Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αμεσο κίνδυνο να γίνουν στάκτη απο πυρκαγιά που εξεράγει το μεσημέρι, διέτρεξαν δεκάδες σπίτια στο χωριό Γαλάτα.

Εκατόν και πλέον άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας καθώς και κάτοικοι του χωριού κατάφεραν να γλιτώσουν με νύχια και με δόντια, σπίτια, υποστατικά και το κρατικό δάσος του Τροόδους.

Επι τόπου μετέβει συνεργείο του Λογου με τον Αδάμο Ασπρή.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Ο ασύμαντος θόρυβος που ακουγόταν έξω απο τα σπίτια των ανυποψίαστων κατοίκων του χωριού Γαλάτα το μεσημέρι, δέν ήταν τελικά κάτι που θα περνούσε απαρατήρητο .

Βγαίνοντας έξω για να δούν τί συμβαίνει, έντρομοι αντίκρυσαν μια πύρινη λέλαπα να κατευθύνεται προς τα σπίτια τους .

---------

ΔΗΛΩΣΗ Α' 00.15.50 (13)

---------

ΔΗΛΩΣΗ Β' 00.16.20 (16)

---------

ΔΗΛΩΣΗ Γ' 00.08.00 (11)

---------

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν εννέα πυροσβεστικά οχήματα, εκατόν και πλέον άνδρες απο την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμημα Δασών, την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία .

Εκτός απο το χωριό Γαλάτα, κινδυνεψε άμεσα και το κρατικό δασος του Τρόοδους.

Χαρην όμως στην έγκαιρη και συντονισμένη κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών, η φωτιά περιορίστηκε σε έκταση πενήντα δεκαρίων ενω τα αίτια που την προκάλεσαν παραμένουν άγνωστα.


Οι Αμερικανοί θα πρέπει να αντιληφθούν οτι έπαυσαν να υπάρχουν υπηρέτες.

Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας παράλληλα οτι η Ουάσιγκτον πήρε ελληνοπρεπή απάντηση απο την Αθήνα, απάντηση στην οποία συνηγορεί και η κυπριακή δημοκρατία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Ο Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους ανέφερε πως τίποτα το θετικό δεν προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη του Τόμας Μίλλερ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία δεν θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο πριν ή μετά την εγκατάσταση των ρωσσικών πυραύλων Ες-300 στη Κύπρο.


Για σχεδιασμένη κλιμάκωση της τεχνητής έντασης στη περιοχή, κατήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, την Τουρκία.

Μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Μιχαηλίδη στην Καλέπια της Πάφου, ο Γιαννάκης Ομήρου σημείωσε πως στη Κύπρο μόνιμη προσπάθεια της Τουρκίας παραμένει η εδραίωση των κατοχικών δεδομένων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Αγκυρα επιχειρεί με τη χρήση βίας να πλήξει την σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας.

Συνεχίζοντας, ο πολιτικός προϊστάμενος της εθνικής φρουράς εξέφρασε την εκτίμηση οτι εάν είχαν γίνει διαβήματα, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, οπως γίνονται τώρα για την εγκατάσταση των Ες-300, τότε το κυπριακό, πιθανόν να είχε λυθεί προ πολλού.


Ιδιαίτερα καυστικός, όσον αφορά την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρουσιάστηκε σήμερα από την Κομοτηνή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος, με ξεκάθαρο τρόπο, έστειλε πολλά μηνύματα, με αποδέκτες τόσο την Ουάσινγκτον όσο και την Αγκυρα.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με αυστηρό ύφος, προειδοποίησε το Αμερικανικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη, να περιοριστεί στα καθήκοντά του και να σταματήσει να εφευρίσκει καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την ώρα που οι Κούδροι νεκροί, τόνισε, στην Νοτιοανατολική Τουρκία, περνούν απαρατήρητοι.

Στο ίδιο έντονο ύφος, ο κύριος Πάγκαλος, κάλεσε τους Αμερικανούς, να αφήσουν ήσυχους τους λαούς της Ελλάδος και της Τουρκίας να ζήσουν ειρηνικά.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ - ΔΗΛΩΣΗ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Στην ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό αναφέρθηκε επίσης στην Αθήνα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Ο κύριος Ρέππας, επεσήμανε πως δεν είναι μόνο αίτημα της Ελλάδος, αλλά και αίτημα του δικαίου και της νομιμότητας, όπως ο διεθνής παράγοντας ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο, για τη γρήγορη λύση του Κυπριακού προβλήματος.


Οι Βρετανοί ανακριτές που βρίσκονται στην Κύπρο διερευνούν υπόθεση ξεπλύμματος βρώμικου χρήματος δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κοσιης.

Ο Κύριος Κόσιης πρόσθεσε ότι οι ανακριτές έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να συναντηθούν μόνο με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο για να θέσουν τα ερωτήματα τους.

Για την ίδια υπόθεση ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης ενημέρωσε χθες βράδυ στον Στατό, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι η Εκκλησία και η Κυβέρνηση θα συνεργαστοούν για να διαφωτιστούν οι πάντες για την όλη υπόθεση.


Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση των εκλογών για την ανάδειξη του νέου μητροπολίτη Μόρφου.

Οι 200 γενικοί αντιπρόσωποι ανέδειξαν τους 50 ειδικούς αντιπροσώπους.

Οπως δήλωσε ο έφορος εκλογής αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαφώτης, τα ονόματα των 50, θα ανακοινωθούν αφού πρώτα γίνει ο σχετικός έλεγχος, δηλαδή αν είναι πάνω από 30 ετών και είναι όντως μέσα στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι 200 ειδικοί αντιπρόσωποι, ψήφισαν σε λευκό ψηφοδέλτιο αναγράφοντας τα ονόματα των ανθρώπων που πίστευαν ότι είναι οι πιό άξιοι.

Η δεύτερη φάση των εκλογών, διεξήχθη στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του τρίτου στη Λευκωσία.

Η τρίτη και τελευταία φάση των εκλογών θα διεξαχθεί τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεμπεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι ηγουμένοι των σταυροπηγιακών μονών, δύο αξιωματούχοι κληρικοί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και δύο από την μητρόπολη Μόρφου μαζί με τους 50 ειδικούς αντιπροσώπους θα εκλέξουν το νέο μητροπόλιτη Μόρφου.

Για το μητροπολιτικό θρόνο προτείνονται οι Αρχιμανδρίτες Νεόφυτος Μασούρας και Ιωάννης Ιωάννου.


Συνεχίστηκε και σήμερα στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας η διαφωτιστική εκστρατεία για την Τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κυπρο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την εκστρατεία διοργανώνει εδώ και δύο χρόνια το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, συγγενείς αγνουουμένων και μέλη του Σωματείου "Αδούλωτη Κερύνια".

Εξάλλου τριάντα περίπου μέλη του ΠΑΚ και συγγενείς αγνοουμένων βρίσκονται το τελευταίο τριήμερο στην Αθήνα, όπου μοιράζουν διαφωτιστικό υλικό στους κεντρικούς δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το φάσμα της εκτέλεσης αντιμετωπίζει ο Ράσελ Ουέστον, 41 χρόνων, ο οποίος εισέβαλε χθές στο Καπιτώλιο, σκοτώνοντας δύο ομοσπονδιακούς αστυνομικούς και τραυματίζοντας μία τουρίστρια.

Ο φόνος ομοσπονδιακού αστυνομικού επισύρει την ποινή του θανάτου, ενώ η Αμερικανική εισαγγελία απήγγειλε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εναντίον του δράστη, ο οποίος τραυματίστηκε κρίσιμα κατά την διάρκεια της επίθεσης και οι πιθανότητες να επιζήσει είναι μοιρασμένες.

Εναντίον του Ουέστον, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, αναμένεται να απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες, ενώ η υπόθεση θα μεταφερθεί αύριο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.


Ως το ισχυροτέρο σκάφος το οποίο έπλευσε ποτέ, έχει χαρακτηριστεί το νέο Αμερικανικό αεροπλανοφόρο, Χαρυ.Ες.Τρούμαν, πού τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία στο Νόρφολκ της πολιτείας Βιρτζίνια, μέσα σε μία φαντασμογορική τελετή που περιελάμβανε αεροπορικές επιδείξεις στην παρουσία του Προέδρου Κλίντον.

Σε ομιλία του στην τελετή καθέλκυσης, ο Μπίλ Κλίντον κάλεσε το Κογκρέσσο να εγκρίνει περισσότερες δαπάνες για υπερατλαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα στην Βοσνία και την Νοτιοανατολική Ασία.

Το αεροπλανοφόρο, που κόστισε τεσσεράμισυ δισεκατομμύρια δολλάρια, έχει μήκος τριακόσιων τριαντα-τεσσάρων μέτρων και τροφοδοτείται με πυρηνική ενέργεια, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ανεφοδιασμό για περίπου είκοσι χρόνια.

Ο Χάρυ.Ες.Τρούμαν, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1945 μέχρι το 1953, είχε επιτρέψει την ρίψη ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να κατασκευαστεί το αεροπλανοφόρο μαμμούθ, το οποίο είναι το δεκατο-πέμπτο του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και θα μεταφέρει ογδόντα αεροσκάφη.


Στο Κοσσυφοπέδιο, μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και Αλβανών αυτονομιστών, στις κεντρικές και νοτιοδυτικές περιοχές της ταραγμένης επαρχίας, πλησίον της πρωτεύουσας Πρίστινα.

Σύμφωνα με Σερβικές πηγές, κατά την διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρείς Σέρβοι αστυνομικοί και έντεκα Αλβανοί αντάρτες.

Θέατρο των επιχειρήσεων είναι ο στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Πρίστινα με την πόλη Πέτς, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας. Ο δρόμος είναι αποκλεισμένος από Αλβανούς αντάρτες.

Εν τω μεταξύ, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Πρίστινα, αναφέρουν ότι οι Σερβικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.


Στην Καμποτία, οι "Ερυθροί Χμέρ" απείλησαν να διαταράξουν την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, όταν πραγματοποίησαν αιματηρή επίθεση σε εκλογικό κέντρο, δύο ώρες πρίν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Η ομάδα των ανταρτών Χμέρ σκότωσε τρείς άνδρες του κυβερνητικού στρατού και επτά πολίτες, ενώ σύμφωνα με τον υπεύθυνο εκλογής, παρά την επίθεση, οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά σε ολόκληρη τη χώρα και η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε γύρω στο μεσημέρι.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια, που η Καμποτία οργανώνει πολυκομματικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την σταθερότητα της δημοκρατίας στη χώρα.


Στη Ρωσία, η αποπομπή από τον Μπορίς Γέλτσιν, του αρχηγού των υπηρεσιών ασφαλείας, Νικολάι Κοβάλιεφ, φαίνεται να δημιουργεί ερωτηματικά όσον αφορά την ικανότητα των υπηρεσιών να προστατεύσουν το κράτος από ενδεχόμενες απειλές.

Ο αποπεμφθείς Κοβάλιεφ, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση τον Ιανουάριο του 1996, δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι οι υπηρεσίες αδυνατούν να επιτελέσουν τον σκοπό τους.

Νέος αρχηγός διορίστηκε ο διοικητικός αξιωματούχος του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο Πρόεδρος Γέλτσιν δήλωσε χθές ότι επίκεινται και άλλες κυβερνητικές αλλαγές.

Εξάλλου, κατά την διάρκεια χθεσινής συνάντησης ο Γέλτσιν και ο πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριγιένκο, συζήτησαν τρόπους αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας, πού υπολογίζεται σε 150 δισεκατομμύρια δολλάρια.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο εως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια και στους 25 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο εως τριών μποφόρ και θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέτριους τεσσάρων μποφόρ και στα νότια παράλια το απόγευμα, πέντε μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 25, στη Λεμεσό επίσης 33 με 25, στην Κερύνεια και την Πάφο 30


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 26 July 1998 - 17:27:26 UTC