Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-02-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Στα χέρια της Τουρκίας βρίσκεται ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος απήχθη από τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, ενώ βρισκόταν στο Ναιρόμπι της Κένυας.

Την σύλληψη του Οτσαλάν ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθη ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος αφού επιβεβαίωσε οτι ο Οτσαλάν βρισκόταν τις τελευταίες δώδεκα ημέρες στην κατοικια του Ελληνα Πρέσβη στην Κένυα, δήλωσε πως εγκατέλειψε την οικία με δική του πρωτοβουλία και παρά τις περί αντιθέτου συμβουλές της ελληνικής πλευράς για να μην επιχειρήσει μετάβαση του στην Ολλανδία.

Ο κ.Πάγκαλος δήλωσε οτι, στην διάρκεια της διαδρομής την οποία παρακολουθούσαν και ελληνικά αυτοκίνητα διαπιστώθηκε οτι το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Οτσαλάν παρεξέκλινε της πορείας του, με αποτέλεσμα να χάσουν την επαφή τους με αυτό τα ελληνικά αυτοκίνητα.

Απο την πλευρά της, η Κυβέρνηση της Κένυας, ανακοίνωσε πως δεν φέρει καμία ευθύνη για την σύλληψη του Οτσαλάν.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρα,ς ο Οτσαλάν εγκατέλειψε το Ναιρόμπι χθες βράδυ με αεροσκάφος, προς άγνωστη κατεύθυνση.

Εν τω μεταξύ, το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Ντι Πι Εη, μετέδωσε πως αποφασιστική βοήθεια στις Τουρκικές μυστικές Υπηρεσίες, έδωσε η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ.

Την είδηση διέψευσε πριν απο λίγο, ο σύμβουλος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, Νταβίντ Μπαρ-Ιλάν.


Εκρυθμη στο μεταξύ, είναι η κατάσταση στα περισσότερα Ελληνικά προξενεία, τα οποία από νωρίς το πρωί, τελούν υπό κατάληψη, όταν ομάδες Κούρδων, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τούρκου Πρωθυπουργού για τη σύλληψη του ηγέτη τους, κατέλαβαν τα κτίρια πρεσβειών, διαμαρτυρόμενοι για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Μέχρι στιγμής, συνολικά δώδεκα άτομα, κρατούνται ως όμηροι σε διάφορες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ νωρίς το απόγευμα, κατελήφθη και η Ελληνική πρεσβεία στο Μιλάνο.

Στη Χάγη της Ολλανδίας, περίπου 150 Κούρδοι, εισέβαλαν στην οικία του Ελληνα πρεσβευτή και κρατούν ομήρους, τη σύζυγο του πρεσβευτή, τον οκτάχρονο γιό τους και μιά Φιλιππινέζα βοηθό.

Σύμφωνα δε με τον εκεί Γενικό Διευθυντή του γραφείου τύπου της Ελληνικής πρεσβείας, οι τρεις όμηροι είναι καλά.

Στην Αυστριακή πρωτεύουσα, όπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τριάντα Κούρδοι, κρατούν ομήρους επτά άτομα στο Ελληνικό προξενείο.

Ως ομηροι κρατούνται ο Ελλληνας πρέσβης και η σύζυγός του καθώς και πέντε διπλωματικοί υπάλληλοι.

Στη Γενεύη εξάλλου, 40 διαδηλωτές, εισέβαλαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο Λονδίνο, περίπου 100 Κούρδοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει την Ελληνική πρεσβεία, κρατώντας όμηρο ένα υπάλληλο της πρεσβείας ενώ και στη Βόννη, ένας άλλος υπάλληλος της εκεί πρεσβείας της Ελλάδος, κρατείται επίσης ως όμηρος.

Στην Γερμανία μάλιστα πέντε από τις εννέα πρεσβείες βρίσκονται τώρα υπό κατάληψη και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Στις Βρυξέλλες, οι περίπου 50 Κούρδοι αποχώρησαν από την Ελληνική πρεσβεία ενώ οι καταληψίες έχουν αποχωρήσει τόσο από την πρεσβεία της Μόσχας, όσο και του Στρασβούργου.

Ενωρίτερα, είχαν περιλούσει τα ρούχα τους με βενζίνη και απειλούσαν να αυτοπυρποληθούν, εντός του Ελληνικού προξενείου.

Δηλώσεις νωρίς το απόγευμα στο Βέλγιο, έκανε ο Κοινοτικός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λέγοντας ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά με τα κράτη μέλη της Ενωσης.

Στη Μασσαλία της Γαλλίας, μερικές δεκάδες διαδηλωτές κατέλαβαν το Ελληνικό προξενείο και απειλούν να αυτοπυρποληθούν ενώ στην Κοπεγχάγη, 48 Κούρδοι συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να εισβάλουν στην Ελληνική πρεσβεία.


Αυστηρό τελεσίγραφο απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στους Κούρδους που κατέλαβαν ελληνικές πρεσβείες και προξενεία στην Ευρώπη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"- ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ


Αντιδράσεις για την εξέλιξη σε σχέση με το θέμα του Αμπτουλλάχ Οτσαλάν είχαμε και στην Λευκωσία τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τα κόμματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης αφού καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον Ελληνικών διπλωματικών αποστολών, χαρακτήρισε ως λυπηρό γεγονός την σύλληψη Οτσιαλλάν.

ΔΗΛΩΣΗ

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ευχήθηκε να μην υπάρχει συμμετοχή οποιουδήποτε Ελληνικού παράγοντα στην σύλληψη Οτσαλάν.

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι με την σύλληψη Οτσαλάν θριαμβεύουν η υποκρισία και οι σκοπιμότητες που επιβάλλει η νέα διεθνής τάξη πραγμάτων.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι καταδικάζει εκ των προτέρων οποιονδήποτε συνήργησε στην σύλληψη Οτσαλάν και αναμένει να πληροφορηθεί τα γεγονότα.

Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου με δήλωση του στηρίζει τους χειρισμούς που έκανε στο θέμα η Ελληνική κυβέρνηση.

Το Κίνημα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης αναφέρει ότι το προσωπικό δράμα του Οτσαλάν θα ενισχύσει την δίκαιη υπόθεση του Κουρδικού αγώνα.


Η Κυπριακή αστυνομία πήρε από το πρωί πρόσθετα προστατευτικά μέτρα για την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία μετά τις καταλήψεις Ελληνικών πρεσβειών σε διάφορες χώρες από Κούρδους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας, μετά τις εξελίξεις αυτές κρίθηκε σκόπιμη η λήψη μέτρων για την αποτροπή μιας ανάλογης ενέργειας και στην Κύπρο.

Τα μέτρα εντάθηκαν το απόγευμα ύστερα από πληροφορίες ότι Κούρδοι θα έφθαναν έξω από την πρεσβεία για να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Στην ελληνική πρεσβεία βρίσκεται ο Γιώργος Μιχαήλ τον οποίο έχουμε στην τεηλεφωνική μας γραμμή.

Γιώργο, καλό απόγευμα.

Πώς έχουν τα πράγματα;

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ


Από την ερχόμενη Παρασκευή οι συντεχνίες κλιμακώνουν τα απεργιακά μέτρα με την πραγματοποίηση δίωρης στάσης σε όλα τα εν λειτουργία ξενοδοχεία της Λάρνακας, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς στα ξενοδοχεία της εταιρείας ΛΟΡΔΟΣ.

Το θέμα της κλιμάκωσης των μέτρων θα συζητηθεί σε συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλα τα ξενοδοχεία.

Οι συνελεύσεις άρχισαν σήμερα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας συνεχίζει και σήμερα τις προσπάθειες του για να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την εργοδοτική πλευρά και τις συντεχνίες.

Το πρωί ο κύριος Μουσιούττας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για την πορεία των διαπραγματέυσεων.


Η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να ενισχύσει το Συγκρότημα της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρίας.

Στη διαβεβαίωση αυτή προέβη ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Νίκος Ρολάνδης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Συγκροτήματος, Πάνο Γαλανό.

Ο κύριος Ρολάνδης, εξήρε την συμβολή της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρίας, στην οικονομία του τόπου, αναφερόμενος στην βιομηχανική παραγωγή και ιδιαίτερα την επίδοσή της στις εξαγωγές χαλκού και προιόντων χαλκού, αξίας εκατομμυρίων λιρών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Πάνος Γαλανός, ευχαρίστησε τον υπουργό, για την θετική ανταπόκριση του στα θέματα που αφορούν την Εμέ.


Ανασχηματισμό της κυβέρνησης το ταχύτερο, ζήτησε ο πρόεδρος των ΕΔΗ.

Ο Γιώργος Βασιλείου, ανέφερε, πως το θέμα του ανασχηματισμού δεν συνδέεται με το διάλογο που ζητεί ο Πρόεδρος της δημοκρατίας με τα άλλα κόμματα.

Ο πρόεδρος των ΕΔΗ και διαπραγματευτής της Κύπρου με την Ενωμένη Ευρώπη, τόνισε ότι αίτημα και της Ευρώπης είναι η ένταξη να λειτουργήσει επ' ωφελεία και των δύο κοινοτήτων.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις που δυνατό να δώσουν και πάλι λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 8 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς "Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ" και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι "Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ."

Ακολουθούν, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς, ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε, οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ, με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του ΛΟΓΟΥ, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 16 February 1999 - 17:27:09 UTC