Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-08-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Χαλαρή ομοσπονδία δεν σημαίνει κατ'ανάγκην συνομοσπονδία, εκτιμά ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τους αμερικανούς να προτείνουν στους τουρκοκυπρίους λύση χαλαρής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει ενώπιον της καμία τέτοια πρόταση.

Επί του θέματος, διευκρίνισε πως σε μια συνομοσπονδία βασικό χαρακτηριστικό είναι η χωριστή κυριαρχία, ενώ το χαλαρό της ομοσπονδίας έγκειται στο ότι υπάρχουν ενισχυμένες εξουσίες στην εσωτερική διοίκηση εκάστου καντονίου.

Με τη θέση του Προέδρου Κληρίδη διαφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος εκτιμά ότι μεθοδεύεται συνομοσπονδία.

Πρόσθεσε δε, ότι αυτοί που προτείνουν χαλαρή ομοσπονδία δίδουν διαφορετική εικόνα, ανάλογα προς την πλευρά που απευθύνονται.

Στην δική μας πλευρά, ανέφερε ο κύριος Κυπριανού, δίδουν την εικόνα ότι πάμε για ομοσπονδία, ενώ στους Τούρκους ότι πάμε για συνομοσπονδία.


Τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο, δεν πρόκειται ο Πρόεδρος Κληρίδης να ασχοληθεί με το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησής του.

Μιλώντας κατά την επιστροφή του, ενωρίς το πρωί, από τη Ρόδο, όπου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες για διακοπές, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε, ότι υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα που θα τον απασχολήσουν μέχρι και τον Νοέμβριο, στα οποία δέν περιλαμβάνεται ο ανασσχηματισμός.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο διάστημα του Αυγούστου, δεν θα έχει οποιεσδήποτε επαφές για το Κυπριακό εκτός από την συνάντηση που θα έχει με τον νέο Αμερικανό πρεσβευτή, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του.


Επίσιμη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις εικοσιμία Νοεμβρίου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπίλ Κλίντον.

Η επίσκεψη Κλίντον συνδέεται με τα Ελληνοτουρκικά αλλά και με το Κυπριακό.


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και σήμερα, το θέμα που προέκυψε με την ευνοική παραχώρηση σε πολιτικά κόμματα, μετοχών της εταιρίας Λούης Κρούς Λάϊνς, με την μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Υστερα και από τις αποκαλύψεις που έγιναν, το θέμα θα καταλήξει στην Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού προτίθεται να καλέσει σε συνάντηση, τους πολιτικους αρχηγούς το Φθινόπωρο, ενώ ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Δώρος Θεοδώρου θα εγγράψει το θέμα ως επείγον στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σχολιάζοντας το πρωί, το θέμα, ανέφερε πως δέν βλέπει τίποτε το επιλήψιμο στην αγορά μετοχών απο κόμματα ή πολιτικά πρόσωπα.

Νομικά, είπε, δεν υπάρχει τίποτε το παράνομο στην ενέργεια αυτή η οποία μπορεί να οδηγήσει, είτε σε κέρδος είτε σε ζημειά.

Το γεγονος, πρόσθεσε, ότι ένα κόμμα κάνει κέρδος για δικούς του σκοπούς, είναι κάτι που γίνεται απ' όλα τα κόμματα στον κόσμο.

Το κάθε κόμμα, συνέχισε, δικαιούται να αποκτήσει, κινητή ή ακίνητη περιουσία και επομένως δικαιούται να αγοράσει και μετοχές.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας στον ΛΟΓΟ, ανέφερε ότι η αγορά μετοχών από τα κόμματα μπορεί να μήν είναι παράνομη.

Ωστόσο, σημείωσε, προκύπτει θέμα δεοντολογίας και εντυπώσεων.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Υπουργος Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, δέν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση μελλοντικά να επιβάλει φορολογία πάνω στα κέρδη από τις δοσοληψίες του Χρηματιστηρίου.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση κρατά τα χαρτιά της κλειστά.


Ημέρα μνημοσύνων για ήρωες της κυπριακής ελευθερίας ήταν η σημερινή.

Το πρωί τελέσθηκε στον ιερό ναό Αποστόλου Λουκά, στο συνοικισμό Κόκκινες Στροβόλου, το ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ Ανδρέα Ζάκου, Χαρίλαου Μιχαήλ και Ιάκωβου Πατάτσου, που απαγχονίσθηκαν από τους Αγγλους.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο βουλευτής Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος εξήρε τον αγώνα και τη θυσία τους.

Στη συνέχεια, στα Φυλακισμένα Μνήματα τελέσθηκε τρισάγιο στους τάφους τους και έγινε κατάθεση στεφάνων.


Στον ιερό ναό Αγίου Ραφαήλ, στον Παχύαμμο, τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας και τους τουρκικούς βομβαρδισμούς το 1964.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέστη ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής.

Παρέστη, επίσης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημήτριος Δήμου.

Επιμνημόσυνο λόγο είπε ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Χαράλαμπος Λόττας.


Στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, στην Ευρύχου, τελέστηκε το μνημόσυνο των ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες της Λεύκας, της Ελιάς, του Αγριδακίου, του Καραβά και της Λαπήθου.

Ακολούθησε τελετή στο στρατόπεδο Μάρκου Δράκου, στην οποία μίλησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Ο κύριος Χριστοδούλου απένειμε τιμητικές πλακέτες στις οικογένειες των ηρωικών νεκρών, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο πεσόντων.


Εξάλλου, στους ιερούς ναούς Αγίου Νικολάου Εγκωμης και Αγίου Στυλιανού, στη Λινόπετρα, έγινε μνημόσυνο των πεσόντων Καραβιωτών και Λαπηθιωτών.
Η αγάπη για την πατρίδα και η απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας, οδήγησαν τους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού στην ηρωϊκή τους θυσία.

Αυτά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης μιλώντας στο Παραλίμνι, στο εθνικό μνημόσυνο των δύο ηρωομαρτύρων.


Στη μνήμη των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού ήταν αφιερωμένη σήμερα η διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας την οποία οργανώνει το ΠΑΚ, κάθε Σαββατοκυρίακο, με τους συγγενείς των αγνομουμένων και με τη συμπαράσταση των προσφυγικών σωματείων Αδούλωτη Κερύνεια και Ελεύθερη Μόρφου, καθώς επίσης και άλλων σωματείων και οργανώσεων.

Η σημερινή εκστρατεία ήταν, επίσης, αφιερωμένη στην μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την περιοχή Λαπήθου - Καραβά, ενάντια στις δυνάμεις εισβολής του Αττίλα τον Αύγουστο του 1974.

Στην διαφωτιστική έκστρατεία συμμετέσχαν και οι Σύνδεσμοι Αποδήμων Κυπρίων Καναδά, καθώς και άλλων χωρών, συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία τους για την παράνομη σύλληψη και κράτηση του Καναδοκύπριου, Ρογήρου Γεωργίου απο το κατοχικό καθεστώς.

Επισης, στο οδόφραγμα βρίσκονταν η Δημοκρατική Κίνηση Φοιτητών ΑΓΩΝΑΣ και ο Λαογραφικός Ομιλος Χανίων με τον Λαογραφικό Ομιλο Εργατών.


Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας καθώς αναμένεται μεγάλο κύμα καύσωνα.

Την Τρίτη και την Τετάρτη η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους σαρανταδύο βαθμούς κελσίου.


Προκαλώντας με χειρονομίες και καταγράφοντας με κάμερες το πέρασμα τους από τον Πύργο Τηλλυρίας, 840 Τουρκοκύπριοι πέρασαν το πρωί στις ελεύθερες περιοχές και μετέβησαν στα Κόκκινα όπου γιόρτασαν την επέτειο των μαχών της Τηλλυρίας του 1964.

Συγκεκριμένα, ομάδα νεαρών, προβαίνοντας σε άσεμνες χειρονομίες σε βάρος των κατοίκων του ακριτικού Πύργου, προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης.

Ομως, οι προκλήσεις δεν βρήκαν ανταπόκριση και έτσι συνέχισαν την πορεία τους προς τον θύλακα των Κοκκίνων, όπου παρέστησαν στους γιορτασμούς, στην παρουσία του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ανκαι η επιστροφή τους ήταν προγραμματισμένη για τις τέσσερις το απόγευμα, εγκατέλειψαν τις ελεύθερες περιοχές στη μία το μεσημέρι, χωρίς να συμβεί ο, τιδήποτε αυτή τη φορά.

Το γεγονός αυτό, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής, ήταν υπόψη της Εθνικής Φρουράς, η οποία ήταν έτοιμη να επέμβει εάν συνέβαινε ο, τιδήποτε.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.Σε μερικές κυρίως παράλιες περιοχές θα εμφανισθεί ομίχλη και χαμηλή συνεφιά.Οι ανεμοι θα είναι κυρ'ιως δυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ.Η θαλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά αλλά μεχρι ταραγμένη στις δυτικές περιοχές.Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παραλια και στους 20 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Σημερα στη Πρωτευουσα ο υδραργυροος εφτασε στους 39 βαθμούς κελσίου


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, την περιπετειώδη σειρά "Εαρ Αμέρικα", την ξένη περιπετειώδη σειρά "Πενσακόλα" και την κωμωδία "Τα τρία μωρά" με τους Κώστα Χατζηχρήστο και Μιχάλη Μπούχλη.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 8 August 1999 - 14:27:33 UTC