Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Απαρχή του τέλους του Ελληνισμού στην Κύπρο, θα αποτελέσει η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, επανατόνισε το πρωϊ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Συνεπώς, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, θα πρέπει να επιμείνουμε στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ακόμη, ότι η έντονη σκανδαλολογία η οποία εκδηλώθηκε πρόσφατα, απο-προσανατολίζει τον λαό μας από το εθνικό μας θέμα.

Ανέφερε επίσης ότι την προσεχή εβδομάδα, η Ιερά Σύνοδος, αφού ενημερωθεί απο τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, θα μελετήσει την έκθεση της ερευνητικής επιτροπής και θα πάρει οριστικές αποφάσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μιλούσε κατά την αναχώρησή του για τη Βουλγαρία, όπου θα συμμετάσχει σε Μείζονα Ιερά Σύνοδο, με πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Τον Μακαριώτατο συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος και ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος.

Η Μείζον Ιερά Σύνοδος, στην οποίαν κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, θα συνέλθει στη Σόφια και θα ασχοληθεί με την εξεύρεση μιάς ποιμαντικής λύσεως στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Βουλγαρίας.


Τίποτα το θετικό δεν προέκυψε από τις διεργασίες και επαφές της πολιτικής ηγεσίας στη Νέα Υόρκη, εκτιμά εκ πρώτης όψεως ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

Θα αναμένει, όπως είπε, να επιστρέψει ο Πρόεδρος και οι αρχηγοί των κομμάτων, να συνέλθει το εθνικό συμβούλιο και ακολούθως θα τοποθετηθεί.


Ανακριβή χαρακτηρίζει ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης τα δημοσιεύματα στον Τύπο ότι έχει υποβάλει ή προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει πως συνεχίζει να επιτελεί τα καθήκοντά του με συνέπεια, ενώ έχει ήδη παραδώσει όλα τα στοιχεία που του ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως αποτέλεσμα των καταγγελιών του Χρίστου Πουργουρίδη.

Ο κύριος Μιχαηλίδης, επικαλούμενος τη πολυετή υπηρεσία του στα κοινά, σημειώνει πως η παραμονή του στο υπουργείο και η ταυτόχρονη συμβολή του στην διευκρίνιση των όσων αφορούν το όνομά του, αποτελεί ευθύνη και καθήκον του Υπουργού Εσωτερικών.


Το ΔΗΚΟ δεν πήρε ποτέ σακούλες με λεφτά, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού, σχολιάζοντας σχετικές καταγγελίες του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Χρίστου Πουργουρίδη.

Ο κύριος Κυπριανού πρόσθεσε ότι το κόμμα πήρε εισφορές από διάφορες επιχειρήσεις, αλλά ανωνύμως, σημειώνοντας παράλληλα, ότι το χρέος του κόμματος το οποίο ανέρχεται στις 782 χιλιάδες δεικνύει ότι το ΔΗΚΟ δεν πήρε λεφτά με ανταλλάγματα.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν έτυχε ενημέρωσης από τον κύριο Πουργουρίδη, σχετικά με καταγγελίες του για ακόμη δύο στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ αντίστοιχα.

Ερωτηθείς εξάλλου, εάν θα πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία του Χρίστου Πουργουρίδη ώστε να μπορέσει ο κύριος Μιχαηλίδης να ασκήσει δίωξη, ο Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι αυτά δεν είναι επί του παρόντος.


Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης κάλεσε τον βουλευτή Χρίστο Πουργουρίδη, εάν έχει οποιαδήποτε στοιχεία για χρηματισμό αξιωματούχων κομμάτων, να τα υποβάλει στη Γενική Εισαγγελία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από συνάντηση του με τον υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους, ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε, εξάλλου, ότι σύντομα ανακριτές της Αστυνομίας θα μεταβούν στην Ελλάδα, τη Βρετανία και άλλες χώρες για ανακρίσεις σχετικά με το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Οσον αφορά τη διερεύνηση των καταγγελιών εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, ο κύριος Μαρκίδης συνέστησε υπομονή και αποφυγή δογματισμών.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον κύριο Μαρκίδη για τις έρευνες εναντίον του διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Λάκη Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι η Γενική Εισαγγελία θα αποφασίσει επί του θέματος εντός των προσεχών ημερών.


Σκηνές σαν από αστυνομική κινηματογραφική ταινία διαδραματίστηκαν το πρωί σε κεντρικούς δρόμους της Λεμεσού, με ρίψεις πυροβολισμών και τραυματισμούς.

Περιπολικά της άμεσης επέμβασης του τμήματος τροχαίας, και μοτοσυκλεττιστές της ομάδας "Ζήτα", καταδίωκαν για τρείς και πλέον ώρες άγνωστο αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου αδιαφορώντας για κάθε κίνδυνο προέβη σε σειρά παραβάσεων των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Επίσης, προκειμένου να ξεφύγει από αστυνομικό κλοιό, κτύπησε με το όχημά του δύο αστυνομικούς οι οποίοι τραυματίστηκαν.

Προς εκφοβισμό του, αστυνομικοί έριξαν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς εναντίον του αυτοκινήτου του.

Τελικά, γύρω στο μεσημέρι ο ύποπτος, ο οποίος είναι ο Αντώνης Μαρκαντώνης, 35 ετών, πρώην αστυνομικός, παραδόθηκε στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λεμεσού.


Μεσολάβηση για την ανατροπή της ακύρωσης της αγοράς του κτήματος της Εκκλησίας από την Αρχή Ηλεκτρισμού, ζητούν ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μέσα Γειτονιάς, από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού.

Ο δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς Στέλιος Μαρκίδης, υποστήριξε ότι η ανέργεση των γραφείων της Αρχής Ηλεκτρισμού θα υποβοηθήσει και θα αναπτύξει τον δήμο, αφού θα υπάρξει εισροή κεφαλαίων και παράλληλα θα δημιουργηθούν νέα έργα υποδομής.

Από την πλευρά, ο κύριος Κυπριανού βρίσκοντας δικαιολογημένο το αίτημα, υποσχέθηκε να παραπέμψει το όλο θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.


Η πλήρης εφαρμογή της αρχής της χρηστής διοίκησης από τους εκάστοτε κυβερνώντες, προκειμένου όλοι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται ισότιμα, είναι ο στόχος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, δήλωσε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του Νίκος Μεσαρίτης.

Σε όλες τις υποθέσεις που χειρίστηκε το επιμελητήριο, όπως τόνισε ο κύριος Μεσαρίτης, μεταξύ των οποίων και το πρόσφατο θέμα της αναθεώρησης των πολεοδομικών ζωνών στη περιοχή "Θαλασσινές Σπηλιές", κύρια επιδίωξη είναι ο αποκλεισμός ευνοιοκρατικής μεταχείρισης ορισμένων πολιτών από το κράτος.


Νέος καγκελλάριος της Γερμανίας αναδείχθηκε ο 55χρονος Σοσιαλδημοκράτης Γκέχαρντ Σρέντερ, αφού το κόμμα του υπερίσχυσε με μεγάλη διαφορά στις γενικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Σοσιαλ-δημοκρατικό Κόμμα του Σρέντερ συγκέντρωσε ποσοστό 40,9 τοις εκατόν, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία δέκα εδρών στο νέο Γερμανικό Κοινοβούλιο, σε συνασπισμό με το Κόμμα των Οικολόγων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλ-Δημοκρατών-Οικολόγων συγκέντρωσε 345 έδρες σε σύνολο 669, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες εξασφάλισαν 245 έδρες.

Η ήττα του απερχόμενου Καγκελλάριου Κόλ, θεωρείται ολοκληρωτική, αφού έχασε στην ίδια την γενέτειρα του από υποψήφιο του Σοσιαλ-δημοκρατικού Κόμματος, ενώ κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του στην Βουλή, χάρη στις ψήφους της περιφερειακής λίστας του Κόμματος του.

Εν τω μεταξύ, πηγή του Σοσιαλ-δημοκρατικού Κόμματος στη Βόννη, ανέφερε ότι έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες στην νέα κυβέρνηση.

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την εκλογή Σρέντερ, τονίζοντας ότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Γερμανία.

Σχολιάζοντας τις εκλογές, ο υπουργός επικρατείας της Τουρκίας, αρμόδιος γιά θέματα Ευρωπαικής Ενωσης και Κύπρου, Σουκρού Γκιουρέλ, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση, θα δώσει ώθηση στις προσπάθειες ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαική Ενωση και δεν θα θέσει "τεχνητά κριτήρια", όπως η κυβέρνηση Κόλ.


Τον διορισμό προσωρινής κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο εξετάζει το Σερβικό Κοινοβούλιο, σε σημερινή σύνοδο του.

Το κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Βελιγραδίου, θα μελετήσει πρόταση για τον διορισμό ενός προσωρινού εκτελεστικού Συμβουλίου, στην ταραγμένη επαρχία, το οποίο θα αναλάβει την πολιτική εξουσία.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, έχουν καταστείλει την εξέγερση των Αλβανών αυτονομιστών, ολοκληρώνοντας τις επιχειρήσεις τους.


Η πολιτικο-οικονομική κρίση στη Ρωσία ολοένα και επιδεινώνεται.

Πρόεδρος Γέλτσιν και Πρωθυπουργός Πριμακώφ, συζήτησαν σήμερα την κυβερνητική κατάσταση που δημιουργήθηκε έπειτα από την παραίτηση του αντιπροέδρου της Ρωσικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, λόγω της ανα-ποφασιστικότητας που επικρατεί όσον αφορά τα μέτρα που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση γιά απάμβλυνση της κατάστασης, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη συσταθεί πλήρως.

Επίσης, μέχρι στιγμής, κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει τη νευραλγική θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, αρμόδιου για την οικονομική πολιτική.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς μέχρι βόρειους ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα κατέλθει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16 στα δυτικά παράλια και στους 20 στα υπόλοιπα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, αλλά το απόγευμα θα σχηματιστούν παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι ασθενείς, 2 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέχρι βορειοδυτικούς μέτριους 3 έως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 28 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 19, στη Λεμεσό 31 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 15 και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 28 September 1998 - 15:27:11 UTC