Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο πρόεδρος Κληρίδης πραγματοποιεί επαφές με την ΕΔΕΚ για υποστήριξη του στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αποκάλυψε το μεσημέρι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Κληρίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των επαφών, σημειώνοντας ωστόσο την πρόταση του για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Εγκαινιάζοντας το οίκημα του Εθνικού Συλλόγου Ακρόπολις ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στην κορύφωση της πρφωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού, αμέσως μετά τις εκλογές.

Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος Κληρίδης τέλεσε τα αποκαλυπτήρια των στηλών των πεσόντων και αγνοουμένων εφέδρων καταδρομέων, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για εξεύρεση με ειρηνικά μέσα μιας συμβιβαστικής, όπως είπε, λύσης στο κυπριακό.


Καμιά πρόταση δεν έγινε προς την ΕΔΕΚ, για συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ώστε να επανεκλεγεί ο Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, σχολιάζοντας την πρωινή δήλωση Κληρίδη.

Ο κύριος Λυσσαρίδης τόνισε ότι αυτό που προηγείται αυτή την στιγμή είναι η σύγκλιση πάνω σε προγράμματα και θέσεις.

Επίσης, ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι τα ποσοστά της ΕΔΕΚ, σε αυτές τις εκλογές θα είναι αυξημένα, και θα αντληθούν, όπως είπε, κυρίως από τους Δηκοϊκούς οι οποίοι διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος τους, αλλά και από το ΑΚΕΛ και τον Συναγερμό.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών ότι τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζουν έγγραφα, ο κύριος Λυσσαρίδης σημείωσε ότι η θέση αυτή ελέχθει δημόσια από τον Ντιέκο Κόρτοβεζ, και ότι ο ίδιος τον προειδοποίησε ότι οι προτάσεις του θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.


Αδιανόητη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κορτοβέζ ετοιμάζει έγγραφα, μεταξύ των οποίων και σχέδιο συντάγματος τα οποία θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κύριος Κυπριανού έθεσε θέμα ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας και διερωτήθηκε εαν αυτή η ενέργεια των Ηνωμένων Εθνων γίνεται με τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος υποστήριξε ότι το κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο ενώ αξιολογώντας τη στάση εκπροσώπων των τρίτων εδιαφερομένων χωρών, παρατήρησε ότι οι θέσεις του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ χειροτόρεψαν, ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουγκ μιλά για τετελεσμένα γεγονότα και η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητα της.

Ο κύριος Κυπριανού σε σχέση με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του ήδη έχει ασκήσει το ρυθμιστικό του ρόλο και ότι ο Γιώργος Ιακώβου θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Επέκρινε δε τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και δήλωσε ότι ματαιοπωνεί εαν πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει ψήφους υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη από Δηκοϊκούς.

Πρόσθεσε ακόμη ότι συναγερμικοί ανέλαβαν την προεκλογική εκστρατεία του Αλέξη Γαλανού και υποστήριξε ότι εαν στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού βρισκόντουσαν οι Γιαννάκης Μάτσης, Δήμητρης Συλλουρής και Ανδρέας Τσαγγαρίδης, η συνεργασία με το ΔΗΚΟ θα βρισκόταν ακόμη εν ζωή.


Εφ όλης της ύλης στις δηλώσεις Κυπριανού απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΔΗΚΟ ότι δεν έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία για τις ενέργειες Κορτοβέζ και συμπλήρωσε ότι ο κύριος Κυπριανού ψάχνει, κατά την έκφραση του, ψύλλους μέσα στ' άχυρα.

Το δήλωσε κατ' επανάληψη ο ίδιος ο κύριος Κορτοβέζ ότι θα ετοιμάσει έγγραφα υπέδειξε ο κύριος Κασουλίδης, τόσο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο.

Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο κύριος Κορτοβέζ δεν ρώτησε κανένα για το τί προτίθεται να πράξει γιατί όπως ο ίδιος είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο, θα σκόνταφτε στην άρνηση του Ραούφ Ντενκτάς.

Το εαν θα τα αποδεχθούμε ή όχι συμπλήρωσε ο κύριος Κασουλίδης αυτό θα αποφασιστεί μετά τις προεδρικές εκλογές.

Απάντησε όμως και στις δηλώσεις Κυπριανού για το διεθνές ενδιαφέρον.

Εχει δημιουργηθεί είπε ένα νέο σαφές περιβάλλον που οδηγεί στο σπάσιμο του αδιεξόδου και αναφέρθηκε στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και την παρέμβαση του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουγκ.

Υποστήριξε δε ότι όσοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των εξελίξεων είναι γιατί επιχειρούν να συγκαλύψουν την αδυναμία του υποψηφίου της επιλογής τους να αντεπεξέλθει στις εξελίξεις και χαρακτήρισε τον κύριο Γιώργο Ιακώβου, άπειρο τεχνοκράτη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε επίσης ότι οι ψηφοφοροι του ΔΗΚΟ δεν είναι ιδιοκτησία του Σπυρου Κυπριανού και υποστήριξε ο Γιώργος Ιακώβου θα απέχει με πολλές μονάδες από το 50% και ότι θα ακολουθεί τον Γλαύκο Κληρίδη.

Απαντώντας στη δήλωση Κυπριανού ότι εαν σήμερα στο ΔΗΣΥ βρισκόταν η παλιά του ηγεσία η συνεργασία δεν θα διαλυόταν, ο κύριος Κασουλίδης είπε οτι προσπαθεί να ενσπείρει ζιζάνια και πρόσθεσε ότι εαν στην ηγεσία του ΔΗΚΟ ήταν οι Ντίνος Μιχαηλίδης, Τάσος Παπαδόπουλος, και οι κύριοι Μουσιούττας και Κόλοκος βεβαίως και θα είχε άλλη τύχη η συνεργασία.


Την αισιοδοξία του ότι θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξέφρασε σήμερα, κατά την διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης στο ΔΗΚΟ Αγλαντζιάς, ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου.

Ο κύριος Ιακώβου στηρίζει αυτήν του την αισιοδοξία στα ποσοστά που έχουν από τις βουλευτικές εκλογές τα δύο κόμματα, που τον υποστηρίζουν, αλλά και σε ένα ποσοστό ανένταχτων ψηφοφόρων, που φτάνει σύμφωνα με τον κύριο Ιακώβου το τρία με τέσσερα τοις εκατόν.

Κληθείς να διευκρινίσει πότε θα δοθεί το γραπτό κείμενο της συμφωνίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο κύριος Ιακώβου είπε ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Εξάλλου, ο κύριος Ιακώβου τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η μοναδική πρωτοβουλία που υπάρχει στο κυπριακό είναι αυτή των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι ούτε από την Αμερική αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Κληρίδη για παραπλάνηση του λαού.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στα τέλη Μαρτίου, έστω και αν υπάρξουν προβλήματα με τη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων, δήλωσαν οι Πρέσβεις της Βρετανίας, στην Αθήνα και την Αγκυρα.

Οι Βρετανοί διπλωμάτες Μάικλ Λουέλιν Σμιθ και Ντέιβιντ Λόγκαν σε συνεντεύξεις τους στις εφημερίδες "Το Βήμα" και "Τζουμχουριέτ" τονίζουν ότι το ψευδοκράτος Ντενκτάς δεν είναι αναγνωρισμένο.

Παράλληλα διαχωρίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τις οποίες θα διεξάγει η Κυπριακή κυβέρνηση, από τις συνομιλίες για το κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων.


Μήνυμα προς τους πολιτικούς ηγέτες του τόπου να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες απέστειλαν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος.

Συνεχίζοντας την εκστρατεία διαφώτισης τα μέλη του ΠΑΚ και οι συγγενείς των αγνοουμένων αξίωσαν την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σωστή επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Στο οδόφραγμα παρευρέθηκαν σήμερα εκπρόσωποι των Νέων Οριζόντων και του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια.


Η γνωστή Ελληνο-αυστραλέζα επιστήμονας Βάσω Αποστολοπούλου, που μετά από επίμονες έρευνες ανακάλυψε το εμβόλιο κατά του καρκίνου, έφθασε το πρωί στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας και του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου.

Σκοπός της επίσκεψης της κυρίας Αποστολοπούλου είναι να ενημερώσει τον ιατρικό κόσμο και το κοινό για τα αποτελέσματα των ερευνών της. Θα βοηθήσει εξάλλου στην δρομολόγηση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, στον τομέα της έρευνας.

Σε δηλώσεις της η Βάσω Αποστολοπούλου ανέφερε ότι η επιστήμη έχει σήμερα προχωρήσει τόσο πολύ και υπάρχουν φάρμακα και θεραπείες που δίνουν ελπίδες στους ασθενείς.


Ενα αυτόματο όπλο της Εθνικής Φρουράς και μιά πλήρης φυσιγγιοθήκη βρέθηκαν στην Πάφο.

Ο οπλισμός ανευρέθη μετά από τηλεφώνημα αγνώστου στον αστυνομικό διευθυντή Πάφου Ανδρέα Νικολαϊδη. Κλιμάκιο της αστυνομίας μετέβη στον σκυβαλότοπο Αγίας Μαρινούδας, όπου ανακάλυψε ένα αυτόματο οπλοπολυβόλο τύπου ζάσταβα, μία σφαιροθήκη και εικοσι-εννέα φυσίγγια, όλα σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση.

Τα ανευρεθέντα παραλήφθησαν από τους πυροτεχνουργούς της αστυνομίας για εξέταση ενώ στη συνέχεια θα σταλούν στο αρχηγείο αστυνομίας για βαλλιστικό και δακτυλοσκοπικό έλεγχο.


Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους από κύμα κακοκαιρίας που πλήτει διάφορες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Μπάγκλατες εικοσιένα άτομα πέθαναν λόγω του ψύχους που επικρατεί στη χώρα, το οποίο μέχρι σήμερα στοίχισε τη ζωή σε εξηνταπέντε ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά.

Στη Βρετανία και τη Γαλλία τέσσερις άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, λόγω των καταιγίδων. Ειδικά συνεργεία καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για αποκατάσταση των ζημιών στο δύκτιο ηλεκτροδότησης και στους δρόμους.

Στον Καναδά εξάλλου τρεις χιονοστιβάδες προκάλεσαν το θάνατο σε οκτώ άτομα στα βραχώδη όρη, τα οποία αυτή την περίοδο κατακλύζονται από λάτρες του σκι. Ενα άτομο εξακολουθεί να αγνοείται.


Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το κύμα φυγής κούρδων λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη, με βασικούς προορισμούς την Ιταλία και την Ελλάδα.

Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν σήμερα άλλα δύο πλοία με κούρδους λαθρομετανάστες, οι οποίοι εγκαταλείπουν την Τουρκία κυρίως από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Χιλιάδες Κούρδοι εγκαταλείπουν επίσης το Ιράκ και το Ιράν.

Το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης του Κουρδιστάν σε ανακοίνωση του κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση ότι υποκινεί την έξοδο των Κούρδων προς την Ευρώπη, μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τον περασμένο μήνα, στο Λουξεμβούργο.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ με επιστολή του προς τον Ιταλό ομόλογο του Ισμαήλ Τζεμ πτοειδοποίησε ότι η χορήγηση πολιτικού ασύλου στους Κούρδους θα προκαλέσει και νέο κύμα λαθρομετανάστευσης.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέφτουν τοπικές βροχές.

Σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές.

Στο Τρόοδος θα πέφτουν και χιόνια.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειο-ανατολικοί μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ ενώ στα προσήνεμα, θα είναι δυνατοί, 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη γενικά και κυματώδης, στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 7 περίπου βαθμούς στα παράλια.

Αύριο, οι νεφώσεις θα συνεχίσουν να πυκνώνουν και ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά καθώς και χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία, θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 16, στα παράλια.

Σήμερα, στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 13 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 15 με 10, στην Λεμεσό 15 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 3 με μηδέν βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 4 January 1998 - 15:27:12 UTC