Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-07-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Επεισόδια, καυγάδες και ξύλο είχαμε και σήμερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Χθες ήταν οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, σήμερα ήταν οι ψαράδες.

Ζητούσαν να δουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να θέσουν ενώπιόν του το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την καταστροφή των δικτύων τους από τα δελφίνια, καθώς και άλλα αιτήματα.

Οταν τους ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος δεν μπορούσε να τους δεκτεί, τα πνεύματα οξύνθηκαν και προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια. Τελικά, αποφασίστηκε να παραμείνουν οι ψαράδες στο χώρο έξω από το Προεδρικό για 48 ώρες και στη συνέχεια να μένουν 20 με 25 από αυτούς καθε κάθε μέχρι να λυθούν τα προβλήματα τους.

Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, ανέστειλαν τα μέτρα τους, αφού σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό με τον Υπουργό Συγκοινωνιών, συμφώνησαν να εξετάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε συνάντηση που θα έχουν αύριο.


Ενα ασυνήθιστο δυστύχημα συνέβη χθες βράδυ στο λιμάνι Λεμεσού, χωρίς ευτυχώς θύματα.

Κρουαζιερόπλοιο με 734 επιβάτες συγκρούσθηκε διαδοχικά με φορτηγό πλοίο και με γερανογέφυρα, και στη συνέχεια απέπλευσε για την Αττάλεια της Τουρκίας, ωσάν να μη συνέβη τίποτε.

Οι ζημιές που προκάλεσε ξεπερνούν τις 800.000 λίρες.


Επιβεβαιώνοντας την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και την άρνηση της να προσέλθει σε απευθείας συνομιλίες, ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί σε τυχόν πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα.

Οπως γνωρίζω, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, μιλώντας στην Τραπεζούντα, ο Κόφι Ανάν δεν θα μας προσκαλέσει, επειδή γνωρίζει ότι ακόμα και αν το κάνει δεν πρόκειται να μεταβούμε.

Ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος και ούτε έγινε η κατάλληλη προετοιμασία για τις απευθείας συνομιλίες.

Στην Λευκωσία, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι με την επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Κληρίδης καθορίζει τις θέσεις της πλευράς μας όσον αφορά τον διάλογο που θα αρχίσει και ξεκαθαρίζει τα όρια από τα οποία δεν μπορεί να υποχωρήσει.

Ο Κώστας Σερέζης είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει να αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος, ο οποίος θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα.


Κρίσιμη χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο για το Κυπριακό, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Εντουαρτ Κλέϊ, ο οποίος πρόσθεσε, ότι η χώρα του, έχει διαδραματίσει ρόλο τόσο στη σύνταξη της δήλωσης της Ομάδας των "Οκτώ", όσο και στα περί Κύπρου, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο Βρετανός διπλωμάτης, επεσήμανε πως στο παρόν στάδιο, θα πρέπει να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε διαφορές, επειδή όπως εξήγησε, αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι μία ακόμη πρωτοβουλία θα χαθεί προτού καν αρχίσει.

Αναφερόμενος στη νέα αυτή πρωτοβουλία, ο Εντουαρντ Κλέϊ είπε πως η Βρετανία, προσπαθεί να δει, από πού θα προέλθει το επόμενο βήμα και πού θα πάει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα πράγματα τώρα, βρίσκονται στα χέρια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Τριακόσιοι-πενήντα έφηβοι βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και χώρες όπου ζουν ομγενείς παρουσίασαν σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων τις δυναμικές τους προτάσεις επί των εθνικών θεμάτων.

Σε ομιλίες τους, στην παρουσία του Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, οι έφηβοι βουλευτές διακήρυξαν ότι δεν ξεχνούν τα κατεχόμενα μέρη της Κύπρου, την Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο και τη Βασιλεύουσα.

Τόνισαν επίσης, την ανάγκη οικονομικής και στρατιωτικής θωράκισης των ακριτικών περιοχών της Ελλάσδας, ακόμη και με πυραύλους ΕΣ-300.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του έφηβου βουλευτή από την Κύπρο.


Η Βουλή για πρώτη φορά στα χρονικά της, θέτει σε εφαρμογή την νομοθεσία, που αφορά την άρνηση κατάθεσης στοιχείων από λειτουργούς του κράτους ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης, εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους η Βουλή κινεί την ποινική διαδικασία, η οποία, θα στρέφεται ακόμη και εναντίον του ίδιου του Υπουργού Γεωργίας, ανέφερε πως οι αρμόδιοι του Υπουργείου, απέφυγαν να καταθέσουν συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο πριν από περίπου ένα μήνα είχαν καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφορούσε την εισαγωγή δελφινιών στην Κύπρο.

Αυτό που προσπαθεί η Βουλή να διασφαλίσει, πρόσθεσε ο κύριος Ηλιάδης, είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του Σώματος και η ομαλή συνεργασία ανάμεσα στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

Αυτή τη στιγμή, κατέληξε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, η συνεργασία αυτή πλήττεται με αυταρχικές και αλαζονικές συμπεριφορές.


Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την πρόταση του Χρίστου Πουργουρίδη για διάλογο με το ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι η πρόταση θα αντικρυσθεί θετικά, χωρίς να παραβλέπεται και η αναγκαιότητα προσέγγισης και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ο κύριος Αναστασιάδης έκαμε τη δήλωση αυτή στο αεροδρόμιο Πάφου, κατά την αναχώρηση του στην Ισπανία όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Πολιτικού Γραφείου και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ο κύριος Αναστασιάδης προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι πάντοτε υπήρχαν διαφορές μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.


Ληστεία διαπράχθηκε τα ξημερώματα στο οίκημα του αθλητικού σωματείου "Διόνυσος", στην Χλώρακα.

Γύρω στις τρεις και τριάντα ενώ ο υπεύθυνος του οικήματος, Αντώνης Αντωνιάδης ετοιμαζόταν να σχολάσει, έφθασε ο συγχωριανός του Νίκος Φιλίππου Φωτίου και του ζήτησε αναψυκτικό.

Ο Αντωνιάδης, στην προσπάθεια του να τον εξυπηρετήσει, δέχθηκε επίθεση.

Ο Φωτίου, τον ακινητοποίησε και του απέσπασε το ποσό των τετρακοσίων-εξήντα λιρών από την τσέπη και εξαφανίστηκε.

Το πρωί, ο Φωτίου συνελήφθη από την Αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση , ενώ το μεσημέρι προσήχθη ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης κράτησης του.


Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, λόγω της παρουσίας μελών της οικογένειας του Αεροπόρου, συνεχίστηκε το πρωί μετά από διακοπή δύο εβδομάδων η δίκη για τον φόνο του Χαμπή Αεροπόρου.

Πρώτος, κατέθεσε ο εξάδελφος του δολοφονηθέντα και αυτόπτης μάρτυρας του φόνου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο οποίος βρισκόταν στο αυτοκίνητο του θύματος, και περιέγραψε λεπτό προς λεπτό το τί προηγήθηκε του φονικού και τί ακολούθησε.

Η υπεράσπιση του ενός εκ των κατηγορουμένων, Χρίστου Συμιανού, προσπάθησε να αντικρούσει ότι η περιγραφή που έδωσε ο Χαραλάμπους περιέχει αντιφάσεις σε σύγκριση με την αρχική κατάθεση του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι καταθέσεις των Μιχαλάκη και Σταυρούλας Αεροπόρου, αδελφών του Χαμπή.

Η δίκη θα συνεχισθεί την ερχόμενη Πέμπτη.


Βαθιές τομές στην οικονομία της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, ζήτησε η ηγεσία του ΚΕΒΕ σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου, Εργασίας και Συγκοινωνιών.

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, η κυβέρνηση σε συνεννόηση και με τα κόμματα, θα πρέπει να αποφασίσουν ένα πενταετές σχέδιο δράσης το οποίο να επικεντρώνεται στον καλύτερο έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την καλύτερη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκο κεκτημένο.

Το ΚΕΒΕ πρότεινε, ακόμη, την μετάκληση ξένων εμπειρογνωμόνων για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κάποια ουσιαστικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, ενω όπως είπε ο κύριος Ρολόγης, ο διάλογος με την κυβέρνηση θα συνεχιστεί.


Αφίχθησαν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο τα πρώτα Ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη, μεταφέροντας Ρώσους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι θα ενισχύσουν την διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

Η άφιξη των αεροσκαφών έγινε δυνατή μετά από την χθεσινοβραδυνή συμφωνία αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας γύρω απο τον ρόλο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Το πρώτο Ρωσικό μεταγωγικό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Πρίστινα, λίγο μετα τις δέκα το πρωί, μεταφέροντας περίπου 30 στρατιώτες.

Αναμένεται πως στην Σερβική επαρχία θα φθάσουν σήμερα γύρω στους 200 αλεξιπτωτιστές.

Σύμφωνα με τον διοικητή της γερμανικής ειρηνευτικής δύναμης, οι Ρώσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην περιοχή του Οράχοβατς, όπου διαμένουν αρκετοί Σέρβοι.

Το θέμα της ανάπτυξης των Ρωσικών στρατευμάτων, συζητήθηκε και κατά την συνάντηση που είχαν στο αεροδρόμιο της Πρίστινα, ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγός Μάικ Τζάκσον και ο Ρώσος στρατηγός Γιεφτόκοβιτς.


Με κρανιο-εγκεφαλική κάκωση νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου Λεμεσού νεαρή ΙΡΑΝΗ, η οποία πήδησε στο κενό από το διαμέρισμα δεέτερου ορόφου πολυκατοικίας στην περιοχή Νεάπολη, στη Λεμεσό.

Στο διαμέρισμα βρίσκονταν άλλοι τέσσερις παράνομοι αλλοδαποί οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Από έρευνες των αστυνομικών βρέθηκαν κλοπιμαίες ηλεκτροσυσκευές αξίας δύο και πλέον χιλιάδων λιρών.

Σε σχέση με τις κλοπιμαίες ηλεκτροσυσκευές, οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, ο Ιρανός Ασκαρί Ραμπιπούρ, ο οποίος προφυλακίστηκε για τρείς ημέρες.


Σοβαρό δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας, όταν φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Σωτήρης Αντωνίου, 58 ετών, στην προσπάθεια του να αποφύγει γυναίκα, η οποία βρισκόταν στη μέση του δρόμου, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μετωπικά με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Λούης Δημητρίου, 44 ετών.

Από την σύγκρουση οι δύο οδηγοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λεμεσού.

Η γυναίκα, Ειρήνη Γιαννακού, 33 ετών, συνελήφθη από την Αστυνομία.

Από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η Γιαννακού αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιή ομίχλη στις παράλιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 περίπου βαθμούς.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΠΑΡΕΑ και στην συνχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν η κυπριακή σειρά Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ και ένα νέο επεισόδιο της ελληνικής κωμικής σειράς ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Στην συνέχεια μην χάσετε το τελευταίο επεισόδιο της ελληνικής κωμικής σειράς Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 7 July 1999 - 16:27:11 UTC