Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κλιμακώνονται οι πρωτοβουλίες για προώθηση λύσης του Κυπριακού και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, καθώς αναμένονται στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Σερ Ντέιβιντ Χάνει, ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και ο Τόμας Μίλερ.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο, εντός της ερχόμενης εβδομάδα.

Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Σερ Ντέϊβιντ θα έρθει, εντός της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου.

Σε ερώτηση, αν ο Ντέϊβιντ Χάνει θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Δημοκρατίας και όχι τον Ντενκτάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι αυτή η επίσκεψη προηγείται της επίσκεψης στην Κύπρο του Επιτρόπου για Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν ντε Μπρουκ.


Στην Κύπρο αναμένεται και ο ειδικόσ συντονιστής για το κυπριακό στο Στέιτ Ντημπάρτμεντ Τόμας Μίλερ.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντηση λίγο μετά το μεσημέρι με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Αμερικανός Πρέσβης Κένεθ Μπρίλ ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο χρόνος της επίσκεψης του Τόμας Μίλερ.

Ο κύριος Μπρίλ μετέφερε στον Πρόεδρο Κληρίδη τα θερμά συγχαρητήρια του αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον για την εκλογή του.

Ο αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι μετέφερε και την απάντηση του αμερικανού προέδρου στην επιστολή, που του απέστειλε πριν δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος Κληρίδης, στην οποία ο Γλαύκος Κληρίδης ζητούσε από τον αμερικανό Πρόεδρο να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία, για προώθηση λύσης του Κυπριακού.

Ο αμερικανός πρέσβης σημείωσε ακόμη ότι θεωρεί πολύ σημαντική χρονιά για το κυπριακό το 1998, στη διάρκεια της οποίας, είπε, θα εργαστούμε σκληρά, με περισσότερη ένταση και ενεργητικότητα.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, απάντησε ότι είναι θέμα που αφορά την ευρωπαϊκή ένωση, ωστόσο πρόσθεσε ότι συζητά όλα τα θέματα περιλαμβανομένου αυτού, με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Στάληκε σήμερα προς τα κόμματα η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, με την οποία τα καλεί για συμμετοχή στην εθνική κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα ότι η επιστολή, η οποία εστάλη δια χειρός, απευθύνεται προς όλα τα κόμματα, κοινοβουλευτικά ή μη.

Η επιστολή είπε ο κύριος Χριστοφίδης, αναφέρει ότι ενόψει της διακηρυγμένης πολιτικής για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θεωρεί καθήκον του να απευθυνθεί γραπτώς προς τα κόμματα και να τα καλέσει για συμμετοχή.

Σε ερώτηση εάν απεστάλη και στον Αλέξη Γαλανό επιστολή, ο κύριος Χριστοφίδης, είπε ότι ήδη έχει δηλωθεί ότι επιστολή θα λάβει και ο κύριος Γαλανός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει όπως του δοθούν απαντήσεις, εντός αυτής της εβδομάδας.


Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και η συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού στη Κυβέρνηση, τέθηκαν το πρωί ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως ομόφωνα επισημάνθηκε πως ο κομματικός μηχανισμός, λειτούργησε άψογα με αποτέλεσμα την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οσον αφορά την συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, ο Νίκος Αναστασιάδης περιορίστηκε να αναφέρει πως θα είναι ουσιώδης, ενώ για τα σενάρια που φέρουν βουλευτές του ΔΗΣΥ να υπουργοποιούνται, σημείωσε ότι η σεναριολογία δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα.


Διεργασίες για να αποφασιστεί κατά πόσο το κόμμα θα συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση, γίνονται και στην ΕΔΕΚ.

Το πρωϊ συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, υπό την προεδρία του Βάσου Λυσσαρίδη, ενώ αυτή την στιγμή ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δίδει διάσκεψη τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, στην ΕΔΕΚ επικρατεί προβληματισμός, αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, την οποία προσπαθεί να συστήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης, εάν το ΔΗΚΟ αποφασίσει να μείνει εκτός κυβέρνησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ειλημμένη αρνητική στάση του ΑΚΕΛ απέναντι στην πρόσκληση Κληρίδη, δεν θα επηρεάσει την απόφαση της ΕΔΕΚ.

Στις επτά και τριάντα θα συγκληθεί το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ.


Ο Αλέξης Γαλανός κάλεσε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, να ανταποκριθεί στο αίτημα για ενότητα και ανασυγκρότηση του κόμματος.

Με γραπτή δήλωσή του ο Αλέξης Γαλανός, σημειώνει ότι η αδυναμία της ηγεσίας του κόμματος να συμπορευθεί με την επιθυμία της κομματικής βάσης, οδήγησε το κόμμα στη σημερινή δεινή του κατάσταση, κατάσταση η οποία όπως αναφέρει, δημιουργεί ερείσματα σε άλλους κομματικούς χώρους, οι οποίοι εποφθαλμιούν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη.

Ο κύριος Γαλανός προσθέτει ότι έστω κι αν απορρίφθηκε το χέρι συνεργασίας και ενότητας που έτεινε αμέσως μετά τις εκλογές, επιμένει και καλεί όλους να παραμερίσουν πίκρες, εγωισμούς και αντιπαλότητες και να εργαστούν για την αποκατάσταση της ενότητας του κόμματος.


Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί, σε δωμάτιο του ξενοδοχείου "Φαέθων" στη Γεροσκήπου, από την οποία προκλήθηκαν ζημιές και σε άλλα δύο γειτονικά δωμάτια.

Από διπλανό δωμάτιο, όπου διέμενε, ανεσύρθη αναίσθητος Βρετανός τουρίστας, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός.

Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι ο θάνατος του Φάρουελ δεν οφείλεται στην πυρκαγιά αλλά επήλθε από καρδιολογικά προβλήματα, από τα οποία έπασχε.

Η πυρκαγιά ετέθη υπό έλεγχο σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εκ πρώτης όψεως, τα αίτια της πυρκαγιάς φαίνεται να είναι τυχαία.

Το ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά και τετρακόσιοι πενήντα τουρίστες που διαμένουν σ'αυτό, συνεχίζουν, τις διακοπές τους.


Τρεισήμισι χιλιάδες κουνέλλια κάηκαν ζωντανά το πρωί, σε φάρμα στην περιοχή Φασούλας, έπειτα από πυρκαγιά.

Το ύψος των ζημιών υπολογίζεται γύρω στις εκατόν χιλιάδες λίρες.

Την φωτιά αντελήφθηκε γύρω στις έξι το πρωϊ αλλοδαπός υπάλληλος, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανώτερος Υπαστυνόμος Σωτήρης Σοφοκλέους, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας, αφού όπως διαπιστώθηκε η φωτιά δεν φαίνεται να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή άλλη ηλεκτρική αιτία.

Ο ιδιοκτήτης της φάρμας Φώτης Σταύρου, κατονόμασε στην αστυνομία, συγκεκριμένα άτομα, τα οποία όπως είπε, πρόκειται για αλλοδαπούς τους οποίους πρόσφατα, απέλυσε.

Ηδη έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται δύο Σριλανκέζοι.


Εβδομηντα-πεντάχρονη γριά από την Σίμου της Πάφου, η Αφροδίτη Χρυσοστόμου, στην προσπάθειά της χθες βράδυ, να ανάψει στο σπίτι της την θερμάστρα υγραερίου, σημειώθηκε έκρηξη.

Στη συνέχεια, προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε σε ολόκληρο το σπίτι της.

Από τη φωτιά, η Χρυσοστόμου υπέστη ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς, όπου αφού έτυχε των πρώτων βοηθειών, απελύθη.

Το σπίτι της Χρυσοστόμου, υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Την πυρκαγιά κατέσβεσαν οι κάτοικοι του χωριού.


Διάταγμα εξαήμερης κράτησης του Μάριου Ιακωβίδη, από τους Αγίους Ομολογητές, 24 ετών, επιχειρηματία, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τον εμπρησμό της δισκοθήκης "ΑΚΡΗ", στη Λευκωσία, εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο Ιακωβίδης είναι, επίσης, ύποπτος για απειλή θανάτωσης των τριών ιδιοκτητών της εν λόγω δικσκοθήκης.

Ειδικότερα, ο ύποπτος φέρεται να ομολόγησε ότι τοποθέτησε στον προθάλαμο της δισκοθήκης, χειρόγραφο σημείωμα, στο οποίο ανέφερε ότι οι σύζυγοι των τριών ιδιοκτητών της Ακρης, θα έμεναν χήρες αν οι τελευταίοι συνέχιζαν τις νυχτερινές εργασίες τους.

Οσον αφορά τον εμπρησμό, που διαπράχθηκε πριν από δέκα μήνες, ο Ιακωβίδης αρνείται κάθε ανάμιξη.

Εξάλλου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα τριήμερης κράτησης του Σοφοκλή Μαυροσκούφη, από την Λακατάμια, 50 ετών, επιχειρηματία, σχετικά με παράνομη κατοχή δύο πιστολιών και ενενήντα-μία σφαιρών.

Ο οπλισμός βρέθηκε σε οίκημα σωματείου στην Κάτω Λακατάμια.


Τελέστηκε το απόγευμα από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στην Γεροσκήπου, η κηδεία του Λοίζου Ασκάνη, πρόσφυγα από το Τρίκωμο.

Της κηδείας προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος και παρέστησαν οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Το πτώμα του Ασκάνη, η τύχη του οποίου αγνοείτο από τον περασμένο Μάϊο, όταν η βάρκα της οποίας επέβαινε βούλιαξε στην θαλάσσια περιοχή της Πάφου, εντοπίστηκε από ψαροκάϊκο πριν εννέα ημέρες στα ανοικτά της Πέτρας του Ρωμιού.

Φίλοι του Ασκάνη πρότειναν στις αρχές τη θέσπιση βραβείων, στη μνήμη του και την ονομασία οδών ή άλλων κτιρίων στη Γεροσκήπου, προς τιμήν του.


Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, αναλαμβάνει τα ηνία της διπλωματικής επίλυσης στην Ιρακινή κρίση.

Σε μία ύστατη προσπάθεια τους για την αποφυγή αεροπορικών επιθέσεων, εναντίον της Βαγδάτης, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έδωσαν, τις πρώτες πρωινές ώρες, το πράσινο φως στον Κόφι Ανάν, για την μετάβασή του στην Ιρακινή πρωτεύουσα.

Αύριο, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, μεταβαίνει στο Παρίσι για συνομιλίες με τη Γαλλική ηγεσία και την Παρασκευή, αναχωρεί για την Βαγδάτη.

Αύριο, εξάλλου στην Βαγδάτη αναμένεται ειδική αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία και θα προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη Κόφι Ανάν.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον κλιμακώνει τις πολεμικές της προετοιμασίες, για μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Μπιλ Ρίτσαρντσον, κατέστησε πάντως σαφές, ότι αν και η Ουάσινγκτον στηρίζει την αποστολή Ανάν, διατηρεί το δικαίωμα να διαφωνήσει, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της επίσκεψης, δεν είναι το αναμενόμενο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές, και στα ορεινά λίγα χιόνια.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί δυνατοί, 4 έως 5 μποφόρ και στις προσήνεμες περιοχές, 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 6 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα καταστεί αίθριος με αραιές παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειοανατολικοί δυνατοί, 4 έως 5 και στις προσήνεμες περιοχές 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 16 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 18 με 6, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 18 February 1998 - 17:27:16 UTC