Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε αναπομπή του νόμου, ο οποίος δίδει το δικαίωμα ψήφου στο Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, για ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών, προτίθεται να προχωρήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της συντεχνίας του προσωπικού του Πανεπιστημίου, το οποίο σε έκτακτη συνεδρία του, ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τα μέτρα αφορούν στην πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας, την ερχόμενη Παρασκευή, από τις 12 μέχρι τις δύο το μεσημέρι, την ημέρα και ώρα διεξαγωγής των εκλογών, καθώς και στην διεξαγωγή παράλληλων εκλογών για ανάδειξη Πρύτανη και Αντιπρύτανη του Ανωτάτου Ιδρύματος, με τη συμμετοχή όλου του Διοικητικού Προσωπικού.


Πραγματοποιείται μεθαύριο Παρασκευή η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα, Αν Χέρκους.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση αναμένεται να ζητηθούν από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά το θέμα μείωσης της έντασης στο νησί.

Εξάλλου, αύριο η ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής.


Εφθασε η ώρα η Διεθνής Κοινότητα, να στείλει με σαφήνεια προς την Τουρκία το μήνυμα, ότι για την Κύπρο δεν πρόκειται να γίνει δεκτή λύση, που να βασίζεται στην λανθασμένη βάση της συνομοσπονδίας ή δύο ξεχωριστών κρατών, τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης.

Σε συνέντευξη του σε Αγγλόφωνο περιοδικό, που εκδίδει το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος Κρανιδιώτης ανέφερε ότι εν όψει και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να αναληφθεί μια πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του βάση, και να προωθηθεί η επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Κρανιδιώτης κάλεσε επίσης την διεθνή κοιινότητα να δεί επιτέλους τη γυμνή αλήθεια και αντί να ασχολείται με τους πυραύλους ας ασχοληθεί με η ρίζα του κακού, που είναι η τουρκική κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους.


H διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά για την λύση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά δεν θα πρέπει η επίλυση του Κυπριακού να τίθεται ως προυπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

Αυτό τόνισε ο τελευταίος πρωθυπουργός της τέως Λαικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και επίτιμος πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας Χανς Μόντρο, ύστερα απο συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Γερμανός αξιωματούχος, που συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του, που αντιπροσωπεύεται στην Γερμανική Βουλή με κοινοβουλευρτική ομάδα,θα ασκήσει πιέσεις στον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, για να απαιτήσει την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, για την Κύπρο.


Αντικατοχικές εκδηλώσεις με τίτλο Μέρα Μνήμης Κυθρέας και Περιοχής, οργάνωσαν σήμερα, ο Δήμος της κατεχόμενης Κωμόπολης και η Συντονιστική Επιτροπή της Ευρύτερης Περιοχής, με στόχο να ενδυναμωθεί η μνήμη της Κυθρέας και των γύρω χωριών της, αλλά και να τονωθεί το φρόνιμα για ελευθερία.

Το πρωϊ τελέσθηκε τρισάγιο και ακολούθησε, κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, καθώς και δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων μας.

Στην συνέχεια, αντιπροσωπεία του κατεχόμενου Δήμου, επέδωσε ψήφισμα στις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ψήφισμα επρόκειτο να επιδοθεί και προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μέσω της Ουνφικύπ, στο Οδόφραγμα της Μιάς Μηλιάς, αλλά τελικά δεν επιδόθηκε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού οι Ειρηνευτές δεν αποδέχονταν να παραλάβουν το ψήφισμα, παρά μόνον εκτός της νεκρής ζώνης και όχι εντός, όπως γινόταν μέχρι.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ανανέωσε για πέντε ημέρες τα διατάγματα κράτησης των Θεόδουλου Συνέση και Παύλου Κουίλη σχετικά με υπόθεση κατοχής τριών αυτομάτων όπλων καλάσνικωφ.

Τα τρία αυτόματα, σύμφωνα με την Αστυνομία, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη δύο φόνων, τους οποίους απέτρεψαν στο παρά πέντε οι διωκτικές αρχές.

Οι δύο ύποπτοι είχαν συλληφθεί ύστερα από καταδίωξη.

Οπως εκτιμά η αστυνομία, πίσω από την όλη υπόθεση, βρίσκεται συγκεκριμένη φατρία της Λεμεσού, που είχε ως στόχο τη, δολοφονία των Χαράλαμπου Σιακαλλή, άλλως Πατόζα και Λουκά Φανιέρου.


Κάτοικοι της Λάρνακας, τα σπίτια των οποίων γειτνιάζουν με τα αστυνομικά κρατητήρια, πραγματοποίησαν τα μεσάνυκτα εκδήλωση διαμαρτυρίας, παραπονούμενοι ότι οι αλλαδαποί λαθρομετανάστες που κρατούνται εκεί προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Οι αλλοδαποί, που βρίσκονται υπό απέλαση, ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι, διαμαρτυρόμενοι μεγαλοφώνως και κτυπώντας συνεχώς τα χέρια τους στα κελιά.

Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι αυτό συμβαίνει καθ'όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και ότι η κατάσταση είναι ανυπόφορη.

Αίτημα τους είναι όπως μετακινηθούν οι αλλοδαποί.


Σε μία νέα προκλητική ενέργεια προχωρούν οι σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα εδάφη.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" γράφει ότι οι "Αερογραμμές της Κωνσταντινούπολης", που διαχειρίζονται παράνομα το ξεονοδοχείο "Σάλαμις Μπέϊ", στην Αμμόχωστο, ανακαινίζουν το ξενοδοχείο και ανεγείρουν νέα υποστατικά.

Συγκεκριμένα, η χωρητικότητα του ξενοδοχείου θα αυξηθεί στα χίλια-εκατό δωμάτια, ενώ παράλληλα, η πισίνα θα επεκταθεί από τετρακόσια μέτρα σε χίλια- διακόσια μέτρα.


Απειλές εκτόξευσε και πάλι η Τουρκία, κατά της Κύπρου, προβάλλοντας τους αστείους ισχυρισμούς περί "στρατοπέδων" ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος στις ελεύθερες περιοχές του νησιού.

Τις απειλές εκτοξεύει ο ανταποκριτής της "Βατάν" στην Αγκυρα, Αϊντίν Ολγκούν, σε ανταπόκριση του, που αφορά τον αρχηγό του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

Ο Αλγκούν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν ξεχνά τα στρατόπεδα του ΠΕ ΚΑ ΚΑ", που, όπως ισχυρίστηκε, βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.

Κατά τη γνώμη μας, είπε, μόλις ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τη Συρία, η Τουρκία, θα στραφεί προς την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα απαιτήσει την εκκένωση των στρατοπέδων.

Εξάλλου, η εφημερίδα "Χουριέτ" της Κωνσταντινούπολης γράφει ότι ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται στη χώρα του.

Πρόκειται, είπε, για αποκύημα της φαντασίας.


Παραμένει η απειλή Νατοϊκής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Σερβίας, αυτό το Σαββατοκυρίακο, αν δεν τηρηθεί πλήρως η κατ'αρχήν συμφωνία πού επιτεύχθηκε κατά τις συνομιλίες Χόλμπρουκ-Μιλόσενιτς στο Βελιγράδι.

Η Βορειο-ατλαντική Συμμαχία βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, προειδοποίησε εκ νέου ότι η Συμμαχία θα πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις, αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός και σταδιακή αποχώρηση όλων των Σερβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο, μέχρι την Παρασκευή.

Επιφυλακτικός γιά τα συμφωνηθέντα στο Βελιγράδι παρουσιάστηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, ο οποίος ανέφερε ότι ζητούμε πράξεις και όχι λόγια από την Γιουγκοσλαβία.

Εν τω μεταξύ, οι πρέσβεις των χωρων-μελών του ΝΑΤΟ συνέρχονται από το μεσημέρι στις Βρυξέλλες γιά να αξιολογήσουν τον βαθμό δέσμευσης της Σερβίας με την προκαταρκτική συμφωνία,


Δεν υπογράφω καμία συμφωνία με τους Παλαιστινίους, χωρίς σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας, επανέλαβε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αναχωρεί γιά την Ουάσινγκτων, όπου αύριο αρχίζει η σύνοδος κορυφής γιά το Μεσανατολικό.

Αφορμή γιά τις δηλώσεις Νετανιάχου έδωσε βίαιο επεισόδιο έξω από την Ιερουσαλήμ, στο οποίο ένα άτομο σκοτώθηκε και δεύτερο τραυματίστηκε κρίσιμα.

Η μόνη πιθανόνητα πού υπάρχει γιά επίτευξη συμφωνίας στο Μεσανατολικό, ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, είναι να υπάρξει δέσμευση του Γιάσερ Αράφατ, γιά ριζική καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Εξάλλου, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σιαρόν, τόνισε ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί να διασωθεί, χωρίς την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Τις θερμές αέριες μάζες, που προερχόμενες από τα ανατολικά διατηρούσαν μέχρι και σήμερα τις ασυνήθιστα ψηλές θερμοκρασίες, θα διαδεχθούν απο αύριο ψυχρές, που θα προέρχονται από τα βόρεια και θα προκαλέσουν αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, καθώς και σχετική αστάθεια στην περιοχή, για τις επόμενες μέρες.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις δυτικές προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 16 στο εσωτερικό και τα υπόλοιπα παράλια.

Και αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικές παροδικές νεφώσεις ωστόσο, πιθανό να δώσουν μερικές βροχές κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά, δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις δυτικές προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 26 στα υπόλοιπα παράλια.

Αύριο το βράδυ ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ αλλά η θάλασσα θα συνεχίσει νάναι ταραγμένη στις δυτικές προσήνεμες περιοχές.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιό χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 35 με 18, στη Λεμεσό 33 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 26 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 14 October 1998 - 15:27:10 UTC