Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-07-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Με ανοικτές τις πληγές από την Τουρκική εισβολή ο Κυπριακός Ελληνισμός, τιμά τους νεκρούς του, πού έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος και αγωνίζεται για την ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες.

Το πρωί, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, μνημόσυνο για τους πεσόντες, κατά την Τουρκική εισβολή και παράκκληση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας.

Επιμνημόσυνο λόγο, εκφώνησε ο τέως

Υπουργός των Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος συνέστησε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακο.

Μετά την παράκκληση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δήλωσε ότι, χρειάζεται να παραμερίσουμε κομματικές και προσωπικές διαφορές και να ενωθούμε όλοι, με σκοπό, να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση κάθε γωνίας της σκλαβωμένης μας γης.


Κάθε χρόνο, αυτή την ώρα, εκτελούμε εθνικό και ιερό καθήκον και τιμούμε εκείνους που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Κύπρου.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος, παρέστη το πρωί, στο τρισάγιο που τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, για τους αξιωματικούς και τους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι έπεσαν κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του 1974.

Φόρο τιμής στους ηρωϊκούς νεκρούς της Τουρκικής εισβολής, απότισε σύσσωμη η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία στην παρουσία συγγενών των πεσόντων.

Για να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης της Τουρκικής εισβολής, ήρθαν ειδικά από την Ελλάδα συγγενείς των πεσόντων, οι οποίοι μπροστά στην θέα του τάφου στον οποίο είναι θαμμένα τα αγαπημένα τους πρόσωπα ξέσπασαν.

Η εκδήλωση, ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων.


Στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, το ΠΑΚ και οι συγγενείς αγνοουμένων με αφορμή την σημερινή μαύρη επέτειο, άφησαν 1619 κίτρινα μπαλόνια να ταξιδέψουν μέχρι απέναντι, σύμβολο της ελπίδας και της προσμονής τους, για την τελική λύτρωση τους από το καθημερινό τους δράμα.

Στην Πλατεία Ελευθερίας, το Σωματείο "ΤΑΜΑ", σε μία εκδήλωση - αφιέρωμα, στα εικοσιεπτά τότε μικρά παιδιά αγνοούμενα, και με το σύνθημα "είναι όλα τους παιδιά μας", συγκέντρωνε υπογραφές για την διακρίβωση της τύχης τους.


Επέστρεψε το πρωί στον τόπο του εγκλήματος, ο Πρωθυπουργός της εισβολής.

Συνοδευόταν από τους Υπουργούς Προεδρίας, Εξωτερικών, Αμυνας και Ενέργειας, εκπροσώπους των τριών όπλων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά και τους αρχηγούς του Ισλαμικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωσε ότι άσχετα εάν το ψευδοκράτος ιδρύθηκε το 1983, στην ουσία αυτό υπάρχει από το 1963.

Για την Τουρκική πλευρά, είπε, τερματίστηκε η λύση ομοσπονδίας,

προσθέτοντας ότι, εάν δεν εφαρμοσθεί λύση συνομοσπονδίας, υπάρχει εναλλακτική λύση, που είναι η παραμονή στην παρούσα κατάσταση και μια δεύτερη, που είναι η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με το ψευδοκράτος.

Ο Ντενκτάς, εξέφρασε ετοιμότητα για συμφωνία στη βάση των δύο κρατών.

Μία συμφωνία πρόσθεσε, που δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στη περίοδο '63 - '74, δεν θα αγγίξει τις Τουρκικές εγγυήσεις και δεν θα επιτρέπει στην Ε/Κ πλευρά να εποφθαλμιά τα εδάφη".

Στην παρέλαση που έγινε στην κατεχόμενη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την εισβολή του 1974, έλαβαν τμήματα του κατοχικού στρατού των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας, παλαιοί πολεμιστές, μαθητές και φοιτητές.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σοβαρά, σταθερά και μακριά, από τα φώτα της δημοσιότητας, για μία συνολική διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, το Φθινόπωρο, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Κένεθ Μπρίλ.

Ο διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησε το μεσημέρι, την αποχαιρετιστήρια συνάντησή του, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς έληξε η θητεία του στην Κύπρο.

Ο Κένεθ Μπριλ, ανέφερε πως η χώρα του θα συνεχίζει να εργάζεται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ενώ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να εστιάζεται η προσοχή, στις δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες έρχονται και φεύγουν.


Την ελπίδα ότι οι τελευταίες εξελίξεις και η έκκληση της Ομάδας των Οκτώ, θα δώσουν κάποια ώθηση στις προσπάθειες να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος, μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ.

Οι δηλώσεις, έγιναν ύστερα από συνάντηση που είχε ο κύριος Μουράτοφ με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Νίκο Ρολάνδη.


Ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ευχαριστεί την Εκκλησία της Κύπρου, για τη βοήθεια που προσέφερε προς τον Σερβικό λαό.

Ο Πατριάρχης Παύλος, σημειώνει ότι ο λαός στο Κοσσυφοπέδιο, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

Κύρια βοήθεια περιμένουμε από τον Πανάγαθο Θεό, προσθέτει, αλλά και κάθε ανθρωπιστική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό μας, είναι ευπρόσδεκτη.


Γυναίκα είναι η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Βουλής των Δεκαπέντε, που συνήλθε στην πρώτη της συνεδρία στο Στρασβούργο.

Η Γαλλίδα, Χριστιανο-δημοκράτης Νικόλ Φοντέν, εξελέγη για περίοδο δυόμισυ χρόνων, μετά από συμβιβασμό χριστιανο-δημοκρατών και φιλελεύθερων, οι οποίοι άφησαν έξω τους Σοσιαλιστές.

Για το δεύτερο μισό της πεντάχρονης θητείας, θα αναλάβει ο Ιρλανδός Φιλελεύθερος ηγέτης, Πάτρικ Κόξ.

Η Φοντέν, εξασφάλισε 306 ψήφους έναντι 200, του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες.


Η οικογένεια Κένεντι, έλυσε τη σιωπή της και ανακοίνωσε επισήμως το θάνατο του Τζών Κένεντι Τζούνιορ, της συζύγου του και της κουνιάδας του, μετά από τρείς ημέρες άκαρπων ερευνών, για τον εντοπισμό του μοιραίου αεροσκάφους στις Αμερικανικές ακτές.
Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Σε μερικές κυρίως νότιες και ανατολικές παράλιες περιοχές, αναμένεται να εμφανισθεί ομίχλη και χαμηλή συννεφιά.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη, στις δυτικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 19 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά την συνέχεια της αντικατοχικής συναυλίας "Των Αθανάτων" με τους Γιώργο Νταλάρα, Μάριο Τόκα, Αλκίνοο Ιωαννίδη και άλλους Κύπριους καλλιτέχνες.

Ακολουθεί, το ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ με την Μελίνα Μερκούρη και το ντοκυμαντέρ ΠΙΚΡΗ ΣΟΔΕΙΑ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 20 July 1999 - 15:27:11 UTC