Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-12-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέες ιδέες κομίζει στην Αθήνα, για τους Σ-300 αλλά και το σύνολο του κυπριακού προβλήματος ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμενος Ρίτσαρτ Χόουλμπρούκ.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στόχος της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας είναι η μείωση της έντασης στην Κύπρο και η επανέναρξη των συνομιλιών.

Οπως ανέφερε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δεν έχει τεθεί επισήμως αίτημα για συνάντηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Σημειώνεται οτι ο κ. Χόλμπρουκ απόψε θα έχει διαβουλεύσεις με τον Υπουργό των Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υφυπουργό Γιάννο Κρανιδιώτη σε δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο αμερικανός πρεσβευτής Νίκολας Μπέρνς.


Συνάντηση με την Ανν Χέρκους, αναπληρωτή ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Υστερα από την συνάντηση που διάρκεσε μιάμιση περίπου ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Εκχαρτ, δήλωσε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα κυκλοφορήσει η έκθεση Κόφι Αναν για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι χώρες που συνεισφέρουν για τις ειρηνευτικές δυνάμεις στην Κύπρο και την Δυτική Σαχάρα, θα έχουν σήμερα συνάντηση, ενώ αύριο θα έχουν ανεπίσημες διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Επιταγή ύψους είκοσι χιλιάδων λιρών για την άμυνα της Κύπρου, παρέδωσε προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, αντιπροσωπεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Δασκάλων.

Παραλαμβάνοντας την επιταγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως χωρίς άμυνα δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση του κυπριακού.

ΔΗΛΩΣΗ


Τα νέα οπλικά σύστήματα που θα αγοράσει η Ελλάδα τέθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σιμήτη και του υπουργού εθνικής αμύνης Ακη Τζοχατζόπουλου.

Η συνάντηση έγινε ενόψη της αυριανής συνεδρία του Κυβερνητικού συμβουλίου εξωτερικών και αμύνης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Το κυπριακό μεταξύ άλλων, έθεσε στον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε ενόψει της αναλήψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκης Ενωσης απο την Γερμανία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την σθεναρή υποστήριξη της Ιρλανδίας στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, εξέφρασε ο Ντέσμοντ Ο'Μάλι, πρόεδρος ιρλανδικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που επισκέπτεται το νησί μας.

Υστερα από συνάντηση με τον Πρό4δρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Ο'Μάλι παραδέκτηκε ότι το κυπριακό δημιουργεί προβλήματα και περιπλοκές στην ενταξιακή της πορεία, αλλά τόνισε ότι δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί η Κύπρος λόγω της πολιτικής αυτής κατάστασης.


Με την Δαμόκλειο σπάθη της καθαίρεσης να επικρέμμεται, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον συνεχίζει την ιστορική επίσκεψή του στο Ισραήλ, και τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από την Παλαιστιακή Αρχή.

Η άφιξη του στη Γάζα, χαιρετίστηκε από τους Παλαιστινίους, ως αναγνώριση της επιθυμίας τους για απόκτηση ανεξάρτητου κράτους.

Σύμφωνα πάντως με την ισραηλινή ραδιοφωνία, αναμένεται να υποβληθεί απο αμερικανούς αξιωματούχους συμβιβαστική πρόταση αναστολής της συμφωνίας του Γουάι Πλαντέισιον για δύο εβδομάδες.

Στο διάστημα αυτό εκτιμάται ότι ο αμερικανός πρόεδρος, θα υποδείξει στους Παλαιστινίους να λάβουν μέτρα ασφάλειας που να ικανοποιούν τους ισραηλινούς.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η κατάσχεση όλων των παράνομων όπλων και η αύξηση της δύναμης της παλαιστινιακής αστυνομίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσσερ Αραφάτ, ενώ, σε μιά, παρέστη στην σύσκεψη του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου.

Στη σύσκεψη εγκρήθηκε και επίσημα, η αφαίρεση από το Παλαιστινιακό Σύνταγμα, των άρθρων πού αναφέρονται στην καταστροφή του Ισραηλινού κράτους.


Ο ένοπλος αγώνας του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, στην Νοτιο-Ανατολική Τουρκία, καταστρέφει το κίνημα, το οποίο εγώ δημιούργησα.

Δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος, Αμπτουλλάχ Οτσαλάν, στο Κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι Μέντ-τι-βι, το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ο Οτσαλάν τόνισε ότι πρέπει να προωθηθεί πολιτική επίλυση του Κουρδικού γιά να τερματιστεί ο 15χρονος ένοπλος αγώνας των Κούρδων ανταρτών, ωστόσο άσκησε δριμεία κριτική κατά του τρόπου οργάνωσης του αγώνα.

Ο Κούρδος ηγέτης υπογράμμισε ότι δεν αρκούν οι θυσίες των ανταρτών και χρειάζεται αναδιοργάνωση εκ βαθέων και προσαρμογή στους μοντέρνους τρόπους πολεμικών τεχνών, αν θα συνεχιστεί οποιαδήποτε ένοπλη δράση.

Ο Οτσαλάν εξέφρασε την ετοιμότητα του παραιτηθεί από την ηγεσία του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, αν η Ουάσινγκτων του το ζητήσει στο πλαίσιο ενός πολιτικού διαλόγου.


Κύπριος, πατέρας δύο ανηλίκων παιδιών δολοφονήθηκε από αμερικανίδα, έξω από το εστιατόριο της συζύγου του, στο Μπρίστολ της πολιτείας Τενεσί.

Πρόκειται για τον Αχιλλέα Θεοδούλου Γεωργίου, 43 ετών από τη Λάρνακα ο οποίος από το 1976 βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματικούς λόγους.

Η δράστης πυροβόλησε το θύμα με πιστόλι σχεδόν εξ επαφής, μπροστά στα μάτια της συζύγου του και ενός παιδιού του.


Ποσο πενήντα περίπου εκατομμυρίων λιρών θα έχανε για το 1998 η κυβέρνηση, αν προχωρούσε στην μείωση της λιανικής τιμής των πετρελαιοειδών.

Αυτό αναφέρθηκε ενωπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικων

από εκπροσώπους του υπουργείου εμπορίου και βιομηχανίας, οι οποιοι υποστήριξαν την θέση για διατήρηση της τιμής στα σημερινά επίπεδα παρά την μείωση της τιμής τους διεθνως.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσαν, το ποσό αυτό θα το επωφελούνταν οι Βιομηχανίες και οι αλλές επιχειρήσεις, που δεν θα προχωρούσαν σε μείωση της τιμής των προιόντων τους.

Τα μέλη της επιτροπής οικονομικων διαφώνησαν με την θέση αυτή και ζητησαν επίσημη ενημέρωση μέσα στους επόμενους δύο μήνες απο τους υπουργούς Εμπορίου και Οικονομικων.


Μέχρι το Δεκέμβριο του 2002 θα πρέπει ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας να βρίσκεται στο 15%, λόγω της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας αντιδράσεις για την σταδιακή αύξηση του.

Ο κύριος Χριστοδούλου ο οποίος μιλούσε ύστερα από τις εργασίες του συνεδρίου "Η σύγχρονη Τεχνολογία της Πληροφορικής και των Πολυμέσων και οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία", σημείωσε ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. θα συνοδευτεί και με ανάλογη κοινωνική προσφορά.


Οι εγκαταστάσεις του επαρχιακού δικαστηρίου, επιδιορθώνονται και επεκτείνωνται, ενώ ήδη τροχιοδρομούνται οι διαδικασίες για την ανέγερση του Ναού της Θέμιδος στην πρωτεύουσα.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσιης, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε με τους δικαστές και τους δικηγόρους στην Λευκωσία.


Τριάντα εργάτριες του συσκευαστηρίου της ΣΕΓΙΔΕΠ στις Βρυσούλλες παρεμπόδισαν το πρωί τρία φορτηγά με εσπεριδοειδή, εκφράζοντας την αντίθεση τους στην απόφαση για μεταφορά των προς συσκευασία φρούτων στη Λεμεσό αντί στις Βρυσούλλες.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσυν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό όπου το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάζει το θέμα.


Σε αναμενόμενα επίπεδα, κυμαίνεται ο αριθμός των παιδιών που προσβάλλονται από καρκίνο και λευχαιμία, στην Κύπρο.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελπίδα, Δρ.Λοίζος Λοίζου,στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, με την ευκαιρία της εβδομάδας εκδηλώσεων του Ιδρύματος.

Ο Δρ.Λοίζου ,ανέφερε οτι στην Κύπρο έχουμε κάθε χρόνο γύρω στα 35 εως 40 νεα περιστατικά ,ενω ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων απο τις νόσους αυτές σε παιδιά και εφήβους,κυμαίνεται γύρω στους δεκα εως δεκαπέντε ετησίως.


Αναμνηστικά δώρα και επιταγές, πρόσφεραν σε παιδιά εγκλωβισμένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και η κυρία Ειρήνη - Λίλα Κληρίδου.

Σε ειδική εκδήλωση με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου χρόνου, ο Πρόεδρος και η κυρία Κληρίδου δεξιώθηκαν το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, παιδιά με εγκλωβισμένους γονείς.

Βοηθήθηκαν συγκεκριμένα 48 μαθητές, οκτώ φοιτητές και έξη στρατιώτες.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από ανατολικές κατευθύνσεις ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις δυτικές περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 βαθμούς στα παράλια και στους 4 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακή σειράς ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΓΑΛΗΝΗ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του ΛΟΓΟΥ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 14 December 1998 - 16:27:21 UTC