Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, με τους υποψήφιους προέδρους και τα κόμματα να αποστέλλουν τα τελευταία μηνύματα προς τους ψηφοφόρους.

Στην ΕΔΕΚ, μετά την απόφαση του κόμματος για ελεύθερη ψήφο, ο Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι θα τηρήσει ρόλο θεματοφύλακα των συμφωνηθέντων, με τους δύο μονομάχους.

Οπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο πρόεδρος που θα εκλεγεί την ερχόμενη Κυριακή, θα είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι του εγγράφου της ΕΔΕΚ, καθώς η συμφωνία και με τους δύο υποψηφίους, έγινε ενώπιον του κυπριακού λαού.

Ανέφερε επίσης πως με την απόφασή της η ΕΔΕΚ, αφήνει τους ψηφοφόρους της να κρίνουν τον καταλληλότερο μονομάχο των εκλογών, για τον προεδρικό θώκο, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική εναντίον του ΑΚΕΛ για την επιλογή του.


Μεγάλο κεφάλαιο για την Κύπρο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος με τη σειρά του υπέδειξε στον κύριο Ρολάνδη ότι θα ήταν σφάλμα να εγκαταλείψει τον πολιτικό του ρόλο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κύριος Ρολάνδης ενημέρωσε τον Γλαύκο Κληρίδη για την απόφαση του κόμματός του, να υποστηρίξει την επανεκλογή του.

Λίγο αργότερα και για τον ίδιο λόγο μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, ο Αλέξης Γαλανός.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι ο Αλέξης Γαλανός, δεν ζήτησε κανένα αξίωμα, ούτε και συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι πρόθεσή του να αξιοποιήσει τον κύριο Γαλανό σαν σύμβουλο του, αμισθί, επί διαφόρων θεμάτων.

Ο Αλέξης Γαλανός, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα χειριστεί σωστά το εθνικό θέμα.

Τόνισε δε ότι το ΔΗΚΟ, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου όπως είπε, ορθοφωνεί, θα έχει τη θέση του στην Κυβέρνηση Κληρίδη.


Εκκληση προς τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, για να τον υποστηρίξουν στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών, απηύθυνε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου.

Σε συνέντευξη τύπου, την τελευταία της προεκλογικής περιόδου, ο κύριος Ιακώβου δήλωσε ότι ζητεί την ψήφο των Εδεκιτών, γιατί όπως είπε, το πολιτικό του πρόγραμμα είναι πιο κοντά με το πολιτικό πρόγραμμα της ΕΔΕΚ, τόσο σε θέματα που αφορούν το κυπριακό, όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση.

Ο κύριος Ιακώβου πρόσθεσε ότι αν εκλεγεί, θα υλοποιήσει την δέσμευση του προς την πρόταση της ΕΔΕΚ, στο ακέραιο.

Εξάλλου, ο Γιώργος Ιακώβου κατηγόρησε τον Πρόεδρο Κληρίδη, ότι δεν αποδέχτηκε πρόσκλησή του για δημόσια συζήτηση, λέγοντας ότι δημιουργείται κακή εντύπωση στο εξωτερικό, από αυτή την στάση του Προέδρου Κληρίδη.


Το ΑΚΕΛ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία του λαού, η οποία θα αναδείξει τον Γιώργο Ιακώβου Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, σε διακήρυξη του προς τον κυπριακό λαό.

Ο κύριος Χριστόφιας επικαλούμενος τους κοινούς αγώνες για ανόρθωση αυτού του τόπου από τα ερείπια, που άφησαν το πραξικόπημα και η εισβολή, κάλεσε τον κόσμο της ΕΔΕΚ, των Ενωμένων Δημοκρατών αλλά και όσους ψήφισαν Αλέξη Γαλανό, να τιμήσουν με την ψήφο τους τον Γιώργο Ιακώβου.


Η κυβέρνηση χαιρετίζει την δήλωση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους, για προώθηση λύσης του Κυπριακού, μετά τις εκλογές.

Σε δηλώσεις τους ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τόνισαν ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού, επιβεβαιώνεται μέσα από την δήλωση της Μαντλίν Ολμπράιτ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Κύπρο.

Ο κύριος Κασουλίδης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι ο κυπριακός λαός θα κάνει επιλογή ευθύνης την προσεχή Κυριακή, ημέρα της μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης.

Απαντώντας εξάλλου, σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός των Εξωτερικών, ανέφερε ότι αν ο Γλαύκος Κληρίδης επανεκλεγεί στην προεδρία, θα απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στην κυβέρνηση, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.


Δικαιωμένοι, γιατί η πρόταση τους για κυβέρνηση εθνικής ενότητας είχε απήχηση, νιώθουν οι Νέοι Ορίζοντες.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κουτσού χαιρέτισε τη χθεσινή δήλωση του προέδρου Κληρίδη ότι σε περίπτωση που επανεκλεγεί πρόεδρος, τότε και το ΑΚΕΛ θα είναι ευπρόσδεκτο στην κυβέρνηση.

Ο κύριος Κουτσού επανέλαβε ότι το κόμμα του, αποφάσισε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης είναι ο καταλληλότερος από τους δύο μονομάχους των εκλογών, ενώ σημείωσε ότι μετά τις εκλογές, το κόμμα του θα κάνει απολογισμό και θα ασχοληθεί με το μέλλον.


Σε ψήφο με κριτήριο την συνολική και διαχρονική τοποθέτηση των δύο υποψηφίων του δεύτερου γύρου, κάλεσε το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, τους πολίτες που εκφράζονται με τις αρχές και τις θέσεις του Κινήματος.

Στην απόφαση κατέληξε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή των περιβαλλοντιστών, ύστερα από συζήτηση και εξέταση των γραπτών τοποθετήσεων του Γλαύκου Κληρίδη και του Γιώργου Ιακώβου, πάνω στα επτά σημεία που τους είχαν υποβληθεί, μέσα στο πλαίσιο των διεργασιών της επαναληπτικής εκλογής της Κυριακής.

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή κατέληξε ότι οι θέσεις του Κινήματος, δεν ταυτίζονται με καμία από τις τοποθετήσεις των δύο υποψηφίων.


Διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, το οποίο διοχέτευε δεκάδες κιλά ναρκωτικά από τη Βουλγαρία στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, εξάρθρωσε η κυπριακή Αστυνομία, ύστερα από συνεργασία με την Ιντερπόλ Βουλγαρίας, Ελλάδας και Βρετανίας.

Ο διοικητής της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών Τάσος Παναγιώτου και ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Γλαύκος Ξένος, δήλωσαν ότι την σπείρα αποτελούσαν Κύπριοι.

Τα ναρκωτικά συσκευάζονταν κατά τρόπο που δεν ήταν δυνατό να εντοπισθούν από ανιχνευτικούς σκύλους και τοποθετούνταν σε σάκκους από κάρβουνα.

Η Αστυνομία οδηγήθηκε στην εξάρθρωση του δικτύου, ύστερα από ομολογία του πτηνοτρόφου Σταύρου Κουρουνιάδη, από την Δερύνεια, 46 ετών, για την ανεύρεση ογδόντα κιλών μαριχουάνας στη φάρμα του, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που προορίζονταν για την κυπριακή αγορά.

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί τρία πρόσωπα στην Κύπρο και ένα στην Ελλάδα, ενώ επίκεινται και άλλες συλλήψεις.

Ως εγκέφαλος της σπείρας φέρεται ο Δημήτρης Φράγκος, από την Αραδίππου, 32 ετών, ο οποίος κατεζητείτο από το 1993 και συνελήφθη στην Αθήνα.

Εξάλλου, στην Κύπρο συνελήφθησαν:

Η μητέρα του Φράγκου, Ελένη Φράγκου, από την Ξυλοτύμπου, 58 ετών, ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Αραδίππου, ο Αντώνης Ανδρέα Αντωνίου, 27 ετών, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου στην Ξυλοφάγου και ο Στέλιος Καττής, από την Ορμήδεια, 57 ετών, ιδιοκτήτης εστιατορίου.

Στο εστιατόριο του Καττή βρέθηκε εξάλλου νωρίς το απόγευμα, μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αργά τα απόγευμα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.


Εκτεταμένες έρευνες τόσο στη Βρετανία όσο και στην Κύπρο, έχουν εξαπολύσει οι αρχές ασφαλείας τςη Δημοκρατίας, με στόχο να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες, οι οποίοι έκλεψαν από χρηματαποστολή της Τράπεζας Κύπρου, το ποσό των τριάντα-έξι χιλιάδων λιρών.

Το ποσό της χρηματαποστολής μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου, προχθές με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Οι άγνωστοι έσχισαν τον ένα από τους δύο σάκκους, οι οποίοι περιείχαν το συνολικό ποσό, των εκατόν χιλιάδων λιρών.


Η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί απαραίτητη την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να προσφύγει στη βία εναντίον του Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Μπίλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος βρίσκεται στο Τόκιο, σε μία προσπάθεια εξασφάλισης Ιαπωνικής υποστήριξης, σε πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ.

Το Ιράκ, τόνισε ο κύριος Ρίτσιαρντσον, οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη πρόσβαση των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις, και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν παζάρια ή συμβιβασμοί.

Εξάλλου, επικαλούμενο Αμερικανικά αρχεία, το Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Τσάνελ-Φόρ, μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, βοήθησαν το Ιράκ να αποκτήσει την δυνατότητα παραγωγής χημικών και βιολογικών όπλων, τα οποία θέλουν τώρα να καταστρέψουν με επιθέσεις κατά της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι, οι Ηνωμένες Πολιτείες χορήγησαν στο Ιράκ δεκατέσσερα εμπορευματοκιβώτια με βιολογικό υλικό, κατά την περίοδο 1985 έως 1989 και συγκεκριμένα, λίγο μετά την χρήση από την Βαγδάτη τοξικών αερίων κατά των Κούρδων, το 1988.

Στο μεταξύ, παρά την δημόσια αντίθεση της Μόσχας, οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις στρατιωτικές τους προετοιμασίες γιά την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών.

Η ένταση μεταξύ Μόσχας-Ουάσινγκτων για την Ιρακινή κρίση, έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της, αφού ο Ρώσος Υπουργός Αμύνης, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για σκληρή και ασυμβίβαστη στάση.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις αλλά και περίοδοι με αίθριο καιρό.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα βορειοδυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 4 στα παράλια.

Σε μερικές περιοχές ιδιαίτερα στο εσωτερικό, αναμένεται να σχηματισθεί παγετός.

Αύριο θα υπάρχουν εναλλασσόμενες περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και λίγες νεφώσεις που στα ορεινά, δυνατό να δώσουν πολύ λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα βορειοδυτικά μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 4, στη Λεμεσό 18 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 9 βαθμούς με μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 13 February 1998 - 18:27:19 UTC