Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-09-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι,

Συμπληρώθηκαν τα δύο πρώτα κρίσιμα 24ωρα απο τον δολοφονικό εγκέλαδο μεγέθους 5,9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ που έπληξε το λεκανοπέδιο Αττικής και οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι και καθησυχαστικοί από την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, η Αθήνα στον τραγικό απολογισμό των πληγών της απο το πέρασμα του καταστροφικού σεισμού ήδη μετρά 75 νεκρούς και 2 χιλιάδες τραυματίες, ενώ 45 εως 50 άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

Υπο τα άγρυπνα βλέμματα του πανελληνίου τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την δική τους τιτάνεια μάχη αντιμέτωποι με τον χρόνο και τα μπάζα απο τα ερείπια, προκειμένου να ανασύρουν απο 13 σημεία στην σεισμόπληκτη περιοχή, όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Εν τω μεταξύ, η αγροτική τράπεζα αποφάσισε την χορήγηση στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους για να διευκολύνει οικονομικά τους κατοίκους των περιοχών οι οποίες πλήγηκαν απο τον σεισμό.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 15 εως 21 Σεπτεμβρίου επίσημη επίσκεψη του στην Κίνα.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, στους ρυθμούς του εγκέλαδου χόρεψε σήμερα και το βόρειο Αιγαίο.

Δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους 4,8 και 5,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχερ, σημειώθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωι με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Ιμβρου και Σαμοθράκης.


Τρεις Κύπριοι περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών του φονικού σεισμού στην Ελλάδα, ενώ μία δεκαεξάχρονη, επίσης από την Κύπρο, παραμένει εγκλωβισμένη στα χαλάσματα.

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν ακόμη την Φρόσω Δημήτρη Παντελή, αλλά όπως δηλώθηκε, είναι νεκρή.

Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα, Χριστόδουλος Πασιαρδής, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μίλησε για όλες τις περιπτώσεις Κυπρίων που σκοτώθηκαν ή κινδύνευσαν από το πέρασμα του εγκέλαδου.


Μεταδίδουμε στη συνέχεια ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Μέγα Τσιάνελ για τη μητέρα και κόρη από την Κύπρο, που βρήκαν τραγικό θάνατο στα ερείπια πενταόροφης πολυκατοικίας στο Μενίδι.
Περνούμε τώρα, σε ένα ευχάριστο ρεπορτάζ.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η περίπτωση της Εύης Σόφιλου, η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του εργοστασίου Ρικομέξ, στη μία το μεσημέρι, ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες 46 ωρών.

Η Εύη είναι σύζυγος του δημοσιογράφου Χρίστου Βασιλόπουλου και μητέρα ενός βρέφους.


Ανάμεσα στους διασωθέντες περιλαμβάνεται και ο Κύπριος Ανδρέας Μάρκου.

Ο Μάρκου, απεγκλωβίσθηκε χθες βράδυ απο τα ερείπια του εργοστασίου Ρικομέξ, 32 ώρες μετα τον καταστροφικό σεισμό στην Αθήνα, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για νοσηλεία.


Με θλίψη και συγκλονισμό συμμετέχει και η Εκκλησία της Κύπρου στην αγωνία των οικογενειών των θυμάτων του σεισμού που έπληξε το Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς και στο δράμα των σεισμοπλήκτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέστειλε χθες επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, στην οποία διερμηνεύει τη συμπάθεια του πληρώματος της Εκκλησίας προς τους Ελληνες αδελφούς.

Ως ένδειξη δε, έμπρακτης συμπαράστασης η Ιερά Αρχιεπισκοπή απέστειλε ποσό δέκα χιλιάδων λιρών και προκήρυξε έρανο σε όλες τις εκκλησίες την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στο Λόγο, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η συμπαράσταση της Εκκλησίας Κύπρου, στοχεύει ώστε ο πόνος και η συμφορά να παρέλθουν με όσο το δυνατό λιγότερες συνέπειες.

ΔΗΛ. Α.Μ.


Ο κυπριακός λαός, δείχνει ακόμη μία φορά τη μεγαλοψυχία του, επιδεικνύοντας ευαισθητοποίηση για βοήθεια των πληγέντων.

Μεμονωμένα άτομα, οργανωμένα σύνολα, κόμματα και άλλοι φορείς εξήγγειλαν μικρές και μεγάλες εισφορές για ανακούφιση των σεισμοπλήκτων.

Ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών διά του προέδρου του, επέδωσε το μεσημέρι, στον πρέσβυ της Ελλάδος στη Λευκωσία, επιταγή ύψους εκατόν χιλιάδων λιρών, ενώ τριάντα χιλιάδες λίρες ήταν η εισφορά προς τους σεισμοπαθείς από την ΠΑΣΥΔΥ.

Ο Δημοκρατικός συναγερμός εξάλλου εισέφερε ποσό πέντε χιλιάδων λιρών, ενώ το ΑΚΕΛ εξήγγειλε εισφορά δύο χιλιάδων λιρών.

Μικρότερα ποσά έχουν αποστείλει η Ενωση Συντακτών, η Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας, οργανώσεις, και άλλοι φορείς.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, δηλώνει έτοιμη να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς στην Κύπρο των συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό, σε συνεννόηση με τις Κυπριακές Αερογραμμές.


Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα, η Ανν Χέρκους, απερχόμενη Ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, η κυρία Χέρκους είπε ότι σκοπός της τετραήμερης επίσκεψής της στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, είναι, η για τελευταία φορά ενημέρωση τόσο του Κόφι Αναν, όσο και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας πληροφορίες περί στροφής της αμερικανικής πολιτικής προς την Αγκυρα, για προώθηση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ότι η Λευκωσία δεν αμφισβητεί την ιδιότητα του Ντενκτάς ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς.


Οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις έναντι της Ελλάδας όσον αφορά το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είναι αδικαιολόγητες επειδή η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι καθημερινή, δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδος Κυριάκος Ροδουσάκης.

Υστερα από συνάντηση του με τον υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο, ο κύριος Ροδουσάκης τόνισε ότι η

στενή συνεργασία των Υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου θα συνεχιστεί όπως και πριν για το κοινό συμφέρον και τους κοινούς στόχους του αμυντικού δόγματος και του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Απο την πλευρά του, ο κύριος Χάσικος απαντώντας σε επιφυλάξεις που εκφράσθηκαν για το δόγμα, είπε ότι ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει καμιά αμφιβολία για το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου.


Ο θάνατος και ο τρόμος που σκόρπισε με την τρελή της πορεία, χθες η νταλίκα, στην Πάφο, ταρακούνησε ακόμη και την κυβέρνηση.

Το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Συγκοινωνιών, στην παρουσία εκπροσώπου της αστυνομίας και υπηρεσιακών παραγόντων.

Οπως δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αποφασίστηκε η λήψη σειράς μέτρων, για αποφυγή παρόμοιων, τρομακτικών περιστατικών.

Πρώτον, θα ξεκινήσει από αύριο, ο εντοπισμός σημείων για την κατασκευή λωρίδων διαφυγής.

Δεύτερον, εντατικοποιείαι ο έλεγχος φορτίων των δημόσιας χρήσης φορτηγών.

Τρίτον, αναθεωρείται ριζικά ο τρόπος χορήγησης των αδειών οδήγησης.

Τέταρτον, προωθούνται κανονισμοί προς τη Βουλή για κόφτες ταχυτήτων στα λεωφορεία και στα φορτηγά δημοσίας χρήσεως,

Και πέμπτον, προωθείται η λειτουργία των κέντρων επιθεώρησης μηχανοκινήτων οχημάτων με προτεραιότητα τα λεωφορεία, τα φορτηγά και τα ταξί.

Οσον αφορά το χθεσινό τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα έχει διαταχθεί έρευνα.


Τρία άτομα συνελήφθησαν, σε σχέση με επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών, εναντίον του καφενείου και της οικίας του Χριστάκη Νικολάου, στο χωριό Μαλιά, της Επαρχίας Λεμεσού.

Οι τρείς ύποπτοι, Χαράλαμπος Ανδρέα Πολυδώρου, από την Βάσα, Ιωάννης Ηρακλή Ιωάννου, από την Πάχνα και ο πατέρας του, Ηρακλής, οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο διέταξε την προφυλάκιση τους για οκτώ ημέρες.

Κατά το επεισόδιο, τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι, η Νίκη Ιωσηφάκη, με την οποία συζεί τα τελευταία χρόνια, ο Χριστάκης Νικολάου.

Στην σκηνή, βρέθηκαν 7 κάλυκες πιστολιού.


Την πρώτη γεύση από το δημοτικό σχολείο, πήραν σήμερα περίπου δέκα χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι προσήλθαν στις τάξεις για να παραλάβουν βιβλία κια γραφική ύλη.

Φέτος στη δημοτική εκπαίδευση θα φοιτήσουν περίπου 60 χιλιάδες μαθητές, ενώ θα λειτουργήσουν 349 σχολεία που θα στελεχώνονται από 4204 δασκάλους.

Η επίσημη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για την Δημοτική, Μέση και Τεχνική εκπαίδευση θα είναι την ερχόμενη Δευτέρα, δεκατρείς Σεπτεμβρίου.


Γυρίζει σελίδα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ύστερα από την κρίση που ξέσπασε στο εσωτερικό του κόμματος, σχετικά με αμφιβολίες που εξέφρασαν στελέχη του ΔΗΣΥ για την πολιτική του Προέδρου Κληρίδη στο Κυπριακό και την Αμυνα.

Σε συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, αναλύοντας τα αποτελέσματα τις χθεσινοβραδυνής πεντάωρης συνεδρίας του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, είπε ότι ομόφωνα το συμβούλιο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Δεκαπέντε τουλάχιστον άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 60 τραυματίσθηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Μόσχα.

Εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς περισσότερα απο εκατό άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.


Εδώ, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, το τηλεμαγκαζίνο Ε ΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, με τη Ρούλα Κορομηλά και στην συνέχεια μια περιπέτεια της αστυνομικής σειράς ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ.

Ακολουθεί, το τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, η κυπριακή παραγωγή του Λόγου, Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ και η ελληνική κωμική σειρά ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Σε μερικές παράλιες περιοχές ενδέχεται να εμφανισθεί χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη, στις δυτικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 15 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 9 September 1999 - 16:27:16 UTC