Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε λεκτικές επιφυλάξεις χωρίς συνέχεια περιορίσθηκε η Γαλλία όσον αφορά τη θέση της για λύση του Κυπριακού και μετά ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Λόγου από το Λουξεμβούργο Κώστας Μοσχονάς, το Συμβούλιο των δεκαπέντε Υπουργών Εξωτερικών αποφάσισε να αρχίσουν κανονικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των έξι υπό ένταξη χωρών στις δέκα Νοεμβρίου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Κανονικά εκτιμά η κυβέρνηση ότι συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου- Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης στην σημερινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους επικαλούμενος δηλώσεις της αυστριακής προεδρίας, ανέφερε πως η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα συνεχισθεί απρόσκοπτα με βάση τα συμπεράσματα των συνόδων κορυφής του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ.

Από τη πλευρά του ο διαπραγματευτής με την Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου δήλωσε πως δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση εάν η Ιταλία και η Γαλλία εμμένουν στη θέση όπως λυθεί το κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου.


Μετά την επιστροφή της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αν Χέρκους, αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία του "πήγαιν' έλα" κατά την οποία η κυβέρνηση θα ζητήσει διευκρινίσεις για το κεφάλαιο της μείωσης της έντασης.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος σημείωσε ότι επί της ουσίας η Κυβέρνηση αποδέχεται οποιαδήποτε συζήτηση από τη στιγμή που αυτή κινείται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Στυλιανίδης είπε ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμείνουμε μόνο στα θέματα του στρατιωτικού διαλόγου και ανέφερε ότι οι διευκρινίσεις για το θέμα της μείωσης της έντασης και της ασφάλειας θα πρέπει να δοθούν στις πρώτες συναντήσεις.

Οι σχετικές πρόνοιες του ψηφίσματος 1178 του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση στα θέματα μείωσης της έντασης και ασφάλειας, είπε χαρακτηριστικά.


Νέα ιεροσυλία σε βάρος του κατεχόμενου μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, από μέρους οργάνων του ψευδοκράτους Ντενκτάς, ήλθε στην επιφάνεια.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", σε δημοσίευμα της υπό τον τίτλο "Τα δάκρυα του μοναστηριού", καταγγέλλει ότι λεγόμενοι λειτουργοί του ψευδο- υπουργείου Οικονομικών επισκέπτονται το μοναστήρι σε καθορισμένες ημέρες και παραλαμβάνουν τα χρήματα που συγκεντρώνονται στο παγκάρι της εκκλησίας.

Η ίδια τουρκοκυπριακή εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι το ακριτικό μοναστήρι καταρρέει και τονίζει ότι επιβάλλεται η επισκευή του.

Σε μία άλλη προκλητική ενέργεια, ο ψευδο-δήμαρχος του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, δήλωσε ότι θα καταλάβει το ένα από τα δύο Ελληνοκυπριακά σχολεία του χωριού, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως σχολείο για τα Τουρκόπαιδα.


Το Κυπριακό βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση των τελευταίων χρόνων, επεσήμαναν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης.

Οι κύριοι Κυπριανού και Κακλαμάνης, είχαν συνάντηση μιας ώρας στην Αθήνα, κατά την οποίαν ανασκοπήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κακλαμάνης, αφού τόνισε τη στενή συνεργασία των δύο κοινοβουλίων, επεσήμανε την σοβαρότητα της κατάστασης του κυπριακού προβλήματος.


Επαναθεώρηση του θεσμού του διορισμού συνομιλητών ζητά ο πρόεδρος της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, Αλέξης Γαλανός.

Το όλο θέμα συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρωινή συνάντησή τους.

Αναφορικά με τη σκανδαλολογία, ο κύριος Γαλανός εξέφρασε την άποψη ότι είναι η εποχή που θα δημοσιοποιηθούν κάποια σκάνδαλα, ωστόσο σημείωσε ότι όλοι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.


Εάν υπάρχει καταγγελία, για τα περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου της Βουλής, θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, που τηρήθηκε για τη διερεύνηση των καταγγελιών εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, εκτιμά το ΑΚΕΛ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αντρέας Χρίστου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επιτροπή Ελέγχου της Βουλής στην ερχόμενη της συνεδρία, την ερχόμενη Πέμπτη να παραπέμψει το όλο θέμα στο Γενικό Ελεγκτή.


Με δυο πειθαρχικά αδικήματα βαρύνεται ο διευθυντής του Τμήματος Υδάτων Λάκης Χριστοδούλου στην έκθεση που παρέδωσε στον Υπουργό Γεωργίας η ερευνώσα λειτουργός της υπόθεσης Γεωργία Ερωτοκρίτου.

Στην πολυσέλιδη έκθεση διαπιστώνεται μεταξύ άλλων, ότι ο Διευθυντής του τμήματος υδάτων, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, εχρησιμοποιούσε κατά κατάχρηση εξουσίας τους υπαλλήλους του προς ώφελός του.

Βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών ο Υπουργός Γεωργίας, αφού μελετήσει την έκθεση θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εν συνεχεία, θα διατυπωθεί κατηγορητήριο από τον Γενικό Εισαγγελέα, το οποίο θα παραδοθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας η οποία έχει την ευθύνη για τον τελικό χειρισμό του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον του κυρίου Χριστοδούλου, έχει διεξαχθεί και αστυνομική έρευνα το περιεχόμενο της οποίας μελετάται από τον Γενικό Εισαγγελέα.


Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Λουκής Λουκαϊδης, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Λουκαϊδης, από την πρώτη Νοεμβρίου αναλαμβάνει καθήκοντα δικαστή στο νέο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο δικαστήριο αυτό θα μπορεί να προσφεύγει απευθείας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Σοβαρό πρόβλημα καυσίμων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αεροδρόμια, λιμάνια και βιομηχανίες μετά την απεργία διαρκείας που κήρυξαν από σήμερα το πρωί οι οδηγοί βυτιοφόρων, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση συναδέλφου τους.

Καμία εταιρεία πετρελαιοειδών δεν δέχεται να εργοδοτήσει τον οδηγό, γιατί είχε τροχαίο ατύχημα πριν από τεσσερισήμισυ μήνες, αλλά οι συντεχνίες απορρίπτουν τη δικαιολογία, γιατί δεν έχει καταδικαστεί ούτε έχει στερηθεί της άδειάς του.

Εν τω μεταξύ, η διαμεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας ζήτησε δεκαπενθήμερη αναστολή της απεργίας ώστε να δοθεί χρόνος για διαβούλευση.


Οι πρακτικές πλευρές του σχεδίου στήριξης της αγελαδο-τροφίας, ήταν στο επίκεντρο συζήτησης του Υπουργού Γεωργίας με αντιπροσωπεία των αγελαδοτρόφων.

Οι αγελαδοτρόφοι, ήγειραν το θέμα των επιχορηγήσεων το οποίο ανέρχεται όπως ανέφεραν στις 750 χιλιάδες λίρες, ενώ ο υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση να μελετήσει το πρόβλημα.


Λεπτομερή σχέδια για επίθεση εναντίον της Συρίας, έχει καταστρώσει το γενικό επιτελείο των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Μία πιθανή επίθεση θα εκδηλωθεί κατ'αρχήν από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως αναφέρει η ευρείας κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, δημοσιοποιώντας παράλληλα, λεπτομέρειες του σεναρίου.

Εν τω μεταξύ, με σκληρές και απρόβλεπτων επιπτώσεων αντιδράσεις προειδοποίησε την Τουρκία, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, σε περίπτωση πολεμικής σύρραξής της με την Συρία.

Ο Μουμπάρακ, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή, αναμένεται να μεταβεί αύριο στην Αγκυρα, σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης, ενώ ακολούθως θα μεταφέρει τις τουρκικές θέσεις στην Δαμασκό.

Εξάλλου, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι οι πολεμικές προθέσεις της Τουρκίας κατά της Συρίας, απειλούν ολόκληρη την Μέση Ανατολή και κάλεσε την Αγκυρα να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, οι οποίες έδωσαν την αφορμή για την εκδήλωση της κρίσης.


Ως τελευταία ευκαιρία για την αποφυγή στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση στο Βελιγράδι, ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είχε επίσης επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ενώ την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο συζήτησαν και οι 15 Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης, στο Λουξεμβούργο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες, παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στα νότια παράλια, και στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα υπόλοιπα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς τριών μποφόρ, και το απόγευμα θα καταστούν νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη, στις νότιες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια παράλια, και στους 27 βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 19, στη Λεμεσό 29 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 18 και τέλος στον Πρόδρομο 24 με 15.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 5 October 1998 - 15:27:27 UTC