Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-05-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στην παρουσία εμπειρογνωμόνων και με την συνδρομή ανδρών της Εθνικής Φρουράς, προχωρεί το προκαταρκτικό μέρος της διαδικασίας για την ουσιαστική εκταφή λειψάνων αγνοουμένων.

Στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας έχει ολοκληρωθεί η σχετική προεργασία σε 52 και πλέον τάφους με την αφαίρεση του Σταυρού της ταφόπλακας και του τσιμεντένιου περιβλήματος.

Οι εργασίες εκτελούνται από εθνοφρουρούς και αναμένεται ότι οι τάφοι θα είναι έτοιμοι για το ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας που είναι η εκταφή και επιστημονική εξέταση των οστών από την ερχόμενη εβδομάδα.


Σε συναγερμό βρίσκεται η Αστυνομία στην Θεσσαλονίκη. Νεαρός Αλβανός οπλισμένος με καλασνίκωφ και χειροβομβίδες, κρατεί ομηρους του επιβάτες, τον οδηγό και τον εισπράκτορα ενος λεωφορείου στο χωριό Σχολάρι στη Θεσαλλονίκη.

Στο Λεοφωρείο βρίσκονται εννέα όμηροι.

Αρχικά κατεύθυνε το λεωφορείο απο το Σχολάρι στην Χαλκιδική, απειλώντας να τα τινάξει ολα στον αέρα, χωρίς να αποκαλύπτει τα αιτηματα του.

Οπως μεταδόθηκε πρίν από λίγο ο Αλβανός Φλαμούρ Πίσλι, με το Λοωφορείο των ΚΤΕΛ, επέστεψε στο Σχολάρι και διαπραγματεύεται με τους άνδρες των αρχών ασφαλείας.

Πρόθεση του σύμφωνα με πληροφορίες ήταν να συναντηθεί με τα τρία άτομα που θεωρεί ότι ευθύνονται για τη φυλάκισή του, προκειμένου να αποδείξει ότι ο ίδιος δεν έχει καμμία σχέση με τα όπλα που βρέθηκαν πρίν από περίπου ένα χρόνο στο σπίτι του.

Για την υπόθεση εκείνη ο Πίσλι είχε καταδικαστεί σ' ένα χρόνο φυλάκιση.

Πρίν από λίγους μήνες είχε αποφυλακιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πίσλι, εκτός από τη συνάντηση με τους τρεις που θεωρεί υπαίτιους για τη φυλάκισή του, ζητά 50 εκατομύρια δρχ και εχέγγυα για την ασφαλή διαφυγή του από τη χώρα, προκειμένου να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους.


Ρωσικό σχέδιο γιά ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία συζητούν αυτή την ώρα στο Βελιγράδι, ο Ρώσος απεσταλμένος Βίκτορ Τσερνομύρτιν και ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Την ίδια ώρα, τα πράγματα περιπλέκονται από την απόφαση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, γιά παραπομπή του Γιουγκοσλάβου προέδρου.


Συνεχίζοντας τα εγκληματικά λάθη, το ΝΑΤΟ κτύπησε γιά δεύτερη φορά την πόλη Αλέξινατς στη Κεντρική Σερβία, σπέρνοντας το θάνατο.

Η εξηκοστή τέταρτη νύκτα των βομβαρδισμών άφησε και πάλι στο σκοτάδι τη Γιουγκοσλαβία, ενώ γιά πρώτη φορά κτυπήθηκε και πυρηνικός αντιδραστήρας.


Αν οι Γιουγκοσλάβοι επιχειρηματίες αισθανθούν ότι το περιβάλλον στην Κύπρο δεν είναι φιλικό, τότε ίσως αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το νησί.

Αυτό δήλωσε ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας Ιβάν Μάρκιτς, ύστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Χωρίς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για μεταφορά Γιουγκοσλαβικων κεφαλαίων από την Κύπρο στην Βρετανία, ο κύριος Μάρκιτς εξέφρασε απογοήτευση από την ευθυγράμμιση της Κύπρου με το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ωστόσο, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν φιλικές και η Κύπρος θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Γιουγκοσλαβίας στην Βρετανία.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης σχολιάζοντας τις πληροφορίες για μεταφορά Γιουγκοσλαβικων κεφαλαίων από την Κύπρο, είπε ότι προβληματίζουν την κυβέρνηση και για αυτό διεξάγει σχετική έρευνα για να διαπιστώσει αν αληθεύουν.

Αναφορικά με την παροπομπή Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο κύριος Σερέζης είπε πως η Κυπριακή κυβέρνηση συμφωνεί με τις εκτιμήσεις και το σκεπτικό της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία χθες χαρακτήρισε την ενέργεια πολιτικά εσφαλμένη.


Ο Δεύτερος Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, ο κύριος Σγουρίδης επανέλαβε ότι θεωρεί το Κυπριακό, πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Ακουσα με ενδιαφέρον τις απόψεις του κυρίου Κυπριανού, δήλωσε ο κύριος Σγουρίδης, τις οποίες και θα μεταφέρω στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

Νωρίτερα, ο κύριος Σγουρίδης είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση,ο Ελληνας επίσημος ανέφερε ότι ο αγώνας που διεξάγει ο Μακαριώτατος για το Εθνικό Θέμα, είναι ένας αγώνας που δίνει δύναμη και κουράγιο σε όλους μας.

Ο κύριος Σγουρίδης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολου Κακλαμάνη και παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο βιβλίο για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, το οποίο εκδόθηκε απο το Ελληνικό Κοινοβούλιο.


Στα μέσα Ιουνίου θα κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση το πακέτο μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας.

Οπως ανέφερε σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, πριν την κατάθεση των μέτρων θα γίνουν νέες διαβουλεύσεις με τα κόμματα, με στόχο την εξεύρεση συναινετικής λύσης πριν απο τις θερινές διακοπές.

Τα μέτρα εξυγίανσης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικων, πρέπει να ληφθουν το συντομότερο δυνατόν, γιατι οσο καθυστερεί η εφαρμογή τους δυσχεραίνει η κατάσταση της οικονομίας.


Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομος Προδρόμου θα διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος στο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, που θα πραγματοποιηθεί στις 18,19 και 20 Ιουνίου.

Την απόφαση του αυτή, εξήγγειλε το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Νωρίτερα ο κύριος Προδρόμου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη τον οποίο και ενημέρωσε για την απόφαση του.

Στόχος της υποψηφιότητας του, όπως είπε, είναι η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του ΔΗΣΥ που άρχισε με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία του κόμματος.


Την ελπίδα όπως το Τρίτο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασαν σήμερα οι ηγεσίες των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Μιλώντας στο Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Σάρα Ράσελ, ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ντονάτο Κιαρίνι, και εκπρόσωποι συνδικάτων, δήλωσαν ότι, στέκονται στο πλευρό των συνδικαλιστών και στηρίζουν τις προσπάθειες τους.

Το Τρίτο Πανσυνδικαλιστικό Φορουμ, το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο με την έγκριση Διακήρυξης, συμμετέχουν 16 Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα με ανακοίνωση του εκφράζει βαθιά λύπη και ανησυχία, επειδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η Πολιτική Ηγεσία του τόπου, αντιμετωπίζουν το Εθνικό μας θέμα απρογραμμάτιστα και ευκαιριακά, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να συρόμαστε πίσω από τα γεγονότα αντί να προηγούμαστε και να κατευθύνουμε τις εξελίξεις σύμφωνα με το δικό μας εθνικό συμφέρον.

Για να σταματήσει επιτέλους ο Εθνικός κατήφορος, το ΠΑΚ θεωρεί επιβεβλημένη και επείγουσα την ανάγκη να συσταθεί και να λειτουργήσει αμέσως Συμβούλιο Εθνικού Προγραμματισμού, που να κατευθύνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πλέον την πολιτική μας πάνω στο Εθνικό μας θέμα.

Το ΠΑΚ περαιτέρω, ανακοινώνει ότι συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκυρίακο η διαφωτιστική εκστρατεία στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Αύριο Σάββατο, μαζί με στελέχη και μέλη του ΠΑΚ, συγγενείς αγνοουμένων και μέλη της Αδούλωτης Κερύνειας και Ελεύθερης Μόρφου, θα βρίσκονται περίπου πενήντα μαθητές του Πέμπτου Δημοτικού Σχολείου Μούτταλου Πάφου, που θα συνοδεύονται από δασκάλους και θα παρουσιάσουν και αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Την Κυριακή στο Οδόφραγμα θα βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο Ορόκλινης με δασκάλους και γονείς, ως και το διακοσιοστό-εβδομηκοστό-τρίτον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγλαντζιάς.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια, στους 16 στα δυτικά παράλια και στους 12 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Εδώ ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς, Η ΠΑΡΕΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι, Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν η κυπριακή σειρά, ΟΙ ΔΙΠΛΑΡΕΣ και στις έξι και σαράντα-πέντε, ένα νέο επεισόδιο της ελληνικής κωμικής σειράς, ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Στις επτά και τριάντα, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ, και στην συνέχεια την ελληνική κωμική σειρά, Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 28 May 1999 - 16:27:10 UTC