Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία, ότι αν υπάρξει αντίδραση της για την εγκατάσταση των Ες-300 στην Κύπρο, αυτό θα είναι κακό.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Ειδικός Συντονιστής για το κυπριακό, στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το πέρας των σημερινών εργασιών του σεμιναρίου του περιοδικού "Economist".

Στην ομιλία του στο σεμινάριο, ο Τόμας Μίλερ ξεκαθάρισε ότι το θέμα της κυριαρχίας είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι όλες οι προσπάθειες, οι οποίες είναι υπό την ομπρέλλα των Ηνωμένων Εθνών, στοχεύουν σε διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία και τόνισε ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχιστούν.


Η ακύρωση της παραγγελίας των πυραύλων Ες 300 δεν αποτελεί προϋποθεση για συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο ειδικός συντονιστής στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικων Τόμας Μίλλερ, αμέσως μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ο κύριος Μίλλερ, βρίσκονται όλες οι πτυχές του Κυπριακού.

Από την άλλη, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μίλησε για δύο σταθμούς -ορόσημα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις, εννοώντας τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κάρντιφ στις 15 Ιουνίου, και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΙΠ.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο κύριος Μίλλερ ανέφερε ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα και ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει πρόσθεσε μαγική φόρμουλα για επίλυση των διαφορών.

Από την άλλη, ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για λύση του Κυπριακού και επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις επιρρίπτοντας την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό στην κυπριακή κυβέρνηση.


Εμπάργκο δηλώσεων για το θέμα των πυραύλων Ες -300 μέχρι την εγκατάσταση τους στην Κύπρο έθεσε ο Πρέσβης της Ρωσίας Γκιόργκι Μουράτωφ.

Ο κύριος Μουράτωφ διευκρίνισε ότι το εμπάργκο θα ισχύσει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, οπότε και θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρέσβης διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες ότι η Ρωσία θα ελέγχει ολόκληρη την περιοχή χρησιμοποιώντας τα ραντάρ των Ες-300 και σημείωσε ότι τα ραντάρ θα ανήκουν και θα ελέγχονται από την Εθνική Φρουρά.


Θέτοντας ως ορόσημο την ευρωπαϊκή διάσκεψη στο Κάρντιφ για περαιτέρω εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Προέδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε σε σημερινές του δηλώσεις, πως μετά την ευρωπαϊκή διάσκεψη θα υπάρξει εντατική ενεργοποίηση των Αμερικανών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως η πλευρά μας, αναμένει ότι τον ερχόμενο μήνα, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα.


Ανησυχίες ότι η αμερικανική κίνηση, σχετικά με την έκθεση των πέντε αγνοουμένων αμερικανικής υπηκοότητας, μπορεί να αποτελεί το προϊμοιο, κάποιας γενικότερης κίνησης, με στόχο να κλείσει το ταχύτερο το θέμα των αγνοουμένων, χωρίς να διακριβωθεί η τύχη τους, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με την Εθνική Επιτροπή Αγώνα για τους Αγνοουμένους, άφησε παράλληλα και έντονες αιχμές για τον χρόνο που έχει επιλεγεί να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του κυρίου Ντίλον.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους Αγάπιος Χηράτος, επανέλαβε τη θέση, ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων δεν πρόκειται να δεχθούν τον όρο υποθετικά νεκρός, ούτε και τις συνοπτικές διαδικασίες.

Αύριο ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει συνάντηση και με τις δύο Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων.


Ριζικές αλλαγές σε ότι αφορά τα έργα του Δημοσίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να υιοθετήσει πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία αποφασίζεται όπως τα έργα του δημοσίου - αναπτυξιακά και υποδομής- κατασκευάζονται με την μέθοδο της ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου της αυτοχρηματοδότησης των δημοσίων έργων, σύμφωνα με τον κύριο Χριστοδούλου, θα είναι η έγκαιρη εκτέλεσή τους και η μείωση των δαπανών που προκύπτουν από καθυστερήσεις που παρατηρούνται από την έλλειψη συντονισμού στις διάφορες υπηρεσίες.

Το κράτος θα καταβάλλει μηνιαίες δόσεις στον εργολάβο, διευκρίνισε ο κύριος Χριστοδούλου, οι οποίες θα αντιστοιχούν στο ανάλογο κόστος περιλαμβανομένων των τόκων, ενώ η ευθύνη συντήρησης θα ανήκει στον επιτυχόντα προσφοροδότη, μέχρι εξοφλήσεως του συνολικού κόστους του έργου.


Στην υλοποίηση των ήδη έτοιμων σχεδίων πολιτικής άμυνας θα προχωρήσει η Εθνική Φρουρά, αφού προηγουμένως λάβει την έγκριση της Βουλής.

Οπως δήλωσε ο Υπουργός Αμύνης Γιαννάκης Ομήρου, τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί πολιτικής σχεδίασης έκτακτης ανάγκης, θα αρχίσουν την ερχόμενη Πέμπτη οι κοινοβουλευτικές Επιτροπές Αμυνας και Εσωτερικών.

Ο κύριος Ομήρου μιλούσε μετά το πέρας της τελετής απονομής τιμητικών διπλωμάτων αιμοδοσίας της Εθνικής Φρουράς και αιμοδοσίας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Στην τελετή παρίσταντο μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Αναφερόμενος στην αιμοδοσία ο Υπουργός Αμυνας τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά, δεν είναι συνεπής μόνο στο καθήκον να προασπίσει τα πάτρια εδάφη, αλλά ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες του λαού μας, εν καιρώ ειρήνης.


Στη διαρκή ανοδική ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Κυριάκος Ροδουσάκης, σε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της 23ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου.

Ο κύριος Ροδουσάκης επεσήμανε ότι από το 1994 το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών αναπτύσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και παρουσίασε ανάλογα στοιχεία, στα οποια καταδικνύεται ότι, κατά το τρέχον έτος, οι εξαγωγές της Κύπρου προς την Ελλάδα παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση.

Ο κύριος Ροδουσάκης σημείωσε ακόμη ότι η πρεσβεία, στο πλαίσιο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας προς τα έξω και ειδικότερα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, προωθεί την ενίσχυση της οικονομικής και επιχειρηματικής γέφυρας με τις περιφέρειες της Ελλάδας.


Εναντίον της καταβολής διδάκτρων από τους φοιτητές των μεταπτυχιακών κλάδων του Πανεπιστημίου Κύπρου τάχθηκαν όλες οι πλευρές, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Στη συζήτηση κλήθηκαν να παραθέσουν τις απόψεις τους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιλτιάδης Χαχολιάδης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και αντιπρόσωποι από όλες τις φοιτητικές οργανώσεις.

Εξάλλου, η ίδια επιτροπή κάλεσε τους συμβασιούχους μουσικούς να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αφού το θέμα θεωρείται λήξαν, μετά την απόφαση της Βουλής να διευθετηθεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας το θέμα της μονιμοποίησής τους στη δημοτική εκπαίδευση.


Το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μια νέα φάση που επιβάλλει την αλλαγή του στρατηγικού στόχου λύσης, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ανέφερε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

Μιλώντας το πρωϊ σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος Κουτσού υποστήριξε ότι απ' εδώ και μπρός, θα πρέπει η δική μας πλευρά, να εγείρει αίτημα για διεξαγωγή συνομιλιών που να στοχεύουν στην επαναφορά του ενιαίου κυπριακού κράτους.

Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό, ο κύριος Κουτσού δήλωσε ότι το Πολιτικό Γραφείο των Νέων Οριζόντων, όρισε αντιπροσωπεία η οποία θα συναντηθεί στις 2 Ιουνίου με την ΕΔΕΚ για συζήτηση της πρότασης της για συνένωση και δημιουργία ενιαίου χώρου.


Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα ο Ιάπωνας Ικούο Χαγιάσι, ένα από τα πέντε μέλη της θρησκευτικής αίρεσης "Υπέρτατη Αλήθεια", που πραγματοποίησαν την επίθεση με τοξικό αέριο Σαρίν, στο μετρό του Τόκιο το 1995, με αποτέλεσμα το θάνατο δώδεκα ατόμων.

Η υπόθεση απασχόλησε και τις κυπριακές αρχές, αφού ένας εκ των πέντε που διενήργησε την επίθεση με τοξικά αέρια, ο Ούτσι Τοσιγιάσου, κατέφυγε στην Κύπρο, όπου και κρυβόταν για αρκετό καιρό, μέχρι την απέλαση του πριν από δύο μήνες.

Αρχικά είχε ζητηθεί η θανατική ποινή για τον Χαγιάσι, τον περασμένο Μάρτιο όμως, μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, λόγω της βοήθειας που πρόσφερε στην αστυνομία για τον εντοπισμό των άλλων καταζητούμενων μελών της οργάνωσης, καθώς και του αρχηγού της Σόκο Ασαχάρα.


Τον ερχόμενο Οκτώβριο πιθανόν να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ από την εποχή του πολέμου στον Κόλπο, αν η χώρα συμμορφωθεί προς τις οδηγίες των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, για την καταστροφή των χημικών της όπλων.

Αυτό δήλωσε σήμερα στην Αυστραλία, ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών, Αμερικανός Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος στις 3 Ιουνίου θα παρουσιάσει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κύριος Μπάτλερ πρότεινε τον σχεδιασμό ενός "οδηγού πορείας", ο οποίος θα υπαγορεύει στις Ιρακινές αρχές το πρόγραμμα, για ολοκληρωτική καταστροφή του βιολογικού τους οπλοστασίου.

Η ομάδα επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στη Βαγδάτη, θα απαιτήσει από το Ιράκ να παραδώσει και τα τελευταία όπλα μαζικής καταστροφής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές ψηλές νεφώσεις. Σε μερικές περιοχές θα σημειωθεί αυξημένη υγρασία και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 16 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλιν αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Στα ορεινά πιθανόν να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια και ανατολικά παράλια, και στους 26 στα λοιπά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 16, στη Λεμεσό 30 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 14,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 26 May 1998 - 15:27:09 UTC