά παράλια, και στους 16 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Εδώ, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε τώρα ένα επεισόδιο από την κοινωνική σειρά ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΔΟΣΗ, την σειρά ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ, την κυπριακή σειρά του ΛΟΓΟΥ, ΑΝΗΣΥΧΑ ΧΡΟΝΙΑ και ένα επεισόδιο από την κωμική σειρά, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ και μισί.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 28 September 1999 - 17:27:10 UTC