Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-02-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ενώ το τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ προς τη Γιουγκοσλαβία για συμμόρφωσή της με τους όρους που έχουν τεθεί για το Κοσσυφοπέδιο έχει λήξει το μεσημέρι, οι εντατικές προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας συνεχίζονται.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανοφώνων, στον πύργο Ραμπουγιέ στο Παρίσι διεξάγονται παρουσία της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Ματλίν Ολμπράιτ και των ομολόγων της στην Ομάδα Επαφής.

Οι διαβουλεύσεις αποσκοπούν σε πολιτικό επίπεδο στη σύναψη συμφωνίας για την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου, και σε στρατιωτικό επίπεδο την ανάπτυξη νατοϊκών στρατευμάτων, σημείο στο οποίο προέβαλε αντίθεση τόσο η Μόσχα όσο και το Βελιγράδι.

Εν τω μεταξύ, αεροπορική δύναμη του Νάτο βρίσκεται ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζέημς Ρούπιν, δήλωσε ότι αν δεν σημειωθεί πρόοδος, οι Υπουργοί θα εξηγήσουν το γιατί, και ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Σε δέκα ερωτήματα που θα υποβληθούν στον Αμπτουλάν Οτσαλάν κατά τη διάρκεια της δίκης του, αναφέρεται η εφημερίδα Χουριέτ της Κωνσταντινούπολης.

Μέσα από τα ερωτήματα, τα οποία δημοσιεύονται, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία θα εντείνει διεθνώς την ανθελληνική εκστρατεία της μέσα από την στημένη δίκη, που επιφυλάσσει στον κούρδο ηγέτη.

Ο Οτσαλάν θα ερωτηθεί μεταξύ άλλων, τι είδους βοήθεια έτυχε από Ελλάδα και Κύπρο, ενώ θα κληθεί να κατονομάσει και το πρόσωπο που του προμήθευσε το πλαστό κυπριακό διαβατήριο. Επίσης, θα κληθεί να κατονομάσει τους χρηματοδότες και τις χώρες και άτομα που στήριξαν το εργατικό Κουρδικό Κόμμα.

Στο μεταξύ, η Ενωση Ευρωπαίων Δικηγορικών Συλλόγων κάλεσε την Τουρκία να διεξάγει μια δίκαιη και δημόσια δίκη, για τον Αμπτουλλάχ Οτσαλάν, σύμφωνη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Η Ενωση, επισημαίνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει στον Αμπτουλλάχ Οτσαλάν, να επιλέξει αυτός τους υπερασπιστές του και να δεχθεί την παρουσία τους, στο πλευρό του.


Ο Κατοχικός Ηγέτης χρησιμοποιεί τώρα κα το θέμα Οτσιαλάν για να παρεμβάλει νέα εμπόδια στο Κυπριακό.

Σε διάσκεψη τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της Τουρκικής εκστρατείας που άρχισε εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου, με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν, ο κατοχικός ηγέτης κατηγόρησε τους ελληνοκυπρίους γιατί όπως ισχυρίστηκε προμήθευσαν τον Κούρδο ηγέτη με κυπριακό διαβατήριο.

Ο Ντεκτας απείλησε, πώς εν' όσο οι ελληνοκύπριοι, όπως υποστήριξε εξακολουθούν να στηρίζουν την τρομοκρατία δεν διαφαίνεται λύση του κυπριακού στον ορίζοντα.


Η Ευρωπαική Ενωση θα πρέπει να αποδείξει την προσήλωση της στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην περίπτωση του κούρδου ηγέτη Απτουλάχ Οτσαλάν.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΚ, Αρης Χατζηπαναγιώτου κατά τη σημερινη αντικατοχική εκστρατεία διαφωτισης στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Στο μεταξύ, οι γυναίκες του Κουρδιστάν που λόγω του πολέμου στην πατρίδα τους βρίσκονται στην Κύπρο, θα επισκεφθούν αύριο Κυριακή το οδόφραγμα και θα συναντηθούν με τις μητέρες των Αγνοουμένων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Από αλλεργική αντίδραση ή πρόκληση μηνιγγο-κοκκιδικής συψαιμίας, ενδέχεται να οφείλεται ο θάνατος του δεκαεξάχρονου μαθητή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, από τον Λυθροδόντα.

Αυτό ανακοίνωσαν ύστερα από τη διενέργεια νεκροψίας, οι ιατροδικαστές Πανίκος Σταυριανός και Μάριος Ματσάκης.

Ο κύριος Ματσάκης κλήθηκε από την οικογένεια του μαθητή.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους εξέπνευσε χθες βράδυ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου μεταφέρθηκε από τους γονείς του, όταν παρουσίασε ψυλό πυρετό, πονοκεφάλους και εμετούς.

Σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη, οι γιατροί είχαν διαγνώσει μόλυνση του άνω αναπνευστικού συστήματος, και του έκαναν ένεση για τον πυρετό.

Μια ώρα αργότερα παρουσίασε εξάνθημα και αναπνευστικά προβλήματα και αργότερα υπέκυψε στο μοιραίο.

Η κηδεία του Αντρέα τελέσθει στις 2 το απόγευμα στην Κοκκινοτριμυθιά, μέσα σε κλίμα βαθύτατου πένθους.


Στρατιωτικός βρήκε τραγικό θάνατο θάνατο σε οδικό δυστύχημα που συνέβη στις 4 και 30 την αυγή στον δρόμο Πλατρών Λεμεσού.

Δεύτερο άτομο τραυματίστηκε σοβαρά.

Νεκρός είναι ο αντισυνταγματάρχης Πάυλος Μιλτιάδους 42 ετών και τραυματίας ο Ιωάννης Νικόλα επίσης 42 ετών από τον Αγιο Γεώργιο Σηλίκου.

Ο Μιλτιάδους κάτω από συνθήκες που διερευνώνται μπήκε με το αυτοκίνητο του στο αντιθετο ρεύμα κυκλοφορίας με αποτελεσμα να συγκρουστεί μετωπικά με αυτικίνητο που οδηγούσε ο Νικόλα.

Ο θάνατος του Μιλτιάδους ήταν ακαριαίος.


Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χθες βράδυ στην αυλή του δημοτικού σχολείου Τραχωνίου, μπροστά από την σχολική Καντίνα.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στους υαλοπίνακες τόσο της καντίνας όσο και του σχολείου.

Η έκρηξη σύμφωνα με εξετάσεις πυροτεχνουργών των βρετανικών βάσεων ακρωτηρίου, οφείλεται σε πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού με χαμηλής ισχύος εκρηκτική ύλη.

Η αστυνομία των βάσεων στην δικαιοδοσία των οποίων είναι η περιοχή Τραχωνίου, εκτιμά ότι τα ελατήρια αφορούν προσωπικές διαφορές σε σχέση με τη διαχείρηση της καντίνας.

Διαχειρίστρια της καντίνας είναι Δήμητρα Πέτρου η οποία σε κατάθεση της στους ανακριτές φέρεται να δήλωσε ότι δεν είχε διαφορές με κανένα.

Οι έρευνες διεξάγονται από την αστυνομία των βάσεων σε συνεργάσία με το Τμήμα Ανιχνεύσεως εγκλημάτων Λεμεσού.


Δύο πρόσωπα συνελήφθησαν στη Λεμεσό από την αστυνομία, έπειτα από διενέργεια παράνομης εξόδου τους από την Κύπρο.

Οι συλληφθέντες είναι ο Ομηρος Χαραλάμπους Κατσουνωτός και ο Ευθύμιος Μυριάνθους Τόκος.

Τα ονόματα και των δύο συλληφθέντων βρίσκονται στον κατάλογο απαγόρευσης εξόδου από την Κύπρο, λόγω εκκρεμμότας ποινικών υποθέσεων εις βάρος τους.

Οι δύο ύποπτοι εντοπίστηκαν χθες βράδυ σε πλοιάριο που θα αναχωρούσε από το λιμάνι Λεμεσού για τη Ρόδο, χωρίς να έχουν τα νενομισμένα ταξιδιωτικά έγγραφα.


Τεταμένη ήταν το πρωί η ατμόσφαιρα έξω από τα ξενοδοχεία της εταιρείας ΛΟΡΔΟΣ στη Λάρνακα, όπου οι ξενοδοχο-υπάλληλοι συνεχίζουν για εικοστή δεύτερα ημέρα την απεργία.

Η εργοδοσία έκκλεισε τις πύλες εισόδου των ξενοδοχείων σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσει τους απεργούς οι οποίοι είχαν αποφασίσει να πικετοφορούν στο πραύλιο, μπροστά στις κεντρικές εισόδους.

Οι απεργοί επικαλούμενοι τις συμβουλές του δικηγόρου τους Τάσου Παπαδόπουλου, δηλώνουν ότι ενεργούν μέσα στα πλαίσια του νόμου αφού πικετοφορούν ειρηνικά στον χώρο εργασίας τους.

Αντίθετα η εργοδοτική πλευρά επιμένει ότι οι απεργοί παρανομούν αφού παραβιάζουν το πρόσφατο δικαστικό διάταγμα.


Αυξημένη αναμένεται να παρατηρηθεί η τροχαία κίνηση κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Η αστυνομία, έχει λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την αποφυγή δυστυχημάτων, με περιπολίες, ρύθμιση και έλεγχο της τροχαίας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ταχύτητα, στο άλκοτεστ, στο επικύνδινο προσπέρασμα και στη χρήση προστατευτικού κράνους και ζώνης ασφαλείας.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωαννης Κασουλίδης συνεχίζοντας τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες συναντήθηκε νε τον αναπληρωτή Υπουργο εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Πίκερινγκ και τον αναπληρωτή Υπουργό άμυνας.

Συναντήθηκε επίσης με στελέχη αμερικανικοεβραϊκών οργανώσεων και είχε σειρά επαφών με αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Την επόμενη εβδομάδα οι επαφές του κυρίου Κασουλίδη θα μεταφερθούν στο Καπιτώλειο όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας.


Τριπλή δολοφονία στο Ιράκ, με θύματα τον ενα από τους κυριότερους θρησκευτικούς εκπροσώπους της σιιτικής κοινότητας, Αγιταλάχ Μοχαμεντ αλ Σαντάρ και τους δυο γιούς του.

Οι τρείς έπεσαν θύματα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος στις 18 φεβρουαριου, σύμφωνα με επισημη δηλωση εκπροσώπου του Υπουργείου πληροφοριών του Ιράκ.

Από την πλευρά της, η σιιτική αντιπολίτευση του Ιράκ κατηγορεί τη Βαγδάτη οτι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία, ενω οπως μεταδιδεται βιαια επεισοδια ξεσπασαν απο οργισμενους διαδηλωτες μολις εγινε γνωστη η δολοφονία.


Με πέντε αγωνες συνεχιστηκε το Παγκυπριο πρωταθλημα πρωτης κατηγορίας.

Τα αποτελέσματα είναι

ΑΝΟΡΘΩΣΗ - ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ 5-1

ΑΕΛ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-2

ΔΟΞΑ - ΣΑΛΑΜΙΝΑ 0-3

ΕΥΑΓΟΡΑΣ - ΑΕΚ 2-0

ΕΘΝΙΚΟΣ - ΑΡΗΣ 3-2


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και ψυχρός. Σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κατέλθει στο μηδέν στο εσωτερικό, στους τρείς βαθμούς στα παράλια και στους τέσσερις υπό το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά τη συνέχεια της Ελληνικής Κινηματογραφικής ταινίας "Εφοπλιστής με το ζόρι" με τους Αλέκο Τζανετάκο και Μαίρη Κυβέλου.

Στις έξι και δέκα παρακολουθήστε εκτάκτως τη ξένη ταινία "Καράτε Κιτ, η νέα Γενιά".

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 20 February 1999 - 15:27:14 UTC