Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με εστιασμένη την προσοχή του στο θέμα των πυραύλων Ες-300 φθάνει αργότερα το απόγευμα στην Κύπρο, ο Ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ.

Οι όποιες προτάσεις κομίσει ο Τόμας Μίλλερ, θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο της απάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τον Κόφι Ανάν, η οποία αναφέρεται στο κυπριακό και στο στάτους των συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Εκπρόσωπος, είπε ακόμα ότι, κατά το πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον ο Ιωάννης Κασουλίδης, με διπλωματικές μεθόδους πληροφόρησε τον αμερικανικό παράγοντα για το πλαίσιο, στο οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να κινούνται οι προτάσεις Μίλλερ.

Ο κύριος Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συζητήσει με τον ειδικό συντονιστή για το κυπριακό στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, όλα τα θέματα που άπτονται του κυπριακού και πρόσθεσε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιολογεί ως σημαντικό το θέμα της ασφάλειας.

Το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Κληρίδης συζήτησε όλα τα θέματα που αφορούν την άμυνα, με τον αρμόδιο υπουργό Γιαννάκη Ομήρου και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δήμου.


Η έκθεση του αμερικανού ερευνητή Ρόμπερτ Ντίλον, για τους πέντε, αμερικανικής υπηκοότητας, αγνοουμένους της κυπριακής τραγωδίας, μελετάται από την κυβέρνηση και ειδικότερα από την Γενική Εισαγγελία, η οποία μελετά την νομική πτυχή του θέματος.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι θα πρέπει να υπάρχουν πειστικά, επιστημονικά στοιχεία που να διακριβώνουν την τύχη των αγνοουμένων.

Ο κύριος Στυλιανίδης δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει τη διαδικασία εκταφής λειψάνων αγνοουμένων, που ενδεχομένως να έχουν ταφεί στις ελεύθερες περιοχές, εάν δεν πραγματοποιηθεί συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Τάκη Χριστόπουλου με τον Ρουστέμ Τατάρ ή εάν η συνάντηση αυτή δεν επιφέρει αποτελέσματα.


Απογοήτευση έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες, η απόφαση της Τουρκίας να απόσχει από το προγραμματισμένο για σήμερα Συμβούλιο Σύνδεσης το οποίο

τελικά αναβλήθηκε.

Προσερχόμενος σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των ``15`` στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτοπος για εξωτερικές υποθέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, εξέφρασε την απογοήτευση του για την στάση της Τουρκίας, και πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν λύνονται τα προβλήματα μένοντας απέξω.

Ο κύριος Βαν Ντεν Μπρούκ, εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βρεί τρόπους για την διευθέτηση της κατάστασης.

Ζήτησε μάλιστα να αποδεσμευτεί η βοήθεια ύψους τετρακοσίων-δεκαπέντε εκατομμυρίων δολαρίων που είχε υποσχεθεί η Ευρώπη στην Τουρκία το 1996, στο πλαίσιο της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης.


Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες και δεν θα αλλάξουν δήλωσε στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα, θα δεχθεί ανταλλάγματα για την άρση του βέτο, στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία.

Πρόσθεσε δε, ότι η Τουρκία, θα πρέπει να εγκαταλείψει το ρόλο του ισχυρού που επιφυλάσσει για τον εαυτό της, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.

Το πρωί, εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, εφ'όλης της ύλης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Στη σύσκεψη, έγινε ευρεία ανασκόπηση της Ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, με κύριο θέμα συζήτησης τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.


Η σταδιακή ελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η επικράτηση συνθηκών πλήρους ανταγωνισμού, είναι από τους βασικότερους στόχους της κυβέρνησης πρίν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, στο συνέδριο που διοργανώνει το βρετανικό περιοδικό "Εκόνομιστ", σε συνεργασία με το Κυπριακό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα, τον ρόλο της Κύπρου ως επιχειρηματικού και οικονομικού κέντρου στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Σημαντικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, ενόψει της προενταξιακής προετοιμασίας, όπως ανέφερε ο κύριος Χριστοδούλου, είναι η αναδιάρθρωση όλων των παραγωγικών τομέων, ο εκσυγχρονισμός των επιχειρηματικών μονάδων και η μετατροπή της Κύπρου σε γέφυρα επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης, Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Εν τω μεταξύ, αποσύρθηκε από το υλικό που δόθηκε στους συνέδρους, έκθεση του "Εκόνομιστ", η οποία περιείχε απαράδεκτες αναφορές περί νότιας Κύπρου.


Αναβάθμιση των πολιτικών τους σχέσεων θα επιδιώξουν Κύπρος και Σλοβενία, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται στο πρώτο κύμα διεύρυνσης της Ευρωπαικής Ενωσης.

Ο Σλοβένος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι επιβάλλεται ο συντονισμός ενεργειών από τις δύο κυβερνήσεις καθώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο επικεφαλής της Σλοβενικής διπλωματίας συναντήθηκε νωρίς το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Το μεσημέρι, είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη ενώ στην συνέχεια υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα για κατάργηση της θεώρησης των διαβατηρίων μεταξύ των δύο χωρών.


Ο Υπουργός Γεωργίας δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του νερού.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους απαντούσε σε ερωτήσεις ύστερα από σύσκεψη που είχε με τα συμβούλια υδατοπρομήθειας και τους δήμους που αγοράζουν νερό από το τμήμα αναπτύξεως υδάτων, συζητήθηκε το υδατικό πρόβλημα καθώς και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης του.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε επίσης ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης νερού, μελετάται βραχυπρόθεσμα η δημιουργία κινητών μονάδων αφαλάτωσης νερού, ενώ μακροπρόθεσμα γίνεται σκέψη για δημιουργία τρίτης μονάδας αφαλάτωσης.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που παρέχουν τα αποχετευτικά συστήματα, για ανακύκλωση μέσα από τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού, ούτως ώστε μέρος των αναγκών στη γεωργία να καλύπτεται από ανακυκλωμένο νερό.


Ποινή δωδεκάμηνης φυλάκισης επέβαλε το Κακουργιοδικείο στους Τουρκοκύπριους λαθρέμπορους όπλων, Οσμάν Κοντόζ και Μουσταφά Βελή, από τη Λουρουτζίνα.

Οι καταδικασθέντες είχαν βρεθεί ένοχοι σε πέντε κατηγορίες για συνωμοσία και μεταφορά δύο πιστολιών, καθώς και εικοσι-έξι σφαιρών, από τα κατεχόμενα.

Στην απόφαση του το δικαστήριο αναφέρθηκε στους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατοχή και μεταφορά όπλων, τονίζοντας ότι οι δύο καταδικασθέντες δεν δίστασαν να προχωρήσουν στην προμήθεια όπλων για να εξασφαλίσουν οικονομικά οφέλη.

Οι δύο Τουρκοκύπριοι, παρατήρησε το δικαστήριο, αδιαφόρησαν για τις συνέπειες των πράξεων τους.

Κατά την επιμέτρηση της ποινής το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη ως ελαφρυντικό στοιχείο, το γεγονός ότι οι δύο λαθρέμποροι είχαν συλληφθεί βάσει σχεδίου.


Στις ελεύθερες περιοχές για μια καλύτερη ζωή, όπως ισχυρίζεται, πέρασε ο τριανταπεντάχρονος Τούρκος Αμπντούλ Καντίρ Μεχμέτ Τογάν, από την Κωνσταντινούπολη.

Το πρωϊ, ο Τογάν οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, το οποίο εξέδοσε εναντίον του τριήμερο διάταγμα κράτησης για παράνομη είσοδο, στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τογάν που συνελήφθη χθες περιπλανώμενος στις Βρυσούλλες, δήλωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη, όπου διέμενε, υφίστατο κακοποιήσεις και φυλακίσεις, επειδή ήταν αντικαθεστωτικός.

Ο Τογάν ήλθε στις ελεύθερες περιοχές το 1997, από το λιμάνι της Κερύνειας με στόχο, όπως ισχυρίζεται, να περάσει μία καλύτερη ζωή με την οικογένεια του.


Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στην Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου στην Πάφο, όταν συνεργείο του Δήμου Πάφου μάζεψε τους ανθώνες που κοσμούσαν το πέρασμα εστιάτορα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, το πέρασμα της περιοχής διεκδικεί τόσο ο εστιάτορας Γιώργος Κριτιώτης όσο και καταστηματάρχης που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Το μεσημέρι, ο Κριτιώτης στάθηκε μπροστά από το συνεργείο προκειμένου να το παρεμποδίσει, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακή σμφόρηση.

Στην σκηνή έφθασε η αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον εστιάτορα και τη σύζυγο του.


Εξηγήσεις αναφορικά με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις κακοτεχνίες που εντόπισε στην επιδιόρθωση της αποβάθρας του παλιού λιμανιού Λεμεσού, δόθηκαν από τους επιβλέποντες μηχανικούς σε σύσκεψη των εμπλεκομένων, την οποία συγκάλεσε ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης.

Σε δηλώσεις του ο Δημάρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, χαρακτήρισε ωφέλιμες τις επισημάνσεις και παρατηρήσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας, τονίζοντας ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και θα γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες, ώστε να παραδοθεί το έργο σε κατάσταση που να ικανοποιεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από το συμβόλαιο.

Ο κύριος Κοντίδης διευκρίνησε ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί πέραν του ποσού τοων εκατόν-πενήντα χιλιάδων λιρών, που έχει ήδη συμφωνηθεί.


Μία ημέρα ήταν αρκετή για να οδηγήσει στην αιώνια δόξα τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και την ταινία του "Μία αιωνιότητα και μία ημέρα".

Ολα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ στις Κάννες, στο πλαίσιο του πεντηκοστού- πρώτου φεστιβάλ κινηματογράφου.

Θέμα της ταινίας, το αιώνιο πρόβλημα του χρόνου και η συνισταμένη του στο Ελληνικό γίγνεσθαι, όπως αυτό διαπλάθεται από τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική φιλοσοφία.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένας ηλικιωμένος συγγραφέας στα πρόθυρα του θανάτου, ο οποίος θυμάται και ζει, μια ημέρα που σημάδεψε τη ζωή του, πριν από τριάντα χρόνια.

Την θλίψή του, έρχεται να γλυκάνει ένα εξάχρονο παιδί, λαθρομετανάστης από τη Βόρειο Ηπειρο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος αλλά αργότερα θα σχηματισθούν λίγες αραιές νεφώσεις.

Κατά τόπους θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα καταστούν μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 14 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι γενικά αίθριος με λίγες παροδικες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς στο εσωτερικό τους 28 στα νότια παράλια και στους 26 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 25 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 13 και τέλος στον


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 25 May 1998 - 15:27:08 UTC