Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-07-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή τρίωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν προέβησαν σε δηλώσεις, ενώ λακωνικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιπλέον, ο Κώστας Σερέζης κληθείς να σχολιάσει την ομιλία που έκανε ο Ραούφ Ντενκτάς ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ανέφερε πως ο εγκάθετος της Αγκυρας δεν πρόσθεσε τίποτα περισσότερο από τις πάγιες τουρκικές θέσεις.


Ο πρεσβευτής της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι σαφές ότι οδεύουμε προς ομοσπονδία και δεν θα ξεφύγουμε από το νομικό αυτό πλαίσιο.

Ο κύριος Ροδουσάκης μίλησε και για πιθανότητα επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο πριν από τις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την ομιλία του Ραούφ Ντενκτάς στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και την απόφαση της τελευταίας για το Κυπριακό, ο Ελληνας πρεσβευτής τα χαρακτήρισε θεατρικό έργο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.


Το μήνυμα ότι ο κυπριακός λαός δεν συμβιβάζεται με την κατοχή και δεν ξεχνά την πατρογονική του γη, θα στείλουν κόμματα, σωματεία και οργανωμένα σύνολα τα οποία θα συμμετάσχουν στην υπερκομματική αντικατοχική εκδήλωση, που θα γίνει μεθαύριο Κυριακή, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της εκδήλωσης ακακοίνωσε το πρωί, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με την άφιξη στο Οδόφραγμα, ποδηλατών, μοτοσυκλεττιστών, και δρομέων οι οποίοι θα μεταφέρουν φλόγα από τους τάφους των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και από τους τάφους των πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την εισβολή.

Με τη φλόγα θα ανάψουν πυρσούς.

Στις οκτώ και τριάντα θα ακολουθήσει η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και στη συνέχεια θα έγκριθούν ψηφίσματα προς τα κυπριακά κόμματα, την κυβέρνηση, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η όλη εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ.

Εν τω μεταξύ, αύριο θα αρχίσει απεργία πείνας στο χώρο του οδοφράγματος, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυκτα της Κυριακής.

Παράλληλα με τις επετειακές εκδηλώσεις, θα συνεχισθεί και αυτό το Σαββατοκυρίακο η διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα, την οποία αύριο θα ενισχύσουν η σοσιαλιστική νεολαία ΕΔΕΝ και η νεολαία της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της τρίχρονης διαφωτιστικής εκστρατείας, ο Πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι η μετάβαση τουριστών στα κατεχόμενα, από το Οδόφραγμα, έχει μειωθεί κατά 97 τοις εκατόν, από ό, τι προηγουμένως, γεγονός το οποίο έχει επιφέρει οικονομικό πλήγμα στο κατοχικό καθεστώς.


Με ανακοίνωση της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, υπενθυμίζει ότι την ερχόμενη Τρίτη, 20 Ιουλίου, αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής, θα αναρτηθούν από το πρωί μεσίστιες οι σημαίες και στις δώδεκα το μεσημέρι θα ηχήσουν πένθιμα για δεκαπέντε λεπτά οι καμπάνες όλων των ιερών ναών της νήσου μας.

Στις δέκα το πρωί της ίδιας ημέρας, θα ψαλεί παράκληση στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας για την απελευθέρωση της νήσου μας από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την ανεύρεση των αγνοουμένων μας.

Στην συνέχεια θα τελεσθεί μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

Κατά την τελετή θα μιλήσει ο πρώην Υπουργός Ντίνος Μιχαηλίδης.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Τόσο στην παράκληση, όσο και στο μνημόσυνο, θα προϊσταται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και οι επίσημοι.

Πάνδημα μνημόσυνα για όσους έπεσαν κατά την διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής θα τελεσθούν επίσης, σε όλους τους ιερούς ναούς του ελεύθερου τμήματος της νήσου μας μεθαύριο Κυριακή, 18 Ιουλίου.


Ενταση δημιουργήθηκε και πάλι σήμερα στον Πρωταρά ύστερα από νέα προσπάθεια της Αστυνομίας να κατάσχει σκάφη αναψυχής και άλλο εξοπλισμό.

Οι ιδιοκτήτες των σκαφών αντέδρασαν έντονα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν προς συμπαράσταση τους, ιδιοκτήτες σκαφών από τη Λεμεσό και τη Λάρνακα.

Οι διαμαρτυρόμενοι εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, σειρά μέτρων αποφάσισε να λάβει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Θαλάσσιων Αθλημάτων και Ειδών Αναψυχής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση ή τροποποίηση των θαλάσσιων διαύλων.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΟΒΕΚ, στη Λεμεσό, αποφασίσθηκε όπως επισπευσθεί η καταχώρηση αγωγών των επηρεαζομένων, ενώ θα θέσουν θέμα και για τη συνταγματικότητα κάποιων κανονισμών που αφορούν τους διαύλους.

Αλλο πιθανό μέτρο, είναι το κλείσιμο των εισόδων λιμανιών και μαρίνων.


Ως απαρχή για την φιλελευθεροποίηση των πτήσεων προς την Ελλάδα, θεωρεί ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης την αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με την Λέσβο.

Τα εγκαίνια του δρομολογίου θα γίνουν αύριο στην παρουσία του Νίκου Ρολάνδη και του πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκου Ροδουσάκη, οι οποίοι για το σκοπό αυτό αναχωρούν το πρωί για την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ελλάδας, ο κύριος Ρολάνδης είπε ότι η κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να αυξηθεί κατακόρυφα.


Στο Κοσσυφοπέδιο, ενισχύθηκε η παρουσία των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν οι ογκώδεις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σερβία, με κύριο αίτημα την παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης του Ιρανού Ταβούτ Τεχράνι, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ποσότητα οπίου βάρους 156 γραμμαρίων.

Ο Τεχράνι έφθασε στην Κύπρο στις επτά Ιουλίου και, σύμφωνα με μαρτυρία που έχει η Αστυνομία, έφερε δύο κιλά όπιο και χασίς.

Εναντίον του εξετάζεται υπόθεση εισαγωγής, κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών.

Η Αστυνομία πιστεύει ότι τα σκληρά ναρκωτικά διοχετεύθηκαν ήδη στην αγορά, ενώ αναζητούνται οι συνεργάτες του υπόπτου στην Κύπρο.


Τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και του λειτουργικού αναλφαβητισμού, παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

Οι εισηγήσεις αφορούν την προσχολική, την δημοτική και την μέση εκπαίδευση.

Οπως ανέφερε ο κύριος Ιωαννίδης, αρκετές από αυτές έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ για αρκετές άλλες θα ξεκινήσει σύντομα η εφαρμογή τους.

Ο κύριος Ιωαννίδης ανέφερε, ακόμη, ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ανάλογο με εκείνο που εφαρμόζεται στις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες.


Ενα πρόσωπο οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, σε σχέση με τον χθεσινό εμπρησμό του αυτοκινήτου της Σωτηρούλας Γερολιμίδου, στην Ανθούπολη.

Πρόκειται για τον Μάριο Τζιόλα, από το Παλιομέτοχο, 20 ετών, μηχανικό αυτοκινήτων, ο οποίος σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία που εξασφάλισε η αστυνομία, εκινείτο ύποπτα στη σκηνή, με το αυτοκίνητό του, λίγο πριν τον εμπρησμό.

Ο Τζιόλας, είναι επιστήθιος φίλος του πρώην συζύγου της Γερολιμίδου, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό και που, σύμφωνα με την ίδια, την απείλησε κατ' επανάληψη ότι θα έβαζε φωτιά στο αυτοκίνητό της.

Το δικαστήριο διέταξε την κράτηση του Τζιόλα για έξι ημέρες.


Και δεύτερος ύποπτος συνελήφθη σε σχέση με την προχθεσινή ληστεία στην ΣΠΕ Ζακακίου.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Ζήνωνος, 49 ετών, από τη Λεμεσό.

Ο ύποπτος οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την προφυλάκιση του για περίοδο οκτώ ημερών.


Τα καλοκαιρινά ξεπουλήματα αρχίζουν φέτος ενωρίτερα.

Συγκεκριμένα, θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα, αντί την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο.

Τα ξεπουλήματα θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες και, όπως δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Μέλιος Γεωργίου, οι θέσεις της οργάνωσης είναι ότι για λόγους αρχής πρέπει να καθιερωθεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ξεπουλημάτων.


Μετά τον αφόρητο καύσωνα των τελευταίων ημερών, καλοκαιρινή μπόρα ξέσπασε ενωρίς το απόγευμα σε αρκετές περιοχές της Κύπρου.

Η υψηλή θερμοκρασία αντικαταστάθηκε απο καταρρακτώδεις βροχές, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία, να πάρει μια δροσερή ανάσα μέσα στο καμίνι του καλοκαιριού.


Ο Προκόπης Προκοπίου, κατηγορούμενος για το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου, επανέλαβε και σήμερα τους ισχυρισμούς του ότι η Αστυνομία του συμπεριφέρεται με εκδικητικό τρόπο από προχθές, γιατί προέβη σε καταγγελίες κατά ανώτερων αξιωματικών της δύναμης.

Το πρωί, συνεχίστηκε η δίκη εντός δίκης για το κατά πόσο η κατάθεση της κατηγορουμένης Ζωής Αλεξάντρου, λήφθηκε από την αστυνομία, κάτω υπό τις ενδεικνυόμενες από τον νόμο συνθήκες.

Η δίκη θα συνεχισθεί την Δευτέρα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιή ομίχλη στις παράλιες κυρίως περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 19 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά το τηλεπαιγνίδι, ΤΟ ΡΙΣΚΟ και στην συνέχεια την περιπετειώδη αστυνομική σειρά, ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ.

Ακολουθούν, το ελληνικό τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, το τηλεμαγκαζίνο Ε, ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, με τη Ρούλα Κορομηλά και η ελληνική κωμική σειρά ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 16 July 1999 - 15:27:10 UTC