Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-09-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Θρήνος και οδυρμός σ'όλη την Ελλάδα για το φονικό σεισμό που κτύπησε χθες την Αθήνα.

Μεταξύ των θυμάτων και ένας Κύπριος, ο Χρίστος Παπαθωμάς, 44 χρονών από τον Λάρνακα Λαπήθου, ενώ εγκλωβισμένη, στα συντρίμμια του σπιτιού τους, παραμένει η 16χρονη κόρη του.

Ο άτυχος Παπαθωμά, ήταν μόνιμος κάτοικος της περιοχής Μεταμόρφωσης στην Αθήνα και εργαζόταν ως υπάλληλος του ξενοδοχείου Σεμίραμις στην Κηφισιά.

Ο κατάλογος του πόνου περιλαμβάνει 53 νεκρούς, 75 έως 80 αγνοούμενους και 1, 557 τραυματίες.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο της αναζήτησης και ανάσυρσης επιζόντων και νεκρών, ενώ στο έργο συνδράμουν και αποστολές από την Κύπρο, από πολλές χώρες της Ευρώπης και την Τουρκία.

Στις προσπάθειες απεγκλωβισμού παίρνουν μέρος 1.500 πυροσβέστες σε 150 συνεργεία, ενώ το έργο τους υποβοηθείται και από 1.000 στρατιώτες.

Συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί 118 άτομα, ενώ παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένα 65 άτομα.

Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού έχουν γίνει σε 34 σημεία και έχουν αποπερατωθεί τα 12, ενώ στα υπόλοιπα 22 συνεχίζονται.

Εν τω μεταξύ περισσότερο καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, όσο περνούν οι ώρες από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γιώργος Σταυρακάκης ανέφερε ότι βρίσκομαστε σε πολύ καλή φάση και η εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας είναι φυσιολογική.

Ολα δείχνουν, πρόσθεσε, οτι ο χθεσινοβραδυνός μετασεισμός, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ήταν ο κύριος μετασεισμός.

Εξάλλου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας με ανακοίνωσή του, διέψευσε κατηγορηματικά, φήμες που μετέδωσαν ραδιοσταθμοί ότι επίκεινται μεγάλος σεισμός σήμερα το μεσημέρι.

Εμείς κυρίες και κύριοι να συνδεθούμε αμέσως τώρα, με το ΜΕΓΑ Τσιάνελ στην Αθήνα, για να παρακολουθήσουμε, σε απευθείας σύνδεση, την εξέλιξη των επιχειρήσεων διάσωσης των αγνοουμένων και εγκλωβισμένων.

Αμέσως μετά το πέρας του δελτίου ειδήσεων, ο ΛΟΓΟΣ, θα συνδεθεί απ'ευθείας με το Μέγα Τσιάνελ, για να παρακολουθήσουμε τις μαραθώνιες προσπάθειες απεγκλωβισμού των επιζόντων και των νεκρών του φονικού σεισμού.


Εν τω μεταξύ, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου, κυβέρνηση, κόμματα, οι Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και οργανωμένα σύνολα, εξέφρασαν την συμπάθεια αλλά και την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, προς τον δοκιμαζόμενο από τις καταστροφές του εγκέλαδου, ελληνικό λαό.
Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει αυτή τη στιγμή, το ανώτατο συμβούλιο του Δημοκρατικού Συναγερμού στο Συνεδριακό Κέντρο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας θα προβούν σε ενημέρωση.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, όσον αφορά την πορεία του Κυπριακού, ο δε Σωκράτης Χάσικος, όσον αφορά ζητήματα πολιτικής, που άπτονται του τομέα της άμυνας.

Στην συνεδρία, θα δοθεί ο λόγος στα μέλη του ανωτάτου συμβουλίου, με ανοικτή ημερήσια διάταξη για να εγείρουν ζητήματα, τα οποία σχετιζονται και με θέματα που έχουν δημιουργηθεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα.


Η μεγαλύτερη επιτυχία που είχε η Κύπρος εναντίον της Τουρκίας, είναι η έκθεση για την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου, που κατατέθηκε από τον Νοέμβριο του 1994, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχει η έκθεση, η οποία, όπως είπε, τώρα, βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση, γίνεται λόγος για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων, αλλά και των συγγενών τους, καθώς και για την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, οι οποίοι στερούνται μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να εξασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Γίνεται επίσης λόγος για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιώματων των εκτοπισθέντων.

Σύμφωνα με τον κύριο Μαρκίδη, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, υιοθετείται τώρα για όλους τους κατόχους περιουσίας στα κατεχόμενα.

Επόμενο στάδιο, είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αν κάνει δεκτή την έκθεση, τότε, η απόφαση του θα είναι δεσμευτική, ενώ θα επιβλέπει την εφαρμογή της.


Την πεποίθηση, ότι μέσα στο Νοέμβριο, θα μπορέσουν να δοθούν τα πρώτα αποτελέματα των αναλύσεων που γίνονται στο γενετικό υλικό και το οποίο λήφθηκε, από τα λείψανα που ανεβρέθηκαν κατά τις πρόσφατες εκταφές σε τάφους πεσόντων του 1974 στις ελεύθερες περιοχές, εξέφρασε ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα.

Ο Τάκης Χριστόπολος, εξέφρασε ακόμη την ελπίδα, ότι μετά τις εκταφές στις ελεύθερες περιοχές, η Τουρκική πλευρά θα επιτρέψει την διεξαγωγή εκταφών στα κατεχόμενα, ούτως ώστε να λυθεί, όπως είπε, το πρόβλημα των αγνοουμένων.

Από την πλευρά του ο ανώτερος Μοριακός Γενετιστής Μάριος Καριόλου, δήλωσε ότι οι εξετάσεις, βρίσκονται σε καλό δρόμο, σημειώνοντας παράλληλα, ότι για τους επιστήμονες, δεν έχει σημασία ο χρόνος που θα δωθούν τα αποτελέσματα αλλά όπως αυτά είναι απολύτως σωστά.

Εν τω μεταξύ, το πρωί, ανακοινώθηκε σε διάσκεψη τύπου, η ένταξη του Τμήματος Ταυτοποίησης Βιολογικών Δειγμάτων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, στα Ευρωπαικά Ινστιτούτα Δικανικών Ερευνών.

Η διαπίστευση αυτή, θεωρείται πολύ σημαντική αφού η Κύπρος, εντάσσεται πλέον στα Ευρωπαικά κέντρα λήψης αποφάσεων, για τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του εγκλήματος χρησιμοποιώντας μοντέρνες μεθόδους μοριακής γενετικής.


Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον του Αντώνη Λοίζου άλλως Σειρήνα, εικοσιενός ετών, και Μιχάλη Καλλή, εικοσιεννέα ετών, και οι δύο από τη Λεμεσό, αναφορικά με την υπόθεση απόπειρας φόνου του Σωτήρη Αθηνή.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχει μαρτυρία με την οποία οι δύο συλληφθέντες, αναγνωρίστηκαν από το φωτογραφικό άλμπουμ του ΤΑΕ Λεμεσού, ως δύο από τα τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, από όπου έγινε η απόπειρα φόνου με χρήση αντιαρματικού όπλου.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, ένας εκ των επιβαινόντων στο αυτοκίνητο παρέδωσε δύο αντιαρματικά όπλα σε ύποπτο που ήδη τελεί υπό κράτηση για την υπόθεση.

Για την ίδια υπόθεση καταζητείται από την Αστυνομία, ο Παύλος Μιχάλη Χατζηκώστα, από τη Λεμεσό.


Καθοριστικά για την εξυχνίαση της απόπειρας φόνου του Σάββα Σάββα στη Λευκωσία, χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων, πάνω στα τεκμήρια που συνέλλεξε η αστυνομία, από τον χώρο του εγκλήματος.

Σε δηλώσεις του, ο Αρχηγός της Δύναμης, Αντρέας Αγγελίδης, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα πολύ βοηθητικά και σημαντικά για την αστυνομία.

Οσον αφορά την απόπειρα φόνου κατά του Σωτήρη Αθηνή, στη Λεμεσό, ο κύριος Αγγελίδης είπε ότι οι έρευνες προχωρούν κανονικά και πως όταν θα πρέπει να γίνονται συλλήψεις, θα γίνονται.


Βαριές κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Αρχής Λιμένων Ντίνου Ερωτοκρίτου, εξαπέλυσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Αβέρωφ Νεοφύτου, αφήνοντας να νοηθεί ότι ο κύριος Ερωτοκρίτου δημιουργεί προνομιούχους πολίτες.

Αφορμή, για την επίθεση που εξαπέλυσε ο κύριος Αβέρωφ ήταν οι πρωινές δηλώσεις του κύριου Ερωτοκρίτου, με τις οποίες κατηγορούσε τον Υπουργό, πως δεν είναι κατατοπισμένος στο θέμα του ναυαγίου Ζηνοβία, στη Λάρνακα.

Το ναυάγιο, αγόρασαν κάποιοι ιδιώτες και τους παραχωρήθηκε άδεια χρήσης του θαλάσσιου χώρου που είναι βυθισμένο, και χρησιμοποιείται για καταδύσεις δικών τους πελατών.

Απαντώντας ο κύριος Αβέρωφ στις επικρίσεις του Προέδρου της Αρχής Λιμένων, δήλωσε πως δεν δικαιούνται αυτοί που διαχειρίζονται δημόσιες υποθέσεις, να δημιουργούν προνομιούχους πολίτες που να εκμεταλλεύονται ένα Εθνικό πλούτο, όπως εκμεταλλεύονται μία δική τους ιδιοκτησία.


Στις επτά ή στις δεκατέσσερις Σεπτεμβρίου, ψηφίζονται οι κανονισμοί του νόμου για την ραδιοτηλεόραση.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Νίκος Κατσουρίδης, τονίζοντας ότι η ψήφιση των κανονισμών, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της επιτροπής.

Σχολιάζοντας την ανάληψη της διαχείρισης του ΛΟΓΟΥ από το Μέγα Τσιάνελ, ο κύριος Κατσουρίδης, εξέφρασε την ευχή, πως θα έχουμε ένα κανάλι που θα τηρεί το γράμμα και το πνεύμα του νόμου σ'ότι αφορά την αντικειμενικότητα, την δεοντολογία και την πολυφωνία.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ως βορειοανατολικούς ανέμους, 2 ως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και δυτικά παράλια, στους 22 στα νότια παράλια και στους 15 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Εδώ, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Στη συνέχεια θα συνδεθούμε με το ΜΕΓΑ Τσιάνελ, για να παρακολουθήσουμε σ' απευθείας μετάδοση τις προσπάθειες απεγκλωβισμού των θυμάτων του φονικού σεισμού.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 8 September 1999 - 15:28:57 UTC