Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέα πρόκληση των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων σημειώθηκε το πρωϊ, στην θαλάσσια περιοχή Κάππαρη στο Παραλίμνι.

Τούρκοι πλησίασαν με ταχύπλοο σκάφος, βάρκα, της οποίας επέβαιναν δύο ψαράδες από την Δερύνεια και αφού έρριψαν εναντίον τους δέκα πυροβολισμούς, τους απήγαγαν.

Πρόκειται για τους Ανδρέα Κωνσταντίνου, 58 ετών και Γεώργιο Λευτέρη Ζέλου, 65 ετών.

Οι Αρχές της Δημοκρατίας μέσω των Ηνωμένων Εθνών, προέβησαν σε ενέργειες για απελευθέρωσή τους.

Ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης έχει λεπτομέρειες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ελέγχου καμπαρέ, διενεργήθη χθες βράδυ στη Λεμεσό.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα, ένας Λιβάνιος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μικρή ποσότητα ναρκωτικών και έξι παράνομοι αλλοδαποί.

Η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο ερευνών της Αστυνομίας για πάταξη της πορνείας και των ναρκωτικών.

Στην επιχείρηση ελέγχου συμμετείσχαν δέκα κλιμάκια του Αρχηγείου Αστυνομίας, το ΤΑΕ Λεμεσού, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών και το Γραφείο Συλλογής Πληροφοριών.


Την αποφασιστικότητα της ΕΔΕΚ, να προχωρήσει στη δημιουργία Σοσιαλ- δημοκρατικού Κινήματος, διατράνωσε σήμερα ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Μιλώντας έπειτα από συνεδρία του κεντρικού συμβουλίου της σοσιαλιστικής νεολαίας, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως άρχισαν οι διεργασίες, για την δημιουργία του νέου κόμματος, οι οποίες πιθανόν να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο.

Οπως σημείωσε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι ευπρόσδεκτες ενώ σε έντονους τόνους κάλεσε εκ νέου το ΑΚΕΛ, να προβεί σε αυτοκριτική.


Οριστικά και αμετάκλητα αρχίζουν στις 31 Μαρτίου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ενωμένη Ευρώπη.

Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πήραν την σχετική απόφαση στο Εδιμβούργο, και σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Ολλανδίας Χανς Βαν Μιρλο, οι ενταξιακές θα αρχίσουν ακόμη και εάν στην αντιπροσωπεία δεν θα εκπροσωπείται και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η εξέλιξη αυτή, επετεύχθη όταν η Γαλλία πείσθηκε και απέσυρε τις επιφυλάξεις της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης με την Κυπριακή κυβέρνηση, ακόμα και εάν οι Τουρκοκύπριοι αρνηθούν να μετάσχουν στην αποστολή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, για τα αποτελέσματα του άτυπου συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαικής σ'οτι αφορά την Κύπρο.

Χθες βράδυ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, από το Λονδίνο διατύπωσε αυστηρή προειδοποίηση προς τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αν επιχειρηθεί ανατροπή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου για την Κύπρο, τότε θα διακυβευθεί στο σύνολό της την πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης, για την διεύρυνση.


Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, δήλωσε ότι δεν έχει καμία "αυταπάτη" για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ύστερα από κλειστή συνεδρία του συμβουλίου ασφαλείας για το κυπριακό, ο κύριος Κόρντοβεζ είπε ότι είναι αμυδρές οι προοπτικές να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις δύο πλευρές.

Ωστόσο, ο κύριος Κόρντοβεζ είπε ότι νιώθει ενθαρρυμένος, πρώτον, από το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έχει δεχθεί να συναντήσει τον ίδιο και δεύτερο, εμψυχώθηκε, όπως είπε, από τη δήλωση στη Λευκωσία ότι τώρα είναι η ώρα για "σιωπηλή διπλωματία".

Τέλος, είπε ότι μάλλον θα μεταφέρει προσωπικές επιστολές του Γενικού Γραμματέα, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.


Την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να καμφθεί η άρνηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, να παρακαθήσει στο τραπέζει των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε συνέντευξη του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου ΕΛ-ΤΖΙ- ΑΡ.

Αυτό, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τη στάση που θα πάρουν το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές επιτυχίας της νέας περιοδείας του Ντιέγκο Κόρντοβεζ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε, ότι αν ο Ντενκτάς, δεν λάβει σοβαρά υπόψη την αποστολή του κυρίου Κόρντοβεζ, τότε τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και το ίδιο το Συμβούλιο, θα πρέπει να εξετάσουν ποιά μέτρα θα ληφθούν επί εκείνης της πλευράς, που δεν ανταποκρίνεται θετικά.


Η Αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και οι πέντε ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι αμερικανικής υπηκοότητας, είναι νεκροί.

Αυτό δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων διπλωματικές πηγές, οι οποίες παράλληλα αναφέρουν ότι από την έρευνα, δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχουν αγνοούμενοι στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΚΥΠΕ, η αμερικανική ερευνητική ομάδα, που ανέλαβε το έργο της διερεύνησης της τύχης των πέντε αγνοουμένων αμερικανικής υπηκοότητας, έχει ετοιμάσει προσχέδιο έκθεσης, από τον Ιούλιο του 1997, το συμπέρασμα της οποίας είναι ότι και οι πέντε δεν επέζησαν της τουρκικής εισβολής.

Οπως ήδη έχει μεταδώσει ο "ΛΟΓΟΣ", η έκθεση των εμπειρογνωμόνων θα δοθεί στην κυπριακή κυβέρνηση στο τέλος Μαρτίου, και σε αυτή, θα περιγράφεται ο τρόπος θανάτου και η τοποθεσία που βρίσκονται θαμμένοι.


Αφιερωμένο στους ήρωες αγωνιστές της ελευθερίας Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Θεόφιλο Γεωργιάδη, είναι αυτό το Σαββατοκυρίακο, η διαφωτιστική εκστρατεία του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Τη συμπαράσταση τους στα μέλη του ΠΑΚ και των συγγενών αγνοουμένων, εξέφρασε με την παρουσία της στο οδόφραγμα, ομάδα του προσωπικού και μαθητών του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, στο πλαίσιο της εβδομάδας προσφοράς του Ιδρύματος.


Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας του Αργεντινού αστυνομικού, ο οποίος προσβλήθηκε από βακτηριακή μηνιγγίτιδα και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Οπως είναι γνωστό, πρόκειται για το τρίτο κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας που σημειώνεται σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Η αρμόδια λειτουργός του Υπουργείου Υγείας Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου, δήλωσε ότι το Υπουργείο δεν ανησυχεί από την εμφάνιση των τριών τελευταίων κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας διότι, όπως είπε, είναι μέσα στο πλαίσιο του αριθμού που αναμένεται κάθε χρόνο, ο οποίος, κυμαίνεται από 2 μέχρι 11 περιστατικά.

Εν τω μεταξύ, εξήλθε το πρωί της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, το οτκάχρονο κοριτσάκι που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα.

Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του κοριτσιού, είναι μεν σοβαρή, αλλά παρατηρείται σταθερή βελτίωση.


Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωϊ, ο Ανδρέας Ορφανίδης, 52 ετών οικοδόμος από την Λετύμπου, όταν ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού του για να ταίσει τα κουνέλια του.

Κάτω από άγνωστες συνθήκες ο Ορφανίδης, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου παρά τις προσπάθειες των ιατρών, απεβίωσε.


Την ένταξη του εθνικού νομίσματος της Ελλάδος, στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό ισοτιμιών από το βράδυ της Κυριακής, αποφάσισε η Ελληνική κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης επέστρεψε εκτάκτως από το Λονδίνο και συγκάλεσε σήμερα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη λήψη αποφάσεων στην εφαρμογή ενός πακέτου διορθωτικών μέτρων.

Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα δημιουργήθηκε το 1979, με σκοπό τον περιορισμό των διακυμάνσεων μεταξύ των Ευρωπαϊκών νομισμάτων.


Στη Δυτική Οχθη, συνεχίζονται για πέμπτη συνεχή ημέρα, οι ταραχές μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ενώ ο Γιάσερ Αράφατ εξαπέλυσε σήμερα νέες κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, κατά την άφιξή του στη Λωρίδα της Γάζας από τη Δυτική Οχθη, δήλωσε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση κλιμακώνει επικίνδυνα τη βία εναντίον των Παλαιστινίων.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για διεθνή προστασία των Παλαιστινίων καθώς οι τραυματίες από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών ανέρχονται σε δεκάδες.

Τα τελευταία κρούσματα ταραχών και συγκρούσεων στη Δυτική Οχθη, πυροδότησε ο θάνατος τριών Παλαιστίνιων εργατών από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στη Χεβρώνα, την περασμένη Τρίτη.


Με έξι αγώνες συνεχίζεται σήμερα το Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Πρώτης Κατηγορίας.

Οι αγώνες άρχισαν στις 3.45 και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι:

Ομόνοια - Εθνικός Ασσιας 3-0

Απόλλωνας - Αλκή 2-0

ΑΕΚ - Αναγέννηση Δερεύνειας 0-0

Ενωση Νέων Παραλιμνίου - Απόπ

1-0 και

Ευαγόρας-Σαλαμίνα 1-0

Εξάλλου, στις επτά απόψε θα διεξαχθεί ο αγώνας Ανόρθωση-Αποέλ, στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με ψηλές κυρίως νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εωστερικό και γύρω στους 10 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι συννεφιασμένος με ενδεχόμενο να πέσουν μερικές τοπικές βροχές, τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι ως δυνατοί, 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 9, στη Λεμεσό 19 με 11 στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο με 6 ένα βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 14 March 1998 - 18:27:19 UTC