Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-07-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Ενα τέταρτο του αιώνα μετά, ο Κυπριακός Ελληνισμός θυμάται το προδοτικό πραξικόπημα της δεκάτης-πέμπτης Ιουλίου του 1974 και τιμά τους ήρωες του, οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και την νομιμότητα.

Κυβέρνηση, κόμματα, οργανώσεις, και λαός, καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους, το πραξικόπημα και στέλλουν μηνύματα ενότητας και αγώνα.

Στις οκτώ και είκοσι το πρωί, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ήχησαν οι σειρήνες.

Στις οκτώ και τριάντα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας, τελέστηκε μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την διάρκεια του επάρατου πραξικοπήματος προς προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ενώ παρέστησαν ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Προεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, άλλοι επίσημοι και συγγενείς των πεσόντων.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος σχολίασε και τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν.

Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.


Τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής καταδίκασε το πρωί σε ειδική συνεδρία η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η συνεδρία άρχισε με μονόλεπτη σιγή στην μνήμη των ηρώων και των μαρτύρων της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Ακολούθησαν ομιλίες από τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο,

τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, την Αντρούλα Βασιλείου, εκ μέρους των Ενωμένων Δημοκρατών, και τον πρόεδρο του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξη Γαλανό.

Ολοι οι ομιλητές καταδίκασαν το πραξικόπημα και τόνισαν την ανάγκη άντλησης διδαγμάτων από το παρελθόν.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στην ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, ως προυπόθεση για σωτηρία της πατρίδας μας.


Παλλαϊκή προβλέπεται να είναι η Αντικατοχική-Αγωνιστική Εκδήλωση της προσεχούς Κυριακής, στις οκτώ και τριάντα το βράδυ, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με κύριον ομιλητή τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Κάθε μέρα και περισσότερα Σωματεία, Οργανώσεις και άλλοι φορείς, δηλώνουν την συμμετοχή τους στην υπερκομματική Αντικατοχική Εκδήλωση, που στοχεύει στην αποστολή μηνυμάτων ενότητας και απόφασης του Κυπριακού Ελληνισμού, ότι δεν συμβιβάζεται με την κατοχή και δεν ξεπουλά τα ανθρώπινα του δικαιώματα, αλλά αγωνίζεται γι'αυτά, για την αξιοπρέπεια, την περηφάνεια του και την απελευθέρωση της πατρίδας του.

Μεταξύ των Κινημάτων, Σωματείων και Οργανώσεων που δήλωσαν συμμετοχή είναι: το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, συγγενείς αγνοουμένων, τα προσφυγικά σωματεία Αδούλωτη Κερύνεια, Ελεύθερη Μόρφου, Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, Χάρτζια, Σύσκληπος, Πέλλα-Πάϊς, Εθνικός Ασσιας, Ελεύθερο Διόριος, Ακανθού, Αγιος Επίκτητος, Λάπηθος, Ο Δήμος Κερύνειας, το Σωματείο Δρομέων Κύπρου "Περικλής Δημητρίου", το Κόμμα των Νέων Οριζόντων, το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα και άλλα.

Η Χριστιανική Ενωση Κυπρίων Επιστημόνων με ανακοίνωση της καλεί τα μέλη της, και γενικότερα το λαό, να παραστούν μαζικά στην εκδήλωση.


Σε διάστημα λιγότερο από ένα εικοσι-τετράωρο από την ένοπλη ληστεία στη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Ζακακίου, διαπράχθηκε ανεπιτυχής απόπειρα ένοπλης ληστείας, στην ΣΠΕ Οράς.

Δράστης ήταν ένας άγνωστος κουκουλοφόρος, ο οποίος τράπηκε σε φυγή όταν η ταμίας Φανούλα Δημητρίου άρχισε να φωνάζει.


Εν τω μεταξύ, ο Γιαννάκης Ανδρέα Αθανασίου, από τη Λεμεσό, 35 ετών, οικοδόμος, ο οποίος συνελήφθη για τη χθεσινή ληστεία στη Συνεργατική Ζακακίου, οδηγήθηκε το πρωί στο δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης του.
Δραματικές ώρες αγωνίας ζουν οι επτά όμηροι του Αλβανού στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που κατέλαβε χθες το μεσημέρι στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Το λεωφορείο είναι απο χθες το βράδυ καθηλωμένο στο χωριό Παλαίστρα λίγο έξω απο την Φλώρινα.

Το λεωφορείο με τους ομήρους, είναι περικυκλωμένο απο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι δέν τον εκπλήττουν οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ουίλιαμ Κόεν, ότι η Ουάσινγκτον, δεν πρόκειται να πιέσει την Τουρκία για να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, εάν και ο ίδιος βρισκόταν στη θέση του Αμερικανού Υπουργού, πηγαίνοντας στην Τουρκία, δέν θα έλεγε ότι πάει για να την πιέσει.

Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε, σημείωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, καθώς ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι στο διεθνές παιχνίδι στην πολιτική, δεν πηγαίνεις και λές έρχομαι να πιέσω.

Πάντως, ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας, παρουσιάστηκε και σήμερα αμετακίνητος στις θέσεις του, αυτή τη φορά, επί Τουρκικού εδάφους.

Ο Ουίλιαμ Κόεν δήλωσε πως οι ελληνοτουρκικές διαφορές για το Κυπριακό, πρέπει να επιλυθούν από τις δύο χώρες, χωρίς τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν πρόκειται να αναλάβουμε ρόλο διαιτητή, επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.


Αερογέφυρα για τη σωτηρία ετοιμόγεννης και του παιδιού της, δημιουργήθηκε σήμερα από την Πάφο στη Λευκωσία.

Η Μαρίνα Κωνσταντίνου, από την Πάφο, εικοσι-ενός ετών, η οποία βρισκόταν στην εικοστή-όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο της Αστυνομίας, στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Εκεί γέννησε ένα αγοράκι το οποίο τοποθετήθηκε στη θερμοκοιτίδα.


Οι χθεσινές καταγγελίες στο δικαστήριο του κατηγορουμένου Προκόπη Προκοπίου, για τον φόνο του Χαμπή Αεροπορου, εναντίον του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Στεφάνου και του βοηθού υπεύθυνου του ΤΑΕ Λεμεσού Γεώργιου Αριστείδη, είχαν συνέπειες για τον ίδιο τον κατηγορούμενο, όπως καταγγέλλει η μητέρα του.

Σύμφωνα με την Μαρούλα Προκοπίου, χθες ο γιος της δεν μεταφέρθηκε στο σπίτι όπου εκρατείτο μέχρι τώρα, λόγω την κακής κατάστασης της υγείας του, αλλά απευθείας στις Κεντρικές φυλακές, με αποτέλεσμα σήμερα, να παρουσιάσει επιδείνωση.

Οσον αφορά τη δικαστική διαδικασία, το Κακουργιδιοκείο αποφάσισε να επιβάλει ποινή στον Προκοπίου, που παραδέχθηκε ενοχή σε τέσσερις κατηγορίες, στο τέλος της δίκης ή σε προγενέστερο στάδιο, εάν το κρίνει το δικαστήριο.

Παράλληλα, άρχισε η δίκη εντός δίκης, για να διαπιστωθεί κατά πόσον η κατάθεση της κατηγορουμένης Ζωής Αλεξάντρου, λήφθηκε υπό τις ενδεικνυόμενες από το νόμο συνθήκες.


Από τις αρχές των Βάσεων παραδόθηκε στις Αρχές της Δημοκρατίας ο Στέλιος Γεωργίου Καττής, εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα οκταήμερης κράτησης, σχετικά με την υπόθεση ανεύρεσης στα υποστατικά του, τον περασμένο μήνα, τριάντα κιλών χασισελαίου, που εισήχθη από τον Λίβανο.
Νέο κρούσμα νεανικής παραβατικότητας σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην Πάφο, με δράστες δύο δεκαεξάχρονους μαθητές.

Οι δύο νεαροί, χωρίς λόγο και αιτία, διέλυσαν κυριολεκτικά ιδιωτικό αυτοκίνητο, που βρισκόταν προσωρινά σταθμευμένο σε χωμάτινη πάροδο του νότιου παρακαμπτήριου δρόμου και ανήκει στον επιχειρηματία Ανδρέα Περικλέους.

Οι δυο νεαροί, οι οποίοι περνούσαν από την περιοχή, για άγνωστη αιτία έριξαν μεγάλες πέτρες, σπάζοντας τα τζάμια του αυτοκινήτου και προκαλώντας σ'αυτό ζημιές, οι οποίες ανέρχονται στις χίλιες-οκτακόσιες λίρες.

Οι νεαροί συνελήφθησαν από την Αστυνομία και τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ στην συνέχεια κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθησαν ελεύθεροι.


Με στόχο την συναίνεση των κατοίκων της περιοχής του Ακάμα, οι οποίοι αντιτίθενται στην κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου, συνήλθε το μεσημέρι στο Υπουργείο Γεωργίας, η διϋπουργική επιτροπή η οποία και ανέλαβε να εξετάσει το θέμα.

Ενώπιον των Υπουργών Γεωργίας, Οικονομικών, και Εμπορίου βρίσκεται πρόταση, που αφορά το διαχειριστικό σχέδιο για την περιοχή του Ακάμα.

Η πρόταση, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους, θα παρουσιαστεί στη συνέχεια, για έγκριση, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η Επιτροπή, θα είναι σε θέση να εγκαινιάσει τον διάλογο με τις κοινότητες.


Πυρκαγιά, που πιστεύεται ότι τέθηκε κακόβουλα, εξερράγη στις τέσσερις την αυγή, στο αυτοκίνητο της Σωτηρούλας Γερολεμίδου, στο Συνοικισμό Ανθούπολης.

Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης, δίπλα από την πολυκατοικία όπου διαμένει η Γερολεμίδου, στην Οδό Ηρώων.

Από την πυρκαγιά, το αυτοκίντηο υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Η φωτιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ενοίκους της πολυκατοικίας.


Νέα φάρσα για τοποθέτηση βόμβας, προκάλεσε και πάλι αναστάτωση στην τουριστική περιοχή της Κάτω Πάφου χθες βράδυ.

Γύρω στις έντεκα το βράδυ, άγνωστη γυναίκα, τηλεφώνησε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου και ανέφερε ότι, σε μια ώρα, θα εκραγεί βόμβα σε κέντρο στην Κάτω Πάφο, την ώρα που σ'αυτό πραγματοποιείτο μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση.

Ανδρες του ΤΑΕ, του ΟΠΕ και πυροτεχνουργοί, μετέβησαν στην περιοχή για εξονυχιστικό έλεγχο.

Μετά από εξετάσεις της Αστυνομίας, θεωρήθηκε ως ύποπτη γυναίκα, η οποία ανακρινόμενη ομολόγησε ότι αυτή έκανε την φάρσα, επειδή δεν ήθελε οι κόρες της, να παρευρεθούν στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τηλεφωνική φάρσα για τοποθέτηση βόβας έγινε το απόγευμα και στην εφημερίδα "Αλήθεια".


Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται το Βορειο-Ιρλανδικό, αφού οι Προτεστάντες αρνήθηκαν να μοιραστούν την διοίκηση της Βορείου Ιρλανδίας, με τους Καθολικούς, διορίζοντας υπουργούς.

Η στάση του Ενωτικού Κόμματος των Προτεσταντών απομακρύνει τις ελπίδες γιά επίλυση της κρίσης στην ειρηνευτική συμφωνία πού υπεγράφη τον Απρίλιο του 1998.

Η προθεσμία γιά επίτευξη συμφωνίας στο διορισμό υπουργών, έληξε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του πρώτου κοινοβουλίου της Βορείου Ιρλανδίας.

Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων οδήγησαν στην παραίτηση του πρώτου υπουργού της επαρχίας.

Μετά την εξέλιξη αυτή η Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε την επείγουσα αναθεώρηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα αφιέρωμα με τίτλο ΦΑΚΕΛΛΟΣ: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και στην συνέχεια την σύντομη ταινία Θύμισες.

Ακολουθεί το ντοκυμαντέρ ΜΝΗΜΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ που αναφέρεται στο χρονικό της αντίστασης στο Πραξικόπημα της Χούντας.

Πρόκειται για τρία ντοκυμαντέρ παραγωγής του Λόγου.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 19 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 15 July 1999 - 16:27:12 UTC