Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-02-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σαν κοινός εγκληματίας, με δεμένα μάτια και με χειροπέδες, εμφανίζεται ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε εικόνες που μετέδωσε η Τουρκική τηλεόραση, από την μεταφορά του, με μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος από την Κένυα στην Τουρκία.

Οταν του ελευθέρωσαν τα μάτια μασκοφόροι των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, ακούσθηκαν να λένε στον Οτσαλάν:

Καλωσόρισες.

Ευχαριστώ, απάντησε ο Κούρδος ηγέτης, κάνοντας ένα μορφασμό. Και πρόσθεσε: "Αγαπώ πραγματικά την Τουρκία και το λαό της".

Οι Τούρκοι αστυνομικοί, ακούσθηκαν να ανταλλάσσουν συγχαρητήρια, μέσα στο αεροσκάφος. "Είσαι φιλοξενούμενός μας από τώρα και στο εξής", είπε ένας από αυτούς.

"Εάν μπορώ να σας εξυπηρετήσω θα το κάνω", απάντησε ο Οτσαλάν.

"Εάν απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που θα σου κάνουμε, θα είναι αρκετό", του είπαν.

"Θα είμαι ευτυχής εάν μου δώσετε την ευκαιρία να υπηρετήσω την Τουρκία", είπε ο Οτσαλάν.

"Εχεις δυσπεψία;", ρωτήθηκε ο Οτσαλάν καθώς έγειρε το κεφάλι του πίσω στο κάθισμα και προσπάθησε να κλείσει τα μάτια του. "Ναι", απάντησε ο κούρδος ηγέτης.

"Τότε θα σε φροντίσουμε γι'αυτό", του απάντησαν.

Να αναφέρουμε ότι η ταινία που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση ήταν μονταρισμένη.

Η Τουρκική τηλεόραση προέβαλε επίσης εικόνες διαβατηρίου με την φωτογραφία του Αμπτουλλάχ Οτσιαλλάν και το ονομα Λάζαρος Μαύρος.

Σύμφωνα με τις εικόνες που προβλήθηκαν το διαβατήριο εκδόθηκε απο την Κυπριακή Δημοκρατία.


Η Αστυνομία θα προβεί στις σχετικές έρευνες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ερωτηθείς αναφορικά με τις πληροφορίες που φέρουν τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να χρησιμοποίησε πλαστό κυπριακό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, η Αστυνομία θα κάνει τις έρευνες για να φανεί από πού βρήκε και πώς βρήκε το διαβατήριο".


Παρά τις διαψεύσεις, καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση απαγωγής του Αμπτουλλάχ Οτσιαλλάν φαίνεται οτι διαδραμάτισαν οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες Κενυατών δημοσιογράφων που δημοσιεύθηκαν στον Κενυατικό και Αιγυπτιακό τύπο

επικεφαλής της επιχείρησης ήταν Ισραηλινός στρατηγός,ο οποίος ήταν υπέυθυνος στην πολύκροτη επιχείρηση Εντέπε στην Αιθιοπία.

Συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες Ισραηλινό αεροπλάνο, που ήταν σταθμευμένο στο αεροδρόμιο της Ναιρόμπι επί μέρες μετέφερε τον Οτσιαλλάν στο Τελ Αβίβ, όπου τον παρέλαβαν Τούρκοι πράκτορες οι οποίοι τον μετέφεραν με Τουρκικικό αεροπλάνο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες πίσω από την σύλληψη του Οτσαλάν βρίσκονται

οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Την είδηση, για ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, επιβεβαίωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, πού επικαλείται η εφημερίδα "Ουάσινγκτον Πόστ" και οι οποίοι δήλωσαν, ότι πράκτορες του Εφ-Μπι-Αι, ενημέρωσαν την Τουρκική κυβέρνηση, γιά την παρουσία του Οτσαλάν στην Κένυα.

Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, Αμερικανοί πράκτορες, ανακάλυψαν τον Οτσαλάν, από το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο χρησιμοποιούσε συχνά, σε μή ασφαλή συχνότητα.

Η Ουάσινγκτον Πόστ, αναφέρει επίσης ότι ο Οτσαλάν, κρατείται στην περιοχή Ιμερλί, κοντά στην θάλασσα του Μαρμαρά.

Πάντως, οι Αμερικανοί, ισχυρίζονται ότι η μεταφορά του Οτσαλάν στην Τουρκία, υλοποιήθηκε από τις Τουρκικές Αρχές.

Διά του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζό Λόκχαρτ, η Αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είχαν άμεση εμπλοκή, στη σύλληψη και μεταφορά του Κούρδου ηγέτη.


Τρείς Κούρδοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που άνοιξαν πύρ εναντίον τους, όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στο Ισραηλινό προξενείο στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Εν τω μεταξύ, τερματίστηκαν όλες οι καταλήψεις Ελληνικών διπλωματικών αποστολών σε Ευρώπη, Αυστραλία και Καναδά, από τους Κούρδους διαδηλωτές είτε ύστερα από επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, είτε με ειρηνική αποχώρηση των συγκεντρωθέντων.

Οι Κούρδοι διαδηλωτές, αποχώρησαν, κατά τη διάρκεια της νύκτας από την Ελληνική Πρεσβεία στη Βιέννη, αφήνοντας ελεύθερους τους 7 ομήρους που κρατούσαν από χθες.

Στη Χάγη εξάλλου, τερματίστηκε η κατάληψη της κατοικίας του Ελληνα πρεσβευτή, από δεκάδες Κούρδους και η σύζυγος του πρεσβευτή καθώς και ο οκτάχρονος γιος του και μία γυναίκα που εκρατούντο όμηροι, αφέθησαν ελεύθεροι.

Η κατάληψη τερματίστηκε και στο Λονδίνο, όπου περίπου πενήντα διαδηλωτές βρίσκονταν μέσα στην πρεσβεία, κρατώντας όμηρο ένα Ελληνα φρουρό.

Στη Βρετανική πρωτεύουσα ένα 15χρονο κορίτσι Κουρδικής καταγωγής, προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί.

Κούρδοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έξω από το κάστρο του Ραμπουγιέ στη Γαλλία, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες γιά ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι πρεσβείες εξάλλου των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, μετά την σύλληψη του ηγέτη του ΠΚΚ, Αμντουλάχ Οτσαλάν.

Στους Αμερικανούς, που βρίσκονται στην Τουρκία και σε άλλα μέρη, έχουν δοθεί οδηγίες να ενεργούν με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή.

Την ίδια στιγμή, σε πεδίο μάχης μετέτρεψαν χθές βράδυ την Κουρδική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές, αντιδρώντας, στην χθεσινή σύλληψη του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν από τις Τουρκικές αρχές.

Οι διαδηλωτές, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έσπασαν προθήκες καταστημάτων, ενώ ορκίστηκαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Στην αντίπερα όχθη, Τούρκοι πολίτες πανηγυρίζουν γιά την σύλληψη, ενώ αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η σύλληψη του Οτσαλάν, θα συντρίψει τον ένοπλο Κουρδικό αγώνα.

Εν τω μεταξύ, οι Τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα, των Ολλανδών δικηγόρων του Οτσαλάν, αφού τους κράτησαν στο αεροδρόμιο γιά έξι ώρες.


Οι εξελίξεις, αλλά και οι πληροφορίες σχετικά με τέσσερις Κούρδους που βρίσκονται στην Ελληνική πρεσβεία στο Ναιρόμπι, οδήγησαν στην διακοπή και ματαίωση της συνεδρίασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελληνών, η οποία θα συζητούσε τα τελευταία γεγονότα για την υπόθεση Οτσαλάν.

Ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετέφερε την πληροφορία, οτι εντός τριών ωρών, οι αρχές της Κένυα προτίθεται να πάρουν τους τέσσερις Κούρδους που βρίσκονται στην πρεσβεία μας και να τους παραδώσουν στις Τουρκικές αρχές.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ουτε επιβεβαίωσε αλλά ουτε και διέψευσε την πληροφορία, ειπε οτι την απόφαση πρέπει να την πάρει η Επιτροπή σημειώνοντας ωστόσο, οτι μίλησε επι μακρόν για το θέμα και δεν εχει να προσθέσει τίποτε.

Η συνεδρίαση διεκόπη και θα συνεχιστεί αυριο το πρωί.


Σε απεργία πείνας κατήλθαν από σήμερα το πρωί, Κούρδοι, έξω από την Ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία.

Οι συγκεντρωμένοι απεργοί, ζητούν την απελευθέρωση του ηγέτη τους Αμπτουλλάχ Οτσαλάν και καταγγέλλουν την Ελληνική κυβέρνηση, ως υπεύθυνη για τη σύλληψη του.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στους γύρω δρόμους και με οδοφράγματα, εμπόδισαν τους απεργούς να πλησιάσουν το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Αμυνας Ιγκόρ Σεργκιέγιεφ έχει ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Γιαννάκης Χρυσοστομής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα.

Κατά τη συνάντηση θα γίνει οριστικοποίηση του συμβολαίου αγοράς των πυραύλων S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Κρήτη, ύστερα απο την σχετική απόφαση της Λευκωσίας.

Οι δυο πλευρές, αναμένεται επίσης να συζητήσουν τις προοπτικές για στρατιωτική συνεργασία, μεταξύ των δυο χωρών.

Τα έγγραφα, για τις διαφοροποήσεις του συμβολαίου, αναμένεται να υπογραφούν αύριο.


Την προθυμία της Μαριάννας Λάτση, να επιστρέψει το κομμάτι της τοιχογραφίας του Αντιφωνητή, μόλις πληροφορήθηκε ότι προέρχεται από τα κατεχόμενα, επεσήμανε η Πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη και εκπρόσωπος της Εκκλησίας, Τασούλα Χατζηττοφή.

Μιλώντας, κατά την άφιξη της στη Λάρνακα, η κ. Χατζηττοφή ανέφερε ότι πρόκειται για ένα κομμάτι τοίχου που είχε πωληθεί στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, υπενθύμισε ότι πέρυσι είχαν επιστρέψει αρκετά κομμάτια από δύο συνθέσεις τοιχογραφιών του Αντιφωνητή, της "Ρίζας του Ιεσσαί" και της "Δευτέρας Παρουσίας".

Το κομμάτι που επέστρεψε σήμερα είπε, απεικονίζει κεφαλή αγγέλου από τη "Δευτέρα Παρουσία", και πρόσθεσε πως πολλά κομμάτια, βρίσκονται στην κατοχή της γερμανικής Αστυνομίας στο Μόναχο, ενώ αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου για το πότε θα επιστρέψουν στην Κύπρο.


Ανακοινώθηκε σήμερα το πρόγραμμα των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα πολιτικά κόμματα, για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα.

Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την πρώτη Φεβρουαρίου, με συνάντηση με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και θα ολοκληρωθούν σε πρώτη φάση, στις 12 Φεβρουαρίου, με συνάντηση με την Ευρωδημοκρατική Ανανέωση του Αλέξη Γαλανού.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι η ημερήσια διάταξη των συναντήσεων είναι ανοικτή, απαντώντας σε θέμα που εγείρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, και η οποία εδόθη σήμερα στην δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Γαλανός, τάχθηκε υπέρ του ανασχηματισμού της κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι οι απόψεις του κόμματος του, θα εκτεθούν με λεπτομέρειες σε προσεχή συνάντηση τους.


Συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίλυση της διαφοράς στα ξενοδοχεία της εταιρείας ΛΟΡΔΟΣ και την αποτροπή της επέκτασης των απεργιακών μέτρων στην υπόλοιπη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει κάποιες σκέψεις κατά νου δηλώνει ο Αντρέας Μουσιούττας, τις οποίες και θα προτείνει στους ενδιαφερομένους.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας Λόρδος, το οποίο συνεδρίασε χθες, επιμένει στις αρχικές του θέσεις, ενώ τις αποφάσεις του θα κοινοποιήσει γραπτώς.

Αναφερόμενος στο θέμα της απεργίας στο λιμάνι της Λάρνακας και την μείωση των κόστων λειτουργίας στα λιμάνια,ο κύριος Μουσιούττας, ανέφερε ότι έχουν εκφραστεί κάποιες απόψεις, οι οποίες και θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε κατά διαστήματα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν και θα πέσουν τοπικές βροχές, ενώ στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται να χιονίσει ελαφρά.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε παρακολουθήστε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 17 February 1999 - 16:27:17 UTC