Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πολύ σημαντικές εξελίξεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνες της Κύπρου και από τον τρόπο που θα τις αντιμετωπίσουν θα κριθεί το μέλλον τους.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας ακόμη ότι η πρωτοβουλία για το κυπριακό που αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τις προεδρικές του 98, είναι η πιο σημαντική στην ιστορία της χώρας.

Παράλληλα τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή συμπίπτει με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πράγμα που όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οφείλεται στη σωστή στρατηγική της κυβέρνησης του, αλλά και στην άριστη και παραγωγική συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση.

Η διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ενισχύεται από την υιοθέτηση και εφαρμογή του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Κύπρου-Ελλάδας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι θα χρειαστεί να γίνουν μελετημένοι χειρισμοί και να επιδειχθεί εκ μέρους της πλευράς μας ευελιξία, τόλμη, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε στον Αγιο Θεόδωρο Λάρνακας, στα αποκαλυπτήρια των προτομών των ηρώων Φίλιου Τσιγαρίδη και Αντώνη Κώστα, καθώς και στα αποκαλυπτήρια πλάκας προς τιμή του αγνοούμενου Ανδρέα Ευριπίδη.


Εκβιαστικός και απειλητικός, όσο ποτέ άλλοτε, ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος που απομένει για να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το κυπριακό, είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

"Προετοιμαζόμαστε για τις συνομιλίες", είπε ο κατοχικός ηγέτης, "με βάση τα δύο κράτη".

Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι έπαψε να υπάρχει θέμα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξακοντίζοντας απειλές, είπε ότι η άφιξη των Ες-300 στην Κύπρο, θα σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν διχοτόμηση.

Πάντως, σήμερα στον τουρκοκυπριακό τύπο, δημοσιεύονται διευκρινιστικές δηλώσεις του ψευδοϋπουργού Εξωτερικών, Τανέρ Ετκίν σύμφωνα με τις οποίες, το κατοχικό καθεστώς αναστέλλει τις δικοινοτικές δραστηριότητες και όχι τις διακοινοτικές συνομιλίες.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος επιρρίπτει, μάλιστα, ευθύνες στα ελληνοκυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, για δήθεν λανθασμένη αναμετάδοση των δηλώσεων του ψευδοϋπουργού.


Η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών κατά την προεκλογική περίοδο ενέχει περισσότερη σημασία από το αποτέλεσμα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στις εκτιμήσεις Ιακώβου ότι θα κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Σχολιάζοντας χθεσινοβραδυνές αναφορές του ανθυποψηφίου του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία των ψηφοφόρων, και δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Γιώργο Ιακώβου σε δημόσιο διάλογο.

Οι δηλώσεις Κληρίδη έγιναν στην Αγία Βαρβάρα, μετά την τέλεση των εγκαινίων από τον ίδιο και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, του ιδρύματος Παπάσταυρου Παπαγαθαγγέλου.

Το ίδρυμα θα λειτουργήσει ως βρεφονηπιακός σταθμός και κοινοτικό νηπιαγωγείο και θα γαλουχεί τους νεαρούς βλαστούς της ευρύτερης περιοχής στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη.


Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι ενισχύεται συνεχώς το ρεύμα υπέρ της υποψηφιότητας του.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ύστερα από συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, στη Λεμεσό, ο κύριος Λυσσαρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο.

Είπε, επίσης, ότι η ΕΔΕΚ θα σπάσει το διπολισμό και θα ζητήσει δημόσιες δεσμεύσεις όσον αφορά το εθνικό θέμα.

Στόχος, πρόσθεσε ο κύριος Λυσσαρίδης, δεν είναι η ΕΔΕΚ να διαδραματίσει ρόλο στην κυβερνητική σύνθεση μόνο, αλλά και να επιβάλει πολιτική πορεία.


Συνεχίστηκε και σήμερα η διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων.

Την προσπάθεια αυτή συνδράμουν κάθε Σαββατοκυρίακο μέλη και στελέχη οργανωμένων συνόλων και φοιτητικών οργανώσεων, ενώ δεκάδες Ελλαδιτών περιηγητών επισκέπτονται το οδόφραγμα εκφράζοντας συμπαράσταση και διαβεβαιώνοντας τη συμπαράταξη της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού λαού.

Στο χώρο του οδοφράγματος μετάβη το πρωί και η πρώτη τομεάρχης της ΕΟΚΑ Τούλλα Χαραλάμπους, η οποία κάλεσε όλους, νέους και μεγαλύτερους σε αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου.


Τα εγκληματικά συμβάντα δεν σταμάτησαν να διαπράττονται στην Λεμεσό, ούτε και αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Συγκεκριμένα, χθες βράδυ, άγνωστα κακοποιά στοιχεία κτύπησαν με βόμβα μολότωφ, το σπίτι του Μενέλαου Ιωάννου, εξήντα δύο χρόνων, ιδιωτικού υπαλλήλου, από τον Κάψαλο.

Από έρευνες της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι οι δράστες έριξαν την βόμβα μολότωφ από παράθυρο υπνοδωματίου, καταστρέφοντας τον χώρο ολοσχερώς και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε ολόκληρο το σπίτι.

Το θύμα σε κατάθεσή του στην αστυνομία, κατονόμασε συγκεκριμένα άτομα ως πιθανούς δράστες, τα κίνητρα των οποίων απέδωσε σε οικογενειακές διαφορές.


Νέες σφοδρές ταραχές έχουν ξεσπάσει στην Βόρειο Ιρλανδία μετά την δολοφονία του ηγέτη της σκληροπυρηνικής φιλο-Βρεττανικής οργάνωσης "Νομιμόφρων Δύναμη Εθελοντών", Μπίλυ Ράιτ.

Τα σοβαρότερα επεισόδια έγιναν στην πόλη Ντανγκάνον, δυτικά του Μπέλφαστ όπου οπλοφόροι σκότωσαν ένα άτομο και τραυμάτισαν άλλα τρία.

Πράξεις βίας σημειώθηκαν και στις πόλεις Πόρταντάουν και Μπαλιμήνα όπου ομάδες Προτεσταντών έκαψαν δύο λεωφορεία και πολλά αυτοκίνητα.

Ο Ράιτ, ο οποίος εκρατείτο στην υψίστης ασφαλείας φυλακή Μέηζ στο Μπέλφαστ, δολοφονήθηκε με πέντε σφαίρες στη πλάτη από τρείς συγκρατούμενους του, μέλη της αποσχισθείσας από τον ΙΡΑ οργάνωσης "Ιρλανδικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός", ο οποίος υποστηρίζει ένωση με την Ιρλανδία.

Η προτεσταντική οργάνωση "Νομιμόφρων Δύναμη Εθελοντών" ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις πράξεις βίας τις επόμενες εβδομάδες και απείλησε με σκληρά αντίποινα.

Εν τω μεταξύ, ο Κέν Μακ Γκίνις, στέλεχος του "Νομιμόφρονος Κόμματος του Αλστερ" , του μεγαλύτερου Προτεσταντικού Κόμματος στην Βόρειο Ιρλανδία, απηύθηνε έκκληση για ηρεμία προτού η βία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές βροχές που επίσης κατά διαστήματα θα είναι ραγδαίες.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι ασταθής με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Σήμερα, στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαημηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 8, στη Λεμεσό, 18 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 28 December 1997 - 18:27:12 UTC