Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στο παρά πέντε απέτρεψε η Αστυνομία, νέο αιματοκύλισμα μεταξύ ανθρώπων του υποκόσμου, στη Λεμεσό.

Τα ξημερώματα συνελήφθησαν ύστερα από καταδίωξη δύο άτομα, οι Θεόδουλος Κάννας Σύνεσης, 24 ετών, από την Κοφίνου, και Παύλος Γεωργίου Κουηλής, 27 ετών, από την Αραδίππου.

Εναντίον τους διερευνάται υπόθεση κατοχής και μεταφοράς αυτομάτων όπλων.

Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην περιοχή Υψωνα.

Σε γραπτή δήλωση του, ο Κουηλής, ανέφερε στην αστυνομία ότι έξω από την μπυραρία "Μάος", στον Υψωνα, ο φίλος του Θεόδουλος Σύνεσης, παρέδωσε στον αδελφό του, Ανδρέα Σύνεση, μια σακούλα με τρία αυτόματα όπλα.

Η αστυνομία, καταζητεί τον Ανδρέα Γεωργίου Σύνεση 30 ετών, τον Γεώργιο Ξιούρουππα 29 ετών, ένα άνδρα και δύο γυναίκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, στόχος τους ήταν η διάπραξη δύο φόνων.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησης τους.


Σχολιάζοντας την νέα επιτυχία της Αστυνομίας και την αποτροπή δύο δολοφονιών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, δήλωσε ότι η αστυνομία ανακρίνει τους συλληφθέντες και πιθανόν να προκύψουν νεότερα στοιχεία το συντομότερο.

Εξάλλου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης,επίβεβαίωσε την υπαρξη πολέμου μεταξύ των φατριών και επεσήμανε, ότι η χθεσινή επιτυχία της Αστυνομίας εντάσεται στο σχέδιο το οποίο έχει καταρτίσει η δύναμη για την αποτροπή τέτοιων ενεργειών.


Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βρετανό Υπουργό Αμυνας Τζόρτζ Ρόπερτσον, δεν ήταν επίσημη πολιτική συνάντηση, αλλά καθαρά κοινωνική, η οποία έγινε στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε ο Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Ντέϊβιντ Μάντεν.

Την εξήγηση αυτή έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, συμπληρώνοντας ότι η επίσκεψη δεν ήταν επίσημη.

Σημειώνεται ότι ο Βρετανός Υπουργός ήρθε στην Κύπρο μέσω των βάσεων και δεν είχε συνάντηση με οποιονδήποτε Κυβερνητικό αξιωματούχο.

Θα ήταν αγενές εκ μέρους του, συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρίστατο σε αυτή την κοινωνική εκδήλωση στην οποία είχε προσκληθεί, τονίζοντας ότι από την όλη ενέργεια του κυριου Ρόπερτσον, δεν επειρεάζεται καθόλου η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πρωί, ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας μαζί με τον Αργεντικό ομόλογο του επιθεώρησαν απόσπασμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στη Λευκωσία.

Ο κύριος Ρόπερτσον δήλωσε ότι το έργο που επιτελείται από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνων, συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σ' αυτό το νησί.


Συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Κύπρου και της Ρωσίας, κυρίων Γιαννάκη Ομήρου και στρατάρχη Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο περιθώριο της έκθεσης αμυντικού εξοπλισμών "Defendory '98", που διοργανώνεται στον Πειραιά.

Σε δηλώσεις του προς τους Ελληνες και Κυπρίους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.

Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, οι υπουργοί Αμυνας Ρωσίας και Κύπρου εξεδήλωσαν την επιθυμία να διευρυνθεί αυτή η συνεργασία που ενισχύει την αμυντική ικανότητα της Κύπρου και προάγει της ήδη υφιστάμενες άριστες φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα έρθουν οι πύραυλοι ΕΣ-300 στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι δεν συζητούμε γι αυτά τα θέματα αλλά η προσπάθειά μας επικεντρώνεται πλέον στο να επαναπροσδιορίσουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και δεν είναι δήθεν πρόβλημα εξοπλισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού της Κυβέρνησης δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τη δήλωση του Προέδρου μετέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα.

Παράλληλα, ο κύριος Στυλιανίδης αναφερόμενος στο θέμα των καταγγελιών περί σκανδάλων, τόνισε ότι η Κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα αθωώσει ενόχους, ούτε θα ενοχοποιήσει αθώους.

Γι' αυτό, συνέχισε, θα αναμένει την πλήρη συλλογή στοιχείων από το Γενικό Ελεγκτή και μετά θα κάνει οποιεσδήποτε αξιολογήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην υπόθεση που προέκυψε στο Υπουργείο Γεωργίας και επεσήμανε ότι η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για διερεύνηση των καταγγελίων σε βάρος του Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Λάκη Χριστοδούλου, αποδεικνύει ακριβώς το πώς κινείται η Κυβέρνηση σ' αυτά τα θέματα.


Σημαντική για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και για υλοποίηση του μεγάλου οράματος, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, την ομόφωνη απόφαση των 15 Υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης, για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις έξι χώρες του πρώτου κύκλου διεύρυνσης στις δέκα Νοεμβρίου.

Παραλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει αυτή την ενταξιακή πορεία, τονίζοντας ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι ιδιαίτερα ευγνώμων.

Σημείωσε, ωστόσο, πως ο δρόμος της Κύπρου προς την Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, και ότι χρειάζεται να υποδειχθεί απ' όλους τους παράγοντες της κυπριακής πολιτικής ζωής σύνεση στους ευρύτερους χειρισμούς και του Κυπριακού προβλήματος.

Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις εναταξιακές διαπραγματεύσεων ήταν και εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο κύριος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε, επίσης, πληροφορίες που φέρουν την Κυβέρνηση να εξετάζει τρόπους για δημιουργία γραφείων στις Βρυξέλλες από τα οποία μη Κυβερνητικοι παράγοντες και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν και να συμμετέχουν με διάφορους τρόπους τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Πληροφορίες ότι πίσω από την κλοπή των 16 εικόνων της Περιστερώνας οι οποίες ανευρέθησαν χθες βράδυ σε δεξαμενή στα Λύμπια, βρίσκεται τουρκικός δάκτυλος, εξετάζει η Αστυνομία.

Οπως δήλωσε το πρωί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, υπάρχει και η πληροφορία ότι οι εικόνες θα διοχετεύονταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα στην Βρεττανία, μέσω των κατεχομένων.

Ο κύριος Κόσης, είχε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στον οποίο διαβίβασε εισηγήσεις για καλύτερη φύλαξη μεγάλης αξίας εικόνων.

Τέτοιου είδους εικόνες, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, θα πρέπει να φυλαχθούν σε ειδικούς χώρους και στην θέση τους να τοποθετηθούν ομοιώματα.

Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος επισκέφθηκε το αρχηγείο Αστυνομίας στο οποίο φυλάσσονται οι εικόνες,τις οποίες και επιθεώρησε.

Ο πανιερώτατος ιδιαίτερα συγκινημένος,ευχαρίστησε τον Αργηγό της Αστυνομίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την συμβολή τους στην ανέυρεση των εικόνων, οι οποίες είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Παράλληλα ο Μητροπολίτης Μόρφου, διαφώνησε με εισηγήση όπως οι μεγάλης αξίας εικόνες να φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους,τονίζοντας ότι τα αρχαιολογικά αντικείμενα δεν πρέπει να αποξενώνονται από το περιβάλλον τους.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης,χαρακτήρισε ώς ευτύχημα το γεγονός ότι οι εικόνες βρίσκονται πίσω στην εκκλησία.


Πληροφορίες ότι έχουν συγκεντρωθεί τεράστιες ποσότητες ζώων στα κατεχόμενα, οι οποίες θα επιχειρηθεί να διοχετευθούν στις ελεύθερες περιοχές, διαβίβασε στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση, αντιπροσωπεία του Παναγροτικού Συνδέσμου.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Κόσης ανέφερε πως έχουν γνώσιν οι φύλακες και πως λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Παράλληλα, καθόρισε ως επικίνδυνα σημεία διεξαγωγής λαθρεμπορίου, εκτός από το τρίγωνο Λύμπια-Δάλι και Αθηαίνου, και τις περιοχές των Βάσεων Δεκέλειας, της Πύλας, της Περιστερώνας, της Κοκκινοτριμιθιάς και λιγότερο του Πύργου.


Το κυπριακό σε συνάρτηση με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια οι οποίες, καίνε, όπως είπε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Από την πλευρά του, ο κύριος Κυπριανού, πρόσθεσε ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα άμυνας, παρατηρώντας ότι πήρε πολύ χρήσιμες πληροφορίες που θα συμβάλουν, στη διαμόρφωση των θέσεων που θα κατατεθούν στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε διαδοχικές συναντήσεις, με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωσνταντόπουλο και τον Πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά.


Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης που υστερεί συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, ζήτησε η ΣΕΚ απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σημερινή συνάντησης τους.

Οπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Μιχαλάκης Ιωάννου, μεταξύ άλλων εισηγήθηκαν την υιοθέτηση προγράμματος ανέγερσης κατοικιών χαμηλού κόστους για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, καθώς και εφαρμογή Εθνικού συστήματος υγείας.

Επιπρόσθετα η αντιπροσωπεία της ΣΕΚ, ενημέρωσε τον κύριο Κληρίδη, για τις θέσεις που θα υποβάλουν στην εξ' υπουργών επιτροπή, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες.


Σε επίπεδο "ακήρυκτου πολέμου" βρίσκονται οι Τουρκο-Συριακές σχέσεις, προειδοποίησε σήμερα ο αρχηγός των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χουσείν Κιβρίκογλου.

Ο Τουρκικός στρατός, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, έχει αναστείλει τις άδειες χιλιάδων στρατιωτών πού υπηρετούν στην μεθόριο με την Συρία, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται επικίνδυνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει ανησυχία γιά τον κίνδυνο σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ύστατη μεσολαβητική προσπάθεια γιά εκτόνωση της κρίσης πραγματοποιεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Αγκυρα.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κατηγόρησε την Συρία ότι έχει γίνει το αρχηγείο της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, αφού όπως διατείνεται, στο έδαφος της καταφεύγουν όχι μόνο Κούρδοι αντάρτες αλλά και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Συριακή κυβέρνηση έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς της Αγκυρας, ενώ φαίνεται να ανταποκρίνεται στις διπλωματικές προσπάθειες εξομάλυνσης της κρίσης.


Μεθαύριο ή την Παρασκευή θα πάρει την τελική του απόφαση το ΝΑΤΟ, για την υλοποίηση ή μή της απειλής αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Σερβίας.

Η απόφαση, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αποκλείεται να ληφθεί στην αυριανή εβδομαδιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Μόνιμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος πραγματοποίησε πολυμερείς επαφές στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, σε μία ύστατη προσπάθεια αποφυγής της στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είχε συναντήσεις με διπλωματικούς παρατηρητές, καθώς και με τον ηγέτη των Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ενώ θα έχει και δεύτερη συνάντηση στο Βελιγράδι, με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Πάντως η Ρωσία, κατέστησε σαφές ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, γιά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, αν το θέμα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Δυνατότερος και με το σύνθημα "Με σεβασμό στον Τηλεθεατή", ο ΛΟΓΟΣ εγκαινίασε τη νέα τηλεοπτική χρονιά, 1998-99.

Συμπληρώνοντας επτά χρόνια ζωής και δημιουργίας, ο ΛΟΓΟΣ παρουσίασε το πρωί, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, το νέο του τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Ενα πρόγραμμα των τεσσάρων χιλιάδων 736 ωρών, που υπόσχεται σωστή ενημέρωση, ψυχαγωγία και επιμόρφωση.

Πιστός πάντα στις εθνικές, θρησκευτικές και κοινωνικές αρχές της ίδρυσής του, ο ΛΟΓΟΣ, όπως αναφέρθηκε και στη διάσκεψη τύπου, μπαίνει και φέτος στη μάχη του ανταγωνισμού και της σύγκρισης.

Επιλέγοντας, τόσο από την Ελληνική όσο και από την διεθνή αγορά, αξιόλογα προγράμματα, σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και ντοκυμαντέρ, φιλοδοξεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό τηλεθεατή.

Φέρνει ακόμη πιο κοντά την Ελλάδα και ενδυναμώνει το Ελληνόφωνο πρόγραμμα του σταθμού μας.

Μία άλλη επιτυχία, εξάλλου, που υπογράφει ο σταθμός μας, είναι η συμφωνία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας, για την εξασφάλιση των αποκλειστικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Καλαθόσφαιρας.

Αυτό που επιδιώκει ο ΛΟΓΟΣ και τη φετινή χρονιά, όπως ανέφερε η διεύθυνση του σταθμού, είναι η εναλλακτική επιλογή στους τηλεθεατές.

Το ερχόμενο Σάββατο στις δέκα Οκτωβρίου, εγκαινιάζεται λοιπόν η νέα τηλεοπτική χρονιά του ΛΟΓΟΥ, στη μικρή οθόνη, με σεβασμό πάντοτε στον Τηλεθεατή!


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς, 2-3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασια θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια, στους 17 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 12 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίρθιος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2-3 μποφόρ και αργότερα νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 - 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 βαθμούς στα νότια παράλια, στους 27 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 19 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 19, στη Λεμεσό 28 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 19 με 12.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 6 October 1998 - 15:27:15 UTC