Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν οι έξι διαγραφέντες από το Δημοκρατικό Κόμμα, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση του εκτελεστικού γραφείου, που τους θέτει εκτός κόμματος.

Την αγωγή στο δικαστήριο υπογράφουν οι Ντίνος Μιχαηλίδης, Κατερίνα Παντελίδου, Γεώργιος Λυκούργος, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Πανίκος Λεωνίδου και Χαράλαμπος Καραμανλή.

Ο Αλέκος Ευαγγέλου, δικηγόρος των έξι, δήλωσε ότι με την αγωγή ζητείται να μην εφαρμοσθεί η απόφαση του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ, για τις διαγραφές, που λήφθηκε τη Δευτέρα.

Ο κύριος Ευαγγέλου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα παρθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια με στόχο να σχηματίσει Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση από τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Το προσκλητήριο του Προέδρου, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, έχει σταλεί προς όλους ανεξαιρέτως, χωρίς διακρίσεις.

Οσον δε αφορά το θέμα των υφυπουργείων, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι η δημιουργία τους, δεν έχει να κάνει με την ικανοποίηση προσώπων αλλά με την καλύτερη δυνατή διακυβέρνηση του τόπου.

Ανέφερε επιπλέον, ότι κατ'αρχήν φαίνεται να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα στη δημιουργία υφυπουργείων, πρόσθεσε όμως, ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί η εισαγωγή αυτού του θεσμού, θα ζητηθεί η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα και θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.


Νομοσχέδιο από την κυβέρνηση για τη μορφή που επιθυμεί, να έχει ο θεσμός του υφυπουργού αναμένει ο Γενικός Εισαγγελέας,για να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του θεσμού.

Αναφερόμενος σε πληροφορίες περί ύπαρξης συνταγματικού κωλύματος για τη δημιουργία υφυπουργείων, ο Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε ότι ο θεσμός θα πρέπει να εγκριθεί και από τη βουλή, ώστε να κριθεί η νομιμότητα του θεσμού.

Ωστόσο, προκαταρκτικά ο κύριος Μαρκίδης,ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα οι υφυπουργοί να έχουν ψήφο στο υπουργικό συβμούλιο, ενώ πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις τους, είναι θέμα που θα πρέπει να καθοριστεί με νομοσχέδιο.

Ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα επί μακρώ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρόλο που όπως είπε, ο πρόεδρος δεν του έθεσε χρονοδιάγραμμα για να αποφασίσει.


Στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεχίστηκαν και σήμερα οι διαβουλεύσεις του Γλαύκου Κληρίδη, για σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Νίκο Ρολάνδη, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί κάποια εξέλιξη στο θέμα συμμετοχής των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κύριος Ρολάνδης, ανέφερε πως ο πρόεδρος Κληρίδης, πιθανόν να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του και την ερχόμενη εβδομάδα.

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα επιστροφής του στο βουλευτικό αξίωμα, ανέφερε πως υπήρχαν και υπάρχουν δυσκολίες σε αυτό το ενδεχόμενο.


Την Κύπρο, αναμένεται να επισκεφθεί τον Μάρτιο, ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

Αυτό ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρέσβης Γκεόρκι Μουράτοφ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ρώσος αξιωματούχος μετέφερε στον πρόεδρο Κληρίδη συγχαρητήριο μήνυμα για την επανεκλογή του από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν.

Ο Γκεόρκι Μουράτωφ, ανέφερε ότι ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το κυπριακό, θα υποβάλει κατά την επίσκεψή του στο νησί, εισηγήσεις πιθανόν για την αποστρατιωτικοποίηση.

Πάντως, και σήμερα ο Ρώσος πρέσβης επανέλαβε ότι η χώρα του θα τηρήσει το συμβόλαιο της με την Κύπρο, όσον αφορά τους πυραύλους ΕΣ-300.

Ακολούθως, στο προεδρικό μέγαρο μετέβη, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέϊβιντ Μάτεν, ο οποίος διεβίβασε στον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα θερμά συγχαρητήρια του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ.

Σε δηλώσεις του ο βρετανός αξιωματούχος, ανέφερε πως η Βρετανία θα ανταποκριθεί στην αποστολή που της ανέθεσε, η Σύνοδος Κορυφής του Λουξεμβούργου για εξεύρεση τρόπου συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στην συνάντηση Μάτεν-Κληρίδη, συζητήθηκαν και λεπτομέρειες για την επίσκεψη στην Κύπρο, του εκπροσώπου της Βρετανίας για το κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Μάτεν, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.


Εικοσι-οκτώ μέλη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, αποχώρησαν από την Ιρακινή πρωτεύουσα, για να ξεφύγουν από την απειλούμενη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση.

Σε δηλώσεις του, ο Ντένις Χάλιντεϊ, συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, ανέφερε ότι η κατάσταση βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο στάδιο και τα Ηνωμένα Εθνη λαμβάνουν κάθε προφύλαξη.

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν, μεταβαίνει αύριο στη Βαγδάτη, σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει περαιτέρω την στρατιωτική τους παρουσία στον Περσικό Κόλπο, με την άφιξη στο Κουβέϊτ, νέας μεγάλης δύναμης πεζοναυτών.

Περισσότερες Αμερικανικές δυνάμεις αναμένονται στο Κουβέιτ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ ο Υπουργός Αμυνας της χώρας ανέφερε ότι μία ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ, δεν θα ξεκινήσει από το έδαφος του Κουβέιτ.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Οργάνωσης Χαμάς, Σείχης Αχμέντ Γιασσίν, μιλώντας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι η Χαμάς, θα πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον Αμερικανικών και Ισραηλινών στόχων, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ιράκ.

Εξάλλου Παλαιστίνιοι, πραγματοποίησαν στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, μαχητικές διαδηλώσεις συμπαράστασης πρός το Ιράκ, καίγοντας Αμερικανικές και Ισραηλινές σημαίες και πετροβολώντας Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι άνοιξαν πύρ εναντίον τους.

Οι διαδηλωτές προέτρεψαν τον Σάνταμ Χουσσέιν να βομβαρδίσει το Τέλ-Αβίβ, ενώ η Παλαιστινιακή ηγεσία, κάλεσε τον Ιρακινό ηγέτη, να συμμορφωθεί πρός τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, η Αμερικανική στρατιωτική ηγεσία έχει αναπτύξει υπερσύγχρονο δορυφορικό σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει στους Αμερικανούς πιλότους να εκτοξεύουν πυραύλους από απόσταση σαράντα μιλίων.


Ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη δεκατρία λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στα βόρεια προάστεια της Αθήνας στο Μαρούσι, στα γραφεία της Αμερικανικής Εταιρίας General Motors.

Η έκρηξη, ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και έγινε αντιληπτή από κατοίκους των περιοχών Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Ψυχικού και Φιλοθέης, οι οποίοι τρομοκρατημένοι ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Από την βομβιστική επίθεση, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στα γραφεία της εταιρίας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι πίσω από την βομβιστική επίθεση, κρύβεται η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", παρόλο που μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Κι αυτό επειδή η εταιρία General Motors, είναι Αμερικανικών συμφερόντων και επειδή, επίκεται στρατιωτική σύρραξη στον Περσικό Κόλπο.

Τα δύο αυτά στοιχεία, συνδυάζονται με παλαιότερη ανάληψη ευθύνης από την "17 Νοέμβρη", σε στόχους Αμερικανικών συμφερόντων, εις ένδειξη συμπαράστασης προς τον Σαντάμ Χουσέϊν.


Εμπρησμός σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Λεμεσό, σε αυτοκίνητο της Εταιρείας "Ανδρέας Τσουλόφτας και Υιοί, Λίμιτεδ", το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Ιωάννη Κυριακίδη.

Το αυτοκίνητο ανήκει στο γνωστό ραλλίστα Ανδρέα Τσουλόφτα.

Στο όχημα το οποίο εχρησιμοποιείτο για καθάρισμα σωλήνων αποχετεύσεων, προκλήθηκε πυρκαγιά, ενώ ζημιές υπέστη και παρακείμενο αυτοκίνητο που ανήκει στην ίδια εταιρεία.

Η πυρκαγιά οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη ως ύποπτος ο Σαντόρ Ουτβαρλάκιρ, 55 ετών ουγγρικής καταγωγής.


Τετραήμερο διάταγμα κράτησης στον Καμάλ Γουαλισίνκι, 29 ετών από τη Σρι- Λάνκα, εξέδοσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, σχετικά με υπόθεση εμπρησμού φάρμας εκτροφής κουνελιών.

Σύμφωνα με κατάθεση της αστυνομίας, ο ύποπτος απελύθη από τον ιδιοκτήτη της φάρμας Φώτη Σταύρου, πριν από λίγο καιρό, και τον απειλούσε ότι θα βάλει πυρκαγιά στη φάρμα του.

Από την πυρκαγιά κάηκαν τρεισήμισυ χιλιάδες κουνέλλια και το ύψος των ζημιών, ανήλθε στις 100 χιλιάδες λίρες.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις.

Σε μερικές περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί παγετός.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί στα νότια παράλια μέτριοι 4 μποφόρ ενώ στα δυτικά παράλια ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα στα νότια παράλια θα είναι ταραγμένη ενώ στα δυτικά λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 5 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 12 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 14 με 9, στη Λεμεσό 15 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 10 και τέλος στον Πρόδρομο 0 με δύο βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 19 February 1998 - 16:53:27 UTC