Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τα Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν και φέτος στην άσκηση Νικηφόρος, δηλώνει ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν αφορά κανέναν, το πρόγραμμα στρατιωτικών ασκήσεων Κύπρου και Ελλάδος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο κύριος Τσοχατζόπουλος εκφράζει την ανησυχία του για την στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ και αποκαλύπτει ότι θα εγείρει το θέμα, κατά την επικείμενη συνάντηση του με τον Ισραηλινό ομόλογο του, τις προσεχείς εβδομάδες στην Αθήνα.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ακολουθώντας την συναπόφαση για αποπυραυλοποίηση του κυπριακού, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα των πυραύλων Ες-300.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τονίζει τέλος ότι θα πρέπει να αντιτάξουμε μία κοινή άμυνα, έναντι της συνεχούς προσπάθειας της Τουρκίας, να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της κατοχής.

Ο Ακης Τζοχατζόπουλος, θα βρίσκεται την ερχόμενη Τετάρτη στην Κύπρο, για να ενημερωθεί από την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, για τις επιχειρησιακές ικανότητες της Δύναμης, σε σχέση με το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.

Την Πέμπτη, ο κύριος Τζοχατζόπουλος θα παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση της πρώτης Οκτωβρίου.


Την επαναβεβαίωση, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται προς την κατεύθυνση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη Κύπρο, έδωσε η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Ματλίν Ολπραϊτ.

Σε μήνυμά της, το οποίο διάβασε ο ειδικός συντονιστής Τόμας Μίλλερ στην τελετή βραβειών της κυπριακής ομοσπονδίας Αμερικής, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρει πως το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο κυπριακό επηρεάζει τα συμφέροντα ασφάλειας των Ηνωμένων Πόλιτειών στη περιοχή.

Παράλληλα σημειώνει πως ο Πρόεδρος Κλίντον έχει αναγάγει τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού σε υψηλή προτεραιότητα.

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος τς Δημοκραττίας μιλώντας στην ίδια εκδήλωση κατήγγειλε τον Ραούφ Ντεκτάς οτι με την καθοδήγηση της Αγκυρας έχει πάρει τον δρόμο προς τη διαίρεση και τη δημιουργία δύο προτεκτοράτων στη Κύπρο.

Ενώπιον των ομογενών ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παρέεμβει ουσιαστικά στις προσπάθειες για επίλυση του κυυπριακού.


Η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, επέλεξε σήμερα, ένα λιτό και απόμερο ναό για τον εκκλησιασμό του.

Στην Ιερά Μονή Θεοτόκου, μακρυά από επισήμους, ηλεκτρικές καμπάνες και μικρόφωνα, ο Μακαριώτατος τέλεσε τη θεία λειτουργία, αλλά άρχισε και την ημέρα των γενεθλίων του, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και με τις σιγαλές ψαλμωδίες της γυναικείας αδελφότητας της μονής.

Στις εγκάρδιες ευχές του πυκνού εκκλησιάσματος με το "εις πολλά έτη Δέσποτα" και το "Χρόνια Πολλά", ο Μακαριώτατος αντιδώρισε τις ευλογίες του.


Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας βρίσκονταν και σήμερα μέλη και στελέχη του ΠΑΚ, συγγενείς αγνοουμένων και εκπρόσωποι των προσφυγικών σωματείων Αδούλωτη Κερύνεια και Ελεύθερο Μόρφου, καθώς και η μαθητική κίνηση ΝΕΔΗΣΥ, για τη συνέχιση της διαφωτιστικής εκστρατείας.

Σε χαιρετισμό του προς τους νέους της ΝΕΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του ΠΑΚ, Αρης Χατζηπαναγιώτου, τόνισε πως όσες προσπάθειες κι'αν καταβάλλονται, από εκείνους που υπακούουν στις ξενόπνευστες σειρήνες, να μας κάνουν να αισθανόμαστε ένοχοι, επειδή αγωνιζόμαστε εναντίον της κατοχής, εμείς πρόσθεσε, αισθανόμαστε περήφανοι, γιατί κάνουμε το καθήκον μας για την πατρίδα μας.


Στη μεγαλύτερη σπείρα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών που δρά στην Κύπρο, ανήκει ο εικοσι-πεντάχρονος οικοδόμος Μιχάλης Κλεοβούλου Μιχαήλ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν δέκα κιλά μαριχουάνα, τα οποία εισήγαγε από την Αθήνα.

Παρουσιάζοντας τον Μιχαήλ ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ο αστυνομικός ανακριτής ανέφερε ότι ο ύποπτος σε κατάθεσή του, παραδέχθηκε ότι τα ναρκωτικά προορίζοντο για εμπορία.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας, καταβάλλουν προσπάθειες εντοπισμού και σύλληψης των συνεργατών του υπόπτου, από τους οποίους προμηθεύεται τα ναρκωτικά.

Ηδη στην Κύπρο, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της αστυνομίας, άτομα του υποκόσμου, τα οποία ανήκουν σε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών και η σύλληψή τους είναι θέμα ωρών.

Ο Μιχαήλ προφυλακίστηκε για οκτώ ημέρες.


Νεαρός ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία σχετικά με υπόθεση νυκτερινής προστασίας, τέθηκε υπό τριήμερη κράτηση, ύστερα από καταγγελία του Κυριάκου Καμούγιαρου, ιδιοκτήτη καμπαρέ στη Λευκωσία, ότι του επιτέθηκε και τον λήστεψε.

Εκθέτοντας τα γεγονότα στο

Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ανακριτής του ΤΑΕ ανέφερε ότι στις τρεις το πρωί, ο Χρίστος Τζιακούρης, από το Γέρι, εικοσι-πέντε ετών, επισκέφθηκε το κέντρο του Καμούγιαρου και τον απείλησε.

Ακολούθως, σύμφωνα με την καταγγελία του παραπονούμενου, ο Τζιακούρης τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο, του έσχισε το πουκάμισο του και του έκλεψε ποσό εξακοσίων-τριάντα λιρών.

Από την άλλη, ο δικηγόρος του υπόπτου, ισχυρίσθηκε ότι η καταγγελία του Καμούγιαρου είναι ψευδής και ότι η υπόθεση ήταν στημένη.

Μετά το επεισόδιο, ο Τζιακούρης προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία ότι του επιτέθηκε ο Καμούγιαρος.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Τζιακούρης και τέσσερα άλλα πρόσωπα είχαν παραπεμφθεί σε δίκη στο Κακουργιοδικείο, με την κατηγορία της εκβιαστικής απαίτησης χρημάτων από τον Καμούγιαρο.


Μιά νέα εποχή, χωρίς τον Χέλμουτ Κόλ, ίσως ανατείλει για την Γερμανία, έπειτα από τις σημερινές γενικές εκλογές, οι οποίες θα αναδείξουν τον Καγκελλάριο, που θα οδηγήσει την χώρα στον 21ο αιώνα.

Αντίπαλος του Κόλ, είναι ο φιλόδοξος πενηντα-τετράχρονος Σοσιαλδημοκράτης Γκέχαρντ Σρόντερ, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότεροι από εξήντα εκατομμύρια Γερμανοί, οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες από τις εννέα το πρωί.

Ο Καγκελλάριος Κόλ, ύστερα από 16 χρόνια στην εξουσία, θα προσπαθήσει να εκλεγεί για πέμπτη συνεχή θητεία, κάτι πρωτοφανές για τα Γερμανικά πολιτικά δεδομένα.

Ο εξηντα-οκτάχρονος Κόλ θα δώσει σκληρή μάχη με τον Γκέχαρντ Σρόντερ, ο οποίος προβάλλει το μήνυμα της αλλαγής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει την χώρα στην στασιμότητα.

Ανάμεσα στα καθήκοντα του νέου Καγκελλάριου θα είναι η επαναφορά της πρωτεύουσας στο Βερολίνο και η υιοθέτηση του Ευρωνομίσματος, που θα αντικαταστήσει το Γερμανικό μάρκο.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις επτά ώρα Κύπρου, όποτε θα γίνουν και οι αρχικές εκτιμήσεις για τον τελικό νικητή, ενώ τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται γύρω στα μεσάνυκτα.

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν κατευθείαν τον Καγκελλάριο, αλλά εκλέγουν τα 656 μέλη του Κοινοβουλίου, τα οποία επιλέγουν τον επικεφαλής της κυβέρνησης.


Την πρόθεση του για ανακήρυξη Παλαιστινιακού κράτους στις τέσσερις Μαίου 1999, θα ανακοινώσει ο Γιασέρ Αραφάτ, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι μία τέτοια ενέργεια πιθανόν να δυναμιτίσει την ειρηνευτική διαδικασία.

Εξάλλου, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ καταβάλλει προσπάθειες αφ'ενός για πάγωμα του σχεδίου για ανακήρυξη Παλαιστινιακού κράτους και αφ'ετέρου για αποδοχή από τους Ισραηλινούς, σχεδίου αποχώρησης τους από ακόμη 13 τοις εκατόν της Δυτικής Οχθης.


Τριακόσιους νεκρούς άφησε πίσω του μέχρι τώρα ο καταστροφικός τυφώνας Τζιώρτζ, ο οποίος κατευθύνεται προς τις Αμερικανικές πολιτείες Μι-σσισιπή και Λουϊζι-άνα.

Ο τυφώνας, ο οποίος σάρωσε τα νησιά της Καραϊβικής και την Φλώριδα, ενισχύεται στον Κόλπο του Μεξικού, πνέοντας με ανέμους, η ταχύτητα των οποίων φθάνει τα 177 χιλιόμετρα την ώρα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ αυτοί πού παραμένουν λαμβάνουν όλα τα μέτρα πρός αντιμετώπιση της θεομηνίας.

Εν τω μεταξύ, μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το κτύπημα του τυφώνα θα είναι το ισχυρότερο μέχρι τώρα, προκαλώντας σφοδρές καταιγίδες.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο εως τροών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 19 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 13 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο εως τριών μποφόρ και το απόγευθμα δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 28 στα δυτικά παράλια και στους 21 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα επίσης 32 με 19, στη Λεμεσό 29 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 16 και τέλος στον Πρόδρομο 20 με 12.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 27 September 1998 - 14:27:26 UTC