Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που προωθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, και το Κυπριακό υπό το φως των πιέσεων για μη εγκατάσταση των Πυραύλων ΕΣ-300, τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή των ηγεσιών των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, καθορίστηκε ειδικότερα η στρατηγική της Ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ενόψει της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, της επικείμενης των Υπουργών Αμυνας, αλλά και της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ.

Είναι η εποχή που χρειάζεται να γίνονται τέτοιες συσκέψεις, δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επιστρέφει απόψε στην Κύπρο από την Ελλάδα, όπου είχε επαφές με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία.

Ο "ΛΟΓΟΣ", θα συνδεθεί απευθείας με το αεροδρόμιο Λάρνακας, για άμεση μετάδοση των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Το πρωϊ, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αθηναίων, ο Δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος, επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.

Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε συναντήσεις με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Ελλάδας, ενώ το βράδυ αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, την Μεσόγειο και την θάλασσα του Μαρμαρά, πραγματοποιούν από σήμερα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου στην Αγκυρα, τα γυμνάσια θα διαρκέσουν έως τις 26 Ιουνίου και έχουν την κωδική ονομασία "Θαλασσόλυκος '98".

Στις ασκήσεις μετέχουν αντιτορπιλλικά, φρεγάτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Στην διάρκεια των ασκήσεων τουρκικά σκάφη θα καταπλεύσουν στα κατεχόμενα λιμάνια Κερύνειας και Αμμοχώστου, στη νότια Τουρκία, την Τυνησία και την Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη άρχισε σήμερα η σύνοδος των Αρχηγών Ναυτικού των χωρών της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Την Ελλάδα, εκπροσωπεί ο αρχηγός Ναυτικού αντιναύαρχος Γεώργιος Ιωαννίδης.


Δεν υπάρχει θέμα κατασκοπείας με το αμερικανικό ελικόπτερο στο Ζύγι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελικόπτερο βρέθηκε στην περιοχή, ύστερα από εντολές του πύργου ελέγχου Λάρνακας.

Την συγκεκριμένη ώρα υπήρχε πρόβλημα με αεροσκάφος της Γιουροσίπρια γι' αυτό και όλα τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που προσέγγιζαν στη Λάρνακα, διατάχθηκαν να κάνουν γύρο σε διάφορες περιοχές, μέχρι την επίλυση του προβλήματος.


Προκλητικοί οι Βρετανοί επεχείρησαν καταμεσήμερα χθες να διενεργήσουν μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ανοικτά της Λεμεσού νηοψία, σε υπό ελληνική σημαία εμπορικό πλοίο, γεγονός που επαυξάνει τις φήμες για ύπαρξη σχεδίου για την αποτροπή της επικείμενης άφιξης των ΕΣ-300 στην Κύπρο.

Ελικόπτερο των Βάσεων πήρε φωτογραφίες του σκάφους, και ζήτησε από τον πλοίαρχο Μανώλη Κορδερά, πληροφορίες για τον προορισμό και το είδος του φορτίου που μεταφέρει.

Με ανακοίνωσή τους οι Βρετανοί, ισχυρίζονται ότι η ενέργειά τους, εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης διάσωσης.


Δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Χριστόφιας αντάλλαξε απόψεις με τον πρόεδρο Κληρίδη, γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του, το εθνικό μας θέμα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση και επιβάλλεται συλλογικότητα καθώς και λεπτοί χειρισμοί από την πλευρά μας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως συζήτησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τα ενδεχόμενα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι τα δύο ενδεχόμενα μελετούνται από την κυβέρνηση.


Ικανοποιημένη, δηλώνει η κυβέρνηση από τις δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού εξωτερικών Ντάγκλας Χέντερσον, ότι δεν αναμένεται θερμό επεισόδιο στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε φραστικό λάθος, την ρήση του βρετανού αξιωματούχου για δύο λαούς στην Κύπρο.

Χαιρέτισε ακόμη τη θέση του κυρίου Χέντερσον, ότι η Κύπρος θα ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαική Ενωση.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιφυλάχθηκε να αναφέρει κατά πόσο ο πρόεδρος της δημοκρατίας, θα παραστεί στη δεξίωση για τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισσάβετ, εκδήλωση ιδιαιτέρως σημαντική για τη Βρετανία.


Δραματική έκκληση για να σταματήσουν οι απεργειακές κινητοποιήσεις στις κυπριακές αερογραμμές που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, έκανε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

Ανέφερε ότι διάγουμε δύσκολους καιρούς στον τομέα του τουρισμού, αφού είμαστε πιο ακριβοί από άλλους προορισμούς και πρόσθεσε ότι δίδεται βάρος στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας, ώστε να αντισταθμιστούν τα αρνητικά μας σημεία.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα προβλήματα στην παραλιακή λεωφόρο της Λεμεσού και σε ένα αρνητικό ρεπορτάζ του Μπι-Μπι-ΣΙ για το θέμα.

Ο κύριος Ρολάνδης, ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για μετοχοποίηση του ξενοδοχείου "Φιλοξενία".

Οι μετοχές ωστόσο, θα ανήκουν είπε, όλες στο δημόσιο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.


Φόβους για την υγεία των μαθητών του Τρίτου Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού, εκφράζουν οι γονείς τους από την ανέγερση υποσταθμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, δίπλα από το σχολείο.

Το πρωϊ, μαθητές και γονείς πραγματοποίησαν έξω από το σχολείο, εκδήλωση διαμαρτυρίας ενώ προειδοποιούν με τη λήψη δυναμικότερων μέτρων.

Από την πλευρά τους, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λεμεσού, θα υποβάλουν εισήγηση στην ΑΗΚ, για ειδική μόνωση του σταθμού με πρότυπα που εφαρμόζονται στη Σουηδία.

Εν τω μεταξύ, κοινή δήλωση του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εμπορίου και της ΑΗΚ, αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να συνδέει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προκαλούνται από τις γραμμές χαμηλής ή υψηλής τάσης, με οποιαδήποτε αρρώστια.

Η ΑΗΚ, καλεί το κοινό να μην δίνει σε καμία περίπτωση σημασία στην αστήρικτη κινδυνολογία, σύμφωνα με την οποία, οι εγκαταστάσεις της Αρχής για τη μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.


Δεν υπάρχει ρήξη με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, δηλώνει ο υπουργός οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, με αφορμή το φορολογικό πακέτο, που δεν μπόρεσε να περάσει από τη Βουλή.

Ο κύριος Χριστοδούλου πρόσθεσε ότι καλωσορίζει κάθε απόψη, και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος έχει διαφορικές απόψεις στα θέματα οικονομίας.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι την ερχόμενη Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών Αλέξη Γαλανό, και την αρμόδια επιτροπή της βουλής για συζήτηση του όλου θέματος.

Ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί η συλλογή των καθυστερημέρων φόρων, ενώ σημείωσε ότι μελετάται σοβαρά, η σύναψη εξωτερικού δανείου για αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος.


Η μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων, η καταπολέμηση των ναρκωτικών και η αναβάθμιση του Αστυνομικού Σώματος, είναι οι προτεραιότητες της ηγεσίας της Δύναμης, δήλωσε ο Υπαρχηγός του Σώματος Ανδρέας Χριστοφίδης.

Απαντώντας το πρωί σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κύριος Χριστοφίδης διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα εφαρμοσθεί η αξιοκρατία στην Αστυνομική δύναμη.

Ο κύριος Χριστοφίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο τελετής στην Αστυνομική Ακαδημία, κατά την οποία τιμήθηκαν διακόσιοι νέοι αιμοδότες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε ομιλία του ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στα οργανωμένα σύνολα αιμοδοτών, κατ' αναλογίαν προσωπικού.

Ακολούθησε αιμοδοσία από αστυνομικούς και πυροσβέστες.


Κατηγορήθηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ο Σταύρος Πέτρου Γαλατάρης, 39 ετών γεωργο-κτηνοτρόφος από τα Λύμπια, ο οποίος είχε συλληφθεί για διερευνώμενη υπόθεση παράνομης μεταφοράς ζώων από τις τουρκοκρατούμενες προς τις ελεύθερες περιοχές.

Εναντίον του Γαλατάρη, απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες που αφορούν συνομωσία για διάπραξη πλημμελήματος και μετακίνηση εικοσι-πέντε εριφίων από το Πέργαμος.

Ο Γαλατάρης αρνήθηκε ενοχή και στις δύο κατηγορίες και υπέγραψε γραπτή εγγύηση χιλίων λιρών και αφέθηκε ελεύθερος.

Η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση για τις 23 Σεπτεμβρίου.


Το διεθνές βραβείο "Ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων", απονεμήθηκε στην Αρχή Βιομηχανικής Καταρτήσεως Κύπρου.

Σε μια σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία της αρχής, ανώτεροι αξιωματούχοι του οργανισμού "Ντέϊλ Κάρνεκι",

επέδωσαν το βραβείο στο Γενικό Διευθυντή της αρχής Πάνο Κουτουρούση.

Σε ομιλία του, ο κύριος Κουτουρούσης είπε ότι η Κύπρος δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην εναρμόνιση με το Ευρωπαικό κεκτημένο, σε ότι αφορά την αρχή βιομηχανικής κατάρτισης.

Ευχαρίστησε επίσης τον οργανισμό για την επιλογή της αρχής για την απονομή του βραβείου και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την Κύπρο, η διεθνής αναγνώριση της αρχής στον τομέα της κατάρτισης.

Το βραβείο "Ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων" απονέμεται κάθε χρόνο σε περιορισμένο αριθμό οργανισμών ανά τον κόσμο, οι οποίες μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων αναπτύσουν τις δεξιότητες των στελεχών τους.


Στην Ισπανία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από εικοσι-πέντε τραυματίστηκαν, ύστερα από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό, σε αυτοκινητόδρομο, κοντά στην πόλη Σαραγόσα.

Το δυστύχημα είναι το δεύτερο του είδους, που σημειώθηκε σε διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών, ύστερα από την χθεσινή ανατροπή τουριστικού λεωφορείου πλησίον της Βαρκελώνης.

Στην Γερμανία, είκοσι άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν από τον εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας, η οποία κατευθυνόταν από το Αμβούργο στο Μόναχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε γερμανικό κανάλι, επικαλούμενο μαρτυρίες πυροσβεστών, και τα δεκατρία βαγόνια της αμαξοστοιχίας συνεθλίβησαν και έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο, όταν το τρένο προσέκρουσε, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, σε κολώνα γέφυρας, η οποία κατέρρευσε.

Στην Ολλανδία, εξάλλου, έκρηξη σημειώθηκε σε διϋλυστήριο πετρελαίου της βιομηχανίας Σιέλ, στο Ρόττερνταμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν οκτώ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 18 στα νότια.

Αύριο, μετά την διάλυση της πρωινής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.

Αργότερα θα σχηματισθούν νεφώσεις και το απόγευμα αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και πιθανό να σημειωθούν καταιγίδες στις ορεινές περιοχές και στο εσωτερικό.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθνείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα θαλάσιοι μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 26 με 17, στη Λεμεσό 26 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 15,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 3 June 1998 - 17:27:11 UTC