Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής θα συζητηθούν τα θέματα που προέκυψαν από τις δηλώσεις του Διευθυντή της ΚΥΠ Νίκου Ιωάννου, καθώς και οι καταγγελίες για πρόσληψη ειδικών αστυφυλάκων, χωρίς να έχουν επιτύχει σε εξετάσεις.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και με την συμμετοχή αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην των Ενωμένων Δημοκρατών.

Από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού συμμετείχε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου, από το ΑΚΕΛ ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Χρίστου, από το Δημοκρατικό Κόμμα ο Μάρκος Κυπριανού και από την ΕΔΕΚ, ο Δεύτερος Αντιπρόεδρος Δημήτρης Ηλιάδης.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του Νίκου Ιωάννου θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ενώ οι καταγγελίες για τις προσλήψεις των ειδικών αστυφυλάκων, θα συζητηθούν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, και τώρα Γενικού Εφόρου Εκλογών, Θάνου Μιχαήλ, κατά την οποία τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, και ΕΔΕΚ, ζήτησαν την αντικατάστασή του.

Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος της Βουλής, θα στείλει ειδική επιστολή στον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ωστόσο, διαφορετική άποψη, έχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Παναγιώτη Δημητρίου, τα θέματα που προέκυψαν με τις δηλώσεις των κυρίων Νίκου Ιωάννου και Θάνου Μιχαήλ, θα πρέπει να θεωρηθούν λήξαντα.

Για το θέμα της μαζικής πρόσληψης αστυφυλάκων, μερικοί εκ των οποίων, σύμφωνα με τις καταγγελίες δεν πέρασαν τις εξετάσεις, ο κύριος Δημητρίου ανέφερε ότι του θέματος θα πρέπει να επιληφθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.


Η υποψηφιότητα του Αλέξη Γαλανού είναι η δεύτερη υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Συναγερμού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος τόνισε ότι αρκετοί οπαδοί του ΔΗΚΟ, θεωρούν ως υποψήφιο του κόμματος τους τον κύριο Γαλανό.

Ο κύριος Κυπριανού επέκρινε αυτή την στάση του κυρίου Κασουλίδη, ενώ αναφερόμενος στις προβλέψεις του για τις προεδρικές εκλογές, επανέλαβε ότι ο Γιώργος Ιακώβου θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Εξάλλου, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι το Σάββατο θα συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, για να μελετήσει τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί από την ημέρα που το κόμμα τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του κυρίου Ιακώβου, συμπεριλαμβανομένων και των αντιδράσεων που προκάλεσε αυτή η απόφαση σε κάποια στελέχη του κόμματος.


Αντιπαραθέσεων συνέχεια μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να καταθέσουν έγγραφα επί όλων των πτυχών του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς τονίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε επ'αυτού από τον ίδιο τον κύριο Κόρντοβεζ, στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ο Γκούσταβ Φεϋσέλ.

Εξάλλου, πρόσθεσε, αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψη του σε στρατόπεδο στο Δάλι, και αναφερόμενος στις επικρίσεις που διατυπώνει εναντίον του το ΔΗΚΟ, ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε τα καλά λόγια που έλεγαν για τον ίδιο προ μηνός.

Ταυτόχρονα κάλεσε τον Σπύρο Κυπριανού αλλά και τα στελέχη του ΔΗΚΟ, να θυμηθούν ότι μόλις πριν από έξι μήνες ανέλαβε πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ενώ τα παράπονα του Σπύρου Κυπριανού είπε, ανάγονται από το απώτερο παρελθόν.

Ερωτηθείς πως βλέπει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, την πρόταση του προέδρου Κληρίδη για σύσταση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε θετικά.


Το περίγραμμα της λύσης στη βάση του οποίου δεσμεύεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ανέπτυξε ο Υπουργός Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις Λυσσαρίδη, ότι οι ανθυποψήφιοι του πρέπει να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο λαό.

Ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε τρείς προτάσεις:

Πρώτον ότι η μελλοντική λύση θα προβλέπει μία χώρα με δύο κοινότητες, όπως προνοούν και οι συμφωνίες κορυφής.

Δεύτερο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες να γίνουν σεβαστές και να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των βασικών ελευθεριών, και τρίτο, να υπάρξει ικανοποιητική λύση στο θέμα της ασφάλειας.

Από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε τον υποψήφιο Γιώργο Ιακώβου, να παρουσιάσει τις θέσεις του ως προς το διεθνές ενδιαφέρον και την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών, για συνέχιση των συνομιλιών.

Και αυτό γιατί, εξήγησε, ο μεν Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, έχει δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα πρόταξης ενώ αντίθετα ο Σπύρος Κυπριανού, κάνει λόγο για προϋποθέσεις, για να επιστρέψουμε στις συνομιλίες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξάλλου, δήλωσε ότι η νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, που θα αρχίσει μετά τις προεδρικές εκλογές, δεν είναι συνήθης, αλλά μια αποφασιστική προσπάθεια, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως καμπή.

Ο κύριος Χριστοφίδης τόνισε ταυτόχρονα ότι οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, θα συμβάλουν θετικά σε αυτή την προσπάθεια, και χαρακτήρισε την πολιτική Ιακώβου και Κυπριανού στρουθοκαμηλική, γιατί είπε, δεν βλέπουν καμία πρόοδο και θεωρούν τη διαδικασία ρουτίνας.


Οριστικά στις 10 Φεβρουαρίου αποφασίζουν οι Νέοι Ορίζοντες, ποιόν από τους δύο υποψηφίους που θα περάσουν, θα υποστηρίξουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αυτό αποκάλυψε σε σημερινή διάσκεψη τύπου που δόθηκε στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε αναφορικά με τα έγγραφα Κόρντοβεζ, ο κύριος Κουτσού τόνισε ότι ήδη η μεθοδολογία Κόρντοβεζ απερρίφθη από το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ εξέφρασε έκπληξη για τις δηλώσεις του Υπουργού εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ότι αναμένεται υποβολή εγγράφων από τον κύριο Κόρντοβεζ.


Κανένα Τουρκικό αεροσκάφος ή πλοίο, δεν εμφανίστηκε ούτε και σήμερα στο Αιγαίο, ημέρα κατά την οποία η Αγκυρα είχε προγραμματίσει να εκτελέσει τις ασκήσεις της.

Οι αεροναυτικές ασκήσεις που δεν εκτελέστηκαν είχαν προγραμματιστεί για τις περιοχές βορείως της Λέσβου, μεταξύ Λέσβου και Χίου, και μεταξύ Λέσβου και Ανδρου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί ούτε μεταστάθμευση τουρκικών αεροσκαφών σε αεροδρόμια κοντά στο Αιγαίο, όπως συνηθίζεται σε περιόδους ασκήσεων.

Η μή εφαρμογή των σχεδίων της Αγκυρας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την Τουρκία στο δρόμο της έντασης, και παράλληλα στην παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, που ενημερώθηκαν αναλυτικά όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΝΑΤΟ για τις Τουρκικές προκλήσεις.

Η επόμενη άσκηση των Τούρκων έχει προγραμματισθεί για μεθαύριο Τετάρτη, σε περιοχή νοτίως της Ικαρίας.


Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από την χορήγηση, σε καρκινοπαθείς, του εμβολίου κατά του καρκίνου.

Η εφευρέτης του ελπιδοφόρου εμβολίου Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία βρίσκεται για επίσκεψη στην Κύπρο, δηλώνει αισιόδοξη ότι ο καρκίνος θα μπορέσει τελικά να καταπολεμηθεί.

Η αποτελεσματικότητα της ανακάλυψης θα αποδεικτεί σε τρία εως πέντε χρόνια όταν ολοκληρωθεί το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα.

Σε δηλώσεις της η Ελληνοαυστραλέζα επιστήμονας, κατά τη διάρκεια συνάντησης της με τον Υπουργό Υγείας, τόνισε ότι ήδη το εμβόλιο χορηγείται σε καρκινοπαθείς και έχει θετική επίδραση.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα θα μετέχουν και Κύπριες γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του καρκίνου του μαστού.


Υπόθεση ρίψης πυροβολισμών εναντίον σφαιριστηρίου στο Τραχώνι, διερευνά η αστυνομία Λεμεσού.

Ο ιδιοκτήτης του σφαιριστηρίου Χαράλαμπος Σάκκος, δήλωσε ότι δεν υποψιάζεται κανένα.

Οπως διαπιστώθηκε οι δράστες έριψαν δέκα πυροβολισμούς με αυτόματο όπλο, στην είσοδο του σφαιριστηρίου.

Εν τω μεταξύ, συνελήφθη για κατοχή αρχαιοτήτων, ο Χριστόδουλος Παπαγεωργίου 33 ετών, επιστάτης στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού.

Ο Παπαγεωργίου είχε εμπλακεί χθες βραδυ σε δυστύχημα ενώ οδηγούσε μεθυσμένος, και στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει από την σκηνή με μια τσάντα.

Εγινε όμως αντιληπτός από την αστυνομία και συνελήφθη.

Από τις έρευνες βρέθηκαν στην τσάντα, δύο αρχαίοι αμφορείς.


Η καρδιά πρόδωσε μηχανικό αεροπλάνων, τον Σόλωνα Πέτρου, 52 ετών από την Κατωκοπιά, λίγα λεπτά μετά την επιθεώρηση αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο άτυχος Πέτρου έχασε τις αισθήσεις του ενώ βρισκόταν στην κλίμακα του αεροπλάνου, όταν έπαιρνε εφημερίδες προς χρήση των επιβατών της πτήσης.

Ετυχε των πρώτων βοηθειών από νοσοκόμο, αλλά εξέπνευσε καθώς μεταφερόταν στο Νοσοκομείο Λάρνακας από ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρχε γιατρός στο Αεροδρόμιο και στο ασθενοφόρο.

Ο Σόλων Πέτρου καταλείπει σύζυγο και εννιάχρονη κόρη.


Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Κνεσσέτ, του νομοθετικού σώματος της χώρας, το κείμενο για τον προϋπολογισμό του 1998, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του Ισραήλ αντιμετωπίζει άμεσα το ενδεχόμενο διάλυσης, ύστερα από την κρίση που ξέσπασε, λόγω της παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου άρχισε παράλληλα, σειρά διαβουλεύσεων με στόχο να αποτρέψει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος διαθέτει πλέον, κοινοβουλευτική πλειψηφία μόλις δύο εδρών στην Κνεσσέτ.

Δήλωσε, μάλιστα στους συνεργάτες του ότι η κυβέρνηση θα διαλυθεί, αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 1998.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις. Σε μερικές περιοχές στο εσωτερικό θα σχηματισθεί παγετός.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 5 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο, θα εμφανίζονται παροδικές αραιές νεφώσεις που τοπικά το απόγευμα θα πυκνώσουν.

Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς ασθενείς, ως μέτριους 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Σήμερα, στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 16 με 6, στην Λεμεσό 17 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 5 και τέλος στον Πρόδρομο 5 με 1 βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 5 January 1998 - 18:27:12 UTC