Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εντολή για καταχώρηση αγωγής, για ωφέλη προς το δημόσιο έχει δώσει ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης για το θέμα του μεταλλείου Αμιάντου.

Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε πως η αγωγή θα αφορά ποσό 336 περίπου χιλιάδων λιρών.

Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες στην υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα αξιοποιείται και το περιεχόμενο της έκθεσης που παραδωθηκε στην ιερά Σύνοδο επί του θέματος.


Διορίστηκε από το πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Νίκος Χαραλάμπους στη θέση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Προέδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ο Νίκος Χαραλάμπους κρίθηκε καταλλήλος για αυτή τη θέση λόγω των προσόντων του.

Οσο αφορά την πλήρωση της θέσης του Επιτρόπου Διοικήσεως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαφρασε την επιθυμία να είναι γυναίκα.

Σχετική εισήγηση θα υποβάλει τη Δευτέρα στη Βουλή προς επικύρωση.


Ενώ οι συνομιλίες του πήγαιν'έλα της Αναπληρωτού Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Αν Χέρκους, αρχίζουν αύριο, με μία πρώτη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, η συσκότιση γύρω από το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών, διατηρείται.

Αυτός φαίνεται να είναι στο παρόν στάδιο και ο στόχος της ίδιας της Αμερικανίδας αξιωματούχου.

Η κυρία Χέρκους είχε το πρωί συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα, με τον Πρόεδρο της Βουλής, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, τόσο ο Σπύρος Κυπριανού όσο και η Αν Χέρκους, ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε, όπως για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν γίνονται οποιεσδήποτε δηλώσεις, αναφορικά με την διαδικασία ή το το περιεχόμενο των συνομιλιών που ξεκινούν αύριο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ - ΔΗΛΩΣΗ "

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)


Την εκ νέου διαβεβαίωση ότι η συμφωνία Τουρκίας- Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον της Κύπρου, μετέφερε από το Ισραήλ, ο Γιώργος Βασιλείου.

Ο Επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε μεταβεί για να διαβιβάσει στον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου προσωπικό μύνημα του Προέδρου Κληρίδη.

Χαρακτηρίζοντας πολύ χρήσιμη τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ανέφερε ότι του μετέφερε τις αγωνίες της Κύπρου για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό και του επεσήμανε πως "εκείνο που πρέπει να ενδιαφέρει και το Ισραήλ, είναι η πρόοδος του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Την ενέργεια του Προέδρου Κληρίδη να αναπέμψει τον Περί Πανεπιστημίου Τροποποιητικό Νόμο, υπεραμύνθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κύριος Στυλιανίδης δήλωσε ότι στόχος της αναπομπής είναι η Βουλή να ξαναμελετήσει το θέμα στη βάση τριών δεδομένων.

Πρώτον, ότι ήδη διασφαλίζεται η συμμετοχή του Διοικητικού Προσωπικού, στο Διοικητικό Συμβούλιο,

Δεύτερον, ο Πανεπιστημίου Νόμος θα πρέπει να τύχει περισσότερης μελέτης για οποιανδήποτε αναθεώρηση ή τροποποίηση, και

Τρίτον, η συμμετοχή του Διοικητικού Προσωπικού στη διαδικασία εκλογής του Πρύτανη, είναι κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είναι συνταγματικό διακαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει ένα Νόμο, σημειώνοντας παράλληλα, ότι, αν η Βουλή απορρίψει την αναπομπή εντός 15 ημερών, τότε ο Πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να προσυπογράψει το Νόμο.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτη Δημητρίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε συννενόηση του κόμματός του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, σχετικά με την αναπομπή του Νόμου.


Δεν τίθεται θέμα παραίτησής του δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, έστω και αν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει να μην παυθεί το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Ο κύριος Ρολάνδης παραδέχθηκε ωστόσο, ότι υπάρχουν νομικές δυσκολίες για παύση του διοικητικού συμβουλίου.

Σημείωσε τέλος ότι πρόθεση της πρότασης του, είναι ο τερματισμός νοοτροπιών του παρελθόντος και όχι συγκεκριμένων προσώπων.


Η λύση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο δεν βρίσκεται μόνο στην υπογραφή χαρτιών, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος μεταβαίνει στο Βελιγράδι γιά να υπογράψει την συμφωνία επαλήθευσης της διευθέτησης, στην οποία κατέληξαν Χόλμπρουκ και Μιλόσεβιτς.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας τόνισε ότι οι Σερβικές δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει την δέσμευσή τους γιά πλήρη αποχώρηση από την ταραγμένη επαρχία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, οι πρώτες ενδείξεις γιά συμμόρφωση του Βελιγραδίου με τις αξιώσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν καταγραφεί από τρείς παρατηρητές.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί εξωτερικών της εξαεθνούς ομάδας επαφής για το Κοσσυφοπέδιο συναντήθηκαν στο Παρίσι πρός συζήτηση τρόπων εφαρμογής της συμφωνίας.


Θα ανατραπεί η ειρηνευτική διαδικασία γιά το Μεσανατολικό αν δεν επιτευχθεί πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής πού αρχίζει αργά απόψε στην Ουάσιγκτων, προειδοποίησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσσερ Αράφατ εμφανίστηκε ασιόδοξος γιά το αποτέλεσμα της τετραήμερης συνόδου, αλλά και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την βούληση του να εργαστεί γιά την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρόεδρος Κλίντον παρουσιάστηκε αποφασισμένος να ασκήσει πιέσεις και στις δύο πλευρές για να επιτευχθεί συμφωνία, γιά αναδίπλωση των Ισραηλινών δυνάμεων από το 13 τοις εκατόν της Δυτικής Οχθης, με αντάλλαγμα την δέσμευση του Αράφατ γιά καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Το μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη, που βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού Πενταλιά στην επαρχία Πάφου και αποτελεί μετόχι της ιεράς Μονής του Κύκκου, βραβεύτηκε με το τιμητικό δίπλωμα της Γιουρόπα Νόστρα 97, για την επιτυχή συντήρηση και αποκατάστασή του με την χρήση ορθών τεχνικών μεθόδων και για τον σεβασμό και την διατήρηση του χαρακτήρα του.

Οι εργασίες συντήρησης του μοναστηριού άρχισαν το 1994 με πρωτοβουλία του ηγουμένου Κύκκου Νικηφόρου και στοίχησαν 380 χιλιάδες λίρες.

Η εκδήλωση για την παράδοση του τιμητικού διπλώματος πραγματοποιήθηκε το πρωί στον χώρο του μοναστηριού και το δίπλωμα παρέδωσε ο αντιπρόεδρος της Γιουρόπα Νόστρα Κώστας Καρράς.


Απόψε ο καιρός θα είναι τοπικά μερικώς συνεφιασμένος με ενδεχόμενο λίγων ελαφρών βροχών.

Οι άνεμοι θα είναι στις πλείστες περιοχές Δυτικοί μέχρι Βορειοδυτικοί, μέτριοι τριών και στις εκτεθημένες περιοχές τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης.

Στα ανατολικά παράλια οι άνεμοι θα είναι κυρίως Βορειοδυτικοί, ασθενείς δύο εως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 18 περίπου βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.

Αύριο Παρασκευή αναμένονται παροδικές νεφώσεις που σε μερικές περιοχές θα πυκνώσουν και θα δώσουν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι Νοτιοδυτικοί μέχρι Βορειοδυτικοί αρχικά μέτριοι τριών εως τεσσάρων μποφόρ και σταδιακά θα καταστούν τοπικά μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία αύριο θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα είναι 26 βαθμούς στα δυτικά παράλια και 28 στις υπόλοιπες περιοχές.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 15 October 1998 - 15:27:17 UTC