Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνέρχεται αυτή την ώρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, για να μελετήσει την επιστολή που έχει αποστείλει ο Πρόεδρος Κληρίδης, ενώπιον της, σχετικά με το εάν θα πρέπει να διοριστεί ανακριτής για τις κατηγορίες του Χρίστου Πουργουρίδη, εναντίον του Ντίνου Μιχηλίδη, που αφορούν αθέμιτο πλουτισμό.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης στην επιστολή του, που φέρει χθεσινή ημερομηνία, σημειώνει ότι η θέση της Επιτροπής Ελέγχου για διορισμό ανακριτή, αντίκειται προς τους κανόνες φυσικής δικαιοσύνης.

Υποστηρίζοντας την θέση του ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει στην επιστολή του:

"Δεν νομίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να προβαίνουν στον διορισμό ποινικού ανακριτή, χωρίς να δίνεται πρώτα η ευκαιρία, στο υπό κατηγορία πρόσωπο, να απαντά στις κατηγορίες, χωρίς, εκ πρώτης όψεως επαλήθευση των γεγονότων και χωρίς γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα".

Εν τω μεταξύ, το πρωί ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κυπριανού

τόνισε πως δεν βρίσκει κενό στην άποψη του Γενικού Εισαγγελέα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε και εντοπίζει οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα διαδικασίας.

Ο κύριος Μαρκίδης εξάλλου, ανέφερε ότι ο Γενικός Ελεγκτής, δεν θα ενεργήσει ως ερευνών λειτουργός ή ως ανακριτής, αλλά θα συγκεντρώσει στοιχεία από τους κρατικούς φακέλους.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να διεξαχθεί η έρευνα, ενόσω ο κύριος Μιχαηλίδης παραμένει στη θέση του, ο Γενικός Εισαγγελέας περιορίστηκε να πει ότι το ερώτημα είναι πολιτικό.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Θάνος Μιχαήλ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι προτίθεται να καταφύγει στη δικαιοσύνη, σχετικά με τις καταγγελίες του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη, ότι ενέχεται σε υποθέσεις αθέμιτου πλουτισμού.


Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με εκπρόσωπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Χθες εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε με τον νέο Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνωφ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, κατά την συνάντηση ο Ρώσος αξιωματούχος, επαναβεβαίωσε πως η χώρα του υποστηρίζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τη Κύπρο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι τον συνοδεύουν στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού.

Κατά τη συνάντηση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις μέχρι τώρα επαφές της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη.


Οι κατά καιρούς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, για την εξεύρεση λύσης στη βάση μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έχουν σαν στόχο την προώθηση μίας χαλαρής ομοσπονδίας.

Τη θέση αυτή, ανέπτυξε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, προσθέτοντας ότι αυτή η λύση που προωθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις του Ντενκτάς περί συνομοσπονδίας.

Σχολιάζοντας την θετική αντιμετώπιση που έτυχαν από την πλευρά μας, οι δηλώσεις του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ο κύριος Κουτσού υποστήριξε ότι πρέπει να εξηγηθεί στον Κυπριακό λαό, η έννοια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, "για να μην γίνει, όπως είπε, "λάβαρο του αγώνα μας, η ομοσπονδία".

Αντικρούοντας επίσης τις δηλώσεις Χριστόφια, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έδωσε οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις για την έλευση των Ες-300, ο Νίκος Κουτσού, υπενθύμισε την προεδρική διαβεβαίωση προς το Εθνικό Συμβούλιο ότι οι Ες-300 θα έρθουν.


Η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής για σύσταστη συμβουλίου που θα επιλαμβάνεται οικονομικών θεμάτων, ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού και του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Το συμβούλιο, σύμφωνα με την εισήγηση του κυρίου Κυπριανού, θα λειτουργεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών και της πολιτικής ηγεσίας.

Οπως δήλωσε ο κύριος Χριστοδούλου, έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και συμφωνεί με την εισήγηση του Προέδρου της Βουλής.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης από τον κύριο Κυπριανού το θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων, καθώς και η ενίσχυση της στελέχωσης της Βουλής.


Απόπειρα εμπρησμού της αίθουσας αρχείου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού διενεργήθη κατά τη διάρκεια της νύκτας και έγινε αντιληπτή το πρωί.

Συγκεκριμένα, οι δράστες εισήλθαν στο υπόγειο του δικαστικού μεγάρου, από αλουμινένια πόρτα, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν ίχνη παραβίασης, και στη συνέχεια έχυσαν πετρέλαιο στα σκαλιά που οδηγούν στην αίθουσα του αρχείου θέτοντας φωτιά.

Η φωτιά έσβησε από μόνη της, χωρίς να προκαλέσει ουσιώδεις ζημιές.

Σημειώνεται ότι στην αίθουσα αρχείου, φυλάσσονται τεκμήρια σοβαρών εγκλημάτων μέχρι την εκδίκασή τους, καθώς και ολόκληρο το αρχείο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.


Και επίσημα πλέον διασφαλίζεται η εργατική ειρήνη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος των ξενοδόχων ενέκρινε σήμερα, κατά πλειοψηφία, το κατ'αρχήν μνημόνιο συμφωνίας με τις συντεχνίες, το οποίο διέπει τους όρους απασχόλησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, αριθμός μελών του ΠΑΣΥΞΕ, εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με το ταμείο ευημερίας, για την λειτουργία του οποίου θα συγκληθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα συντάξει τους κανονισμούς λειτουργίας του.

Ο ΠΑΣΥΞΕ, ευχαρίστησε τον Υπουργό Εργασίας Αντρέα Μουσιούττα, του οποίου ο ρόλος ήταν καταλυτικός στην επίτευξη της συμφωνίας καθώς και τις συντεχνίες.


Η χρηματοδότηση και λειτουργία έργων κοινής ωφελείας από τον ιδιωτικό τομέα και η υιοθέτηση αυτής της μορφής ανάπτυξης στη Κύπρο, ήταν το θέμα ολοήμερου σεμιναρίου που διοργάνωσε η Λαϊκή Τράπεζα.

Στο σεμινάριο μεταφέρθηκε η βρετανική εμπειρία καθώς και τα πλεονεκτήματα χρηματοδότησης έργων από ιδιώτες.

Στο περιθώριο του σεμιναρίου ο Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή του τρόπου ανάπτυξης με χρηματοδότηση έργων υποδομής, από τον ιδιωτικό τομέα.


Πρωτοβουλία για περαιτέρω συνεργασία και ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, αναλαμβάνει ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου.

Για τον σκοπό αυτό διοργανώνει έκθεση στη Λευκωσία, από τις 24 μέχρι τις 29 του μηνός, με την επωνυμία "Ελληνική Παρουσία '98".

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη οι διοργανωτές τόνισαν ότι, στόχος είναι η χάραξη νέων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών και η κοινή δραστηριοποίηση τους στον ευρύτερο γεωγραφικό περίγυρο.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο Πρέσβης της Ελλάδος Κυριάκος Ροδουσάκης, τόνισε ότι η Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει την πιο σημαντική βάση για την ανάπτυξη της δραστηριότητας των κυπριακών επιχειρήσεων στα κρατη των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου και στον ευρύτερο Eυρωπαϊκό χώρο.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Τράπεζας Αναπτύξεως, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ρωσίας, επανέλαβε σήμερα από τη Μόσχα, ότι δεν προτίθεται να αποσύρει την οικονομική της βοήθεια, προς τη Ρωσική κυβέρνηση.

Επειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακώφ, ο πρόεδρος της Τράπεζας, τόνισε ότι παρά τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν οι αποτυχημένες επενδύσεις στη Ρωσία, θα συνεχιστεί η συνεργασία για απάμβλυνση της οξείας οικονομικής κρίσης.


Και ο Βασιλιάς Δαυίδ αμάρτησε, αλλά παρέμεινε βασιλιάς, ήταν η κραυγαλαία απάντηση της κόρης του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, προς όσους επιθυμούν την παραίτηση του Προέδρου Κλίντον για το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

Η θυγατέρα του δολοφονηθέντος Κίνγκ, μιλούσε σε χθεσινοβραδυνό επίσημο δείπνο στο Λευκό Οίκο, προς τιμήν του ογδοντάχρονου Νοτιο-αφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα.

Από την πλευρά του, ο Μαντέλα τόνισε ότι θα σταθεί στο πλευρό του Κλίντον, ακόμη και αν όλοι τον εγκαταλείψουν και υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο αγαθό στη ζωή είναι η δύναμη να σταθεί κανείς στα πόδια του, μετά την πτώση.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές θεώρησαν το δείπνο ως τέχνασμα του Αμερικανού Προέδρου, αφού η κοινότητα των μαύρων είναι παραδοσιακοί υποστηρικτές των Δημοκρατικών.

Σε μιά άλλη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος, περνώντας στην αντεπίθεση, ανέφερε ότι η έκθεση Στάρ δεν περιλαμβάνει την δήλωση της Μόνικα Λεβίνσκι, ότι ο Μπίλ Κλίντον δεν της είπε ποτέ να ψευδομαρτυρήσει για τη σχέση τους, ούτε της υποσχέθηκε ανταλλάγματα.


Σερβικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον Αλβανών αυτονομιστών στην πόλη Ντρένιτσα, η οποία αποτελεί το τελευταίο προπύργιό τους στο Κοσσυφοπέδιο.

Σερβικές πηγές ανέφεραν ότι δυνάμεις τους έχουν περικυκλώσει την πόλη και προσπαθούν να εξουδετερώσουν και τις τελευταίες δυνάμεις των ανταρτών, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του, το ΝΑΤΟ, ετοιμάζεται να προβεί σε νέο βήμα που πιθανό να οδηγήσει σε αεροπορικές επιδρομές στην ταραγμένη επαρχία και θα ζητήσει επισήμως από τις χώρες-μέλη να συμβάλουν στις επιχειρήσεις.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις που τοπικά δυνατό να δώσουν λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα κατέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, και γύρω στους 18 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός το πρωί θα είναι αίθριος, αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις που ενδέχεται να δώσουν λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ, και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 28 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 30 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα επίσης 29 με 16, στη Λεμεσό 27 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 23 και τέλος στον Πρόδρομο 15 με 10.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 23 September 1998 - 14:27:42 UTC