Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εφθασε στην Κύπρο, πριν από λίγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ύστερα από επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα και στο Λονδίνο, όπου συμμετέσχε στην πρώτη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

Κατά την παραμονή του στην αγγλική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Κληρίδης επέδωσε στην βρετανική προεδρία την πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης, για την συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου- Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι ο χειρισμός της κυβέρνησης απέδωσε καρπούς και εκτιμήθηκε από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης αποκάλυψε ότι από την Ουάσιγκτων του ζητήθηκε να ορίσει δύο ημερομηνίες κατά τις οποίες θα επισκεφθεί την Κύπρο ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ.


Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αρχίσουν κανονικά, ανεξαρτήτως της ανταπόκρισης των τουρκοκυπρίων στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην αθηναϊκή εφημερίδα "Καθημερινή".

Ωστόσο, ο βρετανός διπλωμάτης δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το μέλλον των ενταξιακών διαδικασιών.

"Το τι θα συμβεί στη διάρκεια και στο τέλος των διαπραγματεύσεων", είπε χαρακτηριστικά ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ, "είναι κάτι που, ειλικρινώς, δεν μπορώ να υποθέσω".

Ο βρετανός αξιωματούχος απέφυγε να τοποθετηθεί επίσης, επί του προσχεδίου του κειμένου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου- Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, την αλλαγή στάσης της Γαλλίας στο άτυπο συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Εδιμβούργο.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Υμπέρ Βετρίν ήρε τις αντιδράσεις του, σύμφωνα με τις οποίες θα "πάγωναν" οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν δεν συμμετείχαν και οι τουρκοκύπριοι.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης σημείωσε ότι σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, θα έχει επαφές με Γάλλους αξιωματούχους για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία, θέλει να έχει την Κύπρο όμηρο στη δική της ενταξιακή πορεία.


Οι κλιμακούμενες προκλήσεις των κατοχικών στρατευμάτων τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούνται στενά από τις αρχές ασφαλείας του κράτους.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, αναφερόμενος στη χθεσινή απαγωγή και την παράνομη κράτηση των δύο Ελληνοκυπρίων ψαράδων από τους αττίλες.

Τους Ανδρέα Κωνσταντίνου και Γεώργιο Λευτέρη Ζέλου επισκέφθηκε χθές γιατρός της ειρηνευτικής δύναμης, ενώ όπως ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, συνεχίζονται τα διαβήματα για απελευθέρωση των δύο απαχθέντων.


Πολιτεία και εκκλησία τίμησαν την μνήμη του αγωνιστή των λαών, Θεόφιλου Γεωργιάδη, ο οποίος δολοφονήθηκε από Τούρκους πράκτορες, το 1994.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς και εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη, ο Υπουργός Παιδείας Λυκούργος Κάππας.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο Θεόφιλος Γεωργιάδης είναι δικός μας ήρωας, ήρωας των Κούρδων αλλά και παγκόσμιος ήρωας.

Ακολούθησε πορεία στον τάφο του ήρωα στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας, όπου τελέστηκε μνημόσυνο και έγινε κατάθεση στεφάνων.


Τελέσθηκε σήμερα στον Καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Κύριος ομιλητής στο μνημόσυνο ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ο οποίος ανέφερε ότι οι αγώνες του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και των άλλων ηρώων, δεν έχουν ευοδωθεί ακόμη και συνεχίζονται, για να καταστούν τα οράματα τους, πράξη.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, οι τοπικές αρχές της Πάφου, συναγωνιστές του ήρωα και πλήθος κόσμου.

Μετά το μνημόσυνο έγινε κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Ηρωα.


Αρχισαν το πρωϊ, οι εργασίες του δέκατου-εβδόμου Παγκύπριου Συνεδρίου της Χριστιανικής Ενωσης Κυπρίων Επιστημόνων.

Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Θέμα του φετεινού συνεδρίου είναι "ο Μοναχισμός στο σύγχρονο κόσμο".

Στο συνέδριο μίλησαν ο Ιερομόναχος πατέρας Ζαχαρίας, της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Εσσεξ Αγγλίας, η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Κερκύρας Ευφημία και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Μαντζαρίδης.

Το πρώτο μέρος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, και μετεδίδετο απευθείας από το ΛΟΓΟ.

Εξάλλου, στις 5.30 έως τις 7.00, θα γίνει ανοικτή συζήτηση του θέματος με τη συμμετοχή των συνέδρων, στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου, στη Λευκωσία.


Στους ήρωες αγωνιστές της ελευθερίας Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Θεόφιλο Γεωργιάδη, ήταν και σήμερα αφιερωμένη η εκστρατεία διαφώτισης του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενών αγνοουμένων, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Την συμπαράσταση τους προς τους φρουρούς του οδοφράγματος, εξέφρασε με την παρουσία της η νέα ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας, η Πολιτιστική Κίνηση Γεροσκήπου, το Προσφυγικό Αθλητικό Σωματείο "Δόξα, Θ.Ο.Ι. Κατωκοπιάς" και η Σχολή Χορού "Αθανασία".

Το μεσημέρι, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, έφθασε ομάδα Κούρδων, οι οποίοι τίμησαν με τον τρόπο αυτό τη μνήμη του Θεόφιλου Γεωργιάδη.


Ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε χθες βράδυ την Λεμεσό, δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται, στρέφονται δε ακόμη και προς την κατεύθυνση η έκρηξη να προκλήθηκε από ανθρώπους της νύκτας, που σκοπό είχαν απλώς να παρενοχλήσουν την αστυνομία και να αποσπάσουν την προσοχή της, μετά την προχθεσινή ολονύκτια επιχείρηση ελέγχου σε νυκτερινά κέντρα.

Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν πριν από μερικές νύκτες στη Λάρνακα.


Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει το νόμο και την τάξη, ανεξαρτήτως κόστους, σ'ότι αφορά το οργανωμένο έγκλημα και την πορνεία, δήλωσε σήμερα από την Πάφο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

Ο κύριος Κόσης, ανέφερε ότι η κυπριακή κοινωνία εκπέμπει σήμα κινδύνου από την ανεξέλεγκτη λειτουργία καμπαρέ και την εργοδότηση εκατοντάδων καλλιτέχνιδων.

Τόσο τα καμπαρέ, κατέληξε ο κύριος Κόσης, όσο και οι καλλιτέχνιδες, θα μειωθούν σημαντικά.


Ισχυρός σεισμός, μεγέθους έξι κόμμα τεσσάρων βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ, έπληξε αργά χθες βράδυ περιοχές του Νοτιοανατολικού Ιράν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ άτομα να βρουν το θάνατο, ενώ περισσότερα από πενήντα να τραυματιστούν.

Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, εντοπίστηκε εκατόν χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Κερμάν, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, με πληθυσμό τριακόσιες-πενήντα χιλιάδες κατοίκους.

Σωστικά συνεργεία και ασθενοφόρα έσπευσαν αμέσως στην πληγείσα περιοχή για παροχή βοήθειας.

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στα συστήματα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ενώ αρκετά σπίτια έχουν καταρρεύσει.

Τον περασμένο Μάϊο εξάλλου, άλλος ένας σεισμός, μεγέθους επτά κόμμα ένα βαθμών, είχε ισοπεδώσει 170 χωριά στα Ανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1,568 άτομα και περισσότερα από πενήντα χιλιάδες να μείνουν άστεγα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα συνεχίσουν να υπάρχουν νεφώσεις και αναμένονται και πάλι λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι, 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εωστερικό και στους 10 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα άστατος και αναμένονται τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί και αργότερα νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί 5 έως 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 18 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 19 με 10 στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 15 March 1998 - 19:27:12 UTC