Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Κυπριακός Λαός, προσέρχεται αύριο στις κάλπες ασκώντας το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν, αναδεικνύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσεχή πενταετία.

Στην τελική ανάμετρηση οι, Γλαύκος Κληρίδης και Γιώργος Ιακώβου.

Η μεγάλη μάχη αρχίζει με το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στις επτά το πρωϊ.

Στις δώδεκα το μεσημέρι, η ψηφοφορία θα διακοπεί για μία ώρα, και θα ολοκληρωθεί στις πέντε το απόγευμα.

Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να αρχίσει στις έξι και τριάντα, ενώ μισή με μία ώρα αργότερα θα εξαχθούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις των επαρχιακών εφόρων εκλογής η Αμμόχωστος θα έχει το τελικό της αποτέλεσμα γύρω στις οκτώ και η Λάρνακα γύρω στις δέκα.

Οι αρμόδιοι βρίσκονται επί ποδός, για την όσο το δυνατό αρτιότερη οργάνωση, προετοιμασία και συντονισμό των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις αυριανές εκλογές.

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Γιώργος Θεοδώρου, μετέβη το πρωϊ στο κλειστό στάδιο Ελευθερία, όπου θα γίνει η ανακήρυξη του αυριανού νικητή, και επιθεώρησε τις εργασίες που γίνονται για την διαμόρφωση του χώρου.


Διεκδικώντας την πρωτιά στην παρουσίαση και αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, ο ΛΟΓΟΣ θα είναι μαζί σας με ζωντανή εκπομπή από τις οκτώ και τριάντα το πρωϊ και μέχρι την επίσημη ανακήρυξη του νικητή των προεδρικών εκλογών '98, γύρω στα μεσάνυκτα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πρόθεση να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους στο κυπριακό, μετεκλογικά, επιβεβαίωσε και ο Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Τζέϊμς Ρούμπιν.

Διευκρινίζοντας δήλωση της προϊσταμένου του, Μαντλίν Ολμπράϊτ, ο κύριος Ρούμπιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν επανάληψη των διαβουλεύσεων για το κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις προεδρικές εκλογές.

Ο Τζέϊμς Ρούμπιν αποκάλυψε ότι ο αμερικανικός παράγοντας πραγματοποιεί παρασκηνιακές επαφές με τα Ηνωμένα Εθνη, τόσο για τον καθορισμό των ημερομηνιών επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων στην Κύπρο, όσο και για την δημιουργία καλού κλίματος.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο προεδρικός απεσταλμένος, Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ έχει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες στην περιοχή.


Ικανοποιημένες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τις πρόσφατες ενδείξεις επίδειξης ενδιαφέροντος εκ μέρους της Ελλάδας και της Τουρκίας, για επίλυση των μακροχρόνιων διαφορών.

Δήλωση από τον Εκπρόσωπο του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Τζέϊμς Ρούμπιν, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση από πέντε σημεία, που ενεχείρησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, Δημήτρη Νεζερίτη.

Ο κύριος Ρούμπιν επαναβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση της Ουάσιγκτων, στην υποστήριξη των προσπαθειών Αθηνών και Αγκυρας, για ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται, ότι η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε την τουρκική πρόταση, ως επανάληψη παλαιοτέρων προτάσεων.


Νέα πρόκληση από το κατοχικό καθεστώς του Ντενκτάς.

Από το λεγόμενο "Υπουργείο Εξωτερικών", και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, ανακοινώθηκαν νέες ρυθμίσεις που θα διέπουν την είσοδο και έξοδο από τα παράνομο ψευδοκράτος.

Το ψευδοϋπουργείο, παράνομα, όρισε λεγόμενη "θεώρηση διαβατηρίου" κατά την εισόδο και έξοδο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από το Λήδρα Πάλας.

Ορισε επίσης, διάφορα τέλη εισόδου και εξόδου, τα οποία κυμαίνονται από δύο εώς δεκαπέντε στερλίνες, καθώς και μηνιαίο τέλος εξόδο για τους εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, οι ρυθμίσεις αποτελούν ένα αντίμετρο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Λουξεμβούργο, για την Κύπρο και την Τουρκία.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και οι συγγενείς των Αγνοουμένων, έδωσαν και σήμερα το παρόν τους στη διαφωτιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε Σαββατοκυρίακο

στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Εκδήλωση που απέβη όπως όλες οι άλλες βοηθητική στον τομέα της ενημέρωσης των ξένων γύρω από τις πραγματικές διαστάσεις του Κυπριακού δράματος και ενισχυτική στον αντικατοχικό αγώνα.

Σε δηλώσεις του στο Λόγο, ο Πρόεδρος του ΠΑΚ, Αρης Χατζηπαναγιώτου, χαιρέτισε την επιτυχία μιας ακόμα διαφωτιστικής εκδήλωσης και τόνισε ότι εχθρός του κυπριακού λαού είναι η κατοχή.


Η επιστημονική διαδικασία αναγνώρισης, μέσω του Ντι-Εν-Εϊ, απεφάνθη τελικά, ότι η σωρός που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην θαλάσσια περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού, ανήκει στον Λοϊζο Ασκάνη.

Ο άτυχος τριανταεννιάχρονος αρχιτέκτονας χάθηκε στα νερά της Πάφου, ανοικτά της Τίμης, στις εννέα Μαϊου, όταν η βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με τον Μιχάλη Κυριάκου και τον γιό του, Μάριο Κυριάκου παρουσίασε πρόβλημα και βούλιαξε.

Ο Λοϊζος Ασκάνης, αφού μετέφερε, κολυμπώντας σε αρκετή απόσταση τον μικρό Μάριο χάθηκε στα κύμματα.

Την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και θα τελεστεί η κηδεία του Λοϊζου Ασκάνη, γράφεται ο τραγικός επίλογος της ιστορίας, που κράτησε εννέα σχεδόν μήνες.


Θρασύτατοι διαρρήκτες κτύπησαν στις δύο το πρωί στα ταξιδιωτικά γραφεία Αίολος, καθώς και σε παρακείμενα γραφεία, στο κέντρο της Λευκωσίας, και στη συνέχεια τα πυρπόλησαν, προκαλώντας ζημιές δεκάδων χιλιάδων λιρών.

Η πυρκαγιά προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα να καταστραφεί μέρος του εξοπλισμού των ταξιδιωτικών γραφείων και να προκληθούν ζημιές στο οδοντιατρείο του Μάριου Παντελίδη και το δικηγορικό γραφείο του Αντώνη Παπαντωνίου.

Για την κατάσβεση της φωτιάς χρησιμοποιήθηκαν τρία πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και υδραυλική πλατφόρμα αφού τα γραφεία βρίσκονται στο δεύτερο και τρίτο όροφο πενταόροφης πολυκατοικίας, στην οδό Ζήνας Κάνθερ.

Μετά από εξετάσεις των εμπειρογνωμόνων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διεπιστώθη ότι οι διαρρήκτες παραβίασαν τις πόρτες των γραφείων με λοστό και στη συνέχεια άρχισαν να ψάχνουν σε συρτάρια και ερμάρια αναζητώντας χρήματα.

Ακολούθως έθεσαν φωτιά προφανώς για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Η εταιρεία Αίολος, η οποία διαθέτει και άλλα γραφεία στην ίδια οδό, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.


Αλλο ένα πρόσωπο, το τέταρτο, συνελήφθη ως ύποπτο, σχετικά με την υπόθεση εισαγωγής και εμπορίας εκατόν-τριάντα κιλών χασίς.

Πρόκειται για τον Γεώργιο Ανδρέου Μιχαήλ από τη Λευκωσία, μόνιμο κάτοικο Βουλγαρίας, ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Ο Γεωργίου αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη με την υπόθεση, ενώ η Αστυνομία υποστήριξε ότι έχει στοιχεία ότι τα ναρκωτικά, συσκευάζονταν σε εργοστάσιο στη Βουλγαρία, ιδιοκτησίας του υπόπτου.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε εναντίον του Γεωργίου διάταγμα επταήμερης κράτησης.


Ευέλικτο ως την ειρηνική επίλυση της κρίσης παρουσιάστηκε το Ιράκ, απευθύνοντας πρόσκληση προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν να μεταβεί στη Βαγδάτη.

Παράλληλα, ο Κόφι Ανάν, ανακοίνωσε την αποστολή στη Βαγδάτη ειδικής ομάδας, με σκοπό την χωρογράφηση οκτώ προεδρικών τοποθεσιών, στις οποίες έχει απαγορευθεί η είσοδος σε ειδήμονες όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Ουάσιγκτων, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Σάντυ Μπέργκερ, κατηγόρησε το Ιράκ γιά εσκεμμένη κωλυσιεργία, όσον αφορά την άρνηση του να συμμορφωθεί με την πλήρη επιθεώρηση των στρατιωτικών του εγκαταστάσεων.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, κατηγόρησε τον κύριο Μπέργκερ, για κροκοδείλια δάκρυα και υποκρισία, όσον αφορά το δράμα του Ιρακινού λαού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "τρώγονται για πόλεμο".

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αποστέλλουν στρατεύματα και πολεμικό υλικό στον Περσικό Κόλπο, ενώ Ρωσία και Κίνα συνεχίζουν να αντιτίθενται στη χρήση στρατιωτικής βίας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αραιές ψηλές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και πιθανόν να πέσουν ελαφρές τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ισχυροί, 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις βόρειες και ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 στα παράλια.

Αύριο και πάλιν αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστηματα και πιθανόν να πέσουν και πάλι ελαφρές τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειοανατολικοί ισχυροί, 4 ως 5 Μποφρο.

Η θάλασσα επίσης θα παραμείνει ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 6, στη Λεμεσό 18 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 14 February 1998 - 15:27:19 UTC