Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Φανερά ενοχλημένος από τις επικριτικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ σε σχέση με την πολιτική του στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε σήμερα γραπτή απάντηση, την οποία ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία των Ηνωμένων Εθνών, να υιοθετήσει μέτρα κατά της Τουρκίας, συνεχίζει ο Πρόεδρος αποδεκτήκαμε ή και αποδεχομάστε οποιαδήποτε πρωτοβουλία σταθμίζοντας πάντοτε τα συμφέροντα τους, στην περιοχή σε σχέση με την Τουρκία.

Αυτή η στρατηγική συμπληρώνει ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα, στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, στην ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου - Ελλάδας, στον καταλογισμό της αποκλειστικής ευθύνης για το αδιέξοδο στην άλλη πλευρά και στην εξασφάλιση ισχυρών ψηφισμάτων από τους Αδέσμευτους και την Κοινοπολιτεία.

Επιπλέον ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης κληθείς να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν στις σχέσεις Αθηνών και Ηνωμένων Πολιτείων, είπε ότι Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία χειρισμών και στρατηγικής.


Την απόφαση του να αποσυρθεί από την πολιτική, εαν δεν έρθουν οι Ες-300 στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, Αλέξης Γαλανός, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διευκρινίζοντας ότι δεν προβαίνει σε κριτική της πολιτικής Κληρίδη, ο κύριος Γαλανός ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι γίνεται στείρα αντιπολίτευση.

Κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος, είπε ότι κάποια θέματα δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να φθάνουμε στο σημείο να κλάψουμε επί των ερειπίων αυτού του κράτους για να δικαιωθούμε επειδή χάσαμε τις εκλογές.

Το μήνυμα που πρέπει να στέλλεται προς όλους, είπε ο κύριος Γαλανός είναι ότι οι Ες-300 θα έρθουν στην Κύπρο, γιατί αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ένας λαός υπό κατοχή.

Στέλλουμε το μήνυμα για να μην μας παίρνουν για βλάκες ανέφερε, προσθέτοντας πως και εμείς δεν πρέπει να παίρνουμε άλλους για βλάκες, διότι γνωρίζουμε τα συμφέροντα τους.


Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Αθήνα εκφράζει πικρία και απογοήτευση, για τις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα, όπως το Κυπριακό, διευκρίνισε σήμερα στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κύριος Ρέππας, οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκονται σε καλό επίπεδο, αν και όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες επικριτικές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, όσον αφορά την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ελληνοτουρκικά, επεσήμανε, ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν άλλες αντιδράσεις, αλλά η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν θα παραλείψει να εκφράζει ενστάσεις και αντιρρήσεις, όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κύριος Ρέππας, κατέστησε σαφές, ότι κάθε πρωτοβουλία και οποιαδήποτε επίδειξη ενδιαφέροντος, εφόσον κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, είναι θεμιτή και ωφέλιμη.

Υπενθύμισε ωστόσο, ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων βρίσκονται σε δυσαρμονία με τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η Ουάσινγκτον, δεν θα πρέπει να ανατρέπει τις αποφάσεις αυτές.


Η πολεμολογία και η πυραυλολογία επηρέασαν το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, δήλωσε ο υπουργός εμπορίου, τουρισμού και Βιομηχανίας Νίκος Ρολάνδης, κάνοντας παράλληλα έκκληση να σταματήσει ο θόρυβος γύρω από το θέμα αυτό.

Ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε ότι η Γερμανία δεν εξέδωσε τουριστική οδηγία προς την Κύπρο, αλλά απλώς σύσταση προς τους πολίτες της, που επισκέπτονται την Κύπρο.

Σημείωσε επίσης ότι η καλύτερη αντιμετώπιση των δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο, είναι η μή απάντηση τους, αφού η απάντηση σημαίνει αυτόματα και ανακύκλωση τους.


Εφθασε για διακοπές στην Κύπρο και αντί στο ξενοδοχείο, κατέληξε στα αστυνομικά κρατητήρια.

Εικοσι-πεντάχρονος επιχειρηματίας, ο Σαμάτ Αμπντού Φαζάλ, ο οποίος έφθασε το πρωϊ στη Λάρνακα από το βρετανικό αεροδρόμιο Γκάντγουικ, προέβη σε αγορές από το κατάστημα αφορολογήτων ειδών στις αφίξεις, πληρώνοντας με πλαστά χαρτονομίσματα των είκοσι στερλινών.

Ο Φαζάλ τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση αφού στην κατοχή του βρέθηκαν και άλλα πλαστά χαρτονομίσματα.


Απόλυτη σιγουριά για την αθωότητα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, εξέφρασε σήμερα ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, εφόσον όπως δήλωσε δεν έχουν ακόμη στοιχειοθετηθεί, οι οποιεσδήποτε κατηγορίες εξαπολύονται εναντίον του.

Ο Μητροπολίτης Πάφου, πρόσθεσε ότι είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ύστερα από την συνάντηση την οποία ο Μακαριώτατος είχε με τον Γενικό Εισαγγελέα, και όπως ανέφερε τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου, θα επιστρέψει στην Κύπρο, στα μέσα της εβδομάδας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την παράλειψη του να ενημερώσει την Αρχιεπισκοπή, ως λάθος.

Την ημερομηνία επιστροφής του Μητροπολίτη Λεμεσού, ανέφερε, την γνωρίζει και ο Αρχιεπίσκοπος.

Σχετικά με τις καταγγελίες προς το άτομο του περί δήθεν κατακράτησης χρηματικών ποσών από διάφορες εκκλησιαστικές κοινότητες της επαρχίας Πάφου, ο Μητροπολίτης Πάφου, δήλωσε πως στις οποιεσδήποτε ενέργειες που ο ίδιος προβαίνει, αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του καταστατικού της εκκλησίας.

Η πόρτα της Μητρόπολης, κατέληξε, είναι ανοικτή για όλους τους Χριστιανούς.


Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκαθαρίσει η θέση της κυβέρνησης, στο αίτημα των αμπελο-καλλιεργητών για επιχορήγηση της εξαγωγής σουλτανίνας.

Ο υπουργός εμπορίου Νίκος Ρολάνδης ο οποίος δέκτηκε αντιπροσωπεία του κλάδου, άκουσε τα αιτήματα και υποσχέθηκε να καταθέσει την θέση του υπουργείου του, στην ερχόμενη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση.

Οι γεωργικές οργανώσεις επιφυλάχθηκαν να αντιδράσουν αναλόγως της απόφασης της κυβέρνησης.

Η απόφαση θα ληφθεί όπως ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός, στο ειδικό αυτό θέμα, και όχι επί του ευρύτερου προβλήματος της αμπελο-καλλιέργειας.

Αίτημα των παραγωγών είναι να δωθεί επιχορήγηση πενήντα λιρών ανά τόνο εξαγόμενης σουλτανίνας.


Εκστρατεία για τον έλεγχο των φορτηγών αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων βαριού τύπου, άρχισε σήμερα το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας.

Ο έλεγχος αφορά την υπερβολική ταχύτητα, τη μηχανική κατάσταση των οχημάτων και τη μεταφορά επικίνδυνου φορτίου.

Ο μηχανικός έλεγχος γίνεται από ειδικά συνεργεία των Ουλαμών Τροχαίας, τα οποία εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία των αυτοκινητόδρομων.

Ο υπεύθυνος των Ουλαμών Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, Δώρος Αχιλλέως, δήλωσε, ότι ο λόγος που επέβαλε την εκστρατεία, είναι η διαπίστωση ότι φορτηγά αυτοκίνητα εμπλέκονται σε θανατηφόρα ή σοβαρά δυστυχήματα.

Ηδη, έγιναν οι πρώτες καταγγελίες για υπερβολική ταχύτητα, φθαρμένα ελαστικά και προβληματικά φώτα φρένων.

Ο έλεγχος των φορτηγών θα συνεχισθεί μέχρι του τέλος του χρόνου.


Κλιμακώνεται η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς ο Γιουγκοσλαβικός στρατός φέρεται ότι αντήλλαξε πυρά με τον Αλβανικό, σε συνοριακό φυλάκιο, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες γιά τον έλεγχο αυτοκινητόδρομου στρατηγικής σημασίας που είχαν αποκόψει οι αυτονομιστές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ, τόνισε σήμερα ότι η έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να οδηγήσει σε Βαλκανικό πόλεμο, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα διπλωματικά περιθώρια δεν έχουν εξαντληθεί.

Οι συγκρούσεις, εν τω μεταξύ, φαίνεται να επεκτείνονται ακόμη περισσότερο, αφού σημειώθηκε συμπλοκή στην παραμεθόριο Σκοπίων-Αλβανίας, μεταξύ Σκοπιανών στρατιωτών και Αλβανών ανταρτών, οι οποίοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν όπλα στο Κοσσυφοπέδιο.

Εκτιμάται ότι η μεγάλη επίθεση που άρχισε το βράδυ της Παρασκευής, ο Γιουγκοσλαβικός στρατός για αποκατάσταση της κυκλοφορίας πρός την πόλη Πέτς, έχει στόχο να διανοίξει την βασική οδική αρτηρία ανατολής-δύσης στην επαρχία, αρτηρία την οποία εδώ και μήνες ελέγχουν οι Αλβανοί αυτονομιστές.


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο είχαν σήμερα το πρωϊ, μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και μοιράζουν διαφωτιστικό υλικό για το Κυπριακό.

Τον Ελληνα Πρόεδρο προσφώνησε εκ μέρους της αποστολής, ο Πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η "αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, έγινε, αλλά η Κύπρος καταστράφηκε και συνεχίζει να είναι σκλαβωμένη στους νεοσουλτάνους της Αγκυρας.

Οφείλει, συνέχισε, η επίσημη Ελλάδα και ολόκληρο το έθνος να εξοφλήσει το χρέος που έχει προς την αγωνιζόμενη ελληνική Κύπρο και τόνισε ότι ο κυπριακός ελληνισμός είναι αποφασισμένος να παραμείνει στα χαρακώματα και στις επάλξεις του αγώνα και της τιμής, μέχρι την απελευθέρωση της σκλαβωμένης σήμερα κυπριακής γης και την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην απάντησή του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας βαθιά συγκινημένος, υποσχέθηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρος ο ελληνισμός, θα πράξουν το χρέος τους προς την Κύπρο, και ο ίδιος θα εργαστεί με όλη του τη δύναμη για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.


Το Ευρωπαικό Δικαστήριο στο Στρασβούργο, κάλεσε σήμερα την Τουρκική κυβέρνηση να πληρώσει αποζημίωση δέκα χιλιάδων δολλαρίων στην οικογένεια Κούρδου διαδηλωτή, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια ταραχών μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και της Τουρκικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι Τουρκικές αρχές άσκησαν υπερβολική βία στη καταστολή διαδήλωσης το 1991, στην πόλη Ιντίλ.

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της Τουρκικής κυβέρνησης, ότι για το θάνατο του διαδηλωτή, ευθυνόταν το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.


Στο χώρο όπου εκτίθενται οι σωροί των Αμερικανών προέδρων στη Ρο-τόντα του Καπιτωλίου, θα εκτεθούν αύριο τα φέρετρα των δύο αστυνομικών που σκοτώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν παράφρων ένοπλος εισέβαλε στον πρώτο όροφο του ιστορικού κτιρίου.

Εξάλλου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον και ο Αντιπρόεδρος Αλ Γκόρ, θα παραστούν σε τελετή πού θα γίνει την ίδια ημέρα στο Καπιτώλιο, εις μνήμη των αστυνομικών.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση της υγείας του δράστη της επίθεσης, Ράσελ Ουέστον, ο οποίος είχε τραυματιστεί κρίσιμα, έχει βελτιωθεί, και αν τελικά επιζήσει, θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.


Ο Μπίλ Κλίντον ενδέχεται να καταθέσει ενώπιον του δημόσιου κατήγορου, γιά το σκάνδαλο Λεβίνσκι στις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Νομικοί αναλυτές προειδοποίησαν ότι ενδεχόμενη άρνηση του Μπίλ Κλίντον να προσέλθει για κατάθεση, πιθανόν να δημιουργήσει συνταγματική κρίση, προκαλώντας την άμεση επέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης τόνισε ότι η κλήτευση του Κλίντον από τον δημόσιο κατήγορο, πιθανότατα σημαίνει ότι η έρευνα για το σκάνδαλο Λεβίνσκι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Αν ο Μπίλ Κλίντον τελικά μαρτυρήσει, θα είναι ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που καταθέτει για υπόθεση που αφορά τον ίδιο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ η ατμόσφαιρα θα είναι θολή λόγω αυξημένης υγρασίας.

Σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί χαμηλή νέφωση και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 24 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.

Αύριο παρόλη την διάλυση της ομίχλης η ατμόσφαιρα θα παραμείνει με αυξημένη υγρασία και θολή στις περισσότερες περιοχές.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ για να καταστούν δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ, στα νότια παράλια το απόγευμα.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 31 στα υπόλοιπα.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 24, στη Λεμεσό 32 με 26, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 23


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 27 July 1998 - 15:27:44 UTC