Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την υστάτη, ανεστάλησαν τελικά τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλε για αύριο στις Κυπριακές Αερογραμμές, η Συντεχνία Υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, ΣΥΝΥΚΑ.

Η εξέλιξη, σημειώθηκε μετά την μεσολάβηση της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής, η οποία κάλεσε τις δύο πλευρές σε διαπραγματεύσεις, με προϋπόθεση την αναστολή των απεργιακών μέτρων.

Αμέσως μετά, συνήλθε η Γραμματεία της ΣΥΝΥΚΑ, η οποία αποφάσισε την αναστολή των μέτρων, ως ένδειξη καλής θέλησης.

Στις έξι το απόγευμα, ορίστηκε η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών για διευθέτηση της διαφοράς, της οποίας θα προεδρεύει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων.


Την εφαρμογή των προνοιών του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1988, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, από τις Βρυξέλλες.

Η δήλωση του Χαβιέ Σολάνα θεωρείται ως το πρώτο, σημαντικό βήμα για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στο Αιγαίο.

Στην δήλωση του,ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρει ότι στόχος των μέτρων είναι η μείωση της έντασης και η αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεκαπέντε σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν απο τις 10 το πρωί σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Τα τουρκικά μαχητικά, 18 Εφ-16, 10 Εφ-4 και 2 Αρ/Εφ-4 αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν επιτυχώς απο 20 ελληνικά μαχητικά.

Κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης, σημειώθηκε και μία εμπλοκή.


Εφθασε, ενωρίς το απόγευμα στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη και συνομιλίες με την κυβέρνηση, ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τις υπό ένταξη χώρες, Νικολάους Βαν Ντερ Πάας.

Σε δηλώσεις του, στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κύριος Βαν Ντερ Πάας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο έχουν καλύψει, μέχρι τώρα, οκτώ από τα τριάντα ένα θέματα, χωρίς να παρουσιαστεί ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επεσήμανε, ωστόσο, ότι αναμένεται να είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις σε θέματα όπως η γεωργία και η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.


Σταθμό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκης Ενωσης στο Κάρντιφ στις 15 και 16 Ιουνιου, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στη Κύπρο Ντέϊβιντ Μάντεν, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξηγώντας τη θέση του ο Βρετανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι εάν βελτιωθούν οι σχέσεις Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, οι οποίες θα συνεχιστούν μετά τη σύνοδο κορυφής, θα υποβοηθηθούν.

Ο κύριος Μάντεν ξεκαθάρισε επίσης ότι η αντίθεση της Βρετανίας στην άφιξη των Ες 300, δεν έγκεται στα ραντάρ που διαθέτει το πυραυλικό σύστημα, αλλά στην ανησυχία της χώρας του για το ενδεχόμενο αύξησης της έντασης και την παρέκκλιση από τον κύριο στόχο, της πολιτικής διευθέτησης του προβλήματος.


Ποινή φυλάκισης είκοσι χρόνων επέβαλε το μόνιμο κακουργιοδικείο Λεμεσού, στον Κυριάκο Ανδρέου Ζανά, 37 ετών από το Κίτι.

Ο Ζανάς βρέθηκε ένοχος στον φόνο της Γαλλίδας τουρίστριας Φρανσουά Ζακλίν Σιομίκ, που διεπράχθη τα περασμένα Χριστούγεννα, στην περιοχή Μονής.

Ο Ζανάς έριψε τέσσερις πυροβολισμούς με κυνηγετικό όπλο εναντίον της Ζακλίν, έπειτα από διαφωνία που είχαν στην τιμή του εισιτηρίου για τη μεταφορά της από το αεροδρόμιο Λάρνακας, από όπου την είχε παραλάβει, στη Λεμεσό.

Στην απόφασή του το κακουργιοδικείο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο Ζανάς πυροβόλησε εν ψυχρώ και εξ επαφής την Γαλλίδα τουρίστρια, καθώς επίσης και την μετέπειτα συμπεριφορά του.

Μετά τη διάπραξη του φόνου, ο Ζανάς τοποθέτησε το θύμα στον χώρο αποσκευών του ταξί του και επέστρεψε στη Λάρνακα, όπου πήγε σε σπίτι συναδέλφου του και διασκέδασε.

Στη συνέχεια και με τη βοήθεια του φίλου του ο Ζανάς πέταξε τη σορό του θύματός του σε πηγάδι στην περιοχή Κοκκινοχωριών και αργότερα συνέχισαν τη διασκέδαση σε νυκτερινό κέντρο.

Το κακουργιοδικείο δεν δέχθηκε σχεδόν κανένα από τα ελαφρυντικά τα οποία ανέπτυξε ο συνήγορος του Ζανά.


Συμπλοκή υπόπτου με αστυνομικούς σημειώθηκε χθές βράδυ στην Αραδίππου.

Κλιμάκιο της αστυνομίας μετέβη στην Αραδίππου για να διενεργήσει έλεγχο για υπόθεση ναρκωτικών, αλλά ο ύποπτος επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών, τους εξύβρισε και διέφυγε.

Ο ύποπτος εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα και συνελήφθη.

Πρόκειται για τον Αδάμο Αδάμου, 24 χρόνων από την Αραδίππου, για τον οποίο η αστυνομία είχε πληροφορίες για κατοχή ναρκωτικών.


Η προστασία του περιβάλλοντος είναι συνάρτηση ορθής και ισοζυγισμένης ανάπτυξης ιδιαίτερα για την Κύπρο, όπου η κατοχή έχει δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στο περιβάλλον.

Αυτά ανέφερε στο μήνυμά του με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας και την ανάγκη για ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της σχετικής δράσης για το περιβάλλον.

Η φετινή ημέρα του περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στην προστασία των θαλασσών, στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο.


Δρομολογούνται οι διαδικασίες ώστε μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη η νομοθεσία για τη δημιουργία μαρίνων, οι οποίες θα λειτουργούν από ιδιώτες.

Ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, ανέφερε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ότι θα δημιουργηθούν έξι με επτά μαρίνες συνολικού κόστους 70 με 80 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε μετά το κλειστό μέρος της συνεδρίας ότι γενική αρχή θα είναι η φιλελευθεροποίηση, γι' αυτό και η ανάθεσή τους θα γίνει με ανοικτές προσφορές, διασφαλίζοντας όμως το ελάχιστον όφελος για το κράτος.

Εξάλλου, κατά τη συνεδρία της επιτροπής, ο κύριος Ρολάνδης αποκάλυψε ότι η μαρίνα Λάρνακας είναι ζημιογόνα, γεγονός που εξέπληξε την κοινοβουλευτική επιτροπή, δεδομένου ότι οι μέχρι τώρα υπουργοί διαβεβαίωναν το σώμα περί του αντιθέτου.


Αποφάσεις για επίσπευση των διαδικασιών ανακατασκευής του παρακαμπτήριου δρόμου της Λεμεσού, ελήφθησαν σήμερα, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υπουργοί Συγκοινωνιών και Εργων, Οικονομικών και Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Δήμαρχος Λεμεσού καθώς και βουλευτές της Επαρχίας.

Στόχος της επίσπευσης, σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών Λεόντιο Ιεροδιακόνου, είναι η εξοικονόμηση χρόνου.

Η περιβαλλοντική μελέτη εξάλλου για το όλο έργο, πρόσθεσε ο κύριος Ιεροδιακόνου, θα αντικατασταθεί με μελέτη που θα αφορά τη μείωση των επιπτώσεων από την κατασκευή των έργων.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα, συνέχισε, παρουσιάζονται στους κυκλοφοριακούς κόμβους της Αγίας Φύλας, των Πολεμιδιών και του Λιμανιού.

Το έργο της πρώτης φάσης, που θα περιλαμβάνει κυρίως υπέργειες διαβάσεις, υπολογίζεται να στοιχίσει 12 εκατομμύρια λίρες, ενώ το συνολικό έργο επισκευών που αφορά και τους υπόλοιπους κυκλοφοριακούς κόμβους, θα στοιχίσει περίπου 20 εκατομμύρια λίρες.


Οι Γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών από το χειρότερο σιδηροδρομικό ατύχημα που συνέβη στη χώρα εδώ και πενήντα χρόνια, θα φθάσει μέχρι και τους εκατόν είκοσι, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Λόγω του ατυχήματος, ο Γερμανός Καγκελλάριος Χέλμουτ Κόλ, επέστρεψε εσπευσμένα στην χώρα, διακόπτοντας τις διμερείς επαφές που θα είχε σήμερα, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.

Συνολικά ογδοντα-ένας νεκροί έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια της υπερταχείας αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε χθές το μεσημέρι στη Βόρεια Γερμανία, ενώ δύο άτομα υπέκυψαν στα τραύματα τους στο νοσοκομείο.

Σαράντα από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παρόλο που οι ελπίδες για ανεύρεση άλλων επιζώντων είναι μηδαμινές, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες κάτω από τα συντρίμμια.


Στη Γαλλία, οι απεργιακές κινητοποιήσεις, συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα, παραλύοντας τα Γαλλικά αεροδρόμια και δυναμιτίζοντας την ομαλή διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που αρχίζει στις δέκα Ιουνίου.

Ο δρόμος προς την συμφωνία είναι πολύ μακρύς, αλλά υπάρχει και αυτό είναι που μετρά, δήλωσε ο επικεφαλής της κυριότερης ένωσης των Γάλλων πιλότων, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στους πιλότους και την διοίκηση της Εάρ Φράνς, σε μια προσπάθεια τερματισμού της γενικής απεργίας.

Σε παρέμβαση του, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Εν τω μεταξύ, στον πονοκέφαλο των Γαλλικών αρχών προστίθεται και η απειλούμενη απεργία στους σιδηροδρόμους, η οποία έχει εξαγγελθεί για τις εννέα Ιουνίου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Σε μερικές περιοχές ενδέχεται να σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 18 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα σχηματισθούν νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες, ιδιαίτερα στα ορεινά και το εσωτερικό.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 19, στη Λεμεσό 26 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 15,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 4 June 1998 - 15:27:10 UTC