Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αθήνα.Σκηνές τρόμου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Αρκετοί τραυματίες μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της ΕΛΛΑΣ, μία κοπέλα να χαροπαλεύει στον Ερυθρό Σταυρό, και πολλά γιατί, έχουν συνθέσει την εικόνα ενός τραγικού αστυνομικού εγχειρήματος για τη σύλληψη του Ρουμάνου τρομοκράτη Σορίν Ματέι και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε.

Τα γεγονότα άρχισαν λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ όταν η αστυνομία αποφάσισε τελικά να εισέλθει στο διαμέρισμα, στο οποίο ο γνωστός τρομοκράτης κρατούσε υπό ομηρία την οικογένεια Γκινάκη.

Κατά την αιφνίδια αστυνομική επιχείρηση εξερράγη χειροβομβίδα την την οποία ο Ματέι είχε βάλει στη τζέπη του παντελονιού της εικοσιπεντάχρονης Αμαλίας Γκινάκη, με αποτέλεσμα τον κρίσιμο τραυματισμό της, καθώς και αστυνομικών και του δράστη.

Φανερά ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ζήτησε έγγραφη αναφορά για το επεισόδιο, ενώ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τον καταλογισμό ευθυνών, τονίζοντας ότι όλα τα θέματα εξετάζονται σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Την ίδια ωρα ενστάσεις διατυπώνονται στους κόλπους της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον τραγικό τρόπο που "έληξε" η χθεσινή ομηρία της οικογενείας Γκινάκη από τον 26χρονο Ρουμάνο κακοποιό, ενώ όπως μεταδίδεται ο Αρχηγός της αστυνομίας έχει υποβάλει ήδη την παραίτησή του.


Ως προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό, προβάλλεται η διπλωματική κινητικότητα που σημειώνεται σήμερα στη Νέα Υόρκη, εκ μέρους των Αμερικανών.

Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είχε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ενώ σε λίγο αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι επαφές Χόλμπρουκ, οι οποίες γίνονται παρουσία του Ειδικού Συντονιστή του Στέϊτ Ντιπάρντμεντ, Τόμας Μίλλερ, επικεντρώνονται στην προώθηση μίας διαδικασίας εκ του σύνεγγυς επαφών, μεταξύ των δυο πλευρών, για θέματα ασφάλειας.


Τρία κλιμάκια αποτελούμενα από πέντε μέλη το καθένα, θα αναλάβουν να διερευνήσουν τις καταγγελίες του Χρίστου Πουργουρίδη, εναντίον του Ντίνου Μιχαηλίδη, για αθέμιτο πλουτισμό.

Οπως δήλωσε, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Σπύρος Χρήστου, (ύστερα από σύσκεψη των κλιμακίων που θα αναλάβουν τη διερεύνηση), το πρώτο κλιμάκιο, θα αποτελείται από Ελεγκτές και Τεχνικό προσωπικό, όπως αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι θα διερευνήσουν θέματα χαλαρώσεων, και κτιριακές εγκαταστάσεις.

Το δεύτερο κλιμάκιο, θα μελετήσει φακέλους του φόρου εισοδήματος και του κτηματολογίου, και το τρίτο, θα αναλάβει τη μελέτη φακέλων του Εφόρου Εταιρειών, καθώς και του Τμήματος Μετανάστευσης, για τις καταγγελίες που αφορούν τις άδειες αλλοδαπών.

Ο κύριος Χρήστου πρόσθεσε ότι η υπηρεσία του, θα ετοιμάσει έκθεση την οποία θα αποστείλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Εισαγγελέα, οι οποίοι θα την μελετήσουν για να αποφασίσουν τους περαιτέρω χειρισμούς.

Σχετικά με τον χρόνο παράδοσης της έκθεσής του, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία των ερευνών.


Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης παρέδωσε στον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο, πολυσέλιδο μνημόνιο το οποίο απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μνημόνιο, ο κύριος Μιχαηλίδης απαντά στις κατηγορίες που θέτει εναντίον του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστος Πουργουρίδης, για αθέμιτο πλουτισμό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα παραμείνει στη θέση του, ακόμη και όταν αρχίσει η έρευνα, γιατί όπως είπε, είναι για λόγους προσωπικής και πολιτικής ευθιξίας που θα πρέπει ένα δημόσιο πρόσωπο, ένας υπουργός, να ανταποκρίνεται προς τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του.


Σκανδαλώδη χαρακτήρισαν βουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας τη διαδικασία για την εξασφάλιση επιχορη-γημένου ρεύματος για τους αγρότες από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Χρίστος Μαυροκορδάτος κατήγγειλε ότι το πιστοποιητικό που ετοίμασε το Υπουργείο Γεωργίας για βεβαίωση της ιδιότητας και των εσόδων των αγροτών είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και γραφειοκρατικό και θυμίζει φορολογική δήλωση.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι μόνο το 2% των αγροτών μπορούν να εξασφαλίσουν την επιχορήγηση και αποκάλυψε ότι οι αγρότες αναγκάζονται να προβαίνουν σε ψευδείς δηλώσεις για τα εισοδήματά τους προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίζουν φθηνό ρεύμα.


Προς επανα-διαπραγμάτευση του καθεστώτος λειτουργίας του ογκολογικού κέντρου προχωρούν κυβέρνηση και Τράπεζα Κύπρου, στοχεύοντας στην καλύτερη λειτουργικότητά του.

Σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο πρόεδρος του κέντρου Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης.

Κύριο ζητούμενο θα είναι η παραχώρηση του ελέγχου στην κυβέρνηση η οποία θα καταβάλλει και τα έξοδα λειτουργίας του κέντρου.

Οι κυβερνητικοί γιατροί, εν τω μεταξύ, εξέφρασαν αντίδραση στη μεταφορά από τον δημόσιο τομέα γιατρών στο κέντρο, με διαφορετικούς όρους εργοδότησης.


Κατά "επτά κόμμα επτά τοις εκατόν" αυξημένα είναι τα κέρδη της Ελληνικής τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 1998, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο, του 1997.

Τα αποτελέσμα του συγκροτήματος παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο πρόεδρος και πρώτος εκτελεστικός Διευθυντής, Πάνος Γαλανός, μετά από συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε την έκθεση λογαριασμών.

Επίσης, αποφάσισε την καταβολή στους μετόχους, προμερίσματος προς έξι σεντ, ανά μετοχή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο κύριος Γαλανός υπέδειξε ότι το συγκρότημα της Ελληνικής Τράπεζας, βρίσκεται στο στάδιο ανασυγκρότησης και υλοποίησης σημαντικών στρατηγικών επενδύσεων.

Οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με τον κύριο Γαλανό, καλύπτουν πρώτιστα την επέκταση στον ελλαδικό χώρο και σε άλλες χώρες, αρχής γενομένης με τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος της Ελληνικής Τράπεζας στην Αθήνα.

Επίσης οι επενδύσεις αφορούν και την αναβάθμιση των συστημάτων πληροφορικής, την υιοθέτηση νέων διαδικασιών και την αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής και του δικτύου καταστημάτων.


Αλλος ένας αρχαίος τάφος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια χωμα-τουργικών εργασιών για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Λεμεσού- Πάφου.

Ο τάφος ήταν ασύλητος και οι αρχαιολόγοι βρήκαν αξιόλογα αγγεία της ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και οστά.

Από το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή ανακαλύφθηκαν και άλλοι τάφοι, εκτιμάται ότι υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο και οικισμός.


Τα αποθέματα νερού, μάς αρκούν μόλις μέχρι το τέλος του χρόνου, προειδοποίησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, το απόθεμα στα φράγματα έχει πέσει στο επτά τοις εκατόν της χωρητικότητάς τους και όπως ανέφερε ο κύριος Θεμιστοκλέους, εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική βροχόπτωση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 1999 θα σημειωθεί σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.

Συναφώς, ο κύριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί το θέμα της αφαλάτωσης, με στόχο το 2000 να αρθούν οι οποιεσδήποτε οδυνηρές περικοπές νερού.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους προέβη στις δηλώσεις αυτές στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για τη Μόσχα, όπου θα συζητήσει ρωσική πρόταση για την εγκατάσταση στην Κύπρο περιφερειακού κέντρου ελέγχου ρύπανσης του περιβάλλοντος.


Το ΝΑΤΟ κινητοποιεί την πολεμική του μηχανή για μία πιθανή επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, σε περίπτωση που δεν τερματιστούν οι συγκρούσεις στην ταραγμένη επαρχία, όπως απαιτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Παράλληλα, το Βορειο-ατλαντικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε από την Πορτογαλία ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα, ενέκρινε την έκδοση προειδοποίησης για αεροπορικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σολάνα κατέστησε σαφές ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ συνιστά ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα για την ετοιμότητα της Συμμαχίας να χρησιμοποιεί βία, όταν υφίσταται τέτοια ανάγκη.

Προειδοποίηση για επικείμενες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ απέστειλε και η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορά τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, εγκρίθηκε αργά χθές βράδυ με 14 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και με αποχή της Κίνας και προβλέπει, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη λήψη μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.


Εκατόν δέκα νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός του καταστροφικού περάσματος του κυκλώνα Τζιώρτζ, από την Καραϊ-βική.

Από τον κυκλώνα επλήγη κυρίως η Δομι-νι-κανή Δημοκρατία, όπου σκοτώθηκαν περί τα εβδομήντα άτομα και αγνοούνται εκατοντάδες.

Ο κυκλώνας που έπνεε με ταχύτητα 176 χιλιομέτρων την ώρα, προκάλεσε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων στο τηλε-πικοινωνιακό δίκτυο της χώρας και κατέστρεψε ολοσχερώς την γεωργική της παραγωγή.

Παρόμοιες καταστροφές σημειώθηκαν επίσης στο Πουέρτο Ρίκο και την Αιτή, ενώ το ολέθριο φαινόμενο της φύσης πλήττει τώρα την Κούβα και κατευθύνεται απειλητικά προς τις ακτές της Φλώριδας, στην οποία ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει να εκκενώνουν την παραλιακή περιοχή.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο Τζιώρτζ ίσως αποδειχθεί ο χειρότερος κυκλώνας στη Φλώριδα, από το 1992, όταν ο κυκλώνας Αντριου, ο οποίος θεωρείται ο καταστροφικότερος στην Αμερικανική ιστορία, προκάλεσε ζημιές 25 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.


Εκρηξη βόμβας συγκλόνισε το πρωί το κέντρο των Ιεροσολύμων κοντά στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Η αστυνομία απέδωσε την επίθεση σε τρομοκράτες, και διεξάγει έρευνες για εντοπισμό τους, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αποδίδουν την επίθεση σε δράστες που χρησιμοποίησαν αυτοκίνητο με Παλαιστινιακές πινακίδες.

Η περιοχή η οποία άπτεται της Δυτικής Οχθης, έχει αποκλειστεί ήδη από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά από φόβους γιά τρομοκρατικές επιθέσεις της Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα κατέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 18 στα νότια και τα ανατολικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα θα καταστούν μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 27 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 17, στη Λεμεσό 28 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 17 με 10.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 24 September 1998 - 15:27:12 UTC