Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Καμμία απόφαση για αναβολή της εγκατάστασης των Ες-300 δεν έχει ληφθεί στην σύσκεψη των Αθηνών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τις ηγεσίες των υπουργείων εξωτερικών και Αμυνας.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος η Ελλάδα υποστηρίζει στρατιωτικά την Κύπρο, η οποία ως ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την άμυνα της.

Ο απεσταλμένος μας στην Αθήνα Παναγιώτης Καπαρής έχει λεπτομέρειες για τα θέματα που συζητήθηκαν και τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο μέγαρο Μαξίμου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Δριμεία επίθεση εναντίον του προέδρου Κληρίδη για τους χειρισμούς στο θέμα των πυραύλων εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Θεωρώντας δεδομένη την αναβολή της άφιξης των Ες-300, ο κύριος Χριστόφιας κατηγόρησε τον Πρόεδρο Κληρίδη για εμπαιγμό του λαού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος Κληρίδης να ματαιώσει οριστικά το συμβόλαιο των πυραύλων. Οποια απόφαση και να πάρουμε θα έχουμε πολιτικό κόστος, σημείωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας.


Επαναλήψεις άνευ ουσίας χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σχετικά με το καθεστώς των βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχει τίποτε για διαπραγματεύση στο Αιγαίο, ξεκαθάρισε ο κύριος Τσοχατζόπουλος. Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες επανέλαβε, έχουν προσδιορίσει σαφώς το καθεστώς στο Αιγαίο.


Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διέκοψε τις συναλλαγές του ρουβλίου με ξένο συνάλλαγμα στη διατραπεζική αγορά της Μόσχας, καθώς λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της αγοράς, το ρούβλι σημείωσε νέα δραματική πτώση.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα οριστεί σήμερα, επίσημη ισοτιμία του Ρωσικού εθνικού νομίσματος.

Παράλληλα σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, εξετάζει, από κοινού με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, μέτρα για τη σωτηρία του ρωσικού τραπεζικού συστήματος.

Ρώσοι και Δυτικοί αξιωματούχοι, ανησυχούν πάντως, για την τύχη γενικότερα, του καθεστώτος Γέλτσιν και του όλου πειράματος της λεγόμενης μετάβασης της ρωσικής οικονομίας στην αγορά.


Ενα μήνα φυλακή επέβαλε το επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας σε δύο Τούκρους εποίκους.

Οι έποικοι συνελήφθησαν χθες μαζί με τουρκοκύπριο να κινούνται στον δρόμο Λάρνακας Δεκέλειας με αυτοκίνητο που έφερε πινακίδες του ψευδοκράτους.

Ο Τουρκοκύπριος αφέθηκε ελεύθερος.


Το κράτος θα απαιτήσει από την Εκκλησία φόρους ύψους εξίμιση εκατομμυρίων λιρών, τα οποία προήλθαν από οικονομική δραστηριότητα.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Για το θέμα των υπερωριών ο κύριος Χριστοδούλου είπε, ότι εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής της λιτότητας.

Πάντοτε, πρόσθεσε, υπήρχε προτεραιότητα στο θέμα της σωστής χρήσης του δικαιώματος ή της ανάγκης των υπερωριών.


Αποφασισμένος να διεκδικήσει την δίκαιη λύση των προβλημάτων των καθηγητών, παρουσιάστηκε στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Ανδρέας Χατζηγιάννης.

Ο Ανδρέας Χατζηγιάννης εξελέγη σήμερα πρόεδρος στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, χωρίς ανθυποψήφιο.

Διαγράφοντας την πολιτική που θα ακολουθήσει στην ηγεσία της οργάνωσης των καθηγητών, δεν δίστασε να φανεί απειλητικός, τονίζοντας ότι αν υπάρξει κωλυσιεργία από πλευράς κυβέρνησης στην επίλυση των προβλημάτων των καθηγητών, η αντίδραση του κλάδου θα είναι δυναμική, χωρίς να αποκλείονται και τα απεργιακά μέτρα.

Τα προβλήματα αυτά είναι η κατάργηση της λίστας διορισταίων καθηγητών και η μη υλοποίηση των αποφάσεων-εισηγήσεων της Ουνέσκο, για την ανανέωση της παιδείας στην Κύπρο.


Τα θέματα προσφύγων, αγνοουμένων και εγκλωβισμένων, κυριάρχησαν σήμερα στις εργασίες του Συνεδρίου των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ.

Μιλώντας για τα θέματα αυτά, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέλυσε στους σύνεδρους το κυβερνητικό έργο που έχει επιτελεστεί, προκαλώντας όμως τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των εγκλωβισμένων, οι οποίοι επέκριναν την κυβέρνηση για αδιαφορία στο θέμα της επιστροφής της δασκάλας Ελένης Φωκά.

Για το θέμα των αγνοουμένων, το συνέδριο κάλεσε τις δύο Επιτροπές να ενοποιηθούν, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν δύο εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων.

Μιλώντας για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου απολογήθηκε, τονίζοντας ότι συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε πολύ σύντομα να υπάρξει η ενοποίηση.


Ενα εκατομμύριο λίρες έχει πληρώσει μέχρι τώρα το κράτος για τη φροντίδα των λαθρομεταναστών, οι οποίοι περισυνελέγησαν από καίκι στη Λεμεσό πριν από δύο μήνες.

Το θέμα των λαθρομεταναστών απασχόλησε νέα σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη δημιουργία ειδικών χώρων για τη στέγαση των λαθρομεταναστών μέχρις ότου διευθετηθεί η απέλαση τους.

Μέχρι τώρα έχουν επαναπατρισθεί 25 λαθρομετανάστες και παραμένουν στην Κύπρο άλλοι 84.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ο Γερνικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ο Λειτουργός Μεταναστεύσεως Χριστόδουλος Νικολαίδης και ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Στεφάνου.


Οι αλυσιδωτές τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, συνεχίστηκαν και σήμερα, με επίκεντρο το Ισραήλ.

Δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο παιδιά, από έκρηξη βόμβας μικρής ισχύος σε κεντρικό δρόμο του Τέλ Αβίβ.

Η βόμβα εξερράγη γύρω στις εννέα το πρωί και είχε τοποθετηθεί σε καλάθι απορριμάτων δίπλα σε στάση λεωφορείου, κοντά στην μεγάλη συναγωγή της πόλης.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Δυνάμεις ασφαλείας πού απέκλεισαν την περιοχή ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να είχαν σημειωθεί περισσότερα θύματα, αφού μόλις λίγα λεπτά πρίν την έκρηξη, δεκάδες επιβάτες είχαν αποβιβαστεί από λεωφορείο.

Εξάλλου, με αφορμή την επίθεση, ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές πρός τους Παλαιστινίους ότι πρέπει να εξουδετερωθούν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις που δυναμιτίζουν την ειρηνευτική διαδικασία.


Στην Μπανγκλαντές, περισσότερα από τετρακόσια άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον τριάντα εκατομμύρια έμειναν άστεγα, από τις χειρότερες πλήμμυρες πού επληξαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Η κυβέρνηση της χώρας απηύθυνε δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα γιά ανθρωπιστική βοήθεια πρός τους πληγέντες.

Οι πλήμμυρες συνεχίζονται εδώ και δύο μήνες και είναι οι μεγαλύτερες σε διάρκεια πού έχουν κτυπήσει ποτέ τη χώρα.

Εξάλλου, στην Ιαπωνία δύο άτομα σκοτώθηκαν λόγω κατολισθήσεων πού προκλήθηκαν από καταρρακτλωδεις βροχές.


Τεράστιες καταστροφές έχει προκαλέσει ο τροπικός τυφώνας Μπόννυ, πού επληξε τις Ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, με ανέμους πού έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα.

Χειρότερα επλήγη η πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, όπου τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω των εκτεταμένων ζημιών πού έχουν προκληθεί.

Χιλιάδες ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας καθώς και όλα τα νοσοκομεία της πολιτείας, συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού σε και σε άλλες τέσσερεις πολιτείες.

Εκτεταμένες πλήμμυρες και ανεμοστρόβιλοι στην ενδοχώρα, είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του τυφώνα, ο οποίος συνεχίζει το όλεθριο του έργο.

Την ίδια ώρα, η πολιτεία του Τέξας βρίσκεται στο έλεος της τροπικής κατιγίδας Τσάρλυ, που προκάλεσε την υπερχείλιση του ποταμού Ρίο Γκράντε, με αποτελέσμα να σκοτωθούν 12 άτομα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θά είναι αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, δύο εως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, δύο εως τριλων μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους, τεσσάρων μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 31 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 24, στη Λεμεσό 31 με 25, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 23


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 27 August 1998 - 19:27:19 UTC